Ondanks zijn populariteit en groeipotentieel, staat het vertrek van een sterkhouder hoog op de agenda. Waarom moet dit razendsnel gebeuren en wat dat betekent voor Anderlecht?
LEES OOK: 'Atalanta twijfelt: deal met Club Brugge of Anderlecht?'
Van gouden transfer naar twijfelgevalVorige zomer werd Jan-Carlo Simic voor 3 miljoen euro overgenomen van AC Milan. De jonge verdediger tekende een vijfjarig contract in het Lotto Park en werd beschouwd als een transfer met oog op de lange termijn.
“De verdediger is dé aanwinst die eerst een sportieve meerwaarde moet opleveren en daarna een financiële,” schreef Jürgen Geril, clubwatcher voor Het Nieuwsblad.
Hoewel Simic fysiek sterk is en over een stevige body beschikt, heeft hij absoluut geen gouden voetjes. Voetballend kan hij zich niet meten met bijvoorbeeld zijn voorganger Zeno Debast. “Kieken zonder kop,” schreef Het Nieuwsblad begin dit seizoen.
Simic is fysiek wel een beest en maakt verdedigend vaak een scherpe indruk. Door zijn tomeloze inzet is hij razend populair in Brussel. De Servische verdediger is nochtans geen typische, verfijnde RSCA-voetballer, maar zou wél zijn leven geven voor zijn club. “Wij krijgen Marcin Wasilewski-vibes,” aldus Geril.
Geld of gevoel: RSCA moet kiezen
RSC Anderlecht hield onlangs een vergadering met de Raad van Bestuur. Het belangrijkste agendapunt? De financiële situatie van de club én het budget voor sportief directeur Olivier Renard deze zomer. Die krijgt ruimte om te manoeuvreren op de mercato, maar geen carte blanche.
Uiteindelijk zal hij eerst één of meerdere van zijn ‘bankable’ spelers – genre Yari Verschaeren, Mario Stroeykens of Jan-Carlo Simic – moeten verkopen. Volgens Het Laatste Nieuws wordt er alvast rekening gehouden met een vertrek van de Duitse Serviër.
De fysiek sterke verdediger staat op de radar van meerdere grote clubs. Galatasaray, Frankfurt, Leipzig, AS Roma, Fiorentina, en vooral Lazio worden genoemd als geïnteresseerde teams. “De telefoon rinkelt onophoudelijk,” schreef HLN al.
Van 6 naar 28 miljoen: wie gelooft dit nog?
Volgens het gerenommeerde CIES Football Observatory steeg de marktwaarde van Jan-Carlo Simic in zes maanden tijd van 6 naar 28 miljoen euro – een stijging van maar liefst 22 miljoen. Daarmee behoorde hij tot de grootste stijgers buiten de G5-competities.
Analist Hein Vanhaezebrouck zette daar grote vraagtekens bij. “Ik dacht dat Zwitsers bekendstonden om hun betrouwbaarheid en precisie, maar daar begin ik nu aan te twijfelen. Er is toch niemand in België die gelooft dat Simic – zó’n beperkte voetballer op alle vlakken, en vooral aan de bal dramatisch – zoveel waard is?”, zei hij in Het Nieuwsblad. “Het moet zijn dat bepaalde Belgische invloeden hebben meegespeeld. Een systeemfout zou ook nog kunnen.”
Toch haalde Simic eind mei plaats 24 op de lijst voor de Golden Boy Award, volgens de Italiaanse krant Tuttosport. Hij werd A-international voor Servië sinds zijn overstap naar Anderlecht en wordt op handen gedragen door de paars-witte fans.
Niet klaar voor de stap, maar wel weg?
Jan-Carlo Simic was een van de weinige Anderlecht-spelers die afgelopen seizoen echt konden overtuigen – vooral qua inzet. Hij is nog maar 20 en heeft duidelijk werkpunten, maar ook een grote progressiemarge.
De interesse van Galatasaray, Frankfurt, Leipzig, AS Roma, Fiorentina en Lazio bevestigt zijn potentieel. Toch stelt Het Laatste Nieuws dat de teneur binnen de club is dat Simic nog niet klaar is voor die stap hogerop.
Zijn prestaties waren daarvoor te wisselvallig afgelopen seizoen. Anderzijds zou Anderlecht volgens de krant wél meewerken aan een transfer bij een goed bod.
Le Soir weet dat RSCA in het huidige klimaat een bod van zo’n 10 miljoen euro niet zal kunnen weigeren. Bovendien wil de club geen speler houden die droomt van een duurder kampioenschap. AC Milan heeft overigens nog recht op 20% bij doorverkoop.