Ilay Camara keert terug naar Anderlecht – een club die hem ooit zonder pardon liet gaan. Hoe kon het zo ver komen dat de speler die toen werd afgedankt nu miljoenen moet kosten? En waarom wil Anderlecht hem ondanks die pijnlijke geschiedenis alsnog binnenhalen?
LEES OOK: Anderlecht strikt Camara: exacte transfervoorwaarden gelekt
Van huurling bij Standard tot sensatie bij SenegalIlay Camara werd afgelopen seizoen door Standard gehuurd van RWD Molenbeek, met een aankoopoptie van 1,8 miljoen euro. De Rouches zagen in hem een speler met potentieel en een echte meerwaarde voor de selectie van Ivan Leko.
Camara groeide al snel uit tot een onbetwiste basisspeler bij Standard en schopte het zelfs tot international bij Senegal. Omdat hij alle waarden vertegenwoordigt die Standard nastreeft, behoorde hij elk weekend tot de uitblinkers.
De vleugelspeler was een verademing voor een ploeg die worstelt met financiële en sportieve onzekerheden. “Hij is een getalenteerde jongen omdat hij onvoorspelbaar is. Hij kan het verloop van een wedstrijd met één actie doen kantelen,” zei Leko.
Hein Vanhaezebrouck noemde Camara het grootste lichtpunt bij de Rouches. Samen met Andi Zeqiri was hij vorig seizoen één van de beste spelers van Standard. “Groot volume, voert zijn taken uit, defensief én offensief actief. Er gaat iets van hem uit: aan de bal kan je altijd iets verwachten.”
Standard rekent op snelle winst, Anderlecht steekt hand in eigen boezem
Standard lichtte de aankoopoptie van 1,8 miljoen euro op Ilay Camara, maar moest creatief omgaan met de financiën. Zo’n bedrag is voor de club een serieuze hap uit de begroting, maar het vooruitzicht om hem later voor het dubbele of zelfs driedubbele te verkopen, gaf de doorslag.
Bovendien kon de som in vier termijnen betaald worden, wat het financieel haalbaar maakte. Standard rekent erop de Senegalees snel weer door te verkopen, want komende zomer moeten de Rouches minstens 14 miljoen euro aan spelers verkopen.
Club Brugge volgt Camara al sinds februari en houdt hem nauwlettend in het oog. Ook in Frankrijk (Stade Rennes) en Engeland is hij populair. Opvallend is dat RSC Anderlecht nu onderhandelt met Standard om Camara terug te halen.
Dat is opmerkelijk, want Camara vertrok twee jaar geleden gratis bij Anderlecht na een niet al te beste verstandhouding. Vandaag zou Anderlecht bereid zijn 4,5 miljoen euro neer te tellen voor een terugkeer naar het Lotto Park, met een mogelijke meerwaarde bij een doorverkoop tussen 15 en 20%.
Hard werken, maar niet meteen een clubicoon in Brussel
Ilay Camara genoot zijn opleiding bij Oud-Heverlee Leuven en later bij RSC Anderlecht, waar hij bij RSCA Futures in 1B speelde. “Camara liet veel mooie dingen zien in 1B, maar het bestuur geloofde niet in hem. Hij is nochtans een hardwerkende voetballer,” zei Guillaume Gillet, ex-coach van RSCA Futures, aan Le Soir.
Camara brak niet door in het eerste elftal van Anderlecht en gaf toe dat hij moeilijke tijden kende in Brussel. Hij vond dat hij genoeg kwaliteiten had, maar stelde vast dat hij niet speelde. “Ik zat op de bank of werd niet eens geselecteerd. Soms om niet-sportieve redenen, denk ik,” vertelde hij.
“Met mijn oorbellen en mijn tatoeage heb ik een look waardoor sommige mensen dachten dat ik het niet serieus meen.”
Nochtans liet Camara vorig seizoen zien dat hij een smaakmaker is in de Jupiler Pro League. Volgens Jürgen Geril, clubwatcher voor Het Nieuwsblad, zal het wel vreemd aanvoelen om 4,5 miljoen euro te betalen voor een speler die je ooit zomaar hebt laten gaan.
Multifunctioneel talent met bliksemsnelle rushes
Anderlecht zal met Ilay Camara een stevige aanwinst in huis halen. Zijn favoriete positie is linksachter, al kan hij net zo goed als snelle linksbuiten of rechtsachter uit de voeten. Camara beschikt over veel kwaliteiten, maar zijn grootste troef is zijn vermogen om intensieve rushes aaneen te rijgen, zowel aanvallend als verdedigend.
Frédéric Vanderbiest, coach van KV Mechelen, noemde Camara een van de snelste backs in de Jupiler Pro League. Zijn fysieke conditie, speelvolume, dynamiek en snelheid zijn grote pluspunten.
“Ilay is iemand die vooruit en achteruit kan, die kan aanvallen en verdedigen,” zei Claudio Caçapa, zijn coach bij RWDM, destijds. Camara durft risico’s te nemen om die vonk van creativiteit te tonen, en vaak met succes.
“Zijn manier van spelen, provocerend met de bal aan zijn voeten, spreekt mij aan. Hij is het soort speler dat past bij een club als Standard. Hij provoceert, hij probeert dingen,” zei Paul-José Mpoku, ex-publiekslieveling van Standard, aan La Dernière Heure.