Totale paniek bij Antwerp door topcontract Alderweireld

Totale paniek bij Antwerp door topcontract Alderweireld

Door zijn sterke prestaties, leiderschap en voetballend vermogen is Toby Alderweireld onmisbaar geworden bij Antwerp FC. Zijn contract loopt af in juni 2025, maar zijn hoog salaris, naar verluidt het hoogste van de Jupiler Pro League, vormt een grote financiële uitdaging voor de club.

Antwerp streeft namelijk naar financiële zelfbedruipendheid en wil niet meer afhankelijk zijn van de centen van voorzitter Paul Gheysens.

Daarnaast werd de geplande kapitaalverhoging on hold gezet en staat Antwerp onder nauw toezicht van de Europese voetbalbond UEFA, die de club in juli een boete van 2 miljoen euro oplegde wegens het niet naleven van de FFP-regelgeving (Financial Fair Play).

Alderweireld: aanvoerder, leider, publiekslieveling en topspeler

Toby Alderweireld heeft zich in nog geen anderhalf jaar tijd compleet onmisbaar gemaakt bij Antwerp FC. Sinds zijn komst is de 34-jarige verdediger niet alleen aanvoerder, maar ook uitgegroeid tot de publiekslieveling en (defensie)leider van de ploeg.

Hij regelt niet alleen alles achterin, maar hij verzorgt ook de opbouw van het spel. “Toby is heel belangrijk voor ons. Hij regelt de dingen op een veld”, zei Mark van Bommel eerder dit seizoen. “Hij is toch dé absolute leider van de defensie”, schreef Patrick Goots in Gazet van Antwerpen.

Dankzij de natuurlijke leiderschap en de pure kwaliteit van Alderweireld staat de defensieve organisatie van de Great Old helemaal op punt. Alderweireld stuurt zijn collega’s constant bij, waardoor er veel minder individuele fouten worden begaan, achterin maar ook op het middenveld.

“Het is een privilege om naast hem te staan”, zei ploegmaat Soumaila Coulibaly. De verdediger is niet alleen een leider op het veld, maar zijn ervaring maakt hem van onschatbare waarde voor de ploeg. Zijn collega-verdedigers kunnen veel leren van zijn inzicht en leiderschap.

Kévin Denkey, de spits van Cercle Brugge, is zwaar onder de indruk van Alderweireld en hij stelde vast dat de verdediger erg slim speelt. “Alderweireld gaat bijvoorbeeld niet altijd in duel. Hij speelt intelligent.”

Gouden Schoen en EK 2024 voor Alderweireld?

De defensieve meerwaarde van Toby Alderweireld is dus enorm groot bij Antwerp FC, maar het is vooral zijn groot uitvoetballend vermogen dat echt in het oog springt. Zijn lange en minutieus afgemeten passes zijn bijvoorbeeld ongezien in de Jupiler Pro League.

Alderweireld strooit dit seizoen weer met indrukwekkende passes en die zorgen vaak voor (on)rechtstreeks gevaar bij de tegenstander. Erg straf als centrale verdediger. Marc Degryse stelde vast dat Alderweireld de ballen opeist, zeker als het moeilijk gaat.

“Die is als het ware een betere spelverdeler dan Ekkelenkamp.” Alderweireld heeft het vermogen om een bal van 40 meter op de stropdas van een ploegmaat te leggen.

Domenico Tedesco houdt Alderweireld in zijn gedachten voor zijn selectie voor het Europees Kampioenschap 2024 in Duitsland. De bondscoach zal vanaf maart de situatie bekijken. “Ik denk dat Toby Alderweireld op het EK aan de aftrap staat”, voorspelde Filip Joos alvast in de podcast 90 minutes.

Alderweireld wordt vandaag zelfs als de belangrijkste kanshebber beschouwd om de Gouden Schoen te winnen. Hij werd afgebeeld als “Nummer één van België” door de fans van Antwerp FC op een tifo voor de Champions League-wedstrijd tegen FC Porto.

Antwerp zonder Alderweireld: groot probleem

Toby Alderweireld is dit seizoen ook een van de weinige spelers die nog steeds constant op kampioenenniveau speelt bij Antwerp FC. “Zet Toby eruit en het is... tingelingelingeling. Wat als Alderweireld twee maanden geblesseerd uitvalt? Dan hebben ze een groot probleem”, zei Walter Meeuw in Het Nieuwsblad.

Volgend seizoen wordt misschien het laatste van Alderweireld als voetballer, waardoor Antwerp FC stilaan moet beginnen nadenken over de wissel van de wacht. Alderweireld, die in maart 35 wordt, heeft al aangekondigd dat Antwerp zijn laatste professionele club zal zijn.

Zijn contract loopt af in juni 2025, en de club zal tegen die tijd moeten beslissen of ze met hem doorgaan of niet. “Dat weet ik niet. Ik wil wel altijd kunnen brengen wat ik moet brengen. Je hebt het misschien al gemerkt, maar ik ben veeleisend voor mezelf”, zei hij in oktober aan Het Laatste Nieuws, op de vraag of dit zijn laatste contract is.

Tegenover Gazet van Antwerpen verklaarde Alderweireld dat hij voor het begin van zijn laatste contractjaar wil weten of hij aan zijn laatste jaar begint of niet. Hoewel de uiteindelijke beslissing bij Alderweireld ligt, is nu al duidelijk dat een mogelijke contractverlenging onvermijdelijk gepaard zal gaan met een salarisvermindering.

Grootverdiener Alderweireld, maar Gheysens moet op z’n centen letten

Toby Alderweireld geniet bij Antwerp FC van een royaal salaris, naar verluidt zelfs het hoogste ooit in de Jupiler Pro League.

Hoewel het exacte bedrag niet publiekelijk bekend is, circuleren schattingen in de media, variërend van een bruto jaarsalaris van 5 miljoen euro tot 2,5 miljoen euro per jaar, zoals bericht door La Dernière Heure (waarbij bruto of netto niet gespecificeerd wordt).

In ieder geval behoort Alderweireld tot de absolute topverdieners op de Bosuil en in de Belgische competitie.

Marc ‘Netto’ Overmars eist steeds een return on investment bij zijn spelers, voor hem moet een investering altijd opbrengen. In het geval van Alderweireld is dit geen financieel rendement, maar wel een directe impact op het sportief gebied.

Met zijn kwaliteiten, ervaring en reputatie tilt hij de Antwerp-defensie en de hele ploeg naar een hoger niveau. Zijn hoge loon wordt daarmee gerechtvaardigd, maar in het voorbije jaar is Overmars wel meer op zijn centen beginnen letten.

De Directeur Voetbalzaken is van mening dat de club financieel zelfbedruipend moet worden en niet langer afhankelijk moet zijn van de centen van Paul Gheysens. De Tijd schreef dat de investeringen van Gheysens sinds 2015 flirten met 200 miljoen euro, en dat hij jaarlijks tientallen miljoen euro verlies uit eigen zak bijpast.

Enkele maanden geleden stond er nog een kapitaalverhoging op de agenda ter waarde van maximaal 47,5 miljoen euro, maar deze geplande investering werd on hold geplaatst.

Daarnaast staat Antwerp onder nauw toezicht van de Europese voetbalbond UEFA, die de club in juli een boete van 2 miljoen euro oplegde wegens het niet naleven van de FFP-regelgeving (Financial Fair Play).

De Great Old heeft met de UEFA een ‘settlement agreement’ gesloten waarbij het doel is tegen 2026 helemaal te voldoen aan de FFP-regels.

Deze financiële aspecten benadrukken de uitdagingen en de noodzaak voor Antwerp om een duurzaam financieel beleid te voeren, zelfs met sterspelers zoals Alderweireld in de gelederen.

POLL: Gaat Alderweireld nog verder na dit contract (tot juni 2025)?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Riemer krijgt enorme opsteker voor titelclash met Union
Riemer krijgt enorme opsteker voor titelclash met Union

De Champions' Play-Offs zijn exact halfweg en het is RSC Anderlecht dat momenteel aan de leiding ...

0
0
'Club Brugge slaat opnieuw toe: miljoenenaanwinst binnen'
'Club Brugge slaat opnieuw toe: miljoenenaanwinst binnen'

Club Brugge bereidt zich momenteel voor op een gigantische drukke periode waarin de topwedstrijden ...

77
77
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

214
214
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

73
73
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

77
77
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

199
199
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

106
106
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

322
322
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

122
122
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

105
105
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

143
143
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

260
260
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

416
416
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

330
330
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

109
109