Op dit moment heeft RSC Anderlecht een van de hoogste salarislasten onder de Belgische voetbalclubs, maar desondanks hebben de spelers geen overeenkomstige sportieve prestaties geleverd. Om de budgetten wat meer in evenwicht te brengen, is de club van plan om de komende maanden afscheid te nemen van verschillende spelers die (te) veel verdienen. Lior Refaelov en Adrien Trebel krijgen geen nieuw contract, terwijl Hendrik Van Crombrugge, Francis Amuzu, Benito Raman en Amadou Diawara ook mogen beschikken. De Guinese middenvelder werd tijdens de vorige zomerse transferwindow aangetrokken met hoge verwachtingen door toenmalig technisch directeur Peter Verbeke. Hij werd omschreven als een Yaya Toure-type speler, maar helaas wist hij de verwachtingen niet waar te maken bij Lotto Park.
EEN PAK OVERBETAALDE (PSEUDO-VEDETTEN)
Anderlecht zit momenteel in een ernstige neerwaartse spiraal. De Belgische recordkampioen eindigde op een dramatische elfde plaats in de reguliere competitie, wat sinds 1937 niet meer was voorgekomen. Dit resultaat staat in schril contrast met de enorme investeringen die zijn gedaan in het salarisbudget van de club. In de afgelopen jaren is de loonkostenpost gestegen van 49,8 miljoen euro naar 57 miljoen euro, wat erop duidt dat veel van de huidige spelers van Anderlecht te veel verdienen in verhouding tot hun prestaties op het veld. “Dat wil vooral zeggen dat paars-wit een pak overbetaalde (pseudo)vedetten op de loonlijst heeft staan”, vatte Het Laatste Nieuws deze situatie goed samen.
Het transferbeleid van Anderlecht werd vorig seizoen als succesvol beschouwd, grotendeels dankzij de invloed en de aantrekkingskracht van toenmalig coach Vincent Kompany, maar in de recente zomertransferperiode sloeg Peter Verbeke en zijn team de bal helemaal mis. De transfer van Amadou Diawara was bijvoorbeeld een complete en dure misser, De Guinese middenvelder heeft dit seizoen geen tot zeer beperkte meerwaarde gebracht, hij voetbalde slechts een handvol goede wedstrijden bij elkaar, ondanks dat er veel van hem werd verwacht. Volgens Het Laatste Nieuws mag de ex-speler van AS Roma en Napoli, bij een goed bod vertrekken.
TYPE-YAYA TOURE OF MARCEL DESAILLY
In augustus werd Amadou Diawara met veel lof en hoge verwachtingen naar RSC Anderlecht getransfereerd. Hij werd gezien als een onvermoeibare middenvelder die een grote balrecuperatie en agressiviteit voorziet, de kunst om te intercepteren bezit en ondanks zijn slanke lichaamsbouw toch grote fysieke capaciteiten uitdraagt. Daarnaast stond Diawara bekend om zijn techniek, zijn visie op het spel en het vermogen om met twee touches te spelen. In Italië werd hij, vanwege zijn profiel en speelstijl, zelfs vergeleken met Yaya Touré. En ook met Marcel Desailly, met minder fysieke kracht, maar wel met betere voeten. “In de Belgische competitie kan Diawara zelfs méér dan een verdedigende middenvelder zijn”, voorspelde Tom Saintfiet, kenner van het Afrikaanse voetbal en de bondscoach van Gambia, aan Het Laatste Nieuws.
Amadou Diawara bezit alle intrinsieke kwaliteiten en capaciteiten om de vaste nummer zes van Anderlecht te zijn, maar daarvoor legde hij veel te weinig regelmaat in zijn prestaties. Conditioneel heeft hij grote stappen gezet in vergelijking met zijn dramatisch begin bij Anderlecht, maar zowel onder Felice Mazzu, Robin Veldman als Brian Riemer kon de Guineeër nooit helemaal overtuigen. Riemer geloofde wel hard in de kwaliteiten van Diawara. “Amadou was misschien vergeten hoe goed hij kan zijn”, zei de Deense coach eerder dit seizoen. “Door dat vertrouwen zie je dat hij nu begint open te bloeien en je kan nu zien waarom Napoli en AS Roma grof geld betaalden voor hem. Om eerlijk te zijn, ik denk dat we nog een veel betere versie kunnen zien van hem.” Maar op een handvol wedstrijden na, betaalde Diawara dat groot vertrouwen en geloof in hem niet terug.
ALLEEN MAAR VERLIEZERS
La Dernière Heure houdt per wedstrijd in de Jupiler Pro League de individuele beoordelingen bij van elke speler, en op basis daarvan duidde de Franstalige krant Amadou Diawara aan als één van de grootste flops van het seizoen. De Franstalige krant schreef eerder dat hij speelde zoals een speler uit de tweede klasse, zeker als hij wordt vergeleken met andere centrale middenvelders bij Anderlecht vroeger. Diawara’s goede wedstrijden waren op één hand te tellen en zijn tegenvallende prestaties waren talrijk.
Diezelfde krant kwam eerder met het nieuws naar buiten dat de 25-jarige op de koop toe één van de grootverdieners is bij Anderlecht, waardoor zijn transfersom van 1,5 miljoen euro en royale salaris niet opwegen tegen zijn matige prestaties. Amadou Diawara weigerde afgelopen zomer aanbiedingen van grotere clubs omdat hij zijn carrière bij Anderlecht wilde herlanceren, en binnen de club hoopte men op de middellange termijn een topper in haar rangen te hebben. Maar het verhaal tussen Diawara en Anderlecht liep uiteindelijk helemaal verkeerd af.