Grote transfercarrousel op komst bij Anderlecht

Grote transfercarrousel op komst bij Anderlecht

Fábio Silva kende zondag andermaal een frustrerende avond bij RSC Anderlecht. De Portugees werd tegen Antwerp FC al na 64 minuten vervangen en nadien spraken zijn gezicht en lichaamstaal boekdelen. De 20-jarige spits werkte keihard maar in de laatste weken is hij duidelijk op zoek naar zijn beste vorm. Het is geen cadeau om dit seizoen de aanvalsleider te zijn bij Sporting, waar de omstandigheden erg moeilijk zijn. Maar de ‘redding’ van Silva komt misschien wel van Wolverhampton Wanderers.


ALS HIJ EEN GROTE SPELER WIL WORDEN …

Fábio Silva speelde een non-match tegen Antwerp FC en hij was erg woest na zijn vervanging. Hij stapte gefrustreerd naar de bank en schopte stevig om zich rond. Robin Veldman begreep de reactie van zijn spits, maar hij wees Silva ook meteen terecht. “Hij mag ook niet tevreden zijn met zijn wedstrijd. Dat hij zich daaraan irriteert is logisch, meer moeten we daar niet achter zoeken. Ik begrijp zijn frustratie, maar we verwachten meer van Fabio”, zei Veldman na de match tegen Antwerp.

Fábio Silva mag dus gerust ontgoocheld zijn over zijn ondermaatse prestatie, dat moét zelfs ook, maar de Portugees moet ook beseffen dat er meer van hem wordt verwacht. Een vroegtijdige vervanging na 64 minuten dient dan ook als een belangrijke wake-up call voor hem. Maar nog belangrijker was zijn bedenkelijke en niet-professionele reactie tijdens zijn wissel. Silva kwam naar Anderlecht om zich opnieuw op de voetbalkaart te zetten, maar op die manier zal hem dat zeker niet lukken.



Het is namelijk al de eerste keer niet dit seizoen dat Fábio Silva zijn emoties niet onder controle heeft. “Bij elke wedstrijd klaagt hij tegen de scheidsrechter en steekt hij zijn ongenoegen over zijn teamgenoten niet onder stoelen of banken als hij de bal niet krijgt zoals hij wil”, stelde analist Yves Taildeman in La Dernière Heure. “Als hij een grote speler wil worden, zal hij moeten leren zijn emoties te beheersen. Omdat zijn gedrag in Antwerpen suggereert dat hij eerst aan zichzelf denkt in plaats van aan het team. Silva moet niet gestraft worden zoals Hoedt, maar Veldman en de directie kunnen dit incident niet laten gaan”, aldus Taildeman in LDH.

TERUG NAAR WOLVES?

Ook Wolverhampton Wanderers zal de prestaties en reacties van Fábio Silva ongetwijfeld niet ontgaan zijn. De Wolves verhuren de Portugees momenteel aan Anderlecht, maar ze hebben duidelijk nog grote plannen met hem. Silva werd in de zomer van 2020 geïntroduceerd als als the next best thing bij Wolverhampton, dat geen schrik had om van de 18-jarige de duurste aankoop in de clubgeschiedenis te maken. En volgens The Athletic overwegen de Wolves om hem in januari vroegtijdig terug te halen naar de club.

Wolverhampton kampt dit seizoen namelijk met een immens aanvallend probleem, dat zelfs nog groter is dan dat van Anderlecht. De Wolves bezetten momenteel de voorlaatste plaats in de Premier League en ze konden dit seizoen nog maar 8 goals scoren. Vorige week werd Julen Lopetegui aangesteld als de nieuwe coach van de de ploeg en de algemene verwachting is dat er het één en ander staat te gebeuren in de eerstkomende wintermercato. “Als ik in zijn schoenen stond, dan zou ik wat extra kwaliteit halen”, zei interim-coach Steve Davis al.



Het is bijvoorbeeld al 24 Premier League-wedstrijden geleden dat er een centrale aanvaller nog eens kon scoren voor Wolverhampton. Dat was Raul Jimenez in de 4-0 overwinning tegen Watford in maart. De nieuwe spits Diego Costa scoorde nog geen enkel doelpunt en het is ondertussen ook duidelijk geworden dat de Spaanse spits ook niet de ster is die de club naar een hoger niveau zal tillen. Jimenez ligt bovendien momenteel opnieuw in de lappenmand, maar in potentie is hij wel een adequate spits voor de Wolves. Maar volgens The Athletic kan ook Fábio Silva straks een rol spelen bij de club.

INVESTERING MOET LONEN

Julen Lopetegui moet straks beslissen over de toekomst van Fábio Silva. De Wolves kunnen in januari de markt optrekken op zoek naar een broodnodige nieuwe spits, maar ook de Portugese spits maakt deel uit van die interne discussie. Silva wordt dit seizoen uitgeleend voor één seizoen aan Anderlecht en in dat contract is er geen optie opgenomen om hem vroegtijdig terug te halen naar het Molineux Stadium. Wil Wolverhampton hem terugroepen, dan zullen de Engelsen dus een financieel akkoord moeten vinden met Sporting.

Ergens zou het wel logisch zijn van Wolverhampton om Fábio Silva straks terug te halen, in plaats van miljoenen te spenderen aan een nieuwe spits - onder meer Goncalo Ramos (Benfica) wordt genoemd. De 20-jarige is vandaag nog steeds de duurste aankoop ooit van de Wolves, dat in 2020 maar liefst 40 miljoen euro betaalde aan FC Porto. Ooit zal die investering eens rendabel moeten zijn. Wolverhampton stalde Silva dit seizoen bij Anderlecht om zich terug in de picture te zetten maar zijn recente vormcrisis en weinig professioneel gedrag zal Wolves ook niet ontgaan zijn.



Daarnaast is het nog maar de vraag of Fábio Silva de reddende engel zal zijn voor Wolverhampton, dat momenteel de voorlaatste plaats bezet in de Premier League. Vorig seizoen moest Silva door de langdurige afwezigheid van aanvalsleider Raul Jimenez al veel sneller en veel meer ingezet worden bij Wolverhampton dan oorspronkelijk gepland. Daardoor werd zijn integratieproces geforceerd en werd hij ‘verbrand’, en dat was nooit de opzet van Wolves. Bij Wolverhampton kon Silva zijn torinstinct nog niet bewijzen: in 62 officiële duels deed hij namelijk maar 4 keer de netten trillen.

WORDT SILVA VOOR DE TWEEDE KEER VERBRAND?

Fábio Silva is een spits die een goede aanvoer nodig heeft om doelpunten te scoren, iets wat in de voorbije weken duidelijk werd bij RSC Anderlecht. Het was zijn plan om een knalseizoen af te werken bij Sporting om daarna via de grote poort terug te keren naar de Premier League. In zijn eerste maanden bij Anderlecht vond hij heel vlot de weg naar het doel, hij startte met 7 goals in 12 wedstrijden, maar door de gebrekkige aanvoer daalt zijn doelpuntenproductie in de laatste weken naar 2 goals in de laatste 13 matchen. En dan verhuis je natuurlijk niet met het volle vertrouwen naar de Premier League.

Daarnaast is de aanvoer bij Wolverhampton zelfs nog van een minder niveau dan bij Anderlecht. Wolves hanteert een hoge mate van balbezit, meer zelfs dan Manchester United en Tottenham Hotspur, maar veel grote kansen worden er daaruit niet gecreëerd. Adama Traoré en Daniel Podence voorzien de grootste kansencreatie voor hun ploeg, maar beide spelers behoren in dat onderdeel zelfs niet tot de top zestig van alle spelers in de Premier League. Getuige de amper 8 gescoorde doelpunten van Wolverhampton dit seizoen, een aantal waarmee de club allerlaatste staat in de Engelse competitie.



Het momentum is dus duidelijk niet ideaal voor Fábio Silva om nu al terug te keren naar Wolverhampton. De verwachtingen liggen daar nóg hoger dan bij Anderlecht, en de aanvoer zal zelfs nog dramatischer zijn. Daarnaast is het niveau van de Premier League superieur aan de Belgische competitie, waardoor de moeilijkheidsgraad om te slagen nóg hoger ligt. Bovendien werd Silva al eens geforceerd en verbrand bij Wolves, en die tactiek draaide als een boemerang terug in hun gezicht. Het zou voor alle partijen beter zijn mocht Silva gewoon zijn huurcontract uitdoen bij Anderlecht.

SPITSEN IN HET VIZIER

En wie weet haalt Sporting in januari zelf ook versterkingen binnen, die de Portugees beter kunnen bedienen en in stelling kunnen brengen. En dan is het eind dit seizoen wél mogelijk om via de grote poort terug te keren naar de Premier League. Anderzijds wordt Anderlecht in de laatste weken ook al gelinkt aan enkele andere spitsen. De Belgische recordkampioen toont namelijk interesse in Dion Drena Beljo (NK Osijek) en Casper Tengstedt (BK Rosenborg). Beide spitsen moeten zo'n 5 miljoen euro kosten en dan zou de financiële tegemoetkoming van Wolves wel erg interessant kunnen zijn. Fábio Silva blijft per slot van rekening een huurling voor Anderlecht, terwijl Beljo en Tengstedt spitsen moeten zijn voor op de lange termijn.

POLL: Moet Silva bij Anderlecht blijven?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

44
44
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

79
79
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

30
30
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

145
145
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

146
146
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

156
156
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

576
576
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

596
596
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

64
64
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

181
181
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

102
102
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

420
420
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

676
676
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'

Liverpool FC gaat momenteel door enkele moeizame weken. Desondanks wordt er achter de schermen op ...

62
62