Union bereidt nieuwe topploeg voor

Union bereidt nieuwe topploeg voor

Het gebeurt wel vaker dat een promovendus in de Eerste Klasse uitpakt met knappe prestaties en resultaten, maar tot aan het eind van het seizoen meespelen voor de titel, dat is toch wel van een uitzonderlijk kaliber. Union SG flikte vorig seizoen dat huzarenstukje en de Brusselaars willen volgend jaar tonen dat ze geen ‘one hit wonder’ zijn. Voorzitter Alex Muzio en CEO Philippe Bormans bereiden alvast een nieuwe kwalitatieve ploeg voor. En dat moet ook, want het lijdt geen twijfel dat veel Union-sterkhouders hun topprestaties willen verzilveren met een transfer.


LEEGLOOP OP KOMST

Deniz Undav keert volgend seizoen al zeker niet meer terug naar het Dudenpark. De topschutter van Union probeert het straks in de Premier League bij Brighton & Hove Albion. Ook zijn spitsbroeder Dante Vanzeir speelde zich in het vizier Brighton, de ‘zusterclub’ die net zoals Union het eigendom is van Tony Bloom. Verder geniet Casper Nielsen de interesse van RSC Anderlecht, Club Brugge en SS Lazio. Teddy Teuma kan dan weer rekenen op de belangstelling van de Griekse topclub Olympiakos.



Daarnaast zullen er ongetwijfeld nog meerdere spelers van Union de mogelijkheid hebben om te veranderen van club. Philippe Bormans beloofde onlangs in Het Belang van Limburg dat Union in het tussenseizoen een competitieve kern zal samenstellen, maar dat men de miljoenen ook niet door de ruiten zal gooien. “Met het oog op het Europese voetbal mikken we op een bredere selectie dan dit jaar”, aldus de CEO van Union. “Pas op, we geven niet alle inkomende miljoenen uit, maar we willen wel bevestigen.”

GERICHTE SCOUTING

Union SG bewees in de voorbije jaren creatief en succesvol te handelen op de transfermarkt, waarbij data-gericht scouten en sportieve knowhow hand in hand gaan. Niet door grote vedetten aan te trekken of aanzienlijke budgetten te spenderen op de transfermarkt. Union speurt wel naar spelers met grote intrinsieke kwaliteiten die door de mazen van het net geglipt zijn van de grote clubs. Spelers die uit zijn op sportieve revanche, die het ongelijk van anderen willen aantonen en willen bewijzen dat ze weldegelijk een hoger voetbalniveau aankunnen.

Wie had voor dit seizoen trouwens ook gehoord van Deniz Undav, Casper Nielsen, Teddy Teuma, Loïc Lapoussin of Kaoru Mitoma? De clubleiding van Union stelt een evenwichtige en kwalitatieve spelerskern samen, waarbij er een goede balans heerst tussen routiniers uit 1A en jonge, onbekende talenten vanuit het buitenland. En dat is een kolfje naar de hand van eigenaar Tony Bloom, wiens team daarvoor een speciale datasoftware gebruikt, en voorzitter/vennoot Alex Muzio en CEO Philippe Bormans, die de operationele leiding nemen van de club.



“We zullen via onze procedures (met veel datascouting, nvdr.) weer nieuwe meerwaardespelers vinden. Niemand zal die wellicht kennen, er zullen sowieso veel vraagtekens zijn, maar wij zijn ervan overtuigd dat we op die manier succes kunnen boeken. Wat er ook gebeurt: Union zal er staan”, beloofde CEO Philippe Bormans in Het Belang van Limburg. Tot nog toe werden er twee nieuwkomers binnengehaald bij Union, en opnieuw zijn dat niet de meest tot de verbeelding sprekende namen.

ARNAUD DONY

Viktor Boone (24, Deinze) en Arnaud Dony (18, Sint-Truiden) maken volgend seizoen deel uit van de A-kern van Les Unionistes. Deze spelers kwamen naar boven in de data-gerichte scouting van de club in het Belgische voetbal. Union analyseert meer dan duizend profielen in hun database, en daarbij wordt er niet gekeken naar namen of reputatie maar wel naar hun specifieke sportieve parameters - alsook hun privé-leven en gedrag op social media en in interviews. Op die manier wordt er volgend seizoen opnieuw een kwalitatieve groep samengesteld met een beperkt financieel budget.

De naam van Arnaud Dony doet hier en daar wel een belletje rinkelen, want de 18-jarige aanvallende back speelde dit seizoen drie wedstrijden in de eerste ploeg van Sint-Truiden. Dony, een geboren Luikenaar, maakte vorig seizoen zijn professionele debuut tegen Oud-Heverlee Leuven en hij ontgoochelde allerminst. “Arnaud heeft getoond dat hij een groot talent is en dat hij ons meer opties bezorgt”, zei Tony Leistner na de eerste competitieminuten van Dony. Het thuispubliek op Stayen was eveneens opgetogen over de ontdekking op de linkerflank.



Arnaud Dony speelde zich in de kijker tegen Oud-Heverlee Leuven met zijn lef, enthousiasme, slimme looplijnen en dito positionering, alsook zijn duelkracht. “Ik vond hem heel goed spelen”, oordeelde de 35-jarige Jorge Teixeira aan Het Laatste Nieuws. “Hij gaf alles, vocht voor elke bal en ging naar voren en terug.” Daarna trok Dony ook aardig zijn streng tegen KV Oostende en KV Mechelen. Het publiek van Sint-Truiden ontdekte bijgevolg een nieuwe lieveling en de club wilde dolgraag verder met Dony.

TE KLEIN VOOR STANDARD

CEO Takayuki Tateishi stak de sportieve cel van Sint-Truiden in het werk om Arnaud Dony een langdurig contract voor te schotelen, maar helaas voor de Limburgers had Union SG zich al gemeld bij de speler. Over talentdetectie met beperkte budgetten hoef je de Brusselaars niets te leren, en daarom is het weinig verrassend dat Union er als de kippen bij was om Dony te overhalen. Maar binnenskamers bij STVV was er grote onvrede hoe de club zo’n groot talent zomaar kon laten gaan.

Volgens Het Belang van Limburg ging Sint-Truiden zelfs heel ver om Arnaud Dony bij de club te houden, maar uiteindelijk verkoos de youngster voor een avontuur bij Union. In Brussel gelooft men dus sterk in de capaciteiten van Dony en het hoeft dus niet te verrassen als hij zich volgend seizoen sterk ontwikkelt in het Dudenpark. Union doet zijn naam als talentenfabriek alle eer aan, want in Limburg liep men erg hoog op met Dony, die op 15-jarige leeftijd werd afgetest bij Standard wegens te klein.



Net als Deniz Undav, Casper Nielsen, Teddy Teuma en consoorten, zint Arnaud Dony dus ook op sportieve revanche, iets waar hij vorig seizoen bij Sint-Truiden al genoegdoening voor kreeg. Maar volgend jaar moet hij zich echt kunnen profileren op het hoogste voetbalniveau. En de omgeving van het Dudenpark is daar perfect voor. Dat is namelijk de ideale biotoop voor spelers die het ongelijk van anderen willen aantonen en willen bewijzen dat ze weldegelijk een hoger voetbalniveau aankunnen. Dony wordt straks alvast ééntje om in de gaten te houden in het nieuwe voetbalseizoen.

POLL: Goeie zet van Union?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen

Eén van de absolute sensaties momenteel op de Europese velden is de Engelse middenvelder Jude ...

3
3
Ancelotti dropt verrassend bommetje over fitheid Courtois
Ancelotti dropt verrassend bommetje over fitheid Courtois

Voor Real Madrid komen er opnieuw belangrijke weken aan. De Koninklijke heeft met nog zes speeldagen ...

36
36
'Meer details over tweede aanwinst Club Brugge bekend'
'Meer details over tweede aanwinst Club Brugge bekend'

Club Brugge is met het ingaan van de lente weer helemaal opengebloeid. Sinds de aanstelling van ...

91
91
Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere
Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere

Charles De Ketelaere kon woensdagavond opnieuw vieren bij Atalanta. De Rode Duivel stond immers de ...

76
76
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

152
152
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"

Royal Union SG zit in een bijzonder penibele situatie. De Brusselse traditieclub wist nog geen ...

94
94
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht

Cercle Brugge kreeg gisteren een pandoering op het veld van RSC Anderlecht. De 'Vereniging' verloor ...

242
242
Ten Hag sabelt eigen ploeg neer na zege: "Dat was onacceptabel"
Ten Hag sabelt eigen ploeg neer na zege: "Dat was onacceptabel"

Manchester United legde afgelopen woensdag Sheffield United over de knie met 4-2. Een klinkende zege ...

29
29
'Topclub haalt alles uit de kast voor Mokio'
'Topclub haalt alles uit de kast voor Mokio'

Bij AA Gent mocht dinsdag Jorthy Mokio zijn basisdebuut maken op Stayen. Er was de voorbije maanden ...

151
151
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd

Club Brugge heeft woensdagavond opnieuw grote indruk gemaakt in de Champions' Play-Off. KRC Genk, ...

251
251
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'

Bij AC Milan deden ze vorige zomer alle vier hun Belgen van de hand. De aankoopoptie van Aster ...

89
89
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?

Real Madrid is op weg om snel de titel te veroveren in La Liga en is ook nog steeds in de running in ...

45
45
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"

Club Brugge blijft maar door de Champions' Play-Off wervelen. Woensdagavond wist Blauw-Zwart ook ...

483
483
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut

Bij Anderlecht bleven ze wellicht met gemengde gevoelens achter na de 3-0-zege tegen Cercle Brugge. ...

148
148
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"

Bij Club Brugge verkeren ze in bloedvorm. Tegen RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC en KRC Genk ...

604
604