Cobbaut doet boekje open over RSCA-toekomst en Duivels

Cobbaut doet boekje open over RSCA-toekomst en Duivels

Onze redactie was onlangs te gast bij Parma en kort nadien hadden we een gesprek met Elias Cobbaut. VoetbalNieuws sprak met de sympathieke verdediger over zijn tijd in Italië, zijn toekomst, Anderlecht en de Rode Duivels. Uiteraard ging het ook over legende Gianluigi Buffon.


RSC Anderlecht maakte eind augustus het volgende bekend. "Cobbaut zoekt dit seizoen andere oorden op. De linksvoetige verdediger zal op huurbasis bij het Italiaanse Parma Calcio 1913 spelen, in de Serie B."

Het was zeker geen alledaags overstap, maar de Italiaanse club heeft een groot verleden. "Parma kende in de jaren ’80 en ’90 geweldige jaren en er speelden toen heel wat toppers. Tuurlijk speelt zoiets mee als een club komt aankloppen en het is altijd leuk meegenomen als een traditieclub zich meldt. Daarnaast was er ook het feit dat er hier toch een aantal grote namen spelen."



Bij Parma verloopt het zeer goed op persoonlijk vlak, want de ex-verdediger van KV Mechelen is er uitgegroeid tot een sterkhouder. "Ik ben zeer tevreden over hoe het verloopt in Parma. Op persoonlijk vlak ken ik een goed seizoen, want ik heb elke wedstrijd gespeeld die ik kon spelen en op een redelijk goed niveau. Ik heb de nodige stappen voorwaarts kunnen zetten in Italië. Alleen is de positionering in het klassement van de ploeg iets minder, maar we hopen het seizoen zo goed mogelijk te beëindigen."

Cobbaut speelt er links in een driemansdefensie. "Ik vind het een heel leuke positie en ik denk dat die mij ook het beste ligt. Ik krijg er vaak de bal en mag van daaruit de opbouw doen. Op die positie krijg ik ook de ruimte om af en toe mee in de aanval te trekken, wat ik graag doe."

Cobbaut had niet veel tijd om zich aan te passen, want hij werd op het einde van de mercato uitgeleend. Het seizoen was toen al bezig in de Serie B. "De aanpassing naast het veld verliep best goed, maar op voetbalvlak is het hier toch heel anders dan in België. De Serie B is een zeer tactische competitie en er wordt niet veel gescoord. Heel veel wedstrijden eindigen op 1-0, 0-1 of 0-0, en daar moest ik mij in het begin wel aan aanpassen. Ze werken hier zeer veel op tactiek en er zijn veel man tegen man-duels, waar ik toch aan moest wennen. Daarnaast was er ook de taalbarrière. Ik kwam hier aan en iedereen spreekt hier toch vooral Italiaans. Dat was wat moeilijk in het begin, maar nu versta ik toch het grootste deel."



De linksvoetige verdediger ziet een opvallend verschil met de Jupiler Pro League. "In de Belgische competitie voetballen ze iets meer, terwijl het er hier toch iets tactischer aan toe gaat. Daardoor is het vrij gesloten en krijg je veel middenveldspel te zien. Wat wel opvalt, is dat de spitsen bij de tegenstander vaak jongens zijn die al ervaring hebben opgedaan in de Serie A. Er loopt hier heel wat kwaliteit rond en de Serie B is echt wel van een goed niveau. Het is een veeleisende competitie met ook 38 wedstrijden, zonder de play-offs. De ploegen zijn heel erg aan elkaar gewaagd."

HULP VAN BUFFON


Parma is uiteraard de club waar de 44-jarige voetballegende Gianluigi Buffon speelt. Cobbaut geniet van de samenwerking met één van de beste doelmannen ooit. "Buffon is iemand die heel erg begaan is met het spelletje en niet alleen tijdens de match. Hij is ook heel aanwezig op training en hij helpt je ook. Het is makkelijker aanpassen als iemand zoals hij zich je goed laat voelen in de groep en altijd pusht op het veld. Hij heeft met de beste verdedigers ter wereld samengespeeld en hij heeft alles gewonnen, dus het is makkelijk om met zo iemand op het veld te staan. Onze samenwerking verloopt zeer goed. Op defensief vlak kennen we een goed seizoen, want als team staan we verdedigend wel goed. We behaalden ook al 14 of 15 clean sheets, dus op zich is dat niet slecht."



"Of hij mij na het EK en de Nations League misschien wat plaagstoten heeft gegeven na de zeges van Italië tegen België? Dat niet, maar nu is Italië uitgeschakeld voor het WK (lacht). Ik was de Italiaanse spelers een beetje aan het plagen, maar daar konden ze niet mee lachen want de Italianen zijn heel erg gepassioneerd door het spelletje. De ochtend na de uitschakeling tegen Noord-Macedonië kwamen een paar spelers boos binnen en ze waren de hele tijd aan het vloeken. Dat kwam hier hard aan."

Opvallend tijdens ons bezoek aan Parma en ook Venezia: de fans blijven 90 minuten zingen, ook als het slecht gaat. "De fans staan steeds achter ons en komen ondanks het iets mindere seizoen toch nog vrij talrijk opdagen. Ik heb al andere matchen in de Serie B gespeeld, waar er amper fans aanwezig waren in het stadion. De Italiaanse fans zijn wel zeer fanatiek. We speelden onlangs tegen Lecce en die kwamen ook met een paar duizend fans opdagen, en die moesten toch een hele afstand afleggen naar Parma.”

BIJ PARMA BLIJVEN?

Cobbaut voelt zich als een vis in het water in Parma, maar wil hij er blijven? Er zijn alvast geruchten dat Parma de aankoopoptie wil lichten bij Anderlecht, waar hij nog één jaar contract heeft.

"Dat is de vraag die ik de laatste tijd wel regelmatig krijg (lacht). Op dit moment ben ik daar nog niet zo mee bezig. De personen rondom mij weten in welke richting ik zou willen gaan. Ik ga er nu nog geen uitspraken over doen. Het seizoen duurt nog een maand, hopelijk nog iets langer met play-offs, en daarna zullen we wel zien. Ik zal zeker de goede beslissing maken, maar dat zijn zaken die ik na het seizoen pas wil bekijken. Ik ben wel zeer tevreden met mijn eerste buitenlandse uitdaging, want ik heb eigenlijk nog nooit zo een seizoen als dit weten af te werken. Ik speel zeer veel en haal een constant niveau."

Een terugkeer naar Anderlecht lijkt niet meteen aan de orde te zijn, mede door de aanwezigheid van linksvoetige verdedigers als Wesley Hoedt en Hannes Delcroix. "Ik heb voorlopig amper contact gehad met de mensen van het bestuur van Anderlecht. Ik heb wel nog contact met enkele spelers van RSCA en ook met de fysical coach en kinesisten. Voor de rest hoor ik niet echt iemand van Anderlecht. Of ik het nog zie zitten om terug te keren? Nu ik geproefd heb van het buitenland, zou ik wel graag in het buitenland willen blijven. In het voetbal weet je echter nooit en het kan allemaal heel snel gaan. Ik zie een terugkeer naar Anderlecht wel zitten, maar als er iets beter komt uit het buitenland, dan zou ik toch graag in het buitenland willen blijven."



EK 2024

Tot slot is er het verhaal van de Rode Duivels. Cobbaut speelde op 19 november 2019 90 minuten tijdens de EK-kwalificatiematch tegen Cyprus. Als linksvoetige verdediger heeft hij een profiel waar Roberto Martinez nood aan heeft. "

"Ik heb geen contact gehad met iemand van de voetbalbond de afgelopen weken, maar ik zat wel in de voorselectie voor de matchen tegen Ierland en Burkina Faso. Natuurlijk hoop je er dan bij te zijn, maar dat was spijtig genoeg niet het geval. Maar jongens als Arthur Theate en Siebe Van der Heyden kennen een goed seizoen en zij verdienden hun selectie."

"Of ik mij meer richt op het EK 2024? Het wordt alvast niet makkelijk voor mij, als je ziet hoe het mij de afgelopen jaren is vergaan bij de nationale ploeg. Na die ene wedstrijd tegen Cyprus ben ik niet meer opgeroepen en dan weet je dat het moeilijk wordt. Natuurlijk droom je daar nog van en ik kan alleen maar mijn best doen. Ik laat er mijn slaap niet voor, maar hopelijk komt het er ooit nog eens van", besluit de goedlachse Cobbaut.

POLL: Gaat Cobbaut bij Parma blijven?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

43
43
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

85
85
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

116
116
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

40
40
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

154
154
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

159
159
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

175
175
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

641
641
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

620
620
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

67
67
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

190
190
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

107
107
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

432
432
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

696
696