Wesley betaalt zware prijs na Club-catastrofe

Wesley betaalt zware prijs na Club-catastrofe

Wesley Moraes is op weg naar de uitgang bij Club Brugge. De targetspits kan zich niet langer vereenzelvigen met de weinige speeltijd die hij krijgt van Philippe Clement en daarom lonkt een transfer naar zijn thuisland. De Braziliaan toont zich op deze manier erg ongeduldig en zelfs ondankbaar naar Club Brugge toe. Daarnaast valt het ook te betwijfelen of een transfermove naar Sao Paulo of Palmeiras wel zo’n goede zet is in zijn carrière.


HET PLAN-WESLEY

Het tweede hoofdstuk in het verhaal van Wesley Moraes en Club Brugge startte romantisch en veelbelovend. De Braziliaan arriveerde in augustus op Jan Breydel nadat hij in de voorbije twee seizoenen amper 85 minuten speelde bij Aston Villa. Wesley scheurde zijn namelijk voorste kruisbanden in een duel met Burney-aanvoerder Ben Lee en na een lange revalidatie – hij lag namelijk 15 (!) maanden in de lappenmand - werd de spits vorige zomer eindelijk terug fit verklaard.



Om zijn carrière terug op de rails te zetten, was er voor Wesley geen betere locatie denkbaar dan Brugge. Onder de vleugels van Philippe Clement, de assistent-coach bij Club Brugge tijdens Wesley’s eerste passage, zou hij zich in alle rust terug kunnen ontwikkelen tot de gevreesde targetspits die hij ooit was. Club verwachtte niet dat Wesley een directe impact zou maken, want de eerste bezorgdheid was vooral om wedstrijdritme en vertrouwen op te doen. Logisch ook , na zo’n lange periode zonder wedstrijden met inzet.

GOODWILL

In zijn eerste periode in West-Vlaanderen behoorde Wesley tot één van de beste centrumspitsen van het land. Balvastheid, duelkracht, power, kaatsen en diepgang: de Braziliaan had het allemaal. Maar de kans dat de 25-jarige dit seizoen dat niveau van weleer terug zou bereiken, die was miniem. De komst van Wesley was dus duidelijk meer een teken van goodwill van Club Brugge tegenover de Braziliaan.



Nadat hij in de voorbije twee jaren in de vergeetput beland was, gaf Club Brugge Wesley een uniek platform om zichzelf opnieuw op de voetbalkaart te zetten. Niet elke club zou namelijk even happig zijn om Wesley deze buitenkans te gunnen, maar Blauw-Zwart durfde deze bescheiden gok toch aan. Wesley werd gehuurd voor één seizoen zonder financiële risico’s en als hij dan toch een rol van betekenis zou spelen, dan was dat mooi meegepakt.

ONDANKBAAR

De veelbesproken terugkeer van Wesley Moraes naar Club Brugge draait uiteindelijk uit op een sisser. De sterke spits arriveerde in augustus met een schrijnend gebrek aan wedstrijdritme, iets dat uiteraard werd ingecalculeerd, waardoor hij oorspronkelijk geen directe versterking betekende voor het eerste elftal. De goodwill van Club Brugge en Philippe Clement uitte zich wel door hem verschillende keren speelgelegenheid te gunnen. Op een stelselmatige wijze en steeds onderbouwd.

Wesley was dit seizoen bijvoorbeeld twee keer invaller in de Champions League tegen RB Leipizig, hij startte in de competitiematch tegen Charleroi en hij viel ook in tegen Sint-Truiden. Daarnaast maakte hij tevens speelminuten in de Croky Cup tegen Deinze. Dit alles voor een totaal van 130 minuten. Voor buitenstaanders is dat best wel veel speelgelegenheid als je ziet vanuit welke benaderde situatie Wesley eigenlijk wel komt.



Wesley had dus niet veel redenen om te klagen, maar zijn ongeduldigheid haalde hem in. De Braziliaan, die dit seizoen meer niet-selecties telde dan dat hij wél deel uitmaakte van de wedstrijdselectie, kon zich immers moeilijk vinden in de weinige speelgelegenheid van Philippe Clement. Hij vroeg zich zelfs af wat hij eigenlijk bij Club Brugge zit te doen. Da’s een hoogst ongelukkige denkwijze van de comeback kid, die zo weinig dankbaarheid toont aan de Bruggelingen.

BEDROEVEND

Daarnaast heeft Wesley geen enkele reden om meer speelgelegenheid te eisen. In vergelijking met de prestaties Charles De Ketelaere en Bas Dost levert Wesley amper een bijdrage indien hij in actie komt. In 130 minuten speelde de Braziliaan amper iets klaar. Wesley leverde bijvoorbeeld 0 geslaagde dribbels en amper 1 schot op het doelkader af. Hij telt slechts 11 geslaagde duels op een totaal van 40 en 2 geslaagde offensieve acties op 19. In verhouding tot zijn aantal speelminuten lijdt Wesley in vergelijking met alle Club Brugge-spelers zelfs het meeste balverlies.



Deze statistieken zijn bedroevend voor elke spits van Club Brugge, maar in het specifieke geval van Wesley zijn ze wel te begrijpen en ook logisch. Het was namelijk de bedoeling dat de 25-jarige dit seizoen een stevige basis legde om zijn sportieve carrière te herlanceren. Zo’n proces gebeurt onvermijdelijk met vallen en opstaan, waardoor het te verwachten was dat Wesley tijdens zijn eerste maanden in Brugge amper een meerwaarde kon leveren.

BRAZILIË

Maar de bonkige spits vindt dus dat hij recht heeft op meer speelminuten. Dat wordt een moeilijke opdracht bij Club Brugge, dat zich volop richt op het winnen van de Croky Cup en de Belgische landstitel. Het is dus duidelijk dat de directe focus ligt op het halen van goede resultaten op de korte termijn en dat het collectief van groter belang is dan de individuele wensen van de spelers. En dan vindt Wesley het opportuun om in januari andere oorden op te zoeken.

Volgens lokale bronnen staat Wesley op een zucht van een transfer naar Sao Paulo FC of Palmeiras, waar hij op meer speelkansen kan rekenen dan bij Club Brugge. Maar of dat ook de beste zet is voor zijn carrière, dat is uiteraard een andere vraag. We begrijpen de enorme ambitie van Wesley uiteraard, maar we vrezen ook dat de Braziliaan op die manier belangrijke stappen overslaat in zijn revalidatieproces.



In zijn thuisland kan Wesley zich ongetwijfeld mentaal herbronnen en dat kan alleen maar een positieve invloed hebben op zijn sportieve prestaties. Anderzijds neemt hij het risico om te veel hooi op zijn vork te nemen door speelminuten te verkiezen boven een geleidelijk herstellingsproces als voetballer. Daarnaast zal hij in Europa opnieuw van de radar verdwijnen, zoals dat de laatste drie jaar trouwens reeds het geval is.

POLL: Maakt Wesley de juiste keuze om Club te verlaten?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

1
1
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

31
31
<strong>Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon</strong>
Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon

Club Brugge jaagt op een dodelijk doelpuntenkanon en richt zijn ogen op Williot Swedberg. De Zweedse ...

169
169
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge

Club Brugge veegde woensdag de vloer aan met KRC Genk, een huzarenstukje dat het komend weekend ...

326
326
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'

Belgische topclubs zoals Anderlecht, KRC Genk en Club Brugge hebben het de laatste tijd alsmaar ...

217
217
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."

Na de onwaarschijnlijke ontknoping van afgelopen seizoen belooft de race om het kampioenschap dit ...

543
543
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt

Ook de tweede thuismatch in de Champions' Play-Offs leverde geen puntengewin op voor Antwerp. Aan de ...

523
523
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'

De focus ligt nu uiteraard op de titelstrijd, maar achter de schermen blijkt Anderlecht ook reeds ...

166
166
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'

Een van de uitblinkers bij AA Gent in de Europe Play-Offs is ongetwijfeld Matias Fernandez-Pardo, ...

153
153
'Jackpot voor Club Brugge: gegeerd duo laat kassa rinkelen'
'Jackpot voor Club Brugge: gegeerd duo laat kassa rinkelen'

Vanuit een schijnbaar uitzichtloze positie stevent Club Brugge plots af op een mooi seizoenseinde. ...

570
570
Titelhoop Club Brugge neemt toe: "Dat geef ik je op een blaadje"
Titelhoop Club Brugge neemt toe: "Dat geef ik je op een blaadje"

Cercle Brugge speelt zondag gastheer voor koploper RSC Anderlecht. Groen-Zwart ging een paar dagen ...

675
675
Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"
Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"

Frank Raes is al een tijdje met pensioen, officieel dan toch. Als freelancer blijft hij nog ...

170
170
Vrancken looft concurrent: "De beste tegenstander die we al hebben gehad"
Vrancken looft concurrent: "De beste tegenstander die we al hebben gehad"

KRC Genk moet zondag al opnieuw aan de bak. Tegenstander is dan ook weer Club Brugge, dat de ...

327
327
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'

Jonathan David is ondertussen al enkele jaren een sterkhouder bij het Franse Lille. De Canadees ...

45
45
'Leko en Standard krijgen desastreus signaal van 777 Partners'
'Leko en Standard krijgen desastreus signaal van 777 Partners'

Standard ontvangt op speeldag 6 van de Conference League Play-offs Sint-Truiden. De Rouches zijn nog ...

378
378