Genk opent jacht op broodnodige aanwinst

Genk opent jacht op broodnodige aanwinst

Met nog 20 speeldagen te gaan is het reguliere gedeelte van de Jupiler Pro League bijna halfweg. De interlandbreak biedt dan ook een ideale gelegenheid om een tussentijdse balans op te maken. De komende dagen blikken we meer bepaald vooruit op de komende wintermercato voor de Belgische topclubs. Op welke posities hebben zij nood aan versterking, en wie mag beschikken wanneer de transfermarkt binnen anderhalve maand opnieuw haar deuren opent? Met vandaag: KRC Genk.


Om de kloof met Club Brugge te dichten, zette de vicekampioen afgelopen zomer in op een handvol gerichte aanwinsten. Geen van heeft voorlopig een basisplek beet in de Cegeka Arena, al hoeft dat ook niet te verwonderen. Per slot van rekening bleven alle sterkhouders daar aan boord. Het plan om John van den Brom, wiens stoel toch nog steeds wankelt, van meer wisselopties te voorzien en zo beter gewapend te zijn voor de strijd op drie fronten wierp echter evenmin haar vruchten af. De rotatie verloopt maar mondjesmaat, in de competitie staat Genk met de helft van de punten na 14 speeldagen pas op plaats zes. In de Europa League en Croky Cup is het na de interlandbreak dan weer erop of eronder tegen Dinamo Zagreb en Club Brugge. Dringend tijd om nog wat vers bloed toe te voegen aan de spelersgroep?

WEINIG OVERSCHOT
Het lijkt nog maar de vraag, want in januari doet Dimitri de Condé liefst niet bijster veel zaken. Nog meer dan in het tussenseizoen geeft de Head of Sports van de Limburgers dan doorgaans namelijk de voorkeur aan toekomstgerichte aanwinsten, waarmee vaak geanticipeerd wordt op het al dan niet nakende vertrek van een of meerdere steunpilaren. Zo versterkten een jaar geleden Mark McKenzie en Angelo Preciado de rangen als potentiële vervangers van Jhon Lucumi, weliswaar nog altijd op post, en Joakim Maehle. Mocht het straks verkeerd lopen in Kroatië en thuis tegen Club Brugge, schiet er van de drie doelstellingen bovendien plots amper eentje over voor de regerend bekerhouder. Toch lijkt een uitdunning van de selectie zelfs in dat geval niet noodzakelijk aan de orde.



Genk koos dit keer immers voor kwaliteit boven kwantiteit, met een vrij smalle kern van 25 spelers – jonkies als Jay-Dee Geusens, András Nemeth en Luca Oyen incluis. Nagenoeg alle posities netjes dubbel bezet dus, zonder veel overschot. Reken daarbij dat nieuwkomers als Carel Eiting ongetwijfeld nog hun kans krijgen om verder te aarden, en weinig pionnen lijken zelfs zónder beker en Europees voetbal op weg naar de uitgang. Oyen zou in dat rampscenario misschien wel gebaat zijn bij een uitleenbeurt. Met uitzondering van Simen Jukleröd, stilaan eindelijk inzetbaar, kwam de tiener van alle volwaardige veldspelers tenslotte het minst aan de bak. Bij de net iets meer ervaren rotten kijken we vooral richting Bastien Toma (22), op wie eveneens slechts sporadisch een beroep wordt gedaan.

HUISWERK OP DE FLANK
Joseph Paintsil, Patrik Hrosovsky en in mindere mate Preciado kwamen recent dan weer terug boven water. Net op tijd om hun verlengd verblijf veilig te stellen? De minuten van McKenzie daarentegen gaan in dalende lijn, maar als back-up annex opvolger van Lucumi en/of Carlos Cuesta – beiden in de belangstelling in het buitenland – heeft de dure Amerikaan wel nog steeds zijn plaats in de kleedkamer. Behoudens een afscheid van een of andere smaakmaker, zoals Genk in de vorige wintermercato's cashte op pakweg Maehle, Sander Berge en Ally Samatta, hoeven we langs uitgaande zijde dus weinig activiteit te verwachten in de Cegeka Arena. Na de grote kuis van vorige zomer telt de relatief dunne kern, zeker ten opzichte van de concurrentie, nauwelijks nog overbodige pionnen.



Een ander verhaal langs inkomende zijde, al hangt het huiswerk van De Condé ook daar deels af van de resultaten van de komende weken. Vooral in Europa en de beker. Indien de Limburgers erin slagen om op drie fronten actief te blijven, is er op de flanken alleszins ruimte voor versterking. Hoewel hij er met Paintsil een handige joker bijkreeg, blijven de alternatieven voor Van den Brom daar namelijk erg beperkt. Geen wonder dat Junya Ito van alle veldspelers het op twee na meeste kilometers op de teller heeft. Meer kansen voor Oyen, weliswaar beter geschikt in een centrale rol, kunnen eventueel een oplossing bieden. Zeker nu Théo Bongonda worstelt met zijn vorm, lijken een of meerdere – afhankelijk van de resterende kalender – échte wingers evenwel lang geen overbodige luxe.

PROACTIEVE MINDSET
Op die manier zou Genk zich in één klap reeds wapenen voor een later vertrek van Ito en/of Bongonda, een van de stokpaardjes dus van De Condé. Vanuit die proactieve mindset staan wellicht ook een spits en centrale verdediger op de verlanglijst. Achterin is het tenslotte slechts kwestie van tijd vooraleer Lucumi en Cuesta andere oorden opzoeken. McKenzie en Mujaid Sadick moeten dan in hun voetsporen treden, maar vervolgens gaapt momenteel nog een grote leegte. Indien de vicekampioen hún toekomstige vervangers naar goede gewoonte eveneens een aanpassingsperiode wil gunnen, moet het straks dan ook al aan de slag. Hetzelfde geldt in de punt voor Paul Onuachu, voor wie het volgende zomer zowat nu of nooit wordt om een transfer te versieren, en diens enige doublure Iké Ugbo.



Genk wil wel graag weer meer wat inzetten op de eigen jongeren, en rekent zo voorin onder andere op Nemeth. Wie weet keren trouwens ook Cyriel Dessers en Stephen Odey, allebei elders prima bezig op huur, na het seizoen nog terug. Toch zou het ons niet verbazen mocht De Condé op zoek gaan naar een extra goalgetter. Aan de andere kant van het veld trok hij overigens al voluit de kaart van de jeugd, met louter de even jonge Tobe Leysen en Vic Chambaere als back-ups voor Maarten Vandevoordt (19) tussen de palen. Een situatie die doet denken aan twee jaar geleden, toen de Limburgers na nieuwjaar uiteindelijk bijstelden door Thomas Didillon te huren. Een scenario dat zich wel eens kan herhalen, al volstaat dit keer een ervaren sluitstuk die vrede neemt met een zitje op de bank.

PRIORITEIT: NUMMER ZES
Bij voorkeur een Belg, want daarin zit de bekerwinnaar dun bezaaid. Waar de eventuele komst van een doelman, spits, verdediger en flankaanvaller(s) aanwinsten in de breedte en met het oog op de lange termijn mogen zijn, is de nood op één positie een pak hoger. Centraal op het middenveld mist Genk een echte nummer zes, een breker die zijn tegenstanders wekelijks fysiek overheerst. Liefst met goede voetjes, zoals Berge of in een verder verleden Wilfred Ndidi. Hrosovsky trekt er met behulp van Bryan Heynen de laatste tijd dan wel zijn streng, door de tegenvaller van Eiting zijn de wisselopties bijzonder schaars. Behalve linksachter Gerardo Arteaga, wiens aflossing van de wacht met Jukleröd in aantocht is, heeft geen enkele veldspeler al meer minuten in de benen dan de aanvoerder.



Een klassieke controleur in de as kan voor wat broodnodige stabiliteit zorgen: van alle topploegen slikte Genk het meeste goals. Het ideale profiel is zo duidelijk, dat de frisse kracht meer dan de bovenvermelde targets meteen aanspraak moet maken op een basisplaats evenzeer. Opnieuw op jacht naar een sterke beer dus, nadat Eboue Kouassi gaandeweg door de mand viel. Twee jaar geleden leek de huurling van Celtic, zes maanden later nog definitief overgenomen, nochtans perfect in het plaatje te passen. Zoals wel meer ploegen beroept Genk zich in januari graag op zulke huurconstructies. Een proefperiode, zeg maar, waarna het nog kan bepalen of het de spelers in kwestie al dan niet vast onder contract wil leggen. Doorgaans valt de keuze daarbij tevens op jonge talenten met groeimarge.

RUSTIGE WINTER?
In de voorbije drie wintermercato's was zo alleen Ito, een voltreffer die eveneens eerst geleend werd, ouder dan 24. Af en toe tastte De Condé wel eens in de buidel, zoals voor Casper De Norre, Neto Borges, Mats Moller Daehli of vorig jaar nog McKenzie en Preciado. Meestal zonder succes, al schoot hij na Ito wel terug raak met Kristian Thorstvedt – die, zoals wel meer aanwinsten in de Cegeka Arena, wel pas na verloop van tijd doorbrak. Mogelijk gaat Genk nu zowel in het aanvallend als defensief compartiment opnieuw proactief te werk, maar op het middenveld zoekt het alvast een direct inzetbare versterking. Een verdedigend ingestelde krachtpatser, het type dat vandaag ontbreekt. Een blunder die wellicht dus zal worden rechtgezet, desnoods weer op huur. Voor het overige hoeven we, zeker mits uitschakeling in beker en/of Europa, geen grootschalig offensief te verwachten. Per slot van rekening had Van den Brom dat vorig jaar ook niet nodig om met nagenoeg dezelfde manschappen onder zijn hoede een eindspurt in te zetten.

POLL: De grootste prioriteit voor Genk tijdens de wintermercato is volgens mij een ...

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

1
1
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

65
65
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

79
79
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

42
42
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

173
173
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

112
112
<strong>Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon</strong>
Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon

Club Brugge jaagt op een dodelijk doelpuntenkanon en richt zijn ogen op Williot Swedberg. De Zweedse ...

287
287
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge

Club Brugge veegde woensdag de vloer aan met KRC Genk, een huzarenstukje dat het komend weekend ...

517
517
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'

Belgische topclubs zoals Anderlecht, KRC Genk en Club Brugge hebben het de laatste tijd alsmaar ...

314
314
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."

Na de onwaarschijnlijke ontknoping van afgelopen seizoen belooft de race om het kampioenschap dit ...

707
707
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt

Ook de tweede thuismatch in de Champions' Play-Offs leverde geen puntengewin op voor Antwerp. Aan de ...

653
653
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'

De focus ligt nu uiteraard op de titelstrijd, maar achter de schermen blijkt Anderlecht ook reeds ...

222
222
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'

Een van de uitblinkers bij AA Gent in de Europe Play-Offs is ongetwijfeld Matias Fernandez-Pardo, ...

186
186
'Jackpot voor Club Brugge: gegeerd duo laat kassa rinkelen'
'Jackpot voor Club Brugge: gegeerd duo laat kassa rinkelen'

Vanuit een schijnbaar uitzichtloze positie stevent Club Brugge plots af op een mooi seizoenseinde. ...

660
660
Titelhoop Club Brugge neemt toe: "Dat geef ik je op een blaadje"
Titelhoop Club Brugge neemt toe: "Dat geef ik je op een blaadje"

Cercle Brugge speelt zondag gastheer voor koploper RSC Anderlecht. Groen-Zwart ging een paar dagen ...

766
766