Eenzame flop zadelt Genk met fikse kater op

Eenzame flop zadelt Genk met fikse kater op

Met nog 20 speeldagen te gaan is het reguliere gedeelte van de Jupiler Pro League bijna halfweg. De interlandbreak biedt dan ook een ideale gelegenheid om nog eens een tussentijdse balans op te maken. De komende dagen nemen we meer bepaald de zomertransfers van de Belgische topclubs onder de loep. Welke aanwinsten voldoen aan de verwachtingen of overtreffen die zelfs, en wie stelt tot dusver teleur? Met vandaag: KRC Genk.


Na een campagne vol ups en downs strandden de Limburgers vorig seizoen op een zucht van de titel. Om opnieuw een gooi te doen naar de oppergaai stuntte de vicekampioen vooral op uitgaand gebied. Ondanks de geruchten vertrok immers geen enkele sterkhouder. Op inkomend vlak was het doel dan weer vooral om de kern in de breedte te wapenen voor een nieuwe langdurige strijd op drie fronten. In de Europa League heeft Genk haar lot nog in eigen handen, al kreeg het anderhalve maand geleden een oplawaai van Dinamo Zagreb. Het begin van een slechte reeks in de competitie: John van den Brom kon zijn hachje maar nipt redden. Helemaal veilig waant de Nederlander zich evenwel nog niet. Met de helft van de punten kampeert de bekerwinnaar na 14 speeldagen pas op de zesde plaats in de stand.

BLIK OP DE TOEKOMST
In een poging de lacunes in de selectie op te vullen, en de concurrentie op plaatsen waar de spoeling eerder dun was aan te scherpen, verwelkomde de Cegeka Arena vijf nieuwkomers. De enige op wie Van den Brom de afgelopen weken een beroep deed om de crisis het hoofd te bieden, was Mujaid Sadick. Noodgedwongen dan nog, want indien fit krijgt Carlos Cuesta nog altijd de voorkeur naast Jhon Lucumi. Geen erg, want de 21-jarige Spanjaard werd ook louter als stand-in voor het Colombiaanse duo achterin in huis gehaald. In de pikorde wipte hij voor die rol alvast over de nochtans veel duurdere Mark McKenzie. Na een aarzelende start oogt Sadick, voor wie Genk ruim anderhalf miljoen neertelde, dan ook alsmaar secuurder. Wie weet ooit de volgende in een lange rij van prima centrumverdedigers?



Sowieso zette Dimitri de Condé, zoals steeds met de blik vooruit gericht, tevens al in op de toekomst. Sadick is de jongste, maar van de vijf aanwinsten – allen meteen vastgelegd tot 2025 – is alleen Simen Jukleröd (27) ouder dan 23. De vreemd eend in de bijt bereikte in januari reeds een akkoord met Genk, waarop toenmalige werkgever Antwerp hem prompt een halfjaar links liet liggen. Tot overmaat van ramp liep de Noor na zijn debuut in de Supercup een blessure op die hem tot nu aan de kant hield. Brute pech dus voor de linksachter, wiens verhaal bij zijn nieuwe club stilaan eindelijk kan beginnen. Tijdens de interlandbreak wordt hij alleszins klaargestoomd om Gerardo Arteaga, bij gebrek aan concurrentie de veldspeler met de meeste minuten op de teller, het vuur aan de schenen te leggen.

BELOFTEVOLLE BACK-UPS
Samen met af en toe impact hebben vanaf de bank, en de tenoren aflossen wanneer zij eens verstek geven of wat rust nodig hebben, is dat precies wat Genk van haar zomeraankopen verlangt. De interne strijd aanwakkeren, zodat iedereen steevast het beste van zichzelf moet geven. Dat tot dusver geen van hen meer dan 1.000 minuten in actie kwam, laat staan een basisplaats beet heeft, baart De Condé en co daarom geen zorgen. De enigen die voorlopig in de buurt komen zijn Sadick (952) en Mike Trésor (999), die hun rol als back-up sporadisch al met verve vervulden. Die eerste vooral de voorbije weken, Trésor eerder in de campagne. Onze 22-jarige landgenoot ging dartel van start en had na drie matchen al vier assist achter zijn naam. Even leek Kristian Thorstvedt, toen nog out, een probleem te hebben.



De ster van Trésor doofde echter alweer even snel, mede omdat Genk ondanks zijn vroege vorm niet wist te winnen. De dribbelkont blijft sindsdien haast als een negatieve talisman fungeren. In de zeven competitieduels met hem aan de aftrap pakten de Limburgers amper zeven punten, zijn statistieken bleven ongewijzigd. Hem om die redenen als voornaamste tegenvaller bestempelen is misschien een tikkeltje overdreven, maar hoe dan ook lagen de verwachtingen eind augustus een flink pak hoger. Deels door zijn prijskaartje van 3,5 miljoen, al valt die som best mee voor een speler met zijn intrinsieke kwaliteiten en potentieel. Genk gokt vooral op die groeimarge en koestert dus geduld. Toch hoopte het op de korte termijn wellicht al iets meer rendement terug te zien van haar duurste versterking.

ONBEGONNEN STRIJD
Een eer die Trésor weliswaar deelt met Iké Ugbo, voor wie De Condé na zijn sterk jaar bij Cercle Brugge graag een gelijkaardige som op tafel legde. Weer een koopje, klonk het hier en daar, maar net als zijn voorganger Cyriel Dessers ondervindt de 23-jarige spits dat de kansen als doublure voor Paul Onuachu schaars zijn. Zijn torinstinct volgde hem nochtans naar de Cegeka Arena, waar het bij zijn debuut direct raak was. In totaal zit hij aan vier goals in 360 minuten, goed voor een gemiddelde van één per volledige partij. Een fikse verbetering ten opzichte van vorig seizoen, zij het wel met twee stuks in de beker. In zijn vaak korte invalbeurten laat Ugbo echter weinig zien, zijn laatste kans als titularis greep hij ondanks een doelpunt in Eupen een maand geleden evenmin. Van de verhoopte joker is nog niet echt sprake.



Toch kunnen we ook hier moeilijk spreken van een flop. Wie dacht dat Ugbo zomaar veel minuten zou afsnoepen van Onuachu, zou tenslotte altijd bedrogen uitkomen. Net zoals Sadick niet eventjes Cuesta of Lucumi uit de ploeg ging spelen, of Trésor de plek van Thorstvedt, Junya Ito of Théo Bongonda zou innemen. Die laatste ruimde wel tijdelijk plaats voor Joseph Paintsil, helemaal terug van weggeweest na een geslaagde uitleenbeurt in Turkije. In die zin heeft Genk er ook met hem nog een 'aanwinst' bij. Het zou alleszins onfair zijn om Ugbo, Trésor en Sadick, of de mensen die hen gehaald hebben, louter af te rekenen op het feit dat ze die onbegonnen strijd niet kunnen winnen. Wanneer een sterke groep integraal intact blijft, moet het vers bloed al van uiterst fors kaliber zijn om zich daartussen te wringen.

PROACTIEF TRANSFERBELEID
Ergens is het dus niet meer dan logisch dat geen van bovenstaande namen momenteel een basisplaats beet heeft, meer nog: ook De Condé zelf zal er niet vreemd van opkijken. Al deed de Head of Sports dat mogelijk wel toen hij zondag de opstelling zag. Luttele dagen na de stunt tegen West Ham besloot Van den Brom namelijk om niet te roteren. Iets wat de coach voortaan wél zal doen, zo verklaarde hij na de zwakke prestatie van zijn team. Tijd dus om de kleppers in zijn kern meer rust te gunnen, zoals vooraf de bedoeling was, en de minuten voor de nieuwelingen gevoelig de hoogte in te jagen. Op die manier worden zij meteen voorbereid om volgende zomer de fakkel definitief over te nemen. Een slim bekeken, proactief transferbeleid, dat in het recente verleden reeds meermaals haar vruchten afwierp.



Dat alles maakt dat we niet te streng mogen zijn in ons tussentijds rapport voor de nieuwkomers. Hun moment komt immers nog, al blijft het toch opvallend hoe Heynen, Ito en Onuachu na Arteaga de meeste kilometers op hun teller hebben. Veel adempauze krijgen de steunpilaren dus niet, Van den Brom zijn vertrouwen konden hun vervangers nog niet winnen. In het geval van Heynen gaat het dan over Carel Eiting, met de nodige adelbrieven voor een onbekende doch naar verluidt beperkte som weggeplukt bij Ajax – behalve Sadick zocht Genk het dus vooral dicht bij de deur. Hij is tot dusver misschien wel de grootste teleurstelling. Op het middenveld verloor de 23-jarige Nederlander niet enkel het pleit van Patrik Hrosovsky, ook Bastien Toma en jonkie Jay-Dee Geusens hebben vandaag een streepje voor.

NUL OP VIJF
Na een degelijke start verdween Eiting sinds de nederlagen tegen Antwerp en Eupen uit de ploeg, de laatste tijd valt zelfs in de wedstrijdselectie geen spoor meer van hem te bespeuren. Een blessure lijkt niet aan de orde, en dus ziet het ernaar uit dat Van den Brom het geloof in zijn landgenoot al dan niet tijdelijk heeft opgegeven. Gelukkig voor Genk kwam Hrosovsky weer aan de oppervlakte, anders zat het in de as mogelijk met een probleem. Op financieel vlak mag de voorlopige miscast van Eiting dan wel weinig risico's inhouden, sportief hebben de Limburgers daardoor wel nog steeds nood aan nog een echte 'nummer zes'. De Condé weet wat hem tijdens de wintermercato te doen staat. Benieuwd of hij dan, zoals dat deze zomer grotendeels het geval was, opnieuw vroeg klaar is met zijn huiswerk.



Echte toptransfers deed Genk, dat in totaal een tiental miljoen uitgaf, toen niet. Blunders beging het evenmin. Sadick hoort, zeker qua prijs/kwaliteitsverhouding, nog het meest in die eerste categorie thuis. Eiting in de laatste. Net als Trésor en Ugbo slagen zij er vooralsnog evenwel niet in om de routiniers te bedreigen. Wie weet kan Jukleröd het Arteaga moeilijker maken, maar vandaag staat geen enkele aankoop in het type-elftal. De komende weken dienen zich meer kansen aan, gelet op de drukke kalender en Van den Brom zijn belofte om te roteren. Afwachten wie ze ook kan grijpen. De echte evaluatie volgt echter pas wanneer hun concurrenten andere oorden opzoeken. Ondanks de nul op vijf geen man overboord dus in de Cegeka Arena, al lijkt men er wel geen stap dichter bij Club Brugge te zijn gekomen. Dan toch een gemiste kans?

POLL: Ten opzichte van vorig seizoen is Genk volgens mij ...

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Ongeloof bij PSG: "Onmogelijk dat we hier niet scoren..."
Ongeloof bij PSG: "Onmogelijk dat we hier niet scoren..."

De eerste terugwedstrijd in de halve finales van de Champions League heeft alvast voor sensatie ...

33
33
'Onana mag droomtransfer naar Barça om deze reden schrappen'
'Onana mag droomtransfer naar Barça om deze reden schrappen'

Everton wist na een woelig seizoen het behoud in de Premier League af te dwingen, maar daarmee is de ...

32
32
'Simons verlaat Dender voor opvallend avontuur'
'Simons verlaat Dender voor opvallend avontuur'

Timmy Simons wist dit seizoen de eerste straffe stoot uit zijn trainerscarrière te ...

202
202
Doelhout doet Parijse droom barsten: Dortmund naar finale
Doelhout doet Parijse droom barsten: Dortmund naar finale

Tot ieders verbazing heeft Borussia Dortmund zich dinsdagavond als eerste geplaatst voor de finale ...

143
143
'Olivier Renard moet ophoepelen bij Montréal'
'Olivier Renard moet ophoepelen bij Montréal'

De voorbije jaren gingen alsmaar meer Belgen hun geluk zoeken in de Amerikaanse MLS. Eén van ...

41
41
Lang doet boekje open over blessureleed: "3 foute diagnoses"
Lang doet boekje open over blessureleed: "3 foute diagnoses"

Als er een feestje gevierd wordt, dan staat Noa Lang vaak op de eerste rij. Dat was de voorbije ...

45
45
Club Brugge krijgt straffe belofte van Igor Thiago
Club Brugge krijgt straffe belofte van Igor Thiago

Club Brugge zal er woensdag alles aan om doen om geschiedenis te schrijven. Het kan de finale van de ...

374
374
'Club Brugge en Union willen transfer Anderlecht kapen'
'Club Brugge en Union willen transfer Anderlecht kapen'

De komende weken wordt de titelstrijd in de Jupiler Pro League nog razend spannend. Met nog drie ...

384
384
Missie geslaagd: Geraerts houdt Schalke in 2. Bundesliga
Missie geslaagd: Geraerts houdt Schalke in 2. Bundesliga

In oktober werd Karel Geraerts aangesteld als trainer van Schalke 04 met slechts één ...

231
231
Nieuwe speelwijze bij Genk? El Ouahdi klaar en duidelijk
Nieuwe speelwijze bij Genk? El Ouahdi klaar en duidelijk

KRC Genk leek zich na een matige reguliere competitie te herpakken met een geweldige start van de ...

160
160
Fiorentina-coach doet voorspelling voor clash met Club
Fiorentina-coach doet voorspelling voor clash met Club

Club Brugge staat woensdagavond voor één van de belangrijkste wedstrijden uit zijn ...

386
386
'United beslist over ontslag Ten Hag na zoveelste afgang'
'United beslist over ontslag Ten Hag na zoveelste afgang'

Manchester United blijft ook dit seizoen maar aanmodderen. Maandag werd met pijnlijke 4-0-cijfers ...

110
110
<strong>‘KRC Genk de waanzin voorbij met 4 JPL-toptransfers’</strong>
‘KRC Genk de waanzin voorbij met 4 JPL-toptransfers’

KRC Genk heeft zijn zinnen gezet op versterkingen voor het komende seizoen in de Jupiler Pro League, ...

733
733
Oorzaak gevonden voor braak-incident met Ashimeru
Oorzaak gevonden voor braak-incident met Ashimeru

RSC Anderlecht wordt tijdens de Champions' Play-Offs niet gespaard van blessureleed. Zo raakte ...

208
208
'Bayern trekt conclusie na Real-flirt: toptransfer in Milaan'
'Bayern trekt conclusie na Real-flirt: toptransfer in Milaan'

Woensdagavond strijden Real Madrid en Bayern M&uuml;nchen om een ticket voor de finale van de ...

118
118