Martinez grijpt in bij zware tweestrijd

Foto: Martinez grijpt in bij zware tweestrijd

Zaterdag beginnen de Rode Duivels aan het Europees Kampioenschap voetbal. Roberto Martinez heeft daarbij echter nog enkele vraagstukken op te lossen, en één daarvan bevindt zich in het aanvallende compartiment. Dries Mertens bevindt zich namelijk niet in zijn beste vorm, terwijl concurrent Jérémy Doku steeds nadrukkelijker op de deur komt kloppen.

CONCURRENTIESLAG 

De oefenwedstrijden van de Rode Duivels tegen Griekenland en Kroatië leverden Roberto Martinez enkele belangrijke lessen op. De Spaanse bondscoach heeft grotendeels zijn type-ploeg klaar voor het EURO 2020, al kan die nog evolueren indien Axel Witsel, Eden Hazard en Kevin De Bruyne helemaal wedstrijdfit worden bevonden. De eventuele inbreng van deze drie sterkhouders – indien in vorm uiteraard – kan de nationale ploeg goed gebruiken op het Europees Kampioenschap en bijgevolg ook een sportieve en mentale boost bezorgen.Daarnaast zit Roberto Martinez nog met enkele prangende vragen opgescheept. Zo lijkt Timothy Castagne tegen Rusland de basisspeler te worden op de positie van rechtsachter, hoewel Thomas Meunier door verschillende redenen nog niet afgeschreven mag worden. Als linkermiddenvelder stelde Thorgan Hazard zeker niet teleur, maar de speler van Borussia Dortmund krijgt opeens af te rekenen met de concurrentie van Nacer Chadli. En ook de positie van Dries Mertens zorgde in de voorbije week voor discussie. Hij heeft met Jérémy Doku een niet te onderschatten concullega.

DE VORM VAN MERTENS 

Dries Mertens heeft er niet bepaald zijn beste seizoen opzitten bij Napoli. Ciro verscheen namelijk 18 keer in de basis en hij was 11 keer invaller, wat grotendeels verklaard kan worden door een knieblessure die hem van 11 december tot eind februari aan de zijlijn hield. Maar zelfs toen Mertens terug helemaal wedstrijdfit werd bevonden, kwam hij niet meer veel in actie bij Napoli. In de laatste zes competitiewedstrijden moest hij zich namelijk telkens tevreden stellen met korte invalbeurten.

Daarnaast was Dries Mertens ook niet meer zo doeltreffend zoals voorheen. Dat mindere vormpeil bij Napoli trekt hij – in de voorbije twee oefenmatchen tegen Griekenland en Kroatië – schijnbaar ook mee naar de Rode Duivels. Tegen de Grieken stelde Mertens bijvoorbeeld teleur en ook zijn prestatie tegen Kroatië was niet meteen hoopvol. De Waalse pers was na zijn teleurstellend optreden tegen Griekenland alvast keihard voor Mertens.Maar Roberto Martinez blijft echter voluit geloven in Dries Mertens, de bondscoach is net zoals in het geval met Nacer Chadli diens grote bewezen diensten van in het verleden niet vergeten. “We vergeten maar al te vaak de invloed die Mertens op een wedstrijd kan hebben door zijn focus, zijn dialoog en zijn activiteit”, verklaarde Martinez na het voorbije tweeluik. “Als hij op het veld staat, weten we dat hij het kan. Hij moet ook heel scherp zijn. Hij heeft nu vijf dagen de tijd.”

MERTENS – DOKU 

De algemene verwachting is dan ook dat Dries Mertens een basisspeler zal zijn in de eerste EK-groepswedstrijd tegen Rusland. Ondanks zijn mindere prestaties in de oefenwedstrijden tegen Griekenland en Kroatië blijft Roberto Martinez echter hoopvol dat Mertens een belangrijke rol zal vervullen in de ploeg. In een elftal zonder Axel Witsel, Eden Hazard en Kevin De Bruyne zal de métier, ervaring, coaching en communicatie van Mertens heel belangrijk worden.Maar Dries Mertens (34) zal wel rekening moeten houden dat Jérémy Doku (19) steeds nadrukkelijker op de deur bonkt voor meer speelminuten bij de nationale ploeg. Ook Mertens uitte zich al enkele keren vol bewondering uit over de kwaliteiten van Doku, die tegen Griekenland en Kroatië een betere indruk naliet dan de Napolitaan. Toch lijkt Mertens op het aankomende EURO 2020 voorlopig zijn basisplaats te behouden ten nadele van Doku, we weten immers allemaal wat Ciro allemaal in zijn mars heeft.

PEOPLE MANAGEMENT

Dries Mertens alleen maar afrekenen op basis van zijn laatste twee prestaties tegen Griekenland en Kroatië is unfair, maar het kan wel een goed beeld geven van zijn actuele vorm. En die zit voorlopig nog niet mee. Jérémy Doku maakte daarentegen wél een goede indruk in het voorbije oefenluik. Dat geeft alvast vertrouwen voor de toekomst van de nationale ploeg, maar een basisplaats voor Doku tegen Rusland zou toch een enorme verrassing zijn van Roberto Martinez.Dat vindt ook analist Thomas Chatelle. “Op basis van de laatste wedstrijden zou het logischer zijn om voor Doku te kiezen, maar als het om groepsmanagement gaat, denk ik dat het slimmer is om voor Mertens te kiezen”, aldus Chatelle aan La Dernière Heure. “En Martinez is een goeie people-manager. Door Mertens op de bank te zetten, loopt hij het risico om hem van streek te maken en een ervaren leider op het veld te verliezen. Doku zal niet gefrustreerd zijn om op de bank te zitten.”

DOKU IN VORM 

Als we de uiteindelijke balans opmaken van de prestaties van Dries Mertens en Jérémy Doku tegen Griekenland en Kroatië, dan neemt Doku inderdaad de bovenhand op zijn ploegmaat. In het voorbije tweeluik speelde Mertens 119 minuten, terwijl de teller van Doku bleef steken op 57 stuks. Ondanks die mindere speelgelegenheid was de flankaanvaller van Stade Rennes veel actiever, aanweziger en bepalender dan Mertens. 

Jérémy Doku ging bijvoorbeeld meer duels en acties aan dan Dries Mertens, waarin hij ook nog eens efficiënter was dan de Napolitaan. Waar Mertens 51% van zijn 64 acties succesvol afsloot, was dat bij Doku maar liefst 62% op 58 acties. En dat terwijl Doku in de oefenwedstrijden tegen Griekenland en Kroatië 62 minuten minder speelde dan Mertens. Een gelijkaardige conclusie wordt onder meer ook getrokken bij de accuraatheid van de passing. In de oefenperiode naar het EURO 2020 flitste Jérémy Doku nadrukkelijker dan Dries Mertens. De aanvaller van Stade Rennes bezit een indrukwekkende snelheid en kwieke dribbels, en dat liet Doku ook tonen. Hij ging tegen Griekenland en Kroatië 8 dribbels aan, waarbij de helft slaagde, terwijl Mertens geen enkele dribbel aanging tegen zijn rechtstreekse tegenstanders. Doku wordt ook meer betrokken in het spelbeeld bij de Duivels dan Mertens. In 57 minuten werd hij namelijk 23 keer aangespeeld door een ploegmaat, terwijl dat bij Mertens 'slechts' 22 keer is in 119 minuten.

LUXE-INVALLER

Hoewel Jérémy Doku opmerkelijk beter in vorm is dan Dries Mertens, lijkt Roberto Martinez toch vast te houden aan de bestaande hiërarchie bij de Rode Duivels. Behoudens een grote verrassing zal de Spanjaard in de openingswedstrijd van het EURO 2020 tegen Rusland opteren voor Mertens in zijn basiselftal. Dat neemt echter niet weg dat Doku een belangrijke rol kan vervullen als frisse invaller, waarbij hij het verschil kan maken met zijn dribbels en snelheid.

POLL: Wie moet starten tegen Rusland?

MATCHDAY LIVE: Mogelijke ploeg bekend, gunstige tegenstander wenkt

Geen Lukaku? 'Batshuayi mag hopen op basisplaats'

'Domper Ramos: PSG gaat resoluut voor Real-maatje'

Vandaag 21 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Pak 30.000 euro met jouw gratis prono op Finland-België!

De Rode Duivels zijn op het EK al zeker van hun plekje in de 1/8ste finales, maar de groepswinst is ...

37
{insert image alt}

'Domper Ramos: PSG gaat resoluut voor Real-maatje'

Paris Saint-Germain wil deze zomer een extra topverdediger aantrekken. Sergio Ramos werd ...

10
{insert image alt}

Tielemans open over tegenvallend EK: "Zeer frustrerend"

In aanloop naar het EK werd bij de Rode Duivels heel wat verwacht van Youri Tielemans. De ...

26
{insert image alt}

Geen Lukaku? 'Batshuayi mag hopen op basisplaats'

De Rode Duivels vertoeven momenteel in Sint-Petersburg, waar ze maandagavond hun laatste ...

45
{insert image alt}

MATCHDAY LIVE: Mogelijke ploeg bekend, gunstige tegenstander wenkt

De Rode Duivels werken maandagavond om 21u hun laatste poulewedstrijd af. De Belgen hebben aan een ...

133
{insert image alt}

'Gent stuurt twee opvallende namen naar B-kern'

AA Gent heeft in de komende jaargang iets recht te zetten na een erg tegenvallend seizoen en dus ...

138
{insert image alt}

Bronstige Chilenen bezorgen Copa America nieuw schandaal

Er is andermaal een rel uitgebroken tijdens de Copa América. Een groep van minimaal zes spelers van ...

124
{insert image alt}

Nederlandse criticus enthousiast: "Hij kan België hoofdprijs bezorgen"

De Rode Duivels speelden tot dusver nog niet hun beste toernooi, maar wisten hun twee voorbije ...

154
{insert image alt}

'Hete zomer voor Club: Lang in running voor transfer'

Nadat de spelers eind vorige week hun medische en fysieke proeven aflegden, gaan maandag ook de ...

339
{insert image alt}

'Lokonga vindt akkoord: miljoenentransfer in aantocht'

Een deelname aan het EK zat er ondanks een volledige voorbereiding niet in, toch werd het niet ...

456
{insert image alt}

Opstelling Duivels: Martinez gooit ploeg helemaal overhoop

De Rode Duivels willen maandagavond ook beslag leggen op de eindwinst in hun EK-poule. Een puntje ...

270

Gisteren 20 Juni 2021

{insert image alt}

'Barça richt zijn pijlen op EK-sensatie'

FC Barcelona stelde zondag met Memhis Depay zijn vierde aanwinst voor volgend seizoen voor, na ...

163
{insert image alt}

'Atalanta blijft doordrukken voor De Ketelaere'

Bij Club Brugge werden de spelers in de voorbije weken en dagen onderworpen aan hun medische en ...

320
{insert image alt}

'Inter wil zeer pittige transfer realiseren bij stadsrivaal AC Milan'

Voor de eerste keer in jaren vochten Internazionale en AC Milan dit seizoen nog eens een titelduel ...

122
{insert image alt}

Wilmots verwijst gerucht over nieuwe club naar prullenmand

Terwijl Roberto Martinez en de Rode Duivels deze zomer op zoek zijn naar een eerste Europese titel, ...

97
{insert image alt}

Turkse bondscoach reageert op mogelijk ontslag na dramatisch EK

Voor het toernooi werd Turkije nog naar voor geschoven als een outsider om ver te raken op dit EK, ...

82
{insert image alt}

Barça krijgt injectie van 500 miljoen en blijft voor Super League gaan

Zondag stond er bij FC Barcelona een Algemene Vergadering van de socio's op het programma en die ...

220
{insert image alt}

Frankrijk moet grote naam missen voor klepper tegen Portugal

Frankrijk begon aan dit EK als dé topfavoriet, want als regerend wereldkampioen gelden Les Bleus ...

334
{insert image alt}

UEFA laat onderzoek tegen Neuer vallen

Duitsland moest in zijn openingsmatch op dit EK nog zijn meerdere erkennen in wereldkampioen ...

141
{insert image alt}

Italië zorgt voor primeur met vele wissels

Italië heeft zich zondag tot groepswinnaar gekroond in groep A, want het won ook zijn derde partij ...

168
{insert image alt}

Seraing shopt bij Charleroi en STVV

Seraing is volop bezig met de voorbereiding op zijn eerste seizoen terug op het hoogste niveau, maar ...

77
{insert image alt}

Bayern neemt na negen jaar afscheid van middenvelder

Bayern München zag deze zomer al David Alaba transfervrij de deur uitlopen naar Real Madrid en ook ...

135
{insert image alt}

Finse sterspeler: "België verslaan is mogelijk"

De Rode Duivels zijn dankzij een zes op zes tegen Rusland en Denemarken al zeker van een plaats in ...

357
{insert image alt}

Mancini legt onwaarschijnlijk straffe cijfers voor bij Italië

Roberto Mancini is bezig aan zijn strafste werk als trainer. De bondscoach van Italië kan geweldige ...

88
{insert image alt}

Eden Hazard: "Enkel dan zijn we toernooifavoriet"

België won van Rusland en Denemarken. Vooral tegen de Denen viel op dat de Rode Duivels niet zonder ...

440
{insert image alt}

Martinez laat zich uit over situatie van Vanaken

Hans Vanaken kwam nog niet in actie op het EK en de smaakmaker van Club Brugge zat zelfs nog niet op ...

890