Martinez kampt met groot vraagstuk tegen Rusland

Martinez kampt met groot vraagstuk tegen Rusland

In de laatste oefenwedstrijd tegen Kroatië bewees de Belgische nationale ploeg klaar te zijn voor het EURO 20202. Ook Nacer Chadli toonde aan Roberto Martinez dat hij zijn EK-selectie allerminst gestolen heeft. En dat betekent slecht nieuws voor concurrent Thorgan Hazard, die tegen Griekenland nochtans ook een prima wedstrijd speelde.


CHADLI, DE VERRASSING  

 “De bijdrage van Chadli wordt belangrijk. Dat weet ik nu al.” Het was meteen de enige verrassende uitspraak die Roberto Martinez liet vallen tijdens de bekendmaking van zijn selectie voor het Europees Kampioenschap. De Spanjaard moest zich in eerste instantie helemaal niet verdedigen voor zijn selectiepolitiek, die was grotendeels erg logisch te noemen, maar de oproep van Nacer Chadli zorgde toch voor wat discussie bij analisten, waarnemers en supporters. 

“Iedereen herinnert zich nog wel zijn belangrijke rol op het WK in Rusland.” Verschillende media gingen er vanuit dat Roberto Martinez de ietwat verrassende EK-selectie van Nacer Chadli vooral baseerde op diens verdiensten bij de nationale ploeg. Op dat vermelde WK in Rusland speelde Chadli namelijk een prominente rol in de legendarische wedstrijd tegen Japan, waarna de Rode Duivels zich kwalificeerden voor de kwartfinale. En ook in de halve finale tegen de Seleçao behoorde Chadli opnieuw één van de betere Belgen.



Nacer Chadli heeft reeds twee WK-campagnes achter de rug met de nationale ploeg en die ervaring kan weleens van pas komen op het EURO 2020. Daarnaast bezit de speler van Basaksehir een ongekende polyvalentie, want hij is zowat de enige Rode Duivel die op vier posities kan spelen. Chadli stelt ook steeds het ploegbelang voorop, waarmee hij zich vaak wegcijfert voor zijn ploegmaats, en in de Belgische selectie heeft hij ook een bepaald aanzien en reputatie. Voor Roberto Martinez was de keuze voor Chadli heus niet alleen emotioneel, maar vooral rationeel. 

TYPE-ELFTAL

Nacer Chadli arriveerde op het nationaal oefencentrum van Tubeke met een duidelijk tekort aan wedstrijdritme. In de laatste weken van het voorbije seizoen kwam bij zijn club Basaksehir vaker aan de bak, en daarbij opvallend vaak als centrale spits, maar uiteindelijk tikte zijn teller in de Süper Lig af op 1.574 minuten. Dat lijkt een groot aantal, maar onder de huidige spelers in de selectie van de Rode Duivels tellen slechts vijf spelers minder minuten dan Chadli. Enkel Dennis Praet, Eden Hazard, Thomas Vermaelen, Michy Batshuayi en Matz Sels kwamen vorig seizoen nog minder in actie.



Daarom werd Nacer Chadli in eerste instantie ook aan de aftrap verwacht in de oefenmatch tegen Griekenland, toen Roberto Martinez voor een experimenteel elftal koos met verschillende spelers die weinig wedstrijdritme in de benen hebben. Uiteindelijk gunde de Spanjaard hem tegen de Grieken een korte invalbeurt van 20 minuten. In de volgende oefenpartij tegen Kroatië koos Martinez dan weer voor een soort van type-elftal voor op het EURO 2020 én daarin had de bondscoach in zijn basiselftal wél plaats voor Chadli. Als Martinez dan eens verrast, dan is het dus meestal met Chadli als onderwerp.

BELANGRIJKE FACTOR 

Nacer Chadli was aldus de grote verrassing in het Belgische elftal tegen Kroatië. In die match heerste Youri Tielemans als spilfiguur en metronoom en speelde Romelu Lukaku ook keizerlijk. Maar de prestatie van Chadli mocht ook best wel gezien worden. De middenvelder van Basaksehir kneep vaak naar binnen om het centrale duo Leander Dendoncker-Tielemans te ontlasten, en door Chadli's harde en vele werk zorgde hij er ook voor dat Yannick Carrasco onbezorgd kon aanvallen. 

Tegen Kroatië beschaamde Nacer Chadli het vertrouwen van Roberto Martinez allerminst. Sterker nog, hij scoorde zelfs punten bij de Spanjaard. Chadli werd getest en gewogen en dat resulteerde in een positief rapport als eindresultaat. Zijn goede prestatie tegen Kroatië weegt dan ook zwaarder door dan mocht hij een vergelijkbare prestatie neergezet hebben tegen Griekenland. Chadli bewees dus met verve dat hij zijn plaats verdient in deze EK-selectie.



Roberto Martinez loog dus niet met zijn ietwat verrassende stelling dat Nacer Chadli belangrijk zal worden. De samenwerking met Yannick Carrasco verliep bijna vlekkeloos en op het defensief gebied droeg Chadli tegen de Kroaten ook meer dan zijn steentje bij – al is er op dat vlak nog verbetering mogelijk. Met zijn duelkracht, techniek, ervaring en veelzijdigheid kan Chadli wel degelijk een belangrijke factor worden bij de Rode Duivels.

CHADLI-T.HAZARD 

Volgens analist en ex-profvoetballer Alexandre Teklak is Nacer Chadli zelfs essentieel bij de Belgische nationale ploeg. “Nacer Chadli zette de puntjes op de 'i'”, verklaarde Teklak namelijk aan La Dernière Heure. “Hij blijft een fysiek kwetsbare speler, maar als hij in topvorm is, dan is hij essentieel.” Met zijn puike prestatie tegen Kroatië ligt Chadli steeds nadrukkelijker in balans met Thorgan Hazard, die tegen Griekenland trouwens ook een prima wedstrijd afwerkte.

Met Nacer Chadli en Thorgan Hazard in de weegschaal beschikt Roberto Martinez aldus over een grote luxe op de positie van linkermiddenvelder. En zeker al omdat de Spanjaard Yannick Carrasco steeds meer beschouwd als een pure offensieve aanvaller – in eerste instantie om de afwezigheid van Eden Hazard op te vangen. Voor de eerste groepswedstrijd van het Europees Kampioenschap tegen Rusland zal Martinez dus ongetwijfeld met enkele hoofdbrekens te kampen hebben. 



Gelet op het groot verschil in omstandigheden kunnen prestaties van Nacer Chadli tegen Kroatië en die van Thorgan Hazard tegen Griekenland moeilijk tegen elkaar worden afgewogen. In vergelijking met de wedstrijd van Chadli tegen de Kroaten won Hazard tegen de Grieken bijvoorbeeld meer duels, leed hij minder balverlies én was hij zuiverder in de passing. Chadli daarentegen pleegde tegen Kroatië dan weer meer intercepties en was offensief én defensief nadrukkelijker aanwezig dan Hazard tegen Griekenland.

WIE SPEELT TEGEN RUSLAND?

Zowel Thorgan Hazard en Nacer Chadli beschikken elk over hun eigen specifieke kwaliteiten waarmee ze op hun manier een bijdrage kunnen leveren bij de Rode Duivels. Beide internationals ontgoochelden dan ook zelden in het shirt van de nationale ploeg. Maar indien Chadli fysiek volledig in orde is én zijn wedstrijdritme een aanvaardbaar niveau bereikt, dan lijkt Roberto Martinez eerder te zullen rekenen op de 31-jarige speler van Basaksehir. De Spaanse bondscoach spreekt dan ook telkens lovend over Nacer Chadli, en dat was ook het geval na zijn geslaagde wedstrijd tegen Kroatië. 



“Nacer heeft bewezen dat hij fitter en fitter raakt, hij kan een uur makkelijk aan. En hij toonde dat hij nog altijd over die aanvallende kwaliteiten beschikt om op de flank sterk voor de dag te komen.” Maandag zette Martinez hem zelfs nog meer in de spotlights op de obligatoire persconferentie. “Nacer is een unieke voetballer. Zeer betrouwbaar, technisch begaafd, en iemand die zich tactisch kan aanpassen. Nacer is altijd van waarde.” Thorgan Hazard is dus gewaarschuwd.

POLL: Wie moet spelen tegen Rusland?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

30
30
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

29
29
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

35
35
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

120
120
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

66
66
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

242
242
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

87
87
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

84
84
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

109
109
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

227
227
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

298
298
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

288
288
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

96
96
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

291
291
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

192
192