Garantie op goals: wie loopt met Harbaoui weg?

Garantie op goals: wie loopt met Harbaoui weg?

Een vlotscorende spits staat bij zowat elke club hoog genoteerd op het verlanglijstje. Bij Zulte Waregem, KV Mechelen en Waasland-Beveren is zo’n profiel vandaag van prioritair belang. Deze drie clubs komen daarom ook niet toevallig uit bij Hamdi Harbaoui. 


DODELIJK DOELTREFFEND

Iets meer dan één doelpunt per twee wedstrijden. Dat is de grote waarde van Hamdi Harbaoui. De Tunesische aanvaller bereikte dat indrukwekkend gemiddelde in de Jupiler Pro League bij Moeskroen, Sporting Lokeren, RSC Anderlecht, Sporting Charleroi en Zulte Waregem. Met 110 doelpunten in 214 Belgische competitiewedstrijden is Harbaoui één van de doeltreffendste spitsen van de laatste tien jaar. 't Is dan ook niet vreemd dat er verschillende clubs - die allen in sportieve moeilijkheden verkeren - hem graag willen terughalen naar België. En dat zelfs op een gezegende leeftijd van 36 jaar.



Nadat zijn contract vorige week afliep bij Al-Arabi is Hamdi Harbaoui vandaag een vrije speler. In Qatar verdiende hij goed zijn boterham, maar een sportieve uitdaging is de Stars League niet meteen. De goalgetter kan wel een mooi ultiem vervolg breien aan zijn laatste seizoenen als profvoetballer. Zulte Waregem, KV Mechelen en Waasland-Beveren trekken allemaal aan zijn mouw, deze drie clubs zijn door hun tegenvallende resultaten hoogdringend op zoek naar een echte goaltjesdief.

REDDEN MET HARBAOUI

De nood naar doelpunten is dus hoog bij Zulte Waregem, KV Mechelen en Waasland-Beveren. En dan is Hamdi Harbaoui altijd een uitstekende denkpiste. De Tunesiër heeft er net zijn tweede passage opzitten in Qatar, hij stond in 2014 ook al onder contract bij Qatar SC, en hij is geen vragende partij voor een derde Qatarese opdracht. Een rentree naar de Jupiler Pro League is dat eventueel wel. Volgens verschillende media staat Harbaoui niet weigerachtig tegenover een verhuis naar een Belgische club.



De vraag is echter wie het salarispakket van de geroutineerde aanvaller, die trouwens al wat op leeftijd is, kan betalen. Zijn salariseisen zullen uiteraard niet van Qatarese grootorde zijn, maar best wel pittig. Bovendien is Harbaoui enkel een oplossing voor de korte termijn, maar anderzijds hij zal altijd wel zijn doelpunten scoren. Wie de 16-voudige international aan boord kan halen, die ziet zijn kansen voor het behoud gevoelig stijgen. Het belooft alleszins een felle strijd te worden.

ZULTE WAREGEM

Francky Dury is een grote bewonderaar van Hamdi Harbaoui's kwaliteiten. Onder het bewind van de ondertussen 63-jarige coach scoorde Harbaoui tussen januari 2018 en september 2019 een karrenvracht aan doelpunten: 45 stuks in 54 officiële wedstrijden om precies te zijn. Het is dan ook geen verrassing dat Essevee, dat het financieel nochtans niet breed heeft, in pole positie ligt om Harbaoui naar de Gaverbeek te halen. In het verleden verklaarde Dury wel eens dat Harbaoui met voorsprong de beste spits in de box is in de Belgische competitie.



Door de wekenlange inactiviteit van Thomas Chory, de Tsjech die tegen Antwerp uitviel met een enkelblessure, wil Zulte Waregem teruggrijpen naar good old Hamdi Harbaoui. Met enkel nog Jelle Vossen voorhanden is de spoeling centraal vooraan wel erg dunnetjes geworden. Chory deed het uitstekend tijdens zijn voorbije wedstrijden, want met 0,45 doelpunt per 90 minuten is hij de dertiende vlotst scorende centrumaanvaller van de Jupiler Pro League. Jelle Vossen is pas nummer 30 met 0,22 doelpunt per 90 minuten.

KV MECHELEN

Ook Achter de Kazerne is een vlotscorende spits uiteraard meer dan welkom. De Mechelaars bevinden zich maar net boven de gevarenzone en willen daar natuurlijk zo snel als mogelijk weg. De veelzijdige Kerim Mrabti doet goed zijn duit in het zakje met vier gescoorde doelpunten, maar de zuivere centrumspitsen Igor de Camargo en vooral William Togui vallen voorlopig tegen. Daarnaast kwam Gustav Engvall dit seizoen zelfs nog geen enkele keer tot scoren toe.



De regelmatigste Mechelse doelpuntenmaker blijft vooralsnog Igor de Camargo, maar met 0,38 doelpunt per 90 minuten bezet hij slechts de 22ste plaats onder de centrale aanvallers van de Jupiler Pro League. De garantie op doelpunten via Hamdi Harbaoui zou alvast een goede oplossing zijn voor KV Mechelen. De Tunesiër is evenwel niet het enige doelwit van de club: ook Felipe Avenatti van Standard zou op de shortlist staan.

WAASLAND-BEVEREN

Waar Zulte Waregem en KV Mechelen voorlopig bivakkeren op een respectievelijke twaalfde en dertiende positie in de rangschikking, staat Waasland-Beveren lager geklasseerd op plaats zestien. De Oost-Vlamingen kampen elk seizoen met degradatiezorgen en de komst van Hamdi Harbaoui moet Waasland-Beveren naar veilige wateren loodsen. Dat deed de Tunesiër in januari 2018 bijvoorbeeld ook bij Zulte Waregem, de club die zich toen in vieze papieren bevond. “Toen Hamdi arriveerde was de insteek plotseling: Met Harbaoui gaan we ons redden”, vertelde Francky Dury daar ooit over.



Bij Waasland-Beveren hopen ze alvast op eenzelfde scenario, indien het Harbaoui kan overtuigen om op de Freethiel te komen voetballen uiteraard. Op die positie van centrale aanvaller is er alvast dringend versterking nodig. Michael Frey moest voor de nodige goals zorgen, maar zijn teller staat voorlopig nog maar op twee doelpunten. Met een gemiddelde van 0,16 goal per 90 minuten is de Zwitser de nummer 40 van centrumspitsen in de Jupiler Pro League Jordan Efford, nochtans geen zuivere spits, lukte ook twee stuks en de Amerikaan scoort zelfs nog frequenter dan Frey. Hij is met 0,21 goal per 90 minuten goed voor plaats 37.

VIERDE CONCURRENT

Zulte Waregem, KV Mechelen en Waasland-Beveren hebben elk hun specifieke redenen om Hamdi Harbaoui aan te trekken. Maar de hoofdreden van elke club is duidelijk: doelpunten. Op korte termijn is de doelpuntengarantie van Harbaoui de ideale oplossing voor deze drie geïnteresseerde clubs. De goalgetter is een grote dreiging in de box van de tegenstander, maar anderzijds is hij niet erg mobiel. Toch zullen zijn doelpunten van levensbelang worden in de strijd voor het behoud. 't Is enkel spannend afwachten wie uiteindelijk met Harbaoui zal weglopen. Sinds dinsdag krijgen Zulte Waregem, KV Mechelen en Waasland-Beveren ook nog eens te kampen met een nieuwe concurrent. Al-Khor zou namelijk alsnog proberen om Harbaoui in Qatar te houden. Laat de transfersoap maar beginnen.

POLL: Wie zal Harbaoui binnen halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Feyenoord en Engelse grootmacht azen op Rangers-Belg'
'Feyenoord en Engelse grootmacht azen op Rangers-Belg'

Bij de Schotse topclub Rangers is er dezer dagen een stevige Belgische connectie. Met Nicolas Raskin ...

29
29
Anderlecht en Verschaeren slikken enorme domper
Anderlecht en Verschaeren slikken enorme domper

Anderlecht hoopt zich woensdagavond te herpakken, want het liep vorig weekend tegen een pijnlijke ...

95
95
Vanhaezebrouck ziet positieve punten ondanks moeizame zege
Vanhaezebrouck ziet positieve punten ondanks moeizame zege

AA Gent heeft dinsdagavond opnieuw een stap gezet richting het winnen van de Europe Play-Off. De ...

27
27
Trossard zet Arsenal op weg naar monsterzege tegen Chelsea
Trossard zet Arsenal op weg naar monsterzege tegen Chelsea

Arsenal heeft dinsdagavond een ferm statement gemaakt in de Engelse titelstrijd. De Gunners ...

49
49
Tedesco krijgt belangrijk nieuws over EK-selectie Duivels
Tedesco krijgt belangrijk nieuws over EK-selectie Duivels

Binnen ongeveer zes maanden moeten de verschillende bondscoaches hun selectie voor het EK indienen. ...

76
76
Slim AA Gent doet gouden zaak, concurrentie faalt hopeloos
Slim AA Gent doet gouden zaak, concurrentie faalt hopeloos

In de strijd om een Europees ticket zorgden de voorbije duels in deze Play-Offs al voor heel wat ...

75
75
Muslic stuurt Anderlecht flinke waarschuwing
Muslic stuurt Anderlecht flinke waarschuwing

De Champions' Play-Off zal de komende dagen mogelijk weer enkele nieuwe wendingen kennen. Er staat ...

165
165
Anderlecht neemt afscheid van een clubicoon
Anderlecht neemt afscheid van een clubicoon

Anderlecht zal zich de komende weken volop focussen op het binnenhalen van de titel, want na vier ...

50
50
Trossard schittert weer voor Arsenal: "Een kleine magiër"
Trossard schittert weer voor Arsenal: "Een kleine magiër"

De laatste maanden zit Leandro Trossard in bloedvorm bij Arsenal. Hij was in de Champions League ...

69
69
Riemer komt met opvallend excuus na uithaal naar ref
Riemer komt met opvallend excuus na uithaal naar ref

De titelstrijd in de Jupiler Pro League ligt sinds vorig weekend weer helemaal open. Met nog zes ...

154
154
Cercle Brugge verwerkt mokerslag in volle PO-strijd
Cercle Brugge verwerkt mokerslag in volle PO-strijd

Cercle Brugge plaatste zich pas op de slotspeeldag voor de Champions' Play-offs maar nam daarin wel ...

237
237
'Liverpool schakelt door en mikt vol op succestrainer'
'Liverpool schakelt door en mikt vol op succestrainer'

Eerder vandaag kon u al lezen dat Ruben Amorim, de manager van Sporting CP, een grote kandidaat is ...

106
106
Belgische hooligans choqueren: "Dit staat er te gebeuren"
Belgische hooligans choqueren: "Dit staat er te gebeuren"

Supportersgeweld is sinds corona zienbaar weer toegenomen in het Belgische voetbal. Niet ...

257
257
Europe PO's: Sensatie in basis Gent, Hasi genadeloos bij KV
Europe PO's: Sensatie in basis Gent, Hasi genadeloos bij KV

Het mag dan een 'voorproefje' zijn voor de komende dagen, voor een aantal ploegen is het vandaag van ...

97
97
<strong>Transferstress: Anderlecht overweegt drastische omslag</strong>
Transferstress: Anderlecht overweegt drastische omslag

Anderlecht overweegt de jonge en veelbelovende Nederlandse doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro (19) aan ...

282
282