Bas Dost: droomspits of nieuwe flop voor Club Brugge?

Bas Dost: droomspits of nieuwe flop voor Club Brugge?

Op officiële bevestiging blijft het wellicht nog even wachten, maar het Nederlandse AD laat er alvast geen twijfel over bestaan: behoudens ongelukken wordt Bas Dost de nieuwe spits van Club Brugge. Blauw-Zwart haalt zo eindelijk haar felbegeerde speerpunt binnen, een garantie op doelpunten waar ze in Jan Breydel al lang naar op zoek waren. Al houdt de komst van de 31-jarige goalgetter toch ook enig risico in.


De voorbije dagen en weken deden tal van namen de ronde als vervanger van de gebuisde Michael Krmencik, die nu in januari zeker mag beschikken. De obligatoire vertrouwde gezichten als Divock Origi en Ally Samatta, maar tevens nobele onbekenden zoals Daryl Dike en enkele aanvallers uit Frankrijk. Even ontstond er dan ook twijfel over het exacte profiel waar Vincent Mannaert precies naar op zoek was. Een zoveelste talent op wie na een tijdje een potentiële meerwaarde kan worden gecreëerd, zoals de landskampioen er met Youssouph Badji, David Okereke en niet te vergeten Loïs Openda reeds een aantal in de offensieve rangen telt, of een zogenaamde 'zekerheid' met de nodige ervaring voorin? Met de transfer van Dost blijkt die knoop doorgehakt, want hij past uiteraard in die laatste categorie.

DOELPUNTENMACHINE
52 treffers in 73 optredens voor Heerenveen, 48 stuks in 117 wedstrijden bij Wolfsburg en maar liefst 93 goals in 127 duels voor Sporting Lissabon. Alleen bij Oranje, waar de boomlange targetman van één meter 96 twee jaar geleden al afscheid nam met één schamel doelpunt in 18 interlands, wou het nooit echt lukken. Op clubniveau stapelt Dost de goals daarentegen dus al heel zijn carrière op, met twee titels als topschutter – eentje in de Eredivisie en eentje in Portugal – als logisch gevolg. Telkens liet hij de netten toen meer dan 30 keer trillen, cijfers waar de Brugse spitsen louter van kunnen dromen. De laatste Gouden Stier in Jan Breydel was Carlos Bacca in 2013, met 22 treffers. Sindsdien bleek een 15-tal stuks zowat de limiet voor Jelle Vossen, Abdoulay Diaby, Wesley Moraes, Siebe Schrijvers en co.



In principe een koud kunstje voor Dost, al is het intussen toch ook twee jaar geleden dat hij nog eens echt zijn duivels ontbond. In 2018 sloot de Nederlander zijn voorlaatste seizoen in Lissabon af met 27 rozen, waardoor zijn marktwaarde op dat moment nog een slordige 22 miljoen bedroeg. Door diverse blessures, een euvel dat helaas altijd om de hoek lijkt te loeren, kwam hij het jaar nadien echter slechts 22 keer in actie. Ondanks een nog steeds oerdegelijke productie van 14 doelpunten liet Sporting hem vervolgens voor 'amper' zeven miljoen richting Eintracht Frankfurt trekken. Een terugkeer naar de Bundesliga dus voor Dost, die er tussen 2012 en 2016 al eens vier jaar lang het mooie weer maakte bij Wolfsburg – waar hij in zijn beste periode mocht profiteren van de assists van Kevin De Bruyne.

TOREN IN DE LUCHT
Zijn kwaliteiten in de zestien staan dan ook buiten kijf, met als voornaamste wapen vanzelfsprekend zijn kopkracht. Dost vormt een luchtmacht op zichzelf, precies waar Club nood aan heeft om gesloten defensies open te breken. Al moet de aanvoer dan natuurlijk wel op maat zijn, terwijl Blauw-Zwart niet bepaald grossiert in gemeten voorzetten. Met een dergelijke toren hoeft evenwel niet elke center op het hoofd geschilderd te worden, én zullen de buitenspelers des te gretiger zijn om de bal voor doel te zwieren. Vraag het maar eens na in Genk, waar de al even imposante Paul Onuachu misschien als enige in onze competitie kan tippen aan het postuur van Dost. Vergeleken met Krmencik, Badji of zelfs de meer dan verdienstelijke Charles De Ketelaere zal er zo voortaan eindelijk iemand staan in de box.



Een maatje dus voor Hans Vanaken, wiens kruin niet langer als enige zal worden geviseerd. Én die met plezier eveneens zelf op zoek zal gaan naar Dost, net als diens landgenoten Noa Lang en Ruud Vormer. Die laatste kan de assists op stilstaande fasen reeds ruiken. Allicht is het ook geen toeval dat er uitgerekend nu plots een versnelling komt in het dossier. In de verloren topper tegen AA Gent dwong Club afgelopen weekend maar liefst 15 corners af, die echter voor te weinig gevaar zorgden. De koploper kampeerde verder rond het strafschopgebied van de Buffalo's, maar vond moeilijk een gaatje in de dichtbevolkte afweer van de bezoekers. Wanneer het dan eens wel tot een kans kwam, werd die bovendien de nek omgewrongen. Stuk voor stuk problemen waar de Bruggelingen al veel langer mee kampen.

KEUZES VOOR CLEMENT
Présence in de zestien, gekoppeld aan een dodelijke efficiëntie: dat is wat Dost moet brengen. Een rol die na het debacle met Mbaye Diagne, met wie Club toen al reageerde op de dreigende onmondigheid voor doel, normaal gezien voor Krmencik was weggelegd. Hij was bij Viktoria Plzn per slot van rekening toch ook goed voor gemiddeld één doelpunt per twee duels, alleen bleek het buiten Tsjechië dus niet te lukken. Dan houdt Dost, die in Nederland, Duitsland en Portugal een onwaarschijnlijke balans van 233 goals in 450 optredens voorlegt, op dat vlak heel wat minder risico in. De targetman voegt aan dat fraaie rapport trouwens tevens 52 assists toe. Mogelijk ondervinden huidig topschutter Krépin Diatta, Lang, De Ketelaere en de rest van de Brugse voorlinie dus eveneens baat bij zijn aanwezigheid.



Al is het natuurlijk wel nog maar de vraag hoe Philippe Clement zijn nieuwste speeltje zal inpassen. Het bovenvermelde trio vormde de voorbije weken namelijk een beloftevolle drietand, zij het misschien met een gebrek aan scorend vermogen. Hoewel er daarom absoluut ruimte is voor iemand als Dost, zou het zonde zijn mocht een van hen plaats moeten ruimen. Clement zal dan ook creatief uit de hoek moeten komen om al zijn beste pionnen tussen de lijnen te brengen, zelfs met Okereke, Badji – sowieso reeds ietwat naar het achterplan verdwenen – en Emmanuel Dennis buiten beschouwing gelaten. Badji nog even in de wachtkamer houden is niet onlogisch, maar voor De Ketelaere zal Club dan toch wéér op zoek moeten naar een andere positie. En dat liefst zonder Lang en/of Diatta te slachtofferen.

FINANCIEEL RISICO
Dennis moet dan weer nog altijd de nodige miljoenen opbrengen, en blijft dus bij voorkeur ook nog enigszins in de picture. Al sluiten we niet uit dat er voor hem in januari al een oplossing uit de bus komt vallen. Bovenop de harde tol van de coronacrisis, slikt Club zo wel hoe dan ook haar verliezen. Krmencik lijkt weggesmeten geld, voor Okereke werd allicht eveneens teveel betaald terwijl Dennis vermoedelijk niet het optimale rendement zal opleveren. Dan nog eens diep in de buidel tasten voor Dost, die bij Frankfurt in negen van de 13 wedstrijden dit seizoen aan de aftrap stond en dus toch nog een stevige stuiver zal kosten, betekent op financieel vlak een zware inspanning. Vooral omdat Blauw-Zwart ook dat geld niet meer terug zal zien, en de investering zich puur op het veld zal moeten uitbetalen.



Tenslotte is Dost niet alleen al een dertiger, naar verluidt tekent hij straks slechts voor anderhalf jaar in Jan Breydel. Op de markt nog een meerwaarde creëren op deze transfer lijkt dus quasi uitgesloten. Niet dat Club daar zozeer om maalt, want met pakweg Simon Mignolet bewees het eerder reeds vol in te durven zetten op het sportieve aspect zonder te denken aan een toekomstige doorverkoop. In die zin past een aanwinst als Dost bij de steile ambities van Bart Verhaeghe en co, zowel in eigen land als in Europa. Als het nieuwe paradepaardje zijn centen waard blijkt met zijn bijdrage op de mat, zullen ze in Westkapelle dus al lang tevreden zijn. Eindelijk weer een aanspeelpunt om af en toe lange ballen aan kwijt te kunnen, oorlog te maken in de zestien en vooral te scoren: dat mag gerust wat kosten.

(G)EEN GEWAAGDE GOK
Op papier lijkt Dost de droomspits voor Clement, maar uiteraard is een voltreffer zelfs bij een dergelijke doelpuntenmachine geen garantie. Hij zou alvast niet de eerste voormalige vedette zijn die zijn draai niet vindt in de Jupiler Pro League. Blessures vormen dan het voornaamste voorbehoud, want na zijn kwaaltjes in Portugal stond Dost ook vorig seizoen in Frankfurt geregeld aan de kant – net als destijds bij Wolfsburg overigens. Een nieuwe flop valt zelfs bij een spits van zijn kaliber dus nooit volledig uit te sluiten, iets wat ze in Brugge nu nochtans kunnen missen als kiespijn. Zijn korte contract kan wat dat betreft dan weer wel een zegen blijken. Mocht het experiment falen, biedt de zomer van 2022 immers alweer een uitweg. Al zal het salaris dat Dost in de tussentijd opstrijkt evenmin van de poes zijn.



Omwille van de prangende nood aan een breekijzer én een afwerker pur sang, is Club echter bereid de gok te wagen. Dat was ook in de zomer al het geval, toen er evenwel nog geen akkoord werd bereikt met Frankfurt. De kwaliteiten van Dost, die met Sporting anderhalf jaar geleden trouwens al eens op bezoek was in Jan Breydel voor de Brugse Metten, werden dus alleszins voldoende doorgelicht. Al kon dat ook gezegd worden van Krmencik, die eveneens een jaar voor zijn komst reeds op de radar stond. De kans dat Dost de nog veel hoger gespannen verwachtingen wél waarmaakt, oogt gezien zijn adelbrieven desalniettemin een pak groter. Qua prestige kan deze transfer alvast tellen, nu alleen nog afwachten of ze ook rendeert. Zo ja, zet de landskampioen een grote stap richting een nieuwe titel.

KORTE & LANGE TERMIJN
Indien het antwoord neen blijkt, dreigt dan weer een nieuwe kater. Zij het dus wel eentje van korte duur, met Badji die in 2022 hopelijk rijp is om het gewicht van de aanval op zijn schouders te torsen. De plannen in Westkapelle liggen dus duidelijk op tafel, met een uitgetekende visie voor zowel de korte als langere termijn. Al merkten Mannaert en co al meermaals hoe de zaken niet altijd lopen zoals verhoopt. Zo werd de recordsom die Wesley 18 maanden geleden nog opbracht de afgelopen mercato's reeds grotendeels verkwist in de zoektocht naar een opvolger. Aan de nieuwste poging om die balans met goede prestaties en vooral doelpunten wat op te blinken. Op basis van het voorbije decennium lijkt Dost alleszins ruimschoots opgewassen tegen de taak. De doelmannen en verdedigers in België zijn gewaarschuwd.

POLL: Hoeveel doelpunten ziet u Dost na nieuwjaar nog maken bij Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Ajax verbaast met kandidaten in trainerszoektocht'
'Ajax verbaast met kandidaten in trainerszoektocht'

Het seizoen in de Nederlandse Eredivisie zit er bijna op en dat betekent dat er stilaan een ...

1
1
Filip Joos slikt daverende verrassing: "Hopelijk krijgt hij dat"
Filip Joos slikt daverende verrassing: "Hopelijk krijgt hij dat"

Filip Joos is een echt voetbaldier en kreeg de laatste jaren bij VRT steeds meer ...

29
29
'Standard maakt werk van transfereis Leko'
'Standard maakt werk van transfereis Leko'

Standard sleept zich naar het einde van het seizoen, want de Rouches spelen in de Europe Play-Off ...

20
20
<strong>Vanhaezebrouck gaat helemaal over de schreef bij AA Gent</strong>
Vanhaezebrouck gaat helemaal over de schreef bij AA Gent

Hein Vanhaezebrouck zal geen nieuw contract krijgen bij AA Gent, en dat werd beslist door voorzitter ...

158
158
Vetlesen onthult hoe Hayen Club Brugge weer deed draaien
Vetlesen onthult hoe Hayen Club Brugge weer deed draaien

Club Brugge onderging de voorbije maand een complete metamorfose. Daar waar Blauw-Zwart in de ...

253
253
'Atletico heeft beslissing over toekomst Witsel genomen'
'Atletico heeft beslissing over toekomst Witsel genomen'

Voor Atletico Madrid lijkt het al bij al een seizoen om snel te vergeten. Het kon zich in La Liga ...

37
37
Union doet weer helemaal mee: "We zijn niet dood, nee"
Union doet weer helemaal mee: "We zijn niet dood, nee"

Union kende de voorbije weken een onverklaarbare inzinking. Nadat het de reguliere competitie ...

41
41
Duivel voor Club Brugge? "Moet hij niet mee naar het EK?"
Duivel voor Club Brugge? "Moet hij niet mee naar het EK?"

Club Brugge blijft maar door de Champions' Play-Off razen. Woensdagavond moest ook KRC Genk eraan ...

297
297
Antwerp gooit handdoek: "Dat wordt onze belangrijkste match"
Antwerp gooit handdoek: "Dat wordt onze belangrijkste match"

De vijfde speeldag van de Champions' Play-Off werd donderdagavond afgesloten met een confrontatie ...

160
160
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

266
266
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

262
262
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

252
252
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot &eacute;&eacute;n puntje van de ...

86
86
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

203
203
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

257
257