D-Day voor Club Brugge: loont stilte voor de storm?

D-Day voor Club Brugge: loont stilte voor de storm?

Zondag 23 augustus. Club Brugge gaat in eigen huis de boot in tegen Beerschot, en dus is de mislukte competitiestart officieel een feit. Eerder verloor de landskampioen immers al van Charleroi, terwijl ook de bekerfinale tegen Antwerp op een nederlaag uitdraaide. Zes weken later is er na de klinkende zege tegen Anderlecht van een minicrisis geen sprake meer, en dat zonder ook maar één druppel vers bloed in de kern. Een bewuste keuze voor stabiliteit, een gevolg van naïeve ambitie op de markt of louter de strategie van stilte voor de storm, in de hoop nu nog uit te pakken op Deadline Day?


Brugse fans die hoopten op een zomers transferoffensief, bleven voorlopig alvast op hun honger zitten. De huur van Eduard Sobol werd verlengd en met Ibrahima Breze Fofona hoopt Blauw-Zwart opnieuw een ruwe diamant te ontdekken, maar verder lijkt het alsof Vincent Mannaert de voorbije maanden op zijn lauweren rustte. Natuurlijk is dat niet het geval, al kon Philippe Clement tegen de rivaal dus nog altijd geen nieuwe namen inzetten. Integendeel, voorin verloor hij nog enkele opties ten opzichte van vorig seizoen. Percy Tau liep nu tenslotte aan de overkant rond, terwijl Loïs Openda en Thibault Vlietinck werden verhuurd. De al langer verguisde Mbaye Diagne is uiteraard evenmin nog van de partij.

(GEEN) NIEUWKOMERS
Geen spelers met enorme impact dus, maar vermits er geen vervangers in ruil kwamen lijkt de selectie op zijn minst in de breedte verzwakt. Toch gaat die stelling niet helemaal op. Zo mogen we Youssouph Badji, tegen Anderlecht weer goed voor een prima prestatie, gerust als een nieuwkomer beschouwen. Een waardevolle aanwinst ook, die in december pas 19 jaar wordt en de gedoodverfde opvolger van Wesley Moraes moet worden. Achteraf gezien nam de veelbesproken zoektocht naar diens profiel dus allicht nog geen halfjaar – en weinig geld – in beslag. Bovendien valt de miscast van Michael Krmencik, die nu al bijna even veel minuten vergaarde als van januari tot de coronastop, misschien nog wel mee.



Diep in de punt kwam de versterking dus van binnenuit, met David Okereke die dan Openda zijn rol als polyvalente aanvaller overneemt. Op de flank wordt ook verwacht dat Charles De Ketelaere de nodige stappen zet, een kaart die Clement ongetwijfeld tevens in het centrum gerust vaker wil trekken. Verder is het uitkijken welke jonkies in zijn voetsporen kunnen treden, met Thomas Van den Keybus, Maxim De Cuyper en Ignace Van der Brempt op de eerste rij. Afwachten trouwens in welke mate de deelname van Club NXT aan 1B een zege of net een vloek voor de kansen van het trio bij het eerste elftal wordt. Althans op korte termijn, waar ze wellicht toch vaker bij hun leeftijdsgenoten zullen moeten opdraven.

STABILITEIT & SAGA'S
Dat het Brugs bestuur de afgelopen maanden hoegenaamd niet stil heeft gezeten, blijkt trouwens uit de talloze verlengde contracten. Onder enige druk van buitenlandse interesse vormden Hans Vanaken en Simon Mignolet zopas de kers op de taart, voorafgegaan door onder meer De Ketelaere, Mats Rits, Brandon Mechele, Éder Balanta en Clinton Mata. Dat vooral die laatste op post blijft, is eigenlijk zelfs een stunt op zich. Tegenover het gebrek aan aankopen staat tot dusver dan ook een zeldzame zomer waarin de Belgische landskampioen geen enkele sterkhouder ziet vertrekken. In de late uurtjes van de mercato kan alles nog, maar zelfs Emmanuel Dennis en Krépin Diatta lijken nergens meer heen te gaan.



Toen voorzitter Bart Verhaeghe een tijdje terug nog sprake van een drietal stevige versterkingen, was dat vermoedelijk wel met een vertrek van minstens een van beide goudhaantjes voor ogen. Dat zij nog steeds geen andere oorden opzochten, maakt dat al zeker één profiel minder noodzakelijk werd. Al is er nu met Ajax-winger Noa Lang naar verluidt wel uitgerekend in dat dossier, en mogelijk dus ook rond een last-minutetransfer voor Dennis, een doorbraak op til. Club lijkt zo dan toch een nieuwe kracht op de flank beet te krijgen, nadat het eerder Bright Osayi-Samuel en Junior Edmilson misliep. Die saga's gelden wel als bewijs dat de deal pas rond eens alles op papier staat, wat op D-Day wel sneller verloopt.

GEMISTE TARGETS/KANSEN
Een geheel bewuste keuze om niemand in huis te halen, kunnen we de stilte in Jan Breydel tijdens de voorbije transferperiode dus niet echt noemen. Met onder andere het Nederlands duo Wesley Hoedt en Bas Dost prijken er namelijk wel meer namen op de lijst met gemiste targets. Een verdediger en een spits, twee andere prioriteiten die vandaag wie weet alsnog ingevuld geraken. De geruchten in aanloop naar de laatste dag van deze unieke en extra lange koopjeszomer waren dan wel gering, Club deed er vorige week sowieso slim aan de rust te bewaren voor de confrontatie met Anderlecht. Iets wat aan de overkant dus niet bepaald het geval was. Hoe dan ook ging Mannaert wel degelijk volop aan de slag.



In die zin is het dus toch vreemd dat tot op heden nog geen enkel akkoord werd gesloten. En er behalve Fofana zelfs geen jonge talenten, die nu net kunnen rijpen in 1B, aan boord werden gehaald. Nochtans weet Blauw-Zwart maar al te goed dat succes met nagenoeg dezelfde groep herhalen niet evident is. Na drie titels in vijf jaar tijd wil de landskampioen immers voor het eerst zichzelf eens opvolgen, terwijl de lat ook op Europees niveau alsmaar hoger wordt gelegd. Zeker nu er een relatief haalbare groep uit de loting kwam, zijn de zinnen op glorie in de Champions League gezet. Mocht die missie falen zonder aanwinsten in lijn met de ambities, zou alleszins sterk het gevoel van een gemiste kans overheersen.

TUSSEN TWEE VUREN
Niet toeslaan betekent ook dat Club een mogelijkheid laat liggen om de kloof met de concurrentie in eigen land verder uit te diepen. Vooral met Anderlecht dan, voor zover dat na zondag nog nodig is. In het huidige klimaat zitten de Brusselaars net als Standard tenslotte op hun centen, terwijl pakweg KRC Genk en AA Gent hun miljoenen reeds met wisselend resultaat spendeerden. Mannaert en Verhaeghe gaven daarentegen toe dat de clubrekening nog altijd goed gespijsd is, hoewel de Bruggelingen zowat als enigen amper bespaarden op loonkosten doorheen de coronacrisis – én een solidariteitsbijdrage moet afstaan. Voorzichtigheid blijft echter geboden, want de inkomsten kregen toch een flinke deuk.



In de huidige situatie verwijzen de sterke mannen op Jan Breydel dan vooral naar de beperkingen rond het aantal toeschouwers, al houden ze ergens vast ook rekening met een nieuwe stopzetting. In dat geval zouden extra grootverdieners wel eens zwaar kunnen wegen op het budget, zeker nadat een pak steunpilaren nog maar net verbeterde voorwaarden kregen voorgeschoteld. Blauw-Zwart zit zo tussen twee vuren, want het wilde deze zomer net schakelen naar een hogere categorie van doelwitten – met dus ook een navenant prijskaartje. In de onderhandelingen met de A-targets, voor wie Club wel alsnog dieper doch verantwoord in de buidel durfde tasten, liep het evenwel telkens opnieuw ergens spaak.

STILTE OF STORM?
Het geld zomaar laten rollen om toch maar iemand te kunnen presenteren, vormt in deze tijden echter geen optie. Hoog mikken of pal staan leek de afgelopen maanden dan ook het credo, ondanks de kritiek van buitenaf. Vooral na de zwakke start vroegen veel fans zich namelijk af waar de aankopen bleven, en ook vandaag is een deel van de aanhang nog steeds teleurgesteld in het uitblijven van transfers. Per slot van rekening was hen een aantal aanwinsten beloofd, waar ze nu al sinds 7 juli tevergeefs op wachten. Zij kruisen nu vol de vingers dat er op Deadline Day nog een of meerdere verrassingen uit de bus komen gevallen. Lang lijkt alvast een geschikte kandidaat om de gelijknamige stilte te doorbreken.



Wie weet is de storm dan zelfs plots ontketend en slaagt Club nóg eens hard toe om de supporters hun geduld te belonen. En dat van zichzelf natuurlijk, want misschien was het altijd wel de bedoeling om pas helemaal in het slot zaakjes te doen. Mocht het er niet van komen, bewijst de demonstratie tegen Anderlecht echter dat doorgaan met de huidige groep evenmin een ramp zou zijn voor Clement. Dat die sterke kern – onder voorbehoud van een onverwachte wending – intact werd gehouden, blijft immers op zich reeds een statement dat kan tellen. Zelfs zonder storm kan de stilte in Westkapelle dus lonen. Al laat Blauw-Zwart voor het eind van de dag ongetwijfeld toch liever nog even een pak stof opwaaien.

POLL: Hoeveel versterkingen verwacht u nog bij Club Brugge vandaag?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

25
25
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

33
33
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

41
41
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

126
126
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

41
41
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

135
135
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

411
411
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

486
486
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

459
459
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

108
108
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

220
220
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

99
99
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

386
386
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

132
132
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0