De coronahypocrisie: hoe Pro League op slappe koord balanceert

Foto: De coronahypocrisie: hoe Pro League op slappe koord balanceert

Straks weten we meer over de klacht van Waasland-Beveren, waarna alle ogen op de verdere stappen van Beerschot en OH Leuven en de Algemene Vergadering van vrijdag worden gericht. Toch hangt er nog een groter Zwaard van Damocles de beoogde competitiestart van 8 augustus boven het hoofd, want het coronavirus is terug van nooit weggeweest. Desalniettemin blijft de Pro League volharden dat alles gewoon zal doorgaan zoals voorzien. Een hypocriete houding?

Even terug naar begin april, toen de Jupiler Pro League definitief werd stopgezet. "Het land heeft nu andere prioriteiten dan voetbal", klonk het in volle coronacrisis, waardoor het maatschappelijk niet verantwoord leek om te mikken op een voortzetting van de actie eens de storm was gaan liggen. Een van de voornaamste betrachtingen daarbij was zogezegd om de aftrap van het nieuwe seizoen niet in gevaar te brengen, liefst zo snel mogelijk met publiek in de tribunes. Die hoop kan alvast reeds worden opgeborgen, want de Nationale Veiligheidsraad besloot nu de maatregelen opnieuw te verstrengen.

HYOCRIETE HOUDING

Dan maar nog wat langer zonder fans in het stadion, een oplossing die tijdens de eerste golf nochtans nooit serieus werd genomen. Waar toen nog lustig in het rond werd gesmeten met valse voorwendsels van ethiek en morele verplichtingen, mag de kalender nu per slot van rekening koste wat het kost niet in het gedrang komen. Mogen we het toch een ietwat hypocriete houding noemen? Zowat alle experts waarschuwen immers voor een tweede opflakkering, dus indien de publieke gezondheid werkelijk zo hoog in het vaandel wordt gedragen zouden we denken dat iets meer voorzichtigheid wel geboden is.Uiteraard kan dan worden gesteld dat sportevenementen tot nader order van overheidswege nog door mogen gaan, al ligt er wel een plan op tafel om daar snel verandering in te brengen. Begin mei, toen de stop van de vorige jaargang bekrachtigd werd, was dat eerste niet het geval. Wie wijst op het verbod op voetbal tot en met de maand juli gaat echter voorbij aan het vele lobbywerk dat daar vanuit de sector zélf aan voorafging. Kaarten die nu vanzelfsprekend volledig anders liggen, want doorheen het goede contact met de regering wil de Pro League nu net het tegenovergestelde standpunt verdedigen.

WIND UIT HET WAASLAND

Gek genoeg zijn het daarbij vaak dezelfde stemmen die om ter luidste schreeuwen. Zo stond Charleroi –en KBVB-preses Mehdi Bayat destijds op de voorste bank om het seizoen definitief te beëindigen, maar was hij er recent tevens als de kippen bij om op te roepen tot een versoepeling van de restricties rond het aantal supporters die een match mogen bijwonen. Dat er de voorbije weken alweer naar hartenlust oefenduels werden afgewerkt, is overigens alleen maar meer reden om het 'verbod' van begin mei en de daaraan gekoppelde stopzetting van de vorige campagne toch met een flinke korrel zout te nemen.Wellicht biedt het nog wat meer koren op de molen van Beerschot en OH Leuven, die het oneerlijk vinden dat zij zo kort voor de competitiestart nog onderling moeten uitmaken wie naar 1A mag stijgen. Zij opperen dan ook dat de eerste speeldag beter nog even kan worden uitgesteld, wat ondanks de druk op het schema meteen meer ruimte laat voor meer volk in de tribunes. Onmogelijk, klink het dan al snel bij de Pro League, hoewel andere landen met nog meer matchen op de kalender eveneens later aanvatten. Liever vlug weer beginnen en de wind uit de zeilen van Waasland-Beveren halen, zo lijkt.

(GEEN) GROEN LICHT

Onze smacht naar Belgisch voetbal met inzet ten spijt, kunnen we ons evenwel de vraag stellen of dat nog wel opportuun is in het huidige klimaat. Zélfs met de vooropgestelde voorzorgsmaatregelen. Het vervolg van de competitie elders in Europa – wat in ons land dus blijkbaar niet kon – verliep dan wel zonder al te veel problemen, het blijft toch balanceren op een slappe koord. Dat bewijst bijvoorbeeld het verhaal van Genk-spits Paul Onuachu, die geen flauw benul heeft hoe hij op een paar dagen tijd van een negatieve naar een positieve coronatest evolueerde. En gelukkig geen symptomen vertoonde.De boomlange Nigeriaan is echter ongetwijfeld geen alleenstaand geval, want de beschikbare proeven voor het virus zijn nog lang niet waterdicht. Zo zou bij maar liefst 30 procent van de negatieve testen alsnog sprake zijn van besmetting. Tóch vertrouwt het voetbal blind op die resultaten, zo bleek onder meer uit het feit dat Club Brugge – waar met het oog op de bekerfinale nochtans een zerorisicobeleid geldt – de vriendschappelijke partij tegen Lille ondanks het viertal infecties aan Franse zijde zopas gewoon liet plaatsvinden. De spelers die wél in actie kwamen, kregen tenslotte allemaal groen licht.

BOCHT VAN 180 GRADEN

Het moge duidelijk zijn dat daarmee evenwel nog steeds geen enkele garantie wordt geboden, hoewel het systeem om positieve cases te isoleren in andere landen – en tot dusver ook in België – haar doel lijkt te treffen. Voorlopig leverde het virus in die zin dus nog niet al te veel problemen op, behalve dan voor de Spaanse tweedeklasser Fuenlabrada. Dat kampt momenteel namelijk met niet minder dan 28 besmettingen en mag zo deelname aan de promotieplay-offs vergeten. Een doemscenario dat zich ook hier kan voordoen, al wordt daar nu schijnbaar minder belang aan gehecht dan enkele maanden terug.Versta ons niet verkeerd: ook wij hopen dat Club en Antwerp komende zaterdag de bekerfinale mogen beslechten en kruisen onze vingers dat een week later het nieuwe seizoen zich in gang trekt. Per slot van rekening kunnen we moeilijk rekening houden met elk worst case scenario. Terwijl de situatie vandaag hoe langer hoe meer angstaanjagend veel wegheeft van de crisis die zich bijna een halfjaar geleden ontplooide, valt echter niet te ontkennen hoe het standpunt van de Pro League op subtiele wijze substantieel gewijzigd is. Om nog niet te spreken van een bocht van 180 graden, die haaks staat op de volgens sommigen vooruitziende behoedzaamheid in april. Andermaal wordt zo geïllustreerd hoe eigenbelangen altijd al het voortouw droegen. Helaas is het een hypocrisie waar we stilaan gewend aan zijn geraakt.

POLL: Denkt u dat het nieuwe seizoen op 8 augustus zal beginnen?

'Clement houdt de boot af omtrent rentree Engels'

'Genk sluit inkomende transfer af'

'AA Gent wil defensieve versterking halen bij KV Kortrijk'

Vandaag 15 Mei 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij bijna 300 euro met 10 euro inzet op PO-speeldag 4!

Club Brugge maakt kans op een eerste matchbal, terwijl KV Mechelen in de Europe Play Offs zopas de ...

9
{insert image alt}

Club richt pijlen op Europees supertalent

Gelet op de matige prestaties van de voorbije weken, is het duidelijk geworden dat Club Brugge ...

504
{insert image alt}

'Genk sluit inkomende transfer af'

KRC Genk werd onlangs in verband gebracht met de transfer van Mujaid Sadick. De transfer van Spaanse ...

32
{insert image alt}

'Clement houdt de boot af omtrent rentree Engels'

Bjorn Engels beleeft tegenwoordig niet de beste periode in zijn carrière. De centrale verdediger ...

82
{insert image alt}

'Lionel Messi zonder contract naar Copa América'

Lionel Messi is met FC Barcelona in onderhandeling over een nieuw contract, maar een snelle ...

56
{insert image alt}

Feyenoord-aanwinst: "Hoop volgend jaar debuut te maken voor België"

Francesco Antonucci speelt komend seizoen voor Feyenoord. De ex-speler van Ajax, AS Monaco en RSC ...

77
{insert image alt}

'AA Gent wil defensieve versterking halen bij KV Kortrijk'

AA Gent kan duidelijk versterking gebruiken. De Buffalo's kennen een snertseizoen en ze gaan zich ...

140
{insert image alt}

Anderlecht en Genk streken in vijf jaar tijd 350 miljoen euro op

RSC Anderlecht en KRC Genk wisten de afgelopen jaren voor grof geld te verkopen. Genk besteedde dat ...

189
{insert image alt}

VAR-fiasco Genk-Anderlecht blijkt nog pijnlijker

De arbitrage in de Jupiler Pro League heeft opnieuw een lastige week achter de rug. Zo moest de ...

257
{insert image alt}

'Zulte Waregem troeft Antwerp af voor zomeraanwinst'

Antwerp FC strijdt nog volop voor de tweede plaats en achter de schermen wordt hard gewerkt aan een ...

163
{insert image alt}

De Bilde: "Zou Nainggolan meepakken naar EK"

Aanstaande maandag is het zover, dan maakt bondscoach Roberto Martinez zijn selectie bekend voor het ...

255
{insert image alt}

'Barcelona maakt knaltransfer vlak na CL-finale bekend'

FC Barcelona behoudt nog een waterkansje op de Spaanse titel, maar lijkt het kampioenschap in de ...

194
{insert image alt}

Vanhaezebrouck kondigt wissels aan in Gentse basiself

AA Gent heeft zijn laatste kans op een Europees ticket intact weten te houden. De Buffalo's wonnen ...

161
{insert image alt}

City-held solliciteert voor doelpunt van het Jaar (🎥)

In de Premier League heeft kersvers kampioen Manchester City vrijdagavond nogmaals de puntjes op de ...

85
{insert image alt}

'Club Brugge moet vertrek vier sterkhouders vrezen'

Club Brugge kon tijdens de Champions' Play-Off nog niet overtuigen, maar de titel lijkt uiteindelijk ...

653
{insert image alt}

'Anderlecht maakt werk van eerste grote zomeraankoop'

Halfweg de Champions' Play-Offs blijft RSC Anderlecht uitzicht houden op de tweede plaats en het ...

469

Gisteren 14 Mei 2021

{insert image alt}

Mendes spreekt klare taal over transfer Ronaldo naar Sporting CP

Zaakwaarnemer Jorge Mendes ziet het vooralsnog niet gebeuren dat Cristiano Ronaldo een comeback ...

242
{insert image alt}

Standard en AA Gent krijgen 'buitenkans' op komst van doelpuntenmaker

Bij Zulte Waregem kunnen ze het geld goed gebruiken. Omar Govea mag mits een goed bod weg en een ...

331
{insert image alt}

"Kompany is een heel goede trainer, denk ik"

Vincent Kompany en RSC Anderlecht verloren dit seizoen nog maar één topmatch tegen de G4. ...

332
{insert image alt}

In Nederland loven ze De Bruyne: "Er is nu geen betere middenvelder"

Kevin De Bruyne kent alweer een straf seizoen bij Manchester City en ook bij de Rode Duivels. Hij ...

350
{insert image alt}

Man City wint spektakelmatch bij Newcastle

Manchester City is al kampioen van Engeland en laat zijn sterkhouders rusten. The Citizens laten de ...

97
{insert image alt}

De Camargo 'teleurgesteld' in KV Mechelen

Igor De Camargo heeft een aflopend contract bij KV Mechelen. De 38-jarige aanvaller weet nog niet ...

616
{insert image alt}

Martinez zet deur open voor debutant: "De bondscoach sprak met mij"

Bij de Rode Duivels zullen er de komende achttien maanden heel wat spelers gaan afhaken bij de ...

218
{insert image alt}

Waasland-Beveren geeft meer uitleg bij vertrek van Heymans

Waasland-Beveren nam vandaag afscheid van Nicky Hayen, die werd ontslagen, maar ook van Daan ...

196
{insert image alt}

Pozuelo strijkt enorm loon op, Najar verdient een 'peulschil'

In de Major League Soccer delen ze jaarlijks de lonen van de spelers mee. De topverdieners verdienen ...

404
{insert image alt}

Standard lijkt alsnog naast 16 miljoen euro te grijpen

Standard staat er financieel niet al te sterk voor. De Luikenaars hopen daarom dat Zinho Vanheusden ...

226
{insert image alt}

Van den Brom: "Er zal interesse zijn van grote clubs"

John van den Brom weet nu al dat hij in de zomer één of meerdere sterkhouders KRC Genk zal zien ...

221
{insert image alt}

Belgische smaakmakers van Genk en Club mogen EK vergeten

Roberto Martinez liet aan VTM weten dat er geen witte konijnen uit de hoed zullen komen maandag. ...

558
{insert image alt}

'FC Twente meldt zich voor spits van Zulte Waregem'

SC Cambuur werd kampioen van de Keuken Kampioen Divisie, en dus speelt het volgend jaar weer in de ...

165
{insert image alt}

Praet laat zich uit over mogelijke terugkeer naar OHL

Dennis Praet speelde in het verleden voor de jeugd van Stade Leuven. Nadien ging hij via KRC Genk, ...

231
{insert image alt}

Anderlecht haakt af voor linksachter

RSC Anderlecht kijkt altijd uit naar jeugdig talent, in binnen- en buitenland. De Brusselaars hebben ...

180