Genk blijft hongerig: extravert talent met flink prijskaartje

Genk blijft hongerig: extravert talent met flink prijskaartje

De coronacrisis sloeg diepe wonden in de Belgische maatschappij en ook de voetbalclubs moeten op financieel vlak een rigide beleid doorvoeren. Ook bij KRC Genk is de crisis voelbaar maar in Limburg kunnen ze rekenen op een groot spaarpotje dankzij de vele lucratieve transfers van de voorbije jaren. Daarom kon Genk reeds uithalen met Eboue Kouassi, Cyriel Dessers en Daniel Munoz die gezamenlijk maar liefst 10 miljoen euro kostten. En daar zal het niet bij blijven, want volgens verschillende Vlaamse en buitenlandse media wordt Gerardo Arteaga de vierde zomertransfer van KRC Genk. Wij namen de kwaliteiten van de Mexicaan onder de loep.

MARKTWAARDE: 3,5 MILJOEN 

Het Mexicaanse Santos Laguna scheerde vorig seizoen hoge toppen in de plaatselijke Liga MX, en Los Laguneros worden stilaan een vaste waarde in de top van het klassement. Ook talrijke Europese clubs zijn deze steile evolutie niet ontgaan en sturen daarom vaak een scout af naar Mexico om daar het lokale talent te komen bekijken. Zo werd Gerardo Arteaga nadrukkelijk gescout door KRC Genk, terwijl ook ploegmaats Brian Lozano en Fernando Gorriaran indruk maakten op respectievelijk FC Porto en verschillende clubs uit de Italiaanse Serie A. Toch lijkt Arteaga de eerste vertrekker te worden van het drietal, iets wat al bevestigd werd door meerdere Vlaamse media. 



Foto Instagram: gerardoarteaga7

Als Santos Laguna het talentvolle trio laat vertrekken dan zal dat uiteraard een fikse sportieve aderlating betekenen. Anderzijds kan de Mexicaanse club flink cashen want de marktwaarde van Lozano en Gorriaran wordt namelijk geschat op respectievelijk 7,5 en 5 miljoen euro. De actuele waardering van Genk-doelwit Arteaga wordt iets minder hoog bepaald met 3,5 miljoen euro, wat op zich wel een aanzienlijke transfersom blijft in het huidige corona-tijdperk. Als de uiteindelijke transfersom voor Arteaga zou schommelen rond zijn actuele marktwaarde, dan zou de totale transferuitgave van de Genkies in de zomermercato al 13,5 miljoen euro bedragen. Qua ambities voor het komene seizoen kan dat wel tellen.

21 JAAR EN AL 5 A-CAPS VOOR MEXICO  

Met de komst van Eboue Kouassi en Daniel Munoz heeft Genk reeds goed aankopend werk geleverd, terwijl rond Cyriel Dessers eerder nog wat vraagtekens hangen. Over de kwaliteiten van Arteaga kan ook worden gediscussieerd, maar de 21-jarige linksachter bewees al redelijk wat in zijn mars te hebben. Dat bewijzen de meer dan honderd officiële wedstrijden die hij reeds speelde voor Santos Laguna, de club waarvoor hij als achttienjarige debuteerde én tevens zijn jeugdopleiding genoot.



Foto Instagram: gerardoarteaga7

Twee jaar na zijn vroege debuut bij Santos Laguna volgde zijn grote vuurdoop voor de nationale ploeg van Mexico – Arteaga was toen nog steeds maar twintig jaar en vijf dagen nota bene. Ondanks zijn jeugdige leeftijd aarzelde toenmalig bondscoach Ricardo Ferretti niet om de linksachter in de basis te droppen tijdens een oefeninterland tegen de Verenigde Staten. Momenteel tikt de interland-teller van Arteaga af op vijf caps en mag het duidelijk zijn dat hij beschikt over een ruime progressiemarge. Iets wat volledig past in het aankoopbeleid van KRC Genk.

EXTRAVERT NAAST HET VELD 

Op het veld draaft Arteaga tomeloos zijn linkerflank af, waarbij hij het defensieve werk steeds op de eerste plaats stelt. De 21-jarige biedt ook wel grote extra's door zijn team ook van offensieve impulsen te voorzien, waardoor Arteaga omschreven kan worden als een complete full-back. Maar ook naast het veld laat hij vaak van zich spreken. Niet meteen door groteske of buitensporige wandaden, maar eerder wegens impulsieve en opvallende randzaken.

Zo zette Arteaga onlangs nog een in het oog springende tatoeage op zijn keel, met als tekst '1998', het jaar van zijn geboorte. Op social media zorgde deze opmerkelijke tattoo voor heel wat beroering en spaarden zijn volgers hun kritiek bijgevolg niet. Ook verschillende haarstijlen zijn Arteaga niet vreemd, zo ruilde hij recentelijk zijn natuurlijke zwarte kapsel in voor een gedurfde nieuwe tint dat misschien het best omschreven als een platinum-kleur. Als de transfer naar KRC Genk afgerond zal worden, dan hebben de fans alvast iets om te zien tussen de lijnen.





Foto Instagram: gerardoarteaga7

BETERE VERSIE VAN URONEN 

Ook al geeft Arteaga blijk van een extravert karakter, het zijn vooral de prestaties op het veld die de doorslag zullen geven. De 21-jarige springt daar vooral in het oog door zijn snelheid, toewijding en voetballende kwaliteiten, waardoor hij eenzelfde profiel bezit zoals rechtsachters Joakim Maehle en Daniel Munoz. Op de linkerkant van de verdediging bezit Genk evenwel niet diezelfde luxe met een tegenvallende Jere Uronen, Neto Borges en Casper De Norre. De komst van Arteaga wordt dan ook vooral gezien om de positie van linksachter een flinke maar broodnodige kwaliteitsinjectie te geven.



Arteaga schaart zich op verschillende onderdelen in de top tien van de linksachters uit de Mexicaanse MX Liga, waarbij vooral zijn goede passing eruit steekt. Zo lijkt de huidige speler van Santos Laguna over heel wat opbouwend vermogen te beschikken, en dat blijkt uit de 81% geslaagde passes in voorwaartse richting. Daarmee is Arteaga de derde beste linksachter van de MX Liga, en overtreft hij zowel Uronen, De Norre, Borges als gelegenheidslinksachter Dries Wouters op basis van deze belangrijke parameter. Bovendien troeft Arteaga ook Uronen – de huidige Genkse nummer één op de linksachter - af op algemene defensieve en aanvallende statistieken.

HET VOLLEDIG PLAATJE KLOPT 

Als er één positie is waar KRC Genk zich broodnodig moet versterken, dan is het wel op de linksachter. Jere Uronen kon zijn goede prestaties van het kampioenenjaar 2018-2019 niet bevestigen, ondanks een heropflakkering tijdens de terugronde van het voorbije seizoen. Ook Casper De Norre liet geen onvergetelijke indruk na, net als Neto Borges die stilaan naar de Genkse uitgang wordt geforceerd. Dries Wouters deed het dan wel aardig als depanneur, maar hij blijft toch vooral een defensieve middenvelder. 



Daarom was het niet erg vreemd toen de Genkse interesse in Gerardo Artega bekend raakte, nadat het stilaan duidelijk werd dat Gideon Mensah binnenhalen een té moeilijke en complexe opdracht zou worden. De keuze voor Arteaga mag dan wel eerder op een plan B lijken, toch bezit de 21-jarige Mexicaanse international over meer dan voldoende ervaring én kwaliteiten om zich te onderscheiden in Limburg. Arteaga voldoet bijvoorbeeld perfect aan de strenge aanwervingsvoorwaarden dat Genk zichzelf oplegt:een jong talent mét ervaring en een veelbelovend profiel met een ruime progressiemarge. 

Bovendien bezit Arteaga ook de dubbele Spaans-Mexicaanse nationaliteit, wat hem des te interessanter maakt met het oog op een eventuele doorverkoop aan een grotere Europese club. Daarnaast wordt Arteaga vertegenwoordigd door het managementbureau You First Sports, dat onder andere Uche Agbo (Standard) en Martin Hongla (Antwerp) in hun portefeuille heeft steken. Alles lijkt er dus op te wijzen dat KRC Genk een logische aankoop zal realiseren, en lijkt weinig een effectieve transfer dan ook in de weg staan. 

POLL: Is de komst van Arteaga een grote gok voor KRC Genk?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Mbappé naar Real Madrid: ongeziene voorwaarden bekend'
'Mbappé naar Real Madrid: ongeziene voorwaarden bekend'

Wat al maanden in de lucht hing, werd vrijdagavond ook officieel bevestigd. Zo kondigde Kylian ...

22
22
Genk-coach Olivieri doet belofte voor clash op Anderlecht
Genk-coach Olivieri doet belofte voor clash op Anderlecht

In de Champions' Play-Offs staat zaterdagavond opnieuw een sleutelduel op het programma. Zo wil RSC ...

90
90
Zwarte avond Standard: cameraploeg hardhandig weggejaagd
Zwarte avond Standard: cameraploeg hardhandig weggejaagd

Standard heeft vrijdagavond een zoveelste dieptepunt bereikt. Zo werd de competitiewedstrijd tegen ...

127
127
'Transferplannen Barça gelekt: twee absolute toptargets'
'Transferplannen Barça gelekt: twee absolute toptargets'

FC Barcelona moest zich vorig weekend ook mathematisch gewonnen geven in de Spaanse titelstrijd. En ...

55
55
'Club Brugge heeft plannetje klaar met Yaremchuk'
'Club Brugge heeft plannetje klaar met Yaremchuk'

Nu de uitschakeling in de Conference League een feit is, kan Club Brugge zich volledig gaan ...

476
476
Crisis Standard compleet: match tegen Westerlo afgelast
Crisis Standard compleet: match tegen Westerlo afgelast

In de Europe Play-Offs stond vrijdagavond normaal gezien de overbodige wedstrijd tussen Standard en ...

562
562
Kogel door de kerk: Mbappé bevestigt vertrek bij PSG
Kogel door de kerk: Mbappé bevestigt vertrek bij PSG

Wat iedereen al wist is nu ook officieel bevestigd door de hoofdrolspeler zelf: Kylian Mbappé ...

111
111
'Koekje van eigen deeg: Anderlecht shopt bij Ajax'
'Koekje van eigen deeg: Anderlecht shopt bij Ajax'

Anderlecht zag de afgelopen jaren enkele toptalenten richting Ajax verhuizen. Denk maar aan Rayane ...

332
332
<strong>‘Antwerp FC haalt publiekslieveling met sterallures binnen’</strong>
‘Antwerp FC haalt publiekslieveling met sterallures binnen’

Antwerp FC overweegt Tjaronn Chery aan te trekken als versterking voor het aankomende seizoen, te ...

234
234
Storm op Sclessin: fans boycotten bus, Standard te koop
Storm op Sclessin: fans boycotten bus, Standard te koop

De afgelopen dagen regende het weer onheilspellende berichten uit Luik, waar het van kwaad naar ...

413
413
Riemer schenkt klare wijn over transfer Debast naar Lissabon
Riemer schenkt klare wijn over transfer Debast naar Lissabon

Het gonst van de geruchten rond Zeno Debast, wiens transfer naar Sporting Lissabon naar verluidt zo ...

177
177
Van Bommel bevestigt afscheid van Antwerp
Van Bommel bevestigt afscheid van Antwerp

Vorig jaar sleepte Antwerp de dubbel in de wacht, dit keer blijft het met lege handen achter. Net ...

360
360
Charlotte Blessin komt met prachtige ode richting Union-familie
Charlotte Blessin komt met prachtige ode richting Union-familie

Het waren prachtige beelden gisteren vlak na de bekerfinale: een zielsgelukkige Alexander Blessin ...

234
234
Einde seizoen voor Vertonghen? Riemer duidt vervangers aan
Einde seizoen voor Vertonghen? Riemer duidt vervangers aan

Met een gelijkspel tegen Union gaf Anderlecht vorig weekend de koppositie uit handen. Tot overmaat ...

241
241
<strong>Club Brugge op het puntje van de stoel: 15 miljoen-deal</strong>
Club Brugge op het puntje van de stoel: 15 miljoen-deal

Club Brugge wil een opwindende deal sluiten met de veelbelovende Argentijnse aanvaller Luca Langoni ...

871
871