Genk blijft hongerig: extravert talent met flink prijskaartje

Foto: Genk blijft hongerig: extravert talent met flink prijskaartje

De coronacrisis sloeg diepe wonden in de Belgische maatschappij en ook de voetbalclubs moeten op financieel vlak een rigide beleid doorvoeren. Ook bij KRC Genk is de crisis voelbaar maar in Limburg kunnen ze rekenen op een groot spaarpotje dankzij de vele lucratieve transfers van de voorbije jaren. Daarom kon Genk reeds uithalen met Eboue Kouassi, Cyriel Dessers en Daniel Munoz die gezamenlijk maar liefst 10 miljoen euro kostten. En daar zal het niet bij blijven, want volgens verschillende Vlaamse en buitenlandse media wordt Gerardo Arteaga de vierde zomertransfer van KRC Genk. Wij namen de kwaliteiten van de Mexicaan onder de loep.

MARKTWAARDE: 3,5 MILJOEN 

Het Mexicaanse Santos Laguna scheerde vorig seizoen hoge toppen in de plaatselijke Liga MX, en Los Laguneros worden stilaan een vaste waarde in de top van het klassement. Ook talrijke Europese clubs zijn deze steile evolutie niet ontgaan en sturen daarom vaak een scout af naar Mexico om daar het lokale talent te komen bekijken. Zo werd Gerardo Arteaga nadrukkelijk gescout door KRC Genk, terwijl ook ploegmaats Brian Lozano en Fernando Gorriaran indruk maakten op respectievelijk FC Porto en verschillende clubs uit de Italiaanse Serie A. Toch lijkt Arteaga de eerste vertrekker te worden van het drietal, iets wat al bevestigd werd door meerdere Vlaamse media. Foto Instagram: gerardoarteaga7

Als Santos Laguna het talentvolle trio laat vertrekken dan zal dat uiteraard een fikse sportieve aderlating betekenen. Anderzijds kan de Mexicaanse club flink cashen want de marktwaarde van Lozano en Gorriaran wordt namelijk geschat op respectievelijk 7,5 en 5 miljoen euro. De actuele waardering van Genk-doelwit Arteaga wordt iets minder hoog bepaald met 3,5 miljoen euro, wat op zich wel een aanzienlijke transfersom blijft in het huidige corona-tijdperk. Als de uiteindelijke transfersom voor Arteaga zou schommelen rond zijn actuele marktwaarde, dan zou de totale transferuitgave van de Genkies in de zomermercato al 13,5 miljoen euro bedragen. Qua ambities voor het komene seizoen kan dat wel tellen.

21 JAAR EN AL 5 A-CAPS VOOR MEXICO  

Met de komst van Eboue Kouassi en Daniel Munoz heeft Genk reeds goed aankopend werk geleverd, terwijl rond Cyriel Dessers eerder nog wat vraagtekens hangen. Over de kwaliteiten van Arteaga kan ook worden gediscussieerd, maar de 21-jarige linksachter bewees al redelijk wat in zijn mars te hebben. Dat bewijzen de meer dan honderd officiële wedstrijden die hij reeds speelde voor Santos Laguna, de club waarvoor hij als achttienjarige debuteerde én tevens zijn jeugdopleiding genoot.Foto Instagram: gerardoarteaga7

Twee jaar na zijn vroege debuut bij Santos Laguna volgde zijn grote vuurdoop voor de nationale ploeg van Mexico – Arteaga was toen nog steeds maar twintig jaar en vijf dagen nota bene. Ondanks zijn jeugdige leeftijd aarzelde toenmalig bondscoach Ricardo Ferretti niet om de linksachter in de basis te droppen tijdens een oefeninterland tegen de Verenigde Staten. Momenteel tikt de interland-teller van Arteaga af op vijf caps en mag het duidelijk zijn dat hij beschikt over een ruime progressiemarge. Iets wat volledig past in het aankoopbeleid van KRC Genk.

EXTRAVERT NAAST HET VELD 

Op het veld draaft Arteaga tomeloos zijn linkerflank af, waarbij hij het defensieve werk steeds op de eerste plaats stelt. De 21-jarige biedt ook wel grote extra's door zijn team ook van offensieve impulsen te voorzien, waardoor Arteaga omschreven kan worden als een complete full-back. Maar ook naast het veld laat hij vaak van zich spreken. Niet meteen door groteske of buitensporige wandaden, maar eerder wegens impulsieve en opvallende randzaken.

Zo zette Arteaga onlangs nog een in het oog springende tatoeage op zijn keel, met als tekst '1998', het jaar van zijn geboorte. Op social media zorgde deze opmerkelijke tattoo voor heel wat beroering en spaarden zijn volgers hun kritiek bijgevolg niet. Ook verschillende haarstijlen zijn Arteaga niet vreemd, zo ruilde hij recentelijk zijn natuurlijke zwarte kapsel in voor een gedurfde nieuwe tint dat misschien het best omschreven als een platinum-kleur. Als de transfer naar KRC Genk afgerond zal worden, dan hebben de fans alvast iets om te zien tussen de lijnen.

Foto Instagram: gerardoarteaga7

BETERE VERSIE VAN URONEN 

Ook al geeft Arteaga blijk van een extravert karakter, het zijn vooral de prestaties op het veld die de doorslag zullen geven. De 21-jarige springt daar vooral in het oog door zijn snelheid, toewijding en voetballende kwaliteiten, waardoor hij eenzelfde profiel bezit zoals rechtsachters Joakim Maehle en Daniel Munoz. Op de linkerkant van de verdediging bezit Genk evenwel niet diezelfde luxe met een tegenvallende Jere Uronen, Neto Borges en Casper De Norre. De komst van Arteaga wordt dan ook vooral gezien om de positie van linksachter een flinke maar broodnodige kwaliteitsinjectie te geven.Arteaga schaart zich op verschillende onderdelen in de top tien van de linksachters uit de Mexicaanse MX Liga, waarbij vooral zijn goede passing eruit steekt. Zo lijkt de huidige speler van Santos Laguna over heel wat opbouwend vermogen te beschikken, en dat blijkt uit de 81% geslaagde passes in voorwaartse richting. Daarmee is Arteaga de derde beste linksachter van de MX Liga, en overtreft hij zowel Uronen, De Norre, Borges als gelegenheidslinksachter Dries Wouters op basis van deze belangrijke parameter. Bovendien troeft Arteaga ook Uronen – de huidige Genkse nummer één op de linksachter - af op algemene defensieve en aanvallende statistieken.

HET VOLLEDIG PLAATJE KLOPT 

Als er één positie is waar KRC Genk zich broodnodig moet versterken, dan is het wel op de linksachter. Jere Uronen kon zijn goede prestaties van het kampioenenjaar 2018-2019 niet bevestigen, ondanks een heropflakkering tijdens de terugronde van het voorbije seizoen. Ook Casper De Norre liet geen onvergetelijke indruk na, net als Neto Borges die stilaan naar de Genkse uitgang wordt geforceerd. Dries Wouters deed het dan wel aardig als depanneur, maar hij blijft toch vooral een defensieve middenvelder. Daarom was het niet erg vreemd toen de Genkse interesse in Gerardo Artega bekend raakte, nadat het stilaan duidelijk werd dat Gideon Mensah binnenhalen een té moeilijke en complexe opdracht zou worden. De keuze voor Arteaga mag dan wel eerder op een plan B lijken, toch bezit de 21-jarige Mexicaanse international over meer dan voldoende ervaring én kwaliteiten om zich te onderscheiden in Limburg. Arteaga voldoet bijvoorbeeld perfect aan de strenge aanwervingsvoorwaarden dat Genk zichzelf oplegt:een jong talent mét ervaring en een veelbelovend profiel met een ruime progressiemarge. 

Bovendien bezit Arteaga ook de dubbele Spaans-Mexicaanse nationaliteit, wat hem des te interessanter maakt met het oog op een eventuele doorverkoop aan een grotere Europese club. Daarnaast wordt Arteaga vertegenwoordigd door het managementbureau You First Sports, dat onder andere Uche Agbo (Standard) en Martin Hongla (Antwerp) in hun portefeuille heeft steken. Alles lijkt er dus op te wijzen dat KRC Genk een logische aankoop zal realiseren, en lijkt weinig een effectieve transfer dan ook in de weg staan. 

POLL: Is de komst van Arteaga een grote gok voor KRC Genk?

Rode Duivels vallen van stoel door kansberekening EK-titel

EXCLUSIEF: "Lazio dacht er nooit aan om Hoedt te houden"

'Belgische topclub wil Amerikaans toptalent Busio'

Vandaag 20 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Wie overleeft Groep A? Bookmaker geeft favorieten

Zondag gaat de laatste speelronde van de groepsfase op het EK van start, Poule A is de eerste groep ...

51
{insert image alt}

Priske loodst droomspits naar Antwerp

Brian Priske, de nieuwe hoofdcoach van Antwerp FC, brengt in zijn zog een nieuwe technische staff ...

2117
{insert image alt}

'Belgische topclub wil Amerikaans toptalent Busio'

In de Major League Soccer spelen een pak interessante spelers. Eén van hen is de negentienjarige ...

37
{insert image alt}

'Twee overbodige spelers van KRC Genk lokken interesse'

Bij KRC Genk mogen Joseph Paintsil en Neto Borges de club verlaten. Toch zullen de twee de ...

56
{insert image alt}

Löw: "Hij straalt waanzinnig veel gevaar uit"

Duitsland speelde Portugal compleet weg en won met 2-4. Flankverdediger Robin Gosens was de man van ...

33
{insert image alt}

Rode Duivels vallen van stoel door kansberekening EK-titel

België pakte 6 op 6 tegen Rusland en Denemarken en zit op schema. Frankrijk liet tegen Hongarije ...

435
{insert image alt}

KV Mechelen haalt middenvelder weg bij Beerschot

KV Mechelen mikt op Belgische versterking, dat is duidelijk. De Maneblussers hebben een nieuwe ...

53
{insert image alt}

EXCLUSIEF: "Lazio dacht er nooit aan om Hoedt te houden"

RSC Anderlecht wist uit te pakken met de transfer van Wesley Hoedt. Hij komt definitief over van ...

139
{insert image alt}

'Antwerp vond opvallend akkoord met Fenerbahçe omtrent Frey'

Vermits het stamnummer één er straks al moet staan in de laatste voorronde van de Europa League, ...

226
{insert image alt}

Advocaat over Kompany: "Dat kan niet"

Dick Advocaat was vele jaren geleden trainer van België. Hij trainde er toen Vincent Kompany. Die ...

277
{insert image alt}

'Manchester United verhoogt bod op Jadon Sancho'

Jadon Sancho lijkt van het Signal Iduna Park van Borussia Dortmund naar het Old Trafford van ...

47
{insert image alt}

'AA Gent rondt twee transfers voor zeven miljoen euro af'

AA Gent heeft zijn slag weten thuis te halen met de transfer van Tim Kleindienst naar Heidenheim. De ...

376
{insert image alt}

Baseggio over smaakmaker Italië: "Aangeboden in België"

Walter Baseggio liet een tijdje geleden weten dat hij Lorenzo Insigne jaren geleden aan Belgische ...

117
{insert image alt}

'KV Oostende vindt versterking bij Arsenal'

KV Oostende zag al een pak sterkhouders de club verlaten. CEO Gauthier Ganaye beloofde versterking ...

128

Gisteren 19 Juni 2021

{insert image alt}

Ronaldo reageert na zware nederlaag Portugal

Titelverdediger Portugal begon uitstekend aan het EK en haalde het tijdens de openingsspeeldag met ...

370
{insert image alt}

'Okereke wil Club verlaten: vier clubs geïnteresseerd'

Bij landskampioen Club Brugge werden de spelers in de voorbije dagen medisch en fysiek gescreend, ...

566
{insert image alt}

EK-groepsfase zorgt nu al voor krankzinnig record

Op het Europees kampioenschap zijn de eerste twee speelrondes van de groepsfase inmiddels achter de ...

136
{insert image alt}

Voorlopige stand: Duivels krijgen topaffiche in 1/8ste finale

De eerste speelronde van de poulefase op het EK is sinds zaterdagavond achter de rug, vanaf zondag ...

1296
{insert image alt}

Dure missers brengen Spanjaarden in vieze papieren

Ook na twee wedstrijden blijft schaduwfavoriet Spanje op zoek naar zijn eerste zege op het EK. Net ...

264
{insert image alt}

De Laet reageert verrast op RSCA-transfer Hoedt

RSC Anderlecht verraste afgelopen week met een straffe transfer. Zo kondigden de Brusselaars de ...

964
{insert image alt}

Ronaldo verbluft iedereen met waanzinnige sprint (🎥)

Op het EK heeft Duitsland zaterdagavond een statement gemaakt door met 4-2 te winnen van Portugal. ...

126
{insert image alt}

Topfavoriet Italië nóg sterker: "Hij is weer fit"

Italië heeft al behoorlijk veel indruk gemaakt op het Europees kampioenschap. En La Squadra wordt ...

166
{insert image alt}

Spanje opent rekening op het EK via Morata (🎥)

Zaterdagavond spelen Spanje en Polen hun tweede duel op het EK. De Zuid-Europeanen kwamen op de ...

18
{insert image alt}

Duitse international neemt wraak na arrogant gebaar Ronaldo

Duitsland walste vandaag over Portugal met 2-4. Bij de Duitsers was Robin Gosens (Atalanta) de grote ...

363
{insert image alt}

'Barcelona geeft Depay bizarre clausule'

FC Barcelona heeft Memphis Depay binnengehaald, zo communiceerden de Catalanen eerder op de ...

369
{insert image alt}

'Nmecha kan ploegmaat worden van Belg in Bundesliga'

RSC Anderlecht had hem graag gehouden, maar Lukas Nmecha zal toch andere oorden opzoeken volgend ...

306
{insert image alt}

Radzinski duidt de achilleshiel van de Fransen aan

Frankrijk is er vandaag niet in geslaagd om zes op zes te pakken. Onze zuiderburen bleven in een ...

172
{insert image alt}

Ronaldo maakt Rüdiger belachelijk met geniaal hoogstandje (🎥)

Duitsland heeft vandaag Portugal op knappe wijze verslagen met 2-4. Het was een heerlijke wedstrijd ...

140
{insert image alt}

Griezmann heeft opmerkelijke verklaring voor Frans puntenverlies

Bijna iedereen had toch wel gerekend op een makkelijke EK-overwinning van Frankrijk op Hongarije, ...

233