Essevee 2.0: wie overleeft de schifting?

Essevee 2.0: wie overleeft de schifting?

Essevee 2.0: vernieuwen, verjongen en verbeteren. Zulte Waregem wil komaf maken met de tegenvallende prestaties van de voorbije jaren. En die nieuwe ingeslagen weg komt met de nodige maatregelen. Nadat de samenwerking met mental coach Jon Strubbe vroegtijdig werd beëindigd, zullen er komende zomer nog meer wijzigingen plaatsvinden aan de Gaverbeek.


Strubbe moest naar verluidt het gelag betalen voor de verdeeldheid in de spelersgroep, die hand in hand gingen met weinig positivisme en wedstrijdmentaliteit. Exit mental coach dus, maar volgend seizoen zullen ook Eddy Van den Berge en Ronny Verriest – de huidige assistenten van Francky Dury – allicht een andere invulling krijgen. Daarnaast zijn er ook wat veranderingen op til in de spelersgroep. De budgetten moeten in evenwicht worden gebracht na de financiële inspanningen in januari, toen de buidel open ging voor Jelle Vossen, Jean-Luc Dompé en Bassem Srarfi. Bovendien jaagt Essevee een competitieve selectie na met het oog op een nieuwe gooi naar PO I. Een complexe en interessante opdracht dus voor de clubleiding, waar wij ons graag al eens aan waagden.

6 SPELERS EINDE CONTRACT

Sandy Walsh en Marvin Baudry werden de voorbije maanden enkel opgesteld wanneer de defensie van Dury met personeelsproblemen kampte. Een verlenging van hun aflopende contracten zou dan ook een verrassing van formaat zijn. Het duo zal wellicht gratis de deur uitlopen en dus niks opleveren, al maakt hun vertrek tegelijkertijd ook wel extra ruimte vrij in het salarisbudget.



Walsh verloor rechts achterin de concurrentiestrijd en moest daarom zijn polyvalentie aanspreken om te depanneren op links, in het centrum of zelfs op het middenveld. In januari stond hij al dicht bij een verhuis naar Charleroi, dat Maxime Busi dreigde te verliezen aan Torino. Uiteindelijk tekende die alsnog bij en kon Walsh zijn transfer dus vergeten. Voor Baudry is het al langer einde verhaal.

Olivier Deschacht en aanvoerder Davy De fauw waren wél onbetwiste titularissen. De twee defensieve steunpilaren bevinden zich in de winter van hun carrière, beschikken beiden over een aflopend contract en stonden Dury dit seizoen al bij met raad. Geen wonder dat ze hier en daar al werden genoemd als zijn toekomstige T2’s voor de komende jaargang.



Deschacht wil echter liefst nog minstens een jaartje extra voetballen, terwijl De fauw een beslissing over het verdere vervolg van zijn loopbaan voorlopig nog altijd uitstelt. Deschacht als de nieuwe kapitein, met De fauw dan als trouwe rechterhand van Dury? Het zou bij de ingang van de volgend campagne zomaar wel eens werkelijkheid kunnen worden aan de Gaverbeek.

Ook Nikolaos Kainourgios en jeugdproduct Jannes Van Hecke hun verbintenis loopt af. Kainourgios werd vorige zomer binnengehaald in een package-deal met Cyle Larin. De Griek werd omgeturnd van aanvaller tot linksachter, maar een meerwaarde bleek hij niet te zijn. Essevee heeft wel een optie om zijn contract te lichten, maar dat zal het vermoedelijk niet doen.

Van Hecke wordt in en rond het Regenboogstadion de nieuwe Yari Verschaeren genoemd, maar die status kan hij voorlopig niet waarmaken. Alleen tegen uitgerekend Anderlecht mocht hij starten – in het thuisduel welteverstaan, niet de pandoering in het Lotto Park. Van Hecke stond zijn mannetje, maar maakte geen indruk. Toch kan het eigen talent allicht wel op een nieuw contract rekenen.

4 HUURSPELERS

De huidige kern telt vier huurspelers, die allen op weg naar de uitgang lijken. Dimitri Oberlin werkte een prima voorbereiding af, maar de aanvaller werd afgeremd door een enkelblessure en verdween zo uit beeld. Door de komst van Vossen poogde Essevee zelfs om hem weer door te verhuren. Dat lukte evenwel niet, waardoor de Zwitser in de zomer zal terugkeren naar Bazel.



De huur van Gideon Mensah is dan weer wél een schot in de roos. De linksachter ontpopte zich dit seizoen tot een van de revelaties, met vooral een glansrol in de halve bekerfinale tegen Club Brugge. Mensah wordt gehuurd van Salzburg zonder aankoopoptie en droomt van een stap hogerop. Ondanks zijn wisselvallige prestaties, lijkt een extra jaar dus zo goed als uitgesloten.

Cyle Larin maakte grote sier in zijn eerste maanden in België. Tot en met november scoorde de Canadese aanvaller zeven keer, maar sindsdien stokt de machine. Intussen staat de Besiktas-huurlang al 13 matchen op rij droog. De aankoopoptie bedraagt 2,5 miljoen, waarop Essevee vooral snelle winst hoopte te maken. Dat lijkt intussen echter een moeilijke oefening te worden.



Tijdens de wintermercato dook met Gabriel Canela een opportuniteit op. De 20-jarige aanvaller werd opgepikt in de lagere regionen van het Braziliaanse voetbal, mocht proef draaien in West-Vlaanderen en kreeg prompt een huurdeal met aankoopoptie voorgeschoteld. Toch haalde hij geen enkele keer zelfs nog maar de wedstrijdselectie. Een verlengd verblijf is dus onwaarschijnlijk.

5 VRAAGTEKENS

Omar Govea moest de opvolger worden van Onür Kaya. Niet qua speelstijl uiteraard – daarin verschillen ze teveel  – maar wél met assists en invloed op het spel. Een opdracht waar de Mexicaan, die slechts twee treffers en één assist lukte, duidelijk niet in slaagde. Govea blijft razend ambitieus, maar kan dat voorlopig niet waarmaken op het veld. Onder contract tot 2022, dus elk bod zal overwogen worden.



Eike Bansen begon als nummer één aan de campagne, maar na de nul op zes koos Dury terug voor Sammy Bossut – al trof de Duitser weinig schuld. Na de winterbreak werd de ervaren doelman echter geopereerd aan de elleboog, waardoor Bansen opnieuw zijn kans kreeg. Recent werd Bossut weer fit verklaard, maar in Anderlecht liet Dury toch de jonkie staan. Dan toch een teken aan de wand voor volgend seizoen?

Saido Berahino kwam naar de Gaverbeek om zijn carrière terug op de rails te zetten. De gewezen Premier League-vedette vormde een prima duo met Larin, maar schoof gaandeweg naar de flank. Daar komen zijn kwaliteiten minder tot uiting, zo bleek ook uit zijn veel minder spelpeil. Dury liet eerder al verstaan dat de Burundees sowieso zal vertrekken. De enige vraag die rest is hoeveel Essevee kan cashen.



Over Erdin Demir en Hotman El Kababri heerst veel onduidelijkheid. Demir zijn contract loopt medio 2021 af, maar de linksback ligt al het hele jaar in de lappenmand. Veel toekomst lijkt hij niet meer te hebben, al is hem van de hand doen gezien zijn blessure onbegonnen werk. El Kababri zijn optredens bleven dan weer beperkt tot de beloften. Zijn perspectieven op speelkansen zijn miniem en zullen ook zo blijven.

13 BLIJVERS?

In de voetbalwereld is uiteraard niets zeker, maar volgens ons kan Zulte Waregem een twaalftal namen al zeker neerpennen voor volgend seizoen. In doel geeft clubmonument Bossut de strijd tussen de palen vast nog niet op, terwijl voor hem Deschacht er normaal gezien nog een jaar bijdoet. Met daarnaast eigen jeugdproduct Ewoud Pletinckx zit het centraal achterin dus wel snor. Een rij hoger blijft Dury teren op de onmisbare Ibrahima Seck en zomerse voltreffer Abdoulaye Sissako. Ook Damien Marcq haalde bijwijlen een hoog niveau.



Voorin heeft Essevee op het eerste zicht ook weinig werk voor de boeg Gianni Bruno beleeft alvast een van zijn productiefste jaren ooit, terwijl Dompé voor de corona-stop stilaan zijn meerwaarde bewees. De andere winteraanwinsten moeten hun draai nog moeten vinden, maar Srarfi heeft talent zat en ook van Vossen mogen we na een hele voorbereiding in de komende jaargang meer verwachten. Henrik Bjordal en Louis Bostyn tot slot blijven ook dan wellicht invallers.

ESSEVEE 2.0

Waar moet Essevee 2.0 dus zeker al naar op zoek? Om te beginnen nieuwe backs, zeker indien De fauw zijn schoenen aan de haak hangt. Centraal achterin zou een beter alternatief voor Deschacht en Pletinckx ook geen overbodige luxe zijn, terwijl het middenveld vooral een creativiteitsinjectie kan gebruiken. Voorin volstaat een versterking in de breedte dan weer om het vertrek van de huurlingen op te vangen, want de titularissen lijken daar al vast te staan. Aan Dury om de juiste pionnen bij elkaar te brengen. 

POLL: Is er een verandering nodig bij Zulte Waregem?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Rechterhand Mazzu sneert naar De Mil en Riemer
Rechterhand Mazzu sneert naar De Mil en Riemer

Charleroi kan zich komend weekend helemaal verzekeren van het behoud in de Jupiler Pro League. Als ...

31
31
'Ajax verbaast met kandidaten in trainerszoektocht'
'Ajax verbaast met kandidaten in trainerszoektocht'

Het seizoen in de Nederlandse Eredivisie zit er bijna op en dat betekent dat er stilaan een ...

22
22
Filip Joos slikt daverende verrassing: "Hopelijk krijgt hij dat"
Filip Joos slikt daverende verrassing: "Hopelijk krijgt hij dat"

Filip Joos is een echt voetbaldier en kreeg de laatste jaren bij VRT steeds meer ...

74
74
'Standard maakt werk van transfereis Leko'
'Standard maakt werk van transfereis Leko'

Standard sleept zich naar het einde van het seizoen, want de Rouches spelen in de Europe Play-Off ...

58
58
<strong>Vanhaezebrouck gaat helemaal over de schreef bij AA Gent</strong>
Vanhaezebrouck gaat helemaal over de schreef bij AA Gent

Hein Vanhaezebrouck zal geen nieuw contract krijgen bij AA Gent, en dat werd beslist door voorzitter ...

262
262
Vetlesen onthult hoe Hayen Club Brugge weer deed draaien
Vetlesen onthult hoe Hayen Club Brugge weer deed draaien

Club Brugge onderging de voorbije maand een complete metamorfose. Daar waar Blauw-Zwart in de ...

459
459
'Atletico heeft beslissing over toekomst Witsel genomen'
'Atletico heeft beslissing over toekomst Witsel genomen'

Voor Atletico Madrid lijkt het al bij al een seizoen om snel te vergeten. Het kon zich in La Liga ...

59
59
Union doet weer helemaal mee: "We zijn niet dood, nee"
Union doet weer helemaal mee: "We zijn niet dood, nee"

Union kende de voorbije weken een onverklaarbare inzinking. Nadat het de reguliere competitie ...

49
49
Duivel voor Club Brugge? "Moet hij niet mee naar het EK?"
Duivel voor Club Brugge? "Moet hij niet mee naar het EK?"

Club Brugge blijft maar door de Champions' Play-Off razen. Woensdagavond moest ook KRC Genk eraan ...

382
382
Antwerp gooit handdoek: "Dat wordt onze belangrijkste match"
Antwerp gooit handdoek: "Dat wordt onze belangrijkste match"

De vijfde speeldag van de Champions' Play-Off werd donderdagavond afgesloten met een confrontatie ...

201
201
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

314
314
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

297
297
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

274
274
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot &eacute;&eacute;n puntje van de ...

92
92
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

211
211