Het wanbeleid bij Anderlecht: 23 miljoen aan kapitaalverlies

Het wanbeleid bij Anderlecht: 23 miljoen aan kapitaalverlies

Een boeltje. Dat maakte RSC Anderlecht er tijdens de voorbije mercato's van. En dat is helaas geen understatement. Talrijke spelers werden aangekocht: de een met uitgesproken kwaliteiten, over anderen is het nog steeds niet duidelijk waarom Anderlecht hen aantrok. De club zit met een overschot aan overtollige spelers die Neerpede zo snel mogelijk moeten verlaten. En als het kan met een faire transfersom. Al hoeft Anderlecht daar niet meteen op te rekenen.


Verschillende media berichtten de voorbije week meermaals over het legioen aan overbodige Anderlechtspelers. 24 voetballers aanwezig op Neerpede of uitgeleend aan andere clubs mogen beschikken. Het liefst zo snel mogelijk nog. Maar zelfs Belgische clubs zitten niet meer te wachten op spelers zonder toekomst bij Anderlecht. Ooit was het anders.



24 spelers dus. Alexis Saelemaekers werd ook genoemd daarbij. Maar hem namen wij niet op in dit overzicht. Alsof één van de uitblinkers dit seizoen – én met een onmiskenbaar talent – overbodig zou zijn bij een zwalpend Anderlecht … Ook Andy Najar en Emmanuel Sowah Adjei ontbreken in dit stuk. De oorspronkelijke transferprijs van het duo is onbekend en aldus irrelevant om te verwerken in het overzicht.

17 MILJOEN EURO WAARDEVERLIES

Maar naast Najar en Sowah Adjei waren er nog meer dan genoeg overbodige spelers om te analyseren. De marktwaarde van de verguisde Anderlechtspelers nam doorheen de jaren drastisch af. Hun marktconforme waarde op vandaag bedraagt véél minder dan hun initiële aankoopprijs. Het exacte verschil tussen hun oorspronkelijke aanschafwaarde en hun reële marktwaarde zetten wij op een rijtje. 

Het nettoverlies van Anderlecht zou hierbij zo'n 17 miljoen euro bedragen. Een 'sterk' staaltje van een belachelijk transferbeleid de voorbije jaren. De bedragen waarover sprake zijn gebaseerd op de gegevens van de gespecialiseerde website Transfermarkt.de. Deze bedragen zijn louter indicatief en aldus niet sluitend. Toch kan dit een bonafide leidraad zijn over hetgeen Anderlecht nog te wachten staat in januari, en in het slechtste geval ook komende zomer nog ...

DE SCHAARSE WINSTFACTOREN

Geluk bij een ongeluk. Heus niet alle overbodige contractspelers zullen met verlies worden verkocht. Al zal het economische spel tussen vraag en aanbod van doorslaggevend belang zijn. Zo wordt de marktwaarde van Adrien Trebel momenteel geschat op 4,5 miljoen euro, maar van zo'n verkoopsom kan Anderlecht alleen maar dromen. De Fransman staat dicht bij een huurtransfer naar het Saudische Al Shabab, al dan niet met een (beperkte) aankoopoptie. 



Er zal op Neerpede met weemoed worden teruggedacht aan 2018, toen de marktwaarde van Trebel zo'n acht miljoen euro bedroeg. FC Porto en Celtic waren bereid dat bedrag – en zelfs nog wat meer – op te hoesten voor Trebel. Anderlecht weigerde toen en nu hoopt de club dus op een uitleenbeurt aan Al Shabab. Het kan verkeren.

Naast Trebel mag ook Pieter Gerkens het Lotto Park verlaten. In 2017 werd hij als beloftevolle middenvelder gehaald bij Sint-Truiden voor anderhalf miljoen euro. Gerkens kon nooit overtuigen in het paars-witte shirt en ook hij mag inrukken. Zijn huidige marktwaarde wordt wel nog bepaald op 2,5 miljoen euro, waardoor Anderlecht wel nog – stilletjes – mag hopen op een meerverkoop. 

SUCCESVOLLE UITLEENBEURTEN & EIGEN JEUGD 

Dit seizoen zagen twee uitgeleende Anderlechtspelers hun marktwaarde stijgen. James Lawrence en Mohamed Dauda kostten de clubkas weinig geld in aankoop, Anderlecht betaalde respectievelijk 450.000 en 234.000 euro voor hun handtekening. Beide spelers hadden echter nooit een grote toekomst bij Sporting en werden deze jaargang uitgeleend aan Sankt-Pauli en Esbjerg, waar ze overigens wel de nodige speelminuten vergaren. 



Die tijdelijke verhuis is blijkbaar ook voordelig gebleken voor hun marktwaarde, want Lawrence is er momenteel één miljoen euro waard, en Dauda 800.000. Dat maakt het voor Anderlecht des te interessanter met het oog op een definitieve transfer komende zomer – of misschien al deze winter?

Ook de eigen jeugd kan de clubkas nog wat spekken. De marktwaarde van Davy Roef (900.000 euro), Hannes Delcroix (500.000 euro) en Olivier Dhauholou (200.000 euro) kunnen gezamenlijk voor een degelijke financiële injectie van 1,7 miljoen euro zorgen – indien deze spelers worden verkocht aan hun marktwaardes uiteraard. 



In totaal kan de verkoop van voorgenoemde zeven overbodige Anderlechtspelers voor een winst zorgen van 5,2 miljoen euro, gebaseerd op de cijfers van Transfermarkt.de. Geen absolute jackpot, maar mits wat creativiteit kunnen er mooie zaken worden gerealiseerd met dat bedrag. Alhoewel het nu al ijdele hoopt lijkt om al deze spelers te kunnen verpatsen aan hun huidige marktwaarde. De helft van dat bedrag zou al een succes zijn.

DRIE MINIEME VERLIEZEN

De virtuele meerwaarde die Anderlecht pakt bij voorgaande zeven overbodige spelers is uitzonderlijk. Het moge duidelijk zijn: bij het meerendeel van de spelers die de club mogen verlaten zal verlies worden geleden. Gelukkig voor Anderlecht wordt de schade beperkt bij een aantal voetballers. 

Zoals bij Kristal Abazaj en Yevhen Makarenko bijvoorbeeld, die hun marktwaarde zagen dalen met slechts 200.000 euro. Dat is toch een verwaarloosbaar verschil aangezien beide spelers eerder weinig aan de bak kwamen bij de club. Makarenko deed dat nog in twintig officiële wedstrijden, Abazaj in slechts één match.



Het geleden verlies op Aristote Nkaka, die voorlopig geen enkele wedstrijd speelde voor Anderlecht, is dubbel zoveel. Hij kwam over van KV Oostende voor één miljoen euro en speelt dit seizoen op uitleenbasis voor Racing Santander. Een succes is dat niet en logischerwijze keldert zijn marktwaarde naar 600.000 euro. Het is maar de vraag welke club bereid is om dat bedrag te betalen voor Nkaka. 

VIER PIJNLIJKE KLAPPEN

We zijn aanbeland bij de spelers die – op papier – zorgen voor een verlies tussen één en twee miljoen euro. Zoals Antonio Milic en Knowledge Musona, die in het zog van Marc Coucke trokken van KV Oostende naar RSC Anderlecht. De club betaalde toen een soort package deal van vijf miljoen euro voor beide spelers. 



Vandaag wordt Milic verhuurd aan Rayo Vallecano en kwijnt Musona weg op Neerpede. Logischerwijze daalt de marktwaarde van het duo dan ook aanzienlijk. Milic is er nu amper 800.000 euro waard en Musona één miljoen euro. Samen maakt Anderlecht dus 3,2 miljoen euro verlies op deze twee spelers. 

Josué Sa doet het goed op huurbasis bij het Spaanse SD Huesca maar de voorbije jaren waren zijn prestaties dat niet, en zijn speelminuten niet rijkelijk. De marktwaarde van de Portugees daalde bijgevolg ook met één miljoen euro, van 2,2 miljoen naar 1,2 miljoen. 

Ook Isaac Kiese Thelin, slechts sporadisch invaller dit seizoen, is ondertussen al anderhalf miljoen euro minder waard dan zijn oorspronkelijke aankoopprijs van 3,5 miljoen euro (+ eerdere huurvergoeding).

TWEE GROTE TEGENVALLERS

Bij hun aankomst in Brussel werd er veel verwacht van Ognjen Vranjes en Alexandru Chipciu. De eerste is een Bosnische international en de andere een sterkhouder van het Roemeense nationale elftal. Spijtig genoeg voor Anderlecht waren beide transfers grote tegenvallers, zowel op sportief als financieel vlak. 



Anderlecht investeerde 3,2 miljoen euro in Vranjes. De verdediger speelt nu terug op huurbasis voor zijn ex-club AEK Athene, en zijn marktwaarde is verminderd naar één miljoen euro: een verlies van 2,2 miljoen euro voor Sporting dus. Ook de waarde van Chipciu daalde in diezelfde proportie, maar hij is nog minder waard met amper 800.000 euro. Ook hier geldt: wellicht zal Anderlecht zelfs de huidige marktwaarde niet meer kunnen incasseren voor beide spelers.

DRIE NEGATIEVE SLOKOPPEN

De zwaarste verliezen moet Anderlecht slikken op het drietal Kenny Saief, Sven Kums en Bubacarr Sanneh. Deze drie spelers vertegenwoordigen en gecombineerde derving van bijna twaalf miljoen euro. 

Saief werd eerst gehuurd van AA Gent en daarna definitief aangekocht. De polyvalente middenvelder kostte de Anderlechtse clubkas zowat 3,7 miljoen euro. Goede prestaties en veel speelminuten kreeg Anderlecht daar niet voor in ruil. De marktwaarde van Saief wordt nu geschat op 900.000 euro. Een flinke misrekening van 2,8 miljoen euro.



Een andere vergissing bleek de aankoop van Kums, net als Saief aangebracht door de notoire spelersmakelaar Mogi Bayat. Kwaliteit heeft de gewezen Gouden Schoen genoeg, maar bij Anderlecht sloeg de motor niet aan. Watford ving 6,5 miljoen euro voor Kums, en zijn marktwaarde bedraagt vandaag 3,2 miljoen euro. Anderlecht hoopt dat Kums zijn goede prestaties aanhoudt op huurbasis bij AA Gent, anders zal het rekening moeten houden met een verlies van 3,3 miljoen euro. Als er een club bereid is om zijn marktwaarde te betalen uiteraard.

Sanneh is de bedenkelijke primus van de klas. De Gambiaan is de tweede duurste aankoop ooit met acht miljoen euro. Sanneh werd al snel uitgeleend aan Göztepe, maar in Turkije komt de verdediger slechts sporadisch aan de bak. Hier en daar werd al gesuggereerd dat Anderlecht een Belgische verhuurclub zoekt voor zijn dure verdediger. Door zijn gebrek aan speeltijd zonk zijn marktwaarde naar 2,5 miljoen euro, wat enigszins nog een hoge inschatting blijkt. Voorlopig wordt het virtuele verlies van Sanneh nog beperkt tot 5,5 miljoen euro, al kan en zal dat ongetwijfeld nog hoger oplopen. 



23 MILJOEN EURO KAPITAALVERLIES

Alle verliezen gecombineerd bedraagt de daling in marktwaarde bijna 23 miljoen euro. Daarbij moet wel nog de kanttekening worden gemaakt dat dit de huidige waarde betreft van deze overbodige spelers. Het is meer dan waarschijnlijk dat Anderlecht nog grotere verliezen zal moeten incasseren op deze spelers. Maar onder voorbehoud is het verlies van 23 miljoen euro ronduit hallucinant. 

Het zal tijd vergen om alle overbodige spelers op korte of zelfs middellange termijn te lozen. Anderlecht moet niet hopen om voor iedere speler nog een schappelijke transfersom te vangen. Paars-Wit moet zich in eerste instantie optrekken aan een scenario waarbij zoveel mogelijk overtollige salarissen worden geloosd. Ook op die manier komt er budget vrij. Aan het nieuwe sportief beleid om de vrijgekomen middelen – want die komen er hoe dan ook – wijselijk te investeren.

POLL: Zal Anderlecht onder Kompany een beter beleid voeren?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

17
17
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

66
66
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

65
65
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

27
27
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

189
189
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechele grepen ze alsnog naast de Champions’ Play-Offs. De club likte zijn wonden, maar ...

99
99
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

139
139
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

83
83
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte Jérémy Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

89
89
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

136
136
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

536
536
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"

Ronny Deila werd bedankt voor bewezen diensten na de nederlaag tegen STVV. De Noorse coach deed het ...

191
191
<strong>‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’</strong>
‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’

Alexander Blessin heeft bij Union SG indruk gemaakt door een superseizoen te draaien, waaronder een ...

1009
1009
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"

Fabio Cannavaro was een geweldige verdediger, maar zijn carri&egrave;re als coach was nog geen ...

28
28
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"

Burnley boekte een 4 op 6 en door de puntenaftrek van Nottingham Forest is er plots weer hoop op het ...

109
109