Tijd voor Thelin: Terugkeer van de traditionele targetman

Tijd voor Thelin: Terugkeer van de traditionele targetman

De topper van de elfde speeldag tussen Standard en KRC Genk begon nog veelbelovend, maar zat na de rust volledig op slot. Michel Preud'homme en Felice Mazzu gooiden in de eindfase met Obbi Oulare en Paul Onuachu achtereenvolgens dan ook hun breekijzer in de strijd en zagen hoe beiden meteen een impact leverden. Een tip voor Frank Vercauteren en Vincent Kompany bij Anderlecht?


Oulare is nog maar pas hersteld van een zoveelste blessure en zit dus uiteraard nog niet aan de top van zijn kunnen, maar de spits brak zaterdag op een klein kwartiertje – inclusief extra tijd – wel meer potten dan Felipe Avenatti in de 80 minuten daarvoor. Of Ally Samatta weldra plaats moet ruimen voor Onuachu is dan weer een ander paar mouwen, al toont de Nigeriaanse beer zich in zijn korte invalbeurten toch telkens opnieuw een gesel voor zijn rechtstreekse tegenstanders. Twee rasechte targetmannen die in het luchtruim heer en meester zijn, zonder een dood gewicht te vormen in de combinatie.

VERLOREN ZONEN
Vooral Onuachu koppelt die kwaliteiten ook nog eens aan een neus voor doelpunten, een dodelijke mix die doet denken aan de beste spits op de Belgische velden. Dieumerci Mbokani is met zijn balvastheid als aanspeelpunt en killerinstinct voor doel namelijk het begin –en eindstation van zowat elke Antwerpse aanvalsgolf. De Congolees schreef dit seizoen zo al acht treffers, evenveel als Anderlecht in totaal, en vijf assists op zijn conto. In de Paars-Witte bestuurskamer hebben ze zich al meer dan eens beklaagd dat er geen extra inspanning gedaan werd om ook deze verloren zoon terug naar het Lotto Park te halen.



Bij AA Gent gaat er veel aandacht naar de ruit op het middenveld, maar ook de potente aanval mag er best wel wezen. Daar werd deze zomer Laurent Depoitre terug naar het oude nest gebracht – in de Ghelamco Arena kon dat dus wel – als missing link naast Roman Yaremchuk. De eenmalige Rode Duivel fungeert als een dankbaar tussenstation in de opbouw en speelt een grote rol bij de constante dreiging die de Buffalo's creëren uit voorzetten vanaf de flanken, zij het als afwerker dan wel als bliksemafleider voor Yaremchuk of Jonathan David. Yari Verschaeren en Michel Vlap zouden het bij Anderlecht goed kunnen gebruiken.

GEEN GOALGETTER
Als tegenargument voor de targetman kunnen we nu aanhalen dat Club Brugge, toch de soevereine leider, het prima stelt zonder een klassieke spits. Kwieke aanvallers als Emmanuel Dennis en Percy Tau maken er momenteel immers de dienst uit, met Loïs Openda, Siebe Schrijvers en David Okereke als voornaamste alternatieven. Toch wou Blauw-Zwart zo graag ook nog een breekijzer dat Mbaye Diagne vanonder de neus van Anderlecht werd weggekaapt. Voorlopig heeft Philippe Clement weinig reden om te sleutelen aan zijn voorhoede, maar mogelijk treedt de trefzekere Senegalees later dit seizoen nog op het voorplan.



Met één doelpunt om het kwartier is Diagne op dit moment zelfs de meest efficiënte spits in de Jupiler Pro League, Onuachu bezet in dat lijstje de derde plaats terwijl Mbokani met heel wat meer minuten op de teller knap achtste staat. De best gerangschikte speler van Anderlecht is evenwel Nacer Chadli, die we met zijn drie goals in 556 minuten op plaats 39 terugvinden. Een zoveelste illustratie van het scoringsprobleem van Paars-Wit, waar behalve Chadli ook Pieter Gerkens en Samir Nasri al diep in de punt depanneerden. Sinds kort zijn alle ogen dan weer gericht op Kemar Roofe, maar die heeft toch duidelijk nog tijd nodig.

TEO & SANTINI
Toegegeven, Isaac Kiese Thelin is niet uit hetzelfde hout gesneden als de vermelde tegenhangers bij de concurrentie. Lukas Teodorczyk bleek achteraf echter ook niet de verhoopte topper te zijn, maar de Pool leverde als afwerker pur sang Anderlecht in 2017 met zijn vele doelpunten wel nog de laatste landstitel op. Nog een vergelijkbaar geval is dat van de naar China vertrokken Ivan Santini, want hoewel hij vorig jaar nog als derde eindigde in de topschuttersstand veroverde de Kroaat evenmin veel harten in het Lotto Park. Geen spitsen van RSCA-kaliber, luidt het dan, vooral wegens hun gebrek aan voetballende kwaliteiten.



Thelin is wat in hetzelfde bedje ziek en zal dus waarschijnlijk terecht nooit een publiekslieveling worden in Brussel, maar de Zweed weet wel het doel staan. Dat bewees hij in het enige seizoen waarin hij vol zijn kans kreeg in België, met 19 treffers voor Waasland-Beveren. Niet hetzelfde als presteren bij een topclub, horen we u nu al denken, al bevindt Anderlecht zich momenteel toch niet bepaald in een positie om kieskeurig te zijn. Tegen Beerschot hield Thelin als invaller bovendien de bekerhoop nog in leven, dat hij in de twee matchen nadien amper vijf minuutjes mocht opdraven is op zijn minst merkwaardig te noemen.

TERUG NAAR THELIN
In de enige thuiszege van het seizoen, op 1 september tegen Standard, stond de spits trouwens ook al 90 minuten op het veld. Dat de 29-voudige international nu dé oplossing voor de Paars-Witte malaise is willen we uiteraard lang niet gezegd hebben, maar Roofe bewees tot dusver ook niet de beloofde verlosser te zijn. Hoewel de Engelsman veel oorlog maakt etaleert hij voorlopig te weinig présence in de zestien, ook in het meevoetballen is de pas herstelde zomeraanwinst niet echt een meerwaarde. Dan lijkt de fittere en fysiek imposantere Thelin van groter nut te kunnen zijn voor dit vaak eindeloos combinerende Anderlecht.



De filosofie van Kompany werd zeker niet afgezworen, zo klonk het bij de voorstelling van Vercauteren, en dus zal de recordkampioen ook de komende weken naar hartenlust blijven breien. De nieuwe hoofdcoach moest wel efficiëntie aan dat spel toevoegen, werd ook nog meegegeven. Als eindbestemming voor al dat geknutsel zou Vercauteren zo wel eens terug kunnen grijpen naar Thelin, een van de vele afgeserveerde spelers die plots weer mag hopen op een kans op eerherstel. Na de vele 'valse negens' lijkt de tijd van de traditionele targetman immers opnieuw aangebroken. Niet alleen in Anderlecht, maar over heel de Jupiler Pro League.

POLL: Moet Thelin starten bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Club Brugge slaat toe: nieuwe middenvelder in aantocht'
'Club Brugge slaat toe: nieuwe middenvelder in aantocht'

Club Brugge doet momenteel volop voor de prijzen in de Conference League én Jupiler Pro ...

123
123
Noa Lang gaat  los op titelfeest: aanvoerder moet ingrijpen
Noa Lang gaat los op titelfeest: aanvoerder moet ingrijpen

In Nederland heeft PSV zich na een grandioos seizoen tot landskampioen gekroond. Maandag werd het ...

238
238
Standard grijpt in: sterkhouder per direct weggestuurd
Standard grijpt in: sterkhouder per direct weggestuurd

Voor Standard staat er al een tijdje niets meer op het spel in de Europe Play-Offs. De clubleiding ...

127
127
'Geen Van Bommel of Tedesco: Milan mikt op oude bekende'
'Geen Van Bommel of Tedesco: Milan mikt op oude bekende'

Verschillende Europese clubs zijn momenteel op zoek naar een nieuwe trainer voor volgend seizoen. ...

65
65
Club aan penalty ontsnapt? Referee Department duidelijk
Club aan penalty ontsnapt? Referee Department duidelijk

Club Brugge wist zondag de leidersplaats in de Champions' Play-Offs te veroveren door met 1-2 te ...

663
663
'Stunt in de maak: Gent wil trainer van directe concurrent'
'Stunt in de maak: Gent wil trainer van directe concurrent'

AA Gent verzekerde zich afgelopen weekend van de eindzege in de Europe Play-Offs en kan zich dus ...

817
817
<strong>Antwerp in rep en roer: ’stunttransfer’ gaat compleet fout</strong>
Antwerp in rep en roer: ’stunttransfer’ gaat compleet fout

De aanvankelijke opwinding rond de stunttransfer van Soumaila Coulibaly naar Antwerp FC nadert een ...

443
443
Rampscenario voor Vertonghen: einde seizoen & EK in gevaar?
Rampscenario voor Vertonghen: einde seizoen & EK in gevaar?

De ziekenboeg van Anderlecht begon met uitzondering van Thorgan Hazard net leeg te stromen, tot het ...

444
444
Mokerslag voor Meijer: Club Brugge incasseert extra opdoffer
Mokerslag voor Meijer: Club Brugge incasseert extra opdoffer

Dankzij een zege tegen Antwerp veroverde Club Brugge zondag de leidersplaats in de Champions' ...

349
349
Antwerp slaat fraaie dubbelslag: duo blijft op de Bosuil
Antwerp slaat fraaie dubbelslag: duo blijft op de Bosuil

Met een schamele drie op 21 is Antwerp het kneusje van de Champions' Play-Offs. Alle ogen op de ...

159
159
'KRC Genk drukt door voor kwelduivel Cercle Brugge'
'KRC Genk drukt door voor kwelduivel Cercle Brugge'

KRC Genk ging zaterdag met de billen bloot tegen Cercle Brugge. Met een doelpunt en een assist ...

351
351
Anderlecht reageert op brakende Vertonghen & Ashimeru
Anderlecht reageert op brakende Vertonghen & Ashimeru

Anderlecht kruist de vingers dat een scan geen ernstige schade aan het licht brengt voor Jan ...

325
325
Kindermans lokt eerste talenten van Anderlecht naar Antwerp
Kindermans lokt eerste talenten van Anderlecht naar Antwerp

Momenteel zijn er heel wat vraagtekens op de Bosuil, maar vast staat alleszins dat Antwerp voortaan ...

442
442
Cercle slaat weer toe: sterkhouder tekent bij
Cercle slaat weer toe: sterkhouder tekent bij

Cercle Brugge mag nog steeds dromen van een Europees ticket, want het veegde zaterdag de vloer aan ...

67
67
<strong>'Anderlecht slaat toe met balvirtuoos van groot kaliber'</strong>
'Anderlecht slaat toe met balvirtuoos van groot kaliber'

Anderlecht toont opnieuw interesse in Himad Abdelli (24), een veelzijdige en technisch sterke ...

687
687