Vrancken dumpt noodoplossing Genk bij grof huisvuil

Vrancken dumpt noodoplossing Genk bij grof huisvuil

KRC Genk opent speeldag twee van de Champions' Play-Offs met een bezoek aan Antwerp. Na de knappe zege tegen Union heeft Wouter Vrancken weinig redenen om aan zijn elftal te sleutelen. Eén speler dreigt zelfs definitief uit de boot te vallen. Zijn dagen in Limburg lijken nu al geteld. Al volgt er straks misschien toch nog een allerlaatste kans.

Zelf zag Eduard Sobol het nochtans volledig zitten toen hij eind januari in de Cegeka Arena arriveerde. "Ik ben enorm blij met deze transfer. België voelt als een tweede thuis voor mij en ik herinner mij Genk als een heel mooie club. Ik zei dan ook meteen volmondig 'ja' en heb geen seconde getwijfeld om hier te tekenen", spatte het enthousiasme er toen nog vanaf bij de voormalige linksachter van Club Brugge.

Start van Sobol

Hoewel hij slechts gehuurd werd van RC Strasbourg, dat hem pas een jaartje eerder voor 2,5 miljoen had weggeplukt uit Jan Breydel, ging Sobol zelfs prompt op zoek naar een stekje in de buurt. "Ik wil me zo snel mogelijk integreren en ga er alles aan doen om een basisplaats af te dwingen. Ik zal alles geven om de club te overtuigen om mij na het seizoen definitief over te nemen", aldus de 28-jarige Oekraïner.

Mocht hij nog steeds geen stulpje gevonden hebben mogen die plannen wellicht worden opgeborgen, want Sobol komt tegenwoordig nauwelijks nog voor in de plannen van Wouter Vrancken. Aanvankelijk was ook hij nochtans in de wolken met de vervanger van Gerardo Arteaga, die voor zes miljoen terug naar Mexico verhuisde. "Eddy laat een goede indruk na en heeft vlot zijn plaats in de groep gevonden."

Vermits hij ook de tactische principes van zijn coach vrij vlug onder de knie had aarzelde Vrancken niet om de kaart van Sobol te trekken. Al had hij weinig keuze, met Joris Kayembe die op dat moment nog op de Afrika Cup vertoefde. Het uitgelezen moment dus voor diens kersverse concurrent, die een paar dagen na aankomst reeds kort mocht invallen in de derby tegen STVV, om zijn kans meteen te grijpen.

Idee van De Condé

Het liedje bleek evenwel van korte duur. Aan inzet en goede wil weliswaar geen gebrek, maar bij zijn basisplaatsen tegen OH Leuven, Union en KV Mechelen kon Sobol telkens moeilijk wegsteken dat hij matchritme miste na maanden op de bank in Frankrijk. En dat voor iemand die, ondanks de bedongen aankoopoptie, toch vooral in huis werd gehaald als een direct inzetbare oplossing op de korte termijn.

Een bewuste keuze, want hoewel het businessmodel gestoeld is op jong talent met het potentieel om rendement op te leveren moest Dimitri de Condé als een goede huisvader waken over het financiële plaatje. Zulke aanwinsten hebben bovendien nog een aanpassingsperiode nodig. Na 124 optredens in Brugge moesten zijn ervaring en kennis van onze competitie die bij Sobol tot een minimum herleiden.

Zijn prestaties gingen echter in dalende lijn, met de thuismatch tegen RWDM als dieptepunt. Halfweg had Vrancken dan ook genoeg gezien: amper enkele dagen na zijn terugkeer mocht Kayembe zijn plek alweer innemen. Een plaats die de 29-jarige Congolees niet meer zou afstaan, want sindsdien maakte hij nagenoeg steevast de 90 minuten rond. Sobol verdween daarentegen volledig naar het achterplan.

Vrancken kiest Kayembe

In de laatste vier matchen van de reguliere competitie verzamelde hij welgeteld nog acht minuten. Zo bleef de 29-voudig international onder meer tegen zijn ex-ploeg aan de bank gekluisterd, en dat terwijl Kayembe zelf vaak geen verpletterende indruk maakte. Voor de winterbreak, toen Vrancken door het helse programma wel nog geregeld roteerde, bevond hij zich niet zomaar onder Arteaga in de pikorde.

Toch krijgt Kayembe nu de kans om de torenhoge verwachtingen die vorige zomer ontstonden na zijn overstap van Charleroi alsnog in te lossen. In de nieuwe veldbezetting die Vrancken noodgedwongen installeerde – en waar hij vermoedelijk niet snel meer van zal afwijken – voelt de linksback zich alleszins als een vis in het water. Kayembe doet niets liever dan de zijlijn afdraven en infiltreren in de zestien.

Daar miste hij tegen Union wel een opgelegde kans, ook tegen Westerlo liet Kayembe na om te scoren. Achteraf kwam hij door zijn een-tweetje met de tegenstrever als symbool van de salonremise in het oog van de storm terecht. Genk hoopt om een schorsing te ontlopen, maar indien dat niet lukt biedt het voor Sobol wie weet een unieke gelegenheid om zich plots toch opnieuw in de gratie te knokken.

Pech voor Sobol

Misschien zelfs de enige, want zoals ook pakweg Mujaid Sadick en Matias Galarza ondervonden zijn de speelminuten omwille van het minder drukke programma de laatste tijd schaarser. Vrancken kiest nu min of meer voor een typeploeg. Kansen pakken wanneer ze zich voordoen is dus de boodschap, zoals het bovenvermeld duo deed tegen Union. Ook Sobol mocht zowaar nog eens een halfuurtje opdraven.

Door de blessure van Carlos Cuesta als meest linkse pion in het trio achterin zowaar, een onuitgegeven positie. Sobol liet zich echter stevig gelden in de duels en bleef op die manier aardig overeind. Nochtans liggen ook zijn kwaliteiten eerder in de aanvallende sector. Kayembe is doelgerichter, maar in Brugge was Sobol destijds toch goed voor 14 assists. Daar bestreek hij trouwens ook een tijdje de hele flank.

Ondanks zijn voortreffelijke mentaliteit stond de voorbeeldprof er ook al bekend om zijn eeuwige wisselvalligheid, met hoge pieken en diepe dalen. In de Cegeka Arena kregen ze tot dusver helaas enkel die laatste versie te zien. Op het veld tenminste: of hij in de kleedkamer wél de positieve invloed heeft waar De Condé op hoopte toen hij hem rekruteerde valt per slot van rekening moeilijker in te schatten.

Genk schakelt door

Samen met zijn polyvalentie kan het een reden vormen om de optie, waarvan het exacte bedrag een mysterie blijft, alsnog te lichten. Mogelijk acht De Condé twee linksbacks met dezelfde mankementen, met name het defensieve aspect, weliswaar niet de beste bezetting. Al is dat aan de overkant met Ken Nkuba, aan wie Genk ook nog maar weinig plezier beleefde, en Zakaria El Ouahdi eveneens het geval.

Het ziet er evenwel naar uit dat Sobol het nu al onherroepelijk verkorven heeft. Te meer omdat Genk wil inzetten op de eigen jeugd. "Idealiter lieten we iemand van Jong Genk doorstromen, maar dat was nog niet opportuun", aldus De Condé na de wintermercato. Sindsdien haalde hij met Yumeki Yoshinaga nog een jonge Japanner in huis. Komt er nog iemand bij, of bindt hij straks de strijd aan met Kayembe?

Tenzij die laatste op het strafbankje moet plaatsnemen, of er centraal achterin nog wat volk in de ziekenboeg belandt, krijgt Sobol alvast geen kans meer te bewijzen dat hij thuishoort in Genk. Zonder een rol van betekenis te spelen dreigt zijn verhaal er zo sneller voorbij te zijn dan hij had gehoopt. Een teleurstelling voor alle partijen. Behalve misschien voor wie nog een vrijstaande villa zoekt in de buurt.

AD

POLL: Genk moet de optie op Sobol lichten

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Onbegrijpelijk: AA Gent brengt Mokio-deal in groot gevaar</strong>
Onbegrijpelijk: AA Gent brengt Mokio-deal in groot gevaar

AA Gent heeft de ambitie om een opleidingsclub te worden en investeert daarom fors in ...

119
119
Anderlecht vreest rampscenario: duo langer in ziekenboeg?
Anderlecht vreest rampscenario: duo langer in ziekenboeg?

Anderlecht zit nog altijd in polepositie voor de titel, maar indien het die status wil behouden kan ...

132
132
RSCA, Club of Union: statistieken duiden titelfavoriet aan
RSCA, Club of Union: statistieken duiden titelfavoriet aan

Met nog vier speeldagen te gaan belooft de titelrace dit keer net zo spannend als afgelopen seizoen ...

370
370
'Reden voor vertrek van Hasi bij KV Mechelen bekend'
'Reden voor vertrek van Hasi bij KV Mechelen bekend'

Na weken van speculatie kondigde Besnik Hasi afgelopen weekend zelf aan dat hij na het seizoen ...

304
304
Cercle of Anderlecht bestolen? De Bleeckere geeft antwoord
Cercle of Anderlecht bestolen? De Bleeckere geeft antwoord

In de jacht op de landstitel bleven Club Brugge en Union foutloos in hun tweeluik tegen ...

327
327
Leandro Trossard zet Hollywood op zijn kop: "Hou van je"
Leandro Trossard zet Hollywood op zijn kop: "Hou van je"

Leandro Trossard is klaar om te vlammen op het komende EK. De Belgische flankspeler van Arsenal is ...

66
66
Antwerp houdt hart vast: sterkhouder out voor bekerfinale?
Antwerp houdt hart vast: sterkhouder out voor bekerfinale?

Antwerp ging zondag kansloos met 4-1 onderuit tegen Union. Op Bosuil zijn alle ogen dan ook alsmaar ...

153
153
<strong>Anderlecht zet JPL op z'n kop met delicate toptransfer </strong>
Anderlecht zet JPL op z'n kop met delicate toptransfer

Volgens L&rsquo;Avenir wil Anderlecht een opvallende toptransfer te realiseren met de mogelijke ...

631
631
Dolberg over titelkansen Anderlecht: "Dat doet er niet toe"
Dolberg over titelkansen Anderlecht: "Dat doet er niet toe"

Anderlecht heeft zondag een bijzonder slechte zaak gedaan in de titelstrijd. Het wist opnieuw niet ...

248
248
'Mignolet of Jackers? Hayen maakt deze keuze'
'Mignolet of Jackers? Hayen maakt deze keuze'

Club Brugge ging zondag met 0-3 winnen in Genk en blijft zo wervelen in de Champions' Play-Off. ...

880
880
Tedesco haalt opgelucht adem: chouchou ontsnapt aan blessure
Tedesco haalt opgelucht adem: chouchou ontsnapt aan blessure

Binnen zes weken gaat het EK van start en dat betekent dat momenteel elke blessure de nodige ...

69
69
'Eindelijk licht aan einde van de tunnel voor Vanheusden'
'Eindelijk licht aan einde van de tunnel voor Vanheusden'

Standard is nog altijd op zoek naar zijn eerste zege in de play-offs, nadat het ook afgelopen ...

66
66
'Man Utd houdt grote kuis: slechts 3 spelers niet te koop'
'Man Utd houdt grote kuis: slechts 3 spelers niet te koop'

Manchester United kan dit seizoen nog een prijs pakken, maar dan zal het wel in de finale van de FA ...

138
138
Vandenbempt duidt dé oorzaak aan voor matig spel Anderlecht
Vandenbempt duidt dé oorzaak aan voor matig spel Anderlecht

In de laatste vier speeldagen van de Champions' Play-Off belooft de titelstrijd nog ongemeen ...

402
402
Lierse strikt voormalig PSV-Belg voor volgend seizoen
Lierse strikt voormalig PSV-Belg voor volgend seizoen

De Challenger Pro League kent momenteel zijn afwikkeling met de play-offs voor het eventuele laatste ...

80
80