Antwerp FC in shock: verliespost wordt forse topdeal

Antwerp FC in shock: verliespost wordt forse topdeal

Arbnor Muja begon als een bescheiden aankoop van 400 duizend euro, maar de Kosovaar groeide uit tot een waardevolle aanwinst voor Antwerp FC. Ondanks wisselvallige prestaties wist hij zijn marktwaarde te vermenigvuldigen van 250 duizend naar maar liefst 5 miljoen euro.

Vorige week tekende Muja een contract bij Samsunspor in Turkije, waar hij mooie financiële voorwaarden kreeg. De transfer kwam als een verrassing, maar zou Antwerp FC naar verluidt 3 miljoen euro opleveren, bonussen inclusief, waarmee de Great Old hun initiële investering van 250 duizend euro in veelvoud terugverdient.

Overmars ruikt deal met ‘atypische Antwerp-transfer’

Met een bescheiden transferbedrag van 400 duizend euro was Arbnor Muja veruit de goedkoopste inkomende transfer voor Antwerp tijdens de zomermercato van 2022.

In diezelfde transferperiode werden Vincent Janssen, Toby Alderweireld, Jurgen Ekkelenkamp en Gaston Avila aangetrokken voor een gecombineerd bedrag van 19 miljoen euro. Hierdoor waren de verwachtingen rond Muja aanvankelijk niet al te hoog in vergelijking met de voornoemde grotere namen.

De aanvaller/winger kwam over van FC Drita uit de Kosovaarse competitie, waar zijn statistieken (4 goals en 7 assists) in 20 wedstrijden niet erg spectaculair waren. Dit zijn niet het soort cijfers die doorgaans de aandacht zouden trekken van een ambitieuze club zoals Antwerp.

De komst van Muja mag dan geen ‘grote’ transfer zijn geweest, het was wel een doordachte en weloverwogen zet van Marc Overmars, die zelf gedurende zijn carrière ook als vleugelaanvaller actief was.

Overmars raakte overtuigd van het potentieel van de jonge speler tijdens het Europese tweeluik tegen FC Drita vorig jaar. Toen stonden Overmars en Sven Jaecques op hem te wachten in de gangen van het stadion, en slaagde het Antwerpse duo erin om Muja te contracteren, voor de neus van Feyenoord.

De Directeur Voetbalzaken richt het scoutingsbeleid van Antwerp niet alleen op grote, bekende namen, maar ook op onbekende spelers die minder media-aandacht krijgen. Zulke spelers krijgen bij Antwerp FC de kans om zich te ontwikkelen en op termijn een serieuze financiële winst voor de club op te leveren.

“Wie had verwacht dat het rugnummer acht van Drita het zo goed bij ons zou doen?”

Arbnor Muja werd aanvankelijk beschouwd als opvulling van de selectie door de buitenwereld. In het begin had hij wat tijd nodig om zich aan te passen aan het hogere niveau van de Belgische competitie, en bovendien kampte hij met enkele kleine fysieke problemen.

Maar zodra hij weer fit was, toonde Muja meermaals zijn sterke kwaliteiten en wist hij een plaats in het basiselftal te veroveren. Hij verraste vriend en vijand door regelmatig zijn grote meerwaarde op het veld te tonen, zowel als basisspeler als invaller.

“Niet alles lukt bij Arbnor, maar hij doet veel goed. Hij zit tegenstanders op de huid, is snel en biedt individuele acties,” zei Mark van Bommel vorig seizoen in Gazet van Antwerpen. “Wie had verwacht dat het rugnummer acht van Drita het zo goed bij ons zou doen?”

Het is duidelijk dat Muja nog veel ruimte voor verbetering heeft in zijn spel. In sommige wedstrijden schittert hij, flitst hij voorbij zijn tegenstanders en creëert hij veel dreiging, terwijl in andere wedstrijden zijn acties nauwelijks lijken te lukken.

“Telkens als hij de bal heeft, zitten de supporters van Antwerp op het puntje van hun stoel. Het gebeurt wel eens dat er vervolgens een vloek volgt – technisch is Muja niet de beste,” vatte Gazet van Antwerpen het al eerder treffend samen.

Marktwaarde Muja ontploft: prijs/kwaliteit verhouding zit het wel snor

Arbnor Muja staat bekend als een echte werkpaard, maar door het vele afval in zijn spel wordt hij ook vaak gezien als een verliespost van de ploeg. De “details”, zoals Mark van Bommel graag aanhaalt, ontbreken vaak nog.

Desondanks slaagde Van Bommel erin om Muja te laten uitgroeien tot een speler die een extra dimensie toevoegt aan het team en op belangrijke momenten een cruciale rol kan spelen.

“Muja moeten we dan weer nemen zoals hij is. Niet elke pass of controle zal perfect zijn, maar ik denk dat geen enkele verdediger graag tegenover hem staat”, zei Patrick Goots in Gazet van Antwerpen.

Vandaag is Muja international voor de Albanese nationale ploeg, en zijn marktwaarde is spectaculair gestegen van 250 duizend naar 5 miljoen euro - een groei van maar liefst het twintigvoud.

Muja schreef dit seizoen geschiedenis voor Antwerp FC door het allereerste doelpunt ooit te scoren voor de club in de Champions League.

“Zeker niet vergeten dat hij amper voor een paar honderdduizend euro bij FC Drita is gehaald. De prijs/kwaliteit verhouding zit bij hem wel snor. Dit is een doelpunt dat al veel geld waard is,” aldus de krant over het historische moment tegen Shakhtar Donetsk.

Door dit historische moment tegen Shakhtar Donetsk zal Muja voor altijd in de geschiedenisboeken van de club blijven staan.

Antwerp verdient investering exponentieel terug

Arbnor Muja werkt hard, toont veel inzet en gaat op snelheid zijn man voorbij. Maar in de beslissende momenten laat hij het te vaak afweten. De Kosovaarse aanvaller neemt vaak de verkeerde beslissingen, speelt te vaak met de oogkleppen op, en mist soms finesse in zijn acties.

Het niveau voor de Champions League heeft hij echter niet. “Ik betwijfel of Muja ooit het niveau van de Champions League zal aankunnen. Hij botst in dit soort wedstrijden tegen zijn plafond aan,” zei Marc Degryse in Het Laatste Nieuws.

Doorheen het seizoen verloor Muja zelfs zijn basisplaats bij Antwerp FC en, door een gebrek aan opties, moest hij de afgelopen weken zelfs depanneren als rechtsback.

Bovendien was het geen geheim dat Antwerp FC verschillende spelers tijdens de wintermercato in de etalage had gezet, waaronder Muja. Voor 2 februari toonde echter geen enkele club interesse, maar vorige week wist Samsunspor in Turkije hem te contracteren voor een periode van 3,5 jaar.

Deze transfer kwam toch als een complete verrassing. Ploeggenoot Jacob Ondrejka was verbaasd: “Dat was toch een shock. Vrijdagochtend zei hij nog tegen me dat hij niet ging vertrekken en ’s avonds zag ik het nieuws dat hij in Turkije had getekend.”

Muja kon naar verluidt een aantrekkelijke financiële overeenkomst sluiten, maar het is ook bekend dat Antwerp behoefte heeft aan extra inkomsten.

Hoewel er momenteel geen details zijn vrijgegeven over de transferprijs, er wordt gesproken over 3 miljoen euro (met bonussen), zou het allerminst verrassend zijn als Antwerp hun investering van 250.000 euro in Muja exponentieel heeft terugverdiend.

POLL: Het vertrek van Muja is een groot verlies voor Antwerp

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Anderlecht velt hard verdict voor winterflop Fredberg'
'Anderlecht velt hard verdict voor winterflop Fredberg'

Op drie speeldagen van het einde doet Anderlecht nog volop mee voor de titel. Met dank aan het ...

50
50
'Van Bommel naar Club Brugge? Antwerp-coach reageert'
'Van Bommel naar Club Brugge? Antwerp-coach reageert'

Antwerp ging zondag met 1-2 onderuit tegen Club Brugge, waar Nicky Hayen alsmaar steviger in het ...

304
304
Conner Rousseau out zich en krijgt X op zijn dak: "Narcist!"
Conner Rousseau out zich en krijgt X op zijn dak: "Narcist!"

Conner Rousseau maakte onlangs een spraakmakende comeback in de politiek. De voormalig voorzitter ...

77
77
'Antwerp drukt door voor transfer en legt eerste bod neer'
'Antwerp drukt door voor transfer en legt eerste bod neer'

Het zal wellicht een woelige zomer worden op de Bosuil. Antwerp zal in de komende mercato niet ...

63
63
Blessin oordeelt over kansen Union in bekerfinale
Blessin oordeelt over kansen Union in bekerfinale

Donderdag wordt al de eerste prijs van het Belgische voetbalseizoen uitgedeeld, want dan staan Union ...

19
19
'Vrancken niet meer op de bank bij Genk tegen Anderlecht'
'Vrancken niet meer op de bank bij Genk tegen Anderlecht'

KRC Genk kende in de Champions' Play-Off even een opleving en leek zich nog te gaan mengen in de ...

688
688
Belangrijk advies voor Club Brugge: "Dan zal het klop krijgen"
Belangrijk advies voor Club Brugge: "Dan zal het klop krijgen"

Deze woensdag zou weleens een hoogdag kunnen worden voor het Belgische voetbal en voor Club Brugge ...

139
139
Chaos compleet: Standard bevestigt transferverbod
Chaos compleet: Standard bevestigt transferverbod

Sclessin staat dezer dagen op stelten. De sportieve resultaten blijven dik tegenvallen en de ...

172
172
Nieuwe leegloop bij Union? Dit zegt Muzio
Nieuwe leegloop bij Union? Dit zegt Muzio

Union blijft bijzonder straffe prestaties neerzetten. In de vorige twee seizoenen greep het maar net ...

72
72
"Rode Duivels moeten de ambitie hebben het EK te winnen"
"Rode Duivels moeten de ambitie hebben het EK te winnen"

De komende weken worden er nog heel wat prijzen uitgedeeld op clubniveau, maar daarna zullen alle ...

61
61
Union krijgt geweldig nieuws voor bekerfinale
Union krijgt geweldig nieuws voor bekerfinale

Deze midweek wordt bijzonder belangrijk voor het Belgische voetbal. Woensdagavond gaat Club Brugge ...

94
94
Stijn Stijnen brengt prachtig eerbetoon aan betreurde Sterchele
Stijn Stijnen brengt prachtig eerbetoon aan betreurde Sterchele

Vandaag kan de dag ingaan dat Club Europese voetbalgeschiedenis schrijft, al zal het sowieso ook een ...

147
147
'Nieuwe klap: Standard krijgt nu ook transferverbod'
'Nieuwe klap: Standard krijgt nu ook transferverbod'

Het lijkt alleen maar van kwaad naar erger te gaan met Standard. De Rouches hebben na zeven ...

217
217
TRANSFERUURTJE: 'Nieuw avontuur Simons, Barça scout bij Club'
TRANSFERUURTJE: 'Nieuw avontuur Simons, Barça scout bij Club'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

160
160
'Bayern schrapt opnieuw coach van lijst en zet vol in op stunt'
'Bayern schrapt opnieuw coach van lijst en zet vol in op stunt'

Erik ten Hag zal niet de nieuwe coach worden van Bayern München. De Nederlandse oefenmeester ...

112
112