KRC Genk staat op ontploffen door absolute XXL-transfer

KRC Genk staat op ontploffen door absolute XXL-transfer

KRC Genk heeft het plan om Bilal El Khannouss klaar te stomen voor de Europese top, en het doel is om van hem de duurste uitgaande transfer ooit in de Belgische competitie te maken.

“Zijn talent én stats combineren: dat is de speler die hij moet worden. En dan kan hij hogerop in zijn carrière”, zei coach Wouter Vrancken eerder dit seizoen over zijn topspeler.

Met momenteel 3 doelpunten en 2 assists in 19 wedstrijden is El Khannouss slechts één beslissende actie verwijderd van zijn totaal van het vorige seizoen, waardoor een XXL-transfer stilaan onvermijdelijk lijkt te worden. 

Heerser bij KRC Genk: zoals De Bruyne, Pozuelo en Defour

Aan het begin van het vorige seizoen maakte Bilal El Khannouss zijn entree in het professionele voetbal, en er waren bijna geen superlatieven genoeg om de verbluffende prestaties van de nieuwe Genkse draaischijf te beschrijven.

Er werden getrokken met illustere voorgangers zoals Alejandro Pozuelo en Kevin De Bruyne, en het was lang geleden dat zo'n jong talent op zo'n indrukwekkende wijze zijn debuut maakte bij Genk. Daarvoor moest je al terugdenken aan spelers zoals Steven Defour en De Bruyne.

El Khannouss toonde zich al snel een heerser op het veld, en hij maakte een grote indruk op fans, analisten en tegenstanders. Sindsdien verdween hij nooit meer uit de ploeg van Wouter Vrancken, met uitzondering van een kleine terugval eind vorig seizoen, en blies hij velen van hun sokken met zijn pure en onversneden klasse.

Het Genkse rastalent blinkt uit met zijn fenomenale techniek en balbeheersing, hoogwaardige kwaliteiten die hij aanleerde en perfectioneerde in het zaalvoetbal, samen met onder meer Pierre Dwomoh (voormalig Antwerp FC-speler en nu bij RWD Molenbeek).

El Khannouss durfde vroeger nogal moeilijke acties te ondernemen, waardoor er veel risico lag in zijn spel, maar het is duidelijk dat hij in de loop der jaren simpel en efficiënt probeert te voetballen.

In de laatste twee jaar ontwikkelde El Khannouss zich sterk bij KRC Genk. Hij werd minder een pingelaar en meer een efficiënte nummer tien, die minder balverlies lijdt en meer dynamiek in zijn spel legt.

Maar enkele zaken verdwenen niet en maken deel uit van zijn USP: zijn onverbeterlijke techniek, indrukwekkende vista, goede positionering en áltijd de bal opvragen.

KRC Genk stoomt El Khannouss klaar voor de Europese top

“Hij geeft steeds een volwassen indruk. Het is altijd genieten wanneer hij aan de bal is”, zei Gert Verheyen dit jaar in Extra Time over Bilal El Khannouss. Zijn immense talent heeft ook indruk gemaakt op Wesley Sonck, Franky Van der Elst en Filip Joos.

De Belgische Marokkaan kwam dan ook heel snel op de verlanglijst van verschillende Europese topclubs terecht, en het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat hij de volgende stap in zijn carrière zal zetten.

Genk heeft het plan om El Khannouss klaar te stomen voor de Europese top, en het doel is om van hem de duurste uitgaande transfer ooit in de Belgische competitie te maken. Dit betekent dat er meer geld nodig zal zijn dan de aanzienlijke 32 miljoen euro die AC Milan afgelopen zomer heeft betaald voor Charles De Ketelaere.

Rik De Mil, de huidige assistent-coach van Club Brugge, is er alvast van overtuigd dat dit zal gebeuren. Toen Het Nieuwsblad hem vorig seizoen vroeg welke speler in België het transferrecord zou kunnen verbreken, noemde De Mil zonder aarzeling El Khannouss. “Als hij het geduld kan opbrengen en nog een paar stappen zet.”

Aan het einde van het vorige seizoen maakte El Khannouss een korte vormdip door, wat resulteerde in enkele matchen op de bank zitten en een verminderde speeltijd.

Dit hoort echter bij de normale ontwikkeling van elke jonge speler, die vorig seizoen zelfs met Marokko meeging naar het Wereldkampioenschap en zelfs in de troostfinale tegen Kroatië startte.

De laatste stap voor El Khannouss: goals en assists

Afgelopen zomer stond Bilal El Khannouss voor het seizoen van de bevestiging, waarin hij moest afrekenen met één belangrijk aandachtspunt: vaker scoren en meer assists geven. “Hij zal dat doen”, voorspelde Wouter Vrancken eind juli aan De Morgen.

“Daarvoor moet hij sommige dingen tegen zijn natuur doen. El Khannouss is graag aan de bal, maar het is soms beter om de bal minder te voelen en een loopactie naar een hogere positie te maken, om daar belangrijk te zijn.”

El Khannouss zelf gaf ook aan dat hij dit seizoen zijn statistieken sterk wilde verbeteren. Vorig seizoen wist hij slechts 1 doelpunt en 5 assists te produceren in 41 wedstrijden, wat ontoereikend was voor een speler met zijn enorme kwaliteiten en pure klasse.

Ondanks het feit dat hij tijdens het tussenseizoen nauwelijks zes dagen rust had vanwege zijn deelname aan de Afrika Cup U23, ontpopte El Khannouss zich weer tot de drijvende kracht van de ploeg en was hij vanaf het seizoensbegin meteen op toerental.

Dit seizoen wordt er met een vergrootglas naar El Khannouss gekeken en dat heeft precies een positieve invloed op zijn spel. Hij krijgt Genk weer aan het voetballen nadat Mike Trésor is vertrokken naar Burnley FC, is onvermoeibaar en schuwt het verdedigend werk niet.

El Khannouss is dirigent, leider, draaischijf en patron. Hij neemt alle stilstaande fases op zich, strooit met passes, gaat altijd voorop in de strijd en blijft maar lopen. Wat betreft puur voetbaltechnisch talent, wordt hij zelfs beschouwd als een van de beste in België.

Het is dan ook geen verrassing dat El Khannouss eind september, op eigen verzoek, het nummer 10 van Trésor overnam bij Genk. “Een gegeerd nummer, enkel weggelegd voor de meest creatieve geesten”, luidde het op de clubwebsite van Genk, met een verwijzing naar clublegendes zoals Josip Skoko, Thordur Gudjónsson en Aly Samatta.

“Bilal heeft zich ontpopt tot een van de absolute smaakmakers van onze competitie en wordt gezien als één van de grootste talenten op de Europese voetbalvelden.”

De marktwaarde van El Khannouss ontploft

“Zijn talent én stats combineren: dat is de speler die hij moet worden. En dan kan hij hogerop in zijn carrière”, zei Wouter Vrancken eerder dit seizoen. Met momenteel 3 doelpunten en 2 assists in 19 wedstrijden is hij slechts één beslissende actie verwijderd van zijn totaal van vorig seizoen.

Bilal El Khannouss laat dus duidelijke vooruitgang zien en werkt hard aan zijn doelpunten en assists. Hij blijft maar beter worden. “Bilal is de lat voor zichzelf nog hoger gaan leggen. Het is sterk voor iemand van zijn leeftijd om op te staan en de ploeg bij de hand te nemen”, beaamde Dimitri de Condé in Het Laatste Nieuws.

Inmiddels prijkt El Khannouss op de shortlist van 25 namen die in aanmerking komen voor de Golden Boy Award, een prestigieuze prijs voor de beste speler jonger dan 21 jaar in Europa, uitgereikt door de Italiaanse sportkrant Tuttosport.

Daarnaast heeft hij sinds deze week de vierde hoogste marktwaarde van alle spelers in de Jupiler Pro League. Zijn actuele waardering bedraagt nu 18 miljoen euro en steeg met bijna 40% tegenover de laatste update in juni.

POLL: Zal El Khannous het JPL-transferrecord breken?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

PSV kampioen! Bakayoko pakt goaltje mee in titelwedstrijd
PSV kampioen! Bakayoko pakt goaltje mee in titelwedstrijd

Wat al weken in de lucht hing, is sinds zondagmiddag ook officieel een feit: PSV is de nieuwe ...

0
0
Groot pijnpunt bij dramatisch Genk: "Het was een ramp"
Groot pijnpunt bij dramatisch Genk: "Het was een ramp"

KRC Genk heeft zaterdagavond een zoveelste dieptepunt beleefd in een uiterst wisselvallig seizoen. ...

48
48
'Barça slikt titelkater door: PL-smaakmaker topt verlanglijst'
'Barça slikt titelkater door: PL-smaakmaker topt verlanglijst'

FC Barcelona moest zich zaterdag ook mathematisch gewonnen geven in de Spaanse titelstrijd. En dus ...

315
315
Spaanse pers reageert na grote terugkeer 'Campeone Courtois'
Spaanse pers reageert na grote terugkeer 'Campeone Courtois'

Real Madrid verzekerde zich zaterdag ook mathematisch van de Spaanse landstitel. Thibaut Courtois ...

84
84
Van Bommel herschikt aanvalslinie, Hayen wisselt zes keer
Van Bommel herschikt aanvalslinie, Hayen wisselt zes keer

Tussen zijn twee Europese opdrachten door moet Club Brugge ook in eigen land nog vol aan de bak. Zo ...

327
327
TU: 'Anderlecht onderhandelt met Bayern, Inter wil JPL-revelatie'
TU: 'Anderlecht onderhandelt met Bayern, Inter wil JPL-revelatie'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

153
153
Marc Coucke gooit hoge ogen: "Dit is gewoon absolute top"
Marc Coucke gooit hoge ogen: "Dit is gewoon absolute top"

Vanavond staat Marc Coucke met zijn club voor de altijd beladen derby tegen Union. Andermaal is het ...

186
186
<strong>'Drama: toptransfer Club Brugge op de klippen'</strong>
'Drama: toptransfer Club Brugge op de klippen'

Ondanks de stevige interesse van Bologna, roepen Bjorn Meijers dalende prestaties en marktwaarde ...

378
378
Erling Haaland haalt snoeihard uit richting ex-PL held
Erling Haaland haalt snoeihard uit richting ex-PL held

Erling Haaland was gisteren andermaal de gevierde man bij Manchester City. De Noor deed alle monden ...

278
278
Wouter Vrancken reageert emotioneel na nieuw fiasco
Wouter Vrancken reageert emotioneel na nieuw fiasco

De ontgoocheling van deze Play-Offs was voorlopig Antwerp maar stilaan kunnen we ook Racing Genk aan ...

449
449
Cameron Puertas doet spectaculaire onthulling: "Steekt enorm"
Cameron Puertas doet spectaculaire onthulling: "Steekt enorm"

Vanavond staat de kraker op het programma tussen buren Union en Anderlecht. Mogelijk kan het team ...

263
263
Erik Van Looy ontboezemt bij Van Gucht: "Angstaanjagend"
Erik Van Looy ontboezemt bij Van Gucht: "Angstaanjagend"

Erik Van Looy en Ruben Van Gucht hebben al serieus naam gemaakt in de mediawereld. Van Gucht doet ...

193
193
KV Mechelen opgeschrikt door ontploffing na bizar incident
KV Mechelen opgeschrikt door ontploffing na bizar incident

Het werd een pijnlijke avond gisteren voor KV Mechelen. Malinwa hoopte om zich terug in de running ...

135
135
Messi draait scorende Vanzeir door gehaktmolen in MLS
Messi draait scorende Vanzeir door gehaktmolen in MLS

Lionel Messi blijft als een wervelwind door de MLS razen. Samen met 'partner in crime' Luis Suarez ...

137
137
<strong>Anderlecht staat perplex: omstreden speler gaat uit zijn dak</strong>
Anderlecht staat perplex: omstreden speler gaat uit zijn dak

Kasper Schmeichel staat op het punt om zijn positie als doelman van Anderlecht weer in te nemen na ...

575
575