Van Bommel en Overmars botsen: Antwerp FC gruwelt

Van Bommel en Overmars botsen: Antwerp FC gruwelt

Antwerp FC streefde ernaar om een goede indruk te maken tijdens hun debuutcampagne in de Champions League. Marc Overmars besloot desondanks de verwachtingen te temperen en koos ervoor om geen serieuze investeringen te maken om de ploeg zwaar te versterken voor het Kampioenenbal.

Dit gebeurde tot grote spijt van de ambitieuze Mark van Bommel, die graag kwalitatieve versterkingen in zijn ploeg had gezien. Het is nu duidelijk dat de beperkte inspanningen tijdens de afgelopen zomermercato zich nu wreken en cash uitbetalen op niveau van de Champions League.

Samen met Giorgos Donis (APOEL Nicosia) en Stanimir Stoilov (Levski Sofia en Astana) behoort Van Bommel momenteel tot de coaches met de meeste Champions League-wedstrijden (twaalf) zonder enige overwinning te behalen.

Ambitieus Antwerp wilde zich tonen in Champions League

Met ambitie en trots nam Antwerp FC de uitdaging aan om zich te meten met 's werelds beste teams. Hoewel de sportieve en financiële doelstellingen van de Great Old oorspronkelijk ingesteld waren op de Europa League, was de club niet van plan om zich belachelijk te maken in de Champions League.

“Nu het zover is, willen we ons tonen aan Europa”, waarschuwde CEO Sven Jaecques aan Gazet van Antwerpen. In een groep met FC Barcelona, Shakhtar Donetsk en FC Porto besefte Mark van Bommel dat alles mogelijk was: “Het zal niet na vier speeldagen beslist zijn”, sprak Van Bommel zijn geloof in eigen kunnen uit.

Antwerp FC wilde duidelijk geen mal figuur slaan in hun debuutcampagne in de Champions League, en daarom werd er in de slotfase van de zomermercato nog een groot transferoffensief verwacht op de Bosuil.

“We kunnen ons niet voorstellen dat sportief directeur Marc Overmars nu niet de markt opgaat om die zwakke plekken in het team weg te werken om die enkele puntjes in de sterkste clubcompetitie ter wereld te sprokkelen”, zei Ludo Vandewalle, chef voetbal van Het Nieuwsblad, in de krant.

Antwerp absoluut niet versterkt naar de Champions League

Na het aflopen van de zomermercato kunnen we echter vaststellen dat Antwerp FC momenteel niet per se versterkt is, en misschien zelfs licht verzwakt tegenover vorig seizoen, gelet op pure kwaliteit en ervaring.

Mark van Bommel pushte Marc Overmars nochtans om versterking te halen tijdens de transferperiode, maar die inspanningen leken tevergeefs.

Antwerp heeft weliswaar enkele nieuwe spelers aangetrokken, waaronder George Ilenikhena, Jacob Ondrejka, Chidera Ejuke, Soumaila Coulibaly en Owen Wijndal, terwijl Mandela Keita’s huurdeal in een definitieve transfer werd omgezet.

Tegelijkertijd heeft RAFC ook enkele absolute sterkhouders zoals Willian Pacho, Gaston Avila en Calvin Stengs zien vertrekken. Zwaar versterkt is de Great Old sinds vorige zomer dus zeker en vast niet.

“We gaan geen gekke dingen doen als we ons kwalificeren”, zei Sven Jaecques, die stelde dat de kern er stond voor de Europa League of Champions League.

“Deze kwalificatie verandert niets. Nieuwe spelers moeten een meerwaarde hebben. Vind je die niet, dan kan je beter tot in december wachten. We gaan niet kopen om te kopen”, zei Marc Overmars op zijn beurt.

De ambities van Overmars en Van Bommel botsen

Marc Overmars besefte dat Antwerp FC nog niet klaar was om een rol van betekenis te spelen in de groepsfase van de Champions League. “Als je me eerlijk vraagt of we er klaar voor zijn: dat niet”, verklaarde de Directeur Voetbalzaken net voor de start van het Kampioenenbal.

“Volgens mij zijn we nog niet op het niveau om een rol van betekenis te spelen in de Champions League. Maar welkom zou het wel zijn.” Overmars benadrukte dat alles momenteel zó snel gaat voor de club, waardoor de verwachtingen misschien iets te hoog gespannen zijn.

Aan de andere kant botst dit met de ambitieuze instelling van Mark van Bommel. In slechts één jaar tijd heeft de coach van Antwerp FC alle mogelijke prijzen veroverd, waaronder de landstitel, de Beker van België en de Supercup.

Bovendien heeft hij het ook voor elkaar gekregen om RAFC voor het eerst in de clubgeschiedenis naar de poulefase van de Champions League te loodsen.

Van Bommel begint langzaamaan zijn status als de kroonprins van het Nederlandse trainersgilde waar te maken, en zijn geloofwaardigheid als topcoach, na teleurstellende periodes bij PSV Eindhoven en VfL Wolfsburg, is weer stevig hersteld.

Van Bommel is zeer ambitieus, en het is duidelijk dat zijn plafond en potentieel verder reikt dan de Jupiler Pro League. Antwerp beseft dat hun coach grote ambities koestert en de club houdt er zelfs rekening mee dat de samenwerking van beperkte duur kan zijn.

Van Bommel wilde zich bijgevolg tonen in de Champions League, streeft naar succes in Europa, en was vastbesloten om zijn eerste zege als coach in het Kampioenenbal te behalen, iets wat hem bij zijn vorige clubs PSV Eindhoven en VfL Wolfsburg niet gelukt is.

Antwerp FC krijgt de rekening gepresenteerd

Na drie wedstrijden staat Antwerp FC troosteloos helemaal onderaan in groep H, met een reeks van drie opeenvolgende nederlagen en een totaal van twaalf tegendoelpunten - wat bijna een negatief record is in het Kampioenenbal.

Het is duidelijk dat de beperkte inspanningen tijdens de afgelopen zomermercato zich nu wreken en cash uitbetalen op het niveau van de Champions League.

Bijna met voorbedachte rade, gezien de uitspraak van Marc Overmars dat de ploeg niet klaar was om een rol van betekenis te spelen, ondanks de grote ambitie van de club en Mark van Bommel om zich te tonen in heel Europa.

“Antwerp krijgt hier toch de rekening gepresenteerd voor de relatief bescheiden transferzomer. Het is kwalitatief simpelweg te weinig”, stelde Eddy Snelders terecht vast bij Sporza.

“Voor de Champions League, maar zelfs om in de Belgische competitie het verschil te maken. Veel jongens hebben gewoon het geluk dat er weinig concurrentie is om hun positie in gevaar te brengen”, vertelde de analist.

Op dit moment valt Antwerp helaas alleen op negatieve wijze op, ondanks twee sterke eerste helften tegen Shakhtar Donetsk en FC Porto. Met drie opeenvolgende nederlagen bevindt Mark van Bommel zich in een erg vervelende situatie en zelfs met een dramatisch record.

Samen met Giorgos Donis (APOEL Nicosia) en Stanimir Stoilov (Levski Sofia en Astana) behoort hij tot de coaches die de meeste Champions League-wedstrijden (twaalf) hebben gespeeld zonder ook maar één overwinning te behalen.

Antwerp FC is het kleine broertje in de Champions League

Ludo Vandewalle, chef voetbal bij Het Nieuwsblad, constateert dat de Belgische landskampioen een enorme uitdaging staat te wachten om zelfs nog maar enkele punten te kunnen behalen in de Champions League. Hij voorspelt zelfs een lijdensweg voor de ploeg in dit toernooi.

Marc Degryse beoordeelde in Het Laatste Nieuws dat Antwerp op in ervaring en op vele andere gebieden nog zwaar tekortschiet. “Antwerp botst ook wat tegen zijn eigen limieten”. Gazet van Antwerpen schrijft dat Antwerp er simpelweg niet in slaagt om de volle negentig minuten op Champions League-niveau te acteren.

Patrick Goots zijn ogen doen pijn door de erbarmelijke cijfers van Antwerp. “Zeven tegengoals op negentig minuten, da’s ongezien voor dit elftal. Zoveel doelpunten incasseerde Antwerp vorig jaar in tien competitiematchen nog niet", zei hij aan Gazet van Antwerpen.

"Het gaat voor Antwerp in deze Champions League niet één, niet twee, maar drie stappen sneller. En vaak gewoon té snel. We zijn momenteel het kleine broertje van deze Champions League", aldus Goots.

POLL: Overmars moest meer investeren in de zomermercato

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"
Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"

Niemand lijkt in deze play-offs Club Brugge wat te kunnen doen. Zondag kwam Blauw-Zwart zelfs mee ...

32
32
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"

Ontkurkt werd de champagne dit weekend nog niet bij PSV, maar koud staat ze wel al. Doordat eerste ...

36
36
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'

Zaterdagavond zal bondscoach Domenico Tedesco zich wellicht toch even een hoedje geschrokken hebben. ...

32
32
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"

RWDM had zondagavond zeker kunnen zijn dat het rechtstreekse degradatie uit de Jupiler Pro League ...

19
19
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"

In de strijd om het behoud heeft KV Kortrijk het zondagavond spannend gehouden. Een nederlaag op het ...

26
26
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies

Voor Antwerp dreigt de Champions' Play-Off een regelrecht fiasco te worden. De uittredende kampioen ...

293
293
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"

Na een nul op twaalf leek stilaan afgeschreven te mogen worden voor de titel, maar sindsdien zijn de ...

80
80
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen

Zaterdagavond liet Paris Saint-Germain zijn titelfeestje nog verstoren door niet verder te raken dan ...

68
68
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM

Dit weekend had de degradatiestrijd in de Jupiler Pro League helemaal beslist kunnen worden, maar ...

127
127
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"

Club Brugge blijft doorstomen in de Champions' Play-offs. Na een 4-0 thuis boekte Blauw-Zwart nu een ...

262
262
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd

De titelstrijd lijkt alsmaar spannender te worden. Union SG liet zondag de kans niet liggen om ...

147
147
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"

KRC Genk heeft geen revanche kunnen nemen voor de 4-0-nederlaag op het veld van Club Brugge. De ...

469
469
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."

RSC Anderlecht blijft ook na zes speeldagen aan de leiding staan in het klassement van de Champions' ...

839
839
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege

Manchester City heeft zondagavond geen steken laten vallen binnen de Engelse titelstrijd. De ...

267
267
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht

RSC Anderlecht heeft voor de derde keer op rij punten verspeeld tijdens een uitwedstrijd in de ...

744
744