Anderlecht pakt zwaar uit met de ‘nieuwe Vermeeren’

Anderlecht pakt zwaar uit met de ‘nieuwe Vermeeren’

RSCA Futures ontwikkelt zich goed en overweegt zelfs om buitenlandse talenten aan te trekken, zoals de 19-jarige Schotse spits Robbie Ure van Rangers FC. Ook trekken ze spelers aan van andere clubs, zoals de 17-jarige middenvelder Lars Montegnies van KV Kortrijk.

Anderlecht kijkt alvast hard uit naar de komst van Montegnies, die door sommigen wordt gezien als de nieuwe Arthur Vermeeren. Montegnies had verschillende opties maar hij koos voor Anderlecht wegens het aangeboden sportief project en voor de beste ontwikkelingsomgeving.

Nieuwe wind bij de RSCA Futures

Begin juni kreeg Mikkel Hemmersam een belangrijke rol binnen Anderlecht toegewezen. Hij werd verantwoordelijk voor de scouting, rekrutering en organisatie van de RSCA Futures. Samen met Jesper Fredberg bewaakt Hemmersam de langetermijnstrategie van de club en draagt hij bij aan de verdere ontwikkeling ervan.

Hemmersam kan aardige referenties voorleggen, aangezien hij eerder fungeerde als Co-CEO en Sports Director bij FC Nordsjaelland, een club die bekendstaat om zijn grote aantal 'homegrown' spelers in Denemarken.

Nordsjaelland legt sterk de nadruk op de jeugdopleiding, wat recent werd bevestigd door een rapport van het gerenommeerde onderzoeksbureau CIES. Uit dit rapport blijkt dat Nordsjaelland wereldwijd de beste club is als het gaat om het succesvol laten doorstromen van jonge spelers naar de eerste ploeg.

Deze ambitie sluit naadloos aan bij de doelstelling van Anderlecht, dat dezelfde focus deelt van de ontwikkeling van eigen talent, zoals aangestuurd wordt door de nieuwe Sports Manager van de club.

Een transfer die stof doet opwaaien

De ontwikkeling van RSCA Futures verloopt voorspoedig en Mikkel Hemmersam overweegt zelfs om veelbelovende talenten vanuit het buitenland aan te trekken, zoals de 19-jarige Schotse spits Robbie Ure, die eerder bij Rangers FC speelde.

De Futures tonen ook durf door spelers weg te halen bij de A-kern van andere clubs. Eerder deze week tekende Lars Montegnies een vierjarig contract bij de Futures, de veelbelovende 17-jarige middenvelder die dit seizoen al in drie wedstrijden uitkwam voor de eerste ploeg van KV Kortrijk.

Het vertrek van dit 17-jarige toptalent komt hard aan in de Leiestreek. “Een transfer die wel wat stof doet opwaaien in Kortrijk”, schreef Het Nieuwsblad bijvoorbeeld. “Hij was de beste man in de voorbereiding en iedereen zag dat hij talent had”, zei coach William Still vrijdag aan de krant.

Montegnies trainde woensdag nog gewoon bij Kortrijk, maar na de training werd bekend dat de jonge middenvelder naar Brussel zou verhuizen. Kortrijk werd duidelijk gepakt door de snelheid van de transfer.

Aangeboden bij verschillende eersteklassers 

KV Kortrijk had voor dit seizoen grote plannen met Lars Montegnies. De club wilde het jeugdtalent graag langer aan zich binden en bood hem voor de eerste wedstrijd van het seizoen tegen AA Gent - eind juli - een eerste profcontract aan.

Helaas was het aanbod van de club te laat, en bovendien stemde de entourage van de speler niet meteen in met dat voorstel. Volgens Krant van West-Vlaanderen werd Montegnies zelfs aangeboden bij verschillende andere eersteklassers, voordat uiteindelijk Anderlecht toe hapte.

Montegnies had verschillende opties maar hij koos voor Anderlecht wegens het aangeboden sportief project en voor de beste ontwikkelingsomgeving van de jonge speler, die in Brussel interessanter zijn dan wat hem in het Guldensporenstadion stond te wachten.

Deze zomer haalde KV Kortrijk bovendien twee rechtstreekse concurrenten voor Montegnies' positie binnen met Kristijan Malinov en Abdoulaye Sissako. In West-Vlaanderen betreurt men wel nog steeds dat de entourage van Montegnies geen tegenvoorstel heeft gedaan.

De ‘nieuwe Vermeeren’

Aangezien Lars Montegnies geen profcontract had bij KV Kortrijk, zal de club alleen een opleidingsvergoeding krijgen voor de speler. Het feit dat er sinds Brecht Dejaegere in 2011 geen enkele jeugdspeler volledig is doorgebroken bij de club, zal ongetwijfeld ook pijnlijk zijn voor Veekaa.

Anderzijds kijkt Anderlecht hard uit naar de komst van Montegnies, die door sommigen wordt gezien als de nieuwe Arthur Vermeeren. “Op het veld heb ik nog maar zelden iemand gezien met zo’n hoog voetbal-IQ”, zei Benjamin Bonte, U18 coach van KV Kortrijk”, bij Krant van West-Vlaanderen.

Montegnies staat erom bekend snel situaties te kunnen lezen en deze zeer snel te kunnen oplossen. “Hij denkt veel sneller dan anderen en hij kan heel snel handelen”, voegde Bonte toe. Rik Foulon, de sportief manager van KV Kortrijk, merkte dezelfde kwaliteit op bij het jonge talent.

“Wat Lars heel goed doet, is de omgeving inschatten, zowel met als zonder bal”, aldus Foulon. “Hij is steeds aan het kijken, voor, achter en naast zich en weet op voorhand wat hij kan doen.” Montegnies is duidelijk gepassioneerd door voetbal, wat blijkt uit het feit dat hij zelfs training gaf in de voetbalschool van KV Kortrijk en plannen had om zich in te schrijven voor de UEFA C-trainerscursus.

Kilometervreter met werkpunten

Naast zijn aanzienlijke voetbal-IQ beschikt Lars Montegnies ook over indrukwekkend loopvermogen, wat duidelijk blijkt uit het feit dat hij tijdens de wedstrijd tegen AA Gent 13,8 kilometer aflegde - het op een na hoogste cijfer in de ploeg. Bovendien beheerst hij een uitstekende en zuivere (trap)techniek, vooral met zijn rechtervoet.

Montegnies speelt eenvoudig, doorgaans in één of twee tijden, en hij kan het spel verleggen. Het is dan ook niet verrassend dat hoofdcoach Edward Still van KV Kortrijk hem beschouwde als zijn beste zes. Uiteraard zijn er op 17-jarige leeftijd nog enkele aspecten waar Montegnies aan moet werken.

Hij heeft veel ruimte om te groeien op het gebied van (duel)kracht, explosiviteit, sprongkracht, coaching en het aansturen van de ploeg. Desondanks heeft Montegnies intrinsiek de capaciteiten om de filosofie van Brian Riemer bij Anderlecht uit te dragen, waardoor hij op de lange termijn een veelbelovende optie kan zijn voor de eerste ploeg van de club. Maar voordat hij die stap zet, moet hij zijn kwaliteiten dus eerst zien te bewijzen bij de RSCA Futures.

POLL: Montegnies zal doorbreken bij Anderlecht

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Courtois maakt grote indruk bij swingend Real Madrid
Courtois maakt grote indruk bij swingend Real Madrid

De comeback van Thibaut Courtois bij Real Madrid blijft op rolletjes verlopen. Net als tegen Cadiz ...

17
17
Ondanks assist grote zorgen over Kevin De Bruyne
Ondanks assist grote zorgen over Kevin De Bruyne

Manchester City heeft dinsdagavond nog wat meer de hand gereikt naar een vierde landstitel op rij, ...

10
10
Historische assist De Bruyne brengt City op zucht van titel
Historische assist De Bruyne brengt City op zucht van titel

Manchester City heeft de titel in de Premier League nu helemaal binnen handbereik. Het boekte ...

119
119
Clement kan blijven dromen van titel na knappe comeback
Clement kan blijven dromen van titel na knappe comeback

Net als in de Jupiler Pro League werken ze ook in Schotland play-offs af om over de titel te ...

53
53
'AA Gent slikt: vraagprijs van 8 miljoen euro'
'AA Gent slikt: vraagprijs van 8 miljoen euro'

Er kwam dinsdag een einde aan een tijdperk bij AA Gent, want de club bevestigde het langverwachte ...

89
89
Grote naam kondigt vertrek aan bij Man Utd
Grote naam kondigt vertrek aan bij Man Utd

Manchester United zal moeten knokken om zijn seizoen nog af te sluiten met een Europees ticket. Het ...

36
36
'Volgende gegadigde meldt zich voor Amoura'
'Volgende gegadigde meldt zich voor Amoura'

In zijn laatste twee wedstrijden van het seizoen zal Union er nog alles aan doen om de titel binnen ...

52
52
Standard-AA Gent ook in gevaar? Ultra's nemen twijfels weg
Standard-AA Gent ook in gevaar? Ultra's nemen twijfels weg

De jongste weken stormt het serieus bij Standard, met het ene na het andere doembericht over de ...

121
121
'Xavi onverbiddelijk: grote naam moet opkrassen bij Barça'
'Xavi onverbiddelijk: grote naam moet opkrassen bij Barça'

FC Barcelona legde maandagavond opnieuw beslag op de tweede plaats in de Primera Division en wil die ...

117
117
'Extreme makeover Antwerp: twaalf (!) spelers richting exit'
'Extreme makeover Antwerp: twaalf (!) spelers richting exit'

Na het verlies van de bekerfinale en de dramatische campagne in de Champions' Play-Offs, lijkt ...

369
369
'Hayen schakelt razendsnel: vervanger Thiago staat al klaar'
'Hayen schakelt razendsnel: vervanger Thiago staat al klaar'

Club Brugge staat komend weekend voor de levensbelangrijke verplaatsing naar RSC Anderlecht. Bij een ...

1258
1258
<strong>'AA Gent betaalt grof voor topdeal: ‘touch of genius’'</strong>
'AA Gent betaalt grof voor topdeal: ‘touch of genius’'

Andri Gudjohnsen staat hoog op het verlanglijstje van AA Gent. De zoon van de legendarische Eidur ...

336
336
Kortrijk gaat voor mirakel: "Aan ons om het af te maken"
Kortrijk gaat voor mirakel: "Aan ons om het af te maken"

Het seizoen in het clubvoetbal zit er bijna op, toch staat er in de Jupiler Pro League nog heel wat ...

109
109
Anderlecht of Club kampioen? "Zij hebben de beste kansen"
Anderlecht of Club kampioen? "Zij hebben de beste kansen"

Met nog slechts twee speeldagen op de teller is de titelstrijd in de Jupiler Pro League nog altijd ...

431
431
'Real zorgt voor schok met Luka Modric-beslissing'
'Real zorgt voor schok met Luka Modric-beslissing'

Real Madrid vierde afgelopen weekend zijn 36ste landstitel. De resterende wedstrijden van de ...

254
254