Club Brugge gek verklaard met ex-Anderlecht prestigetransfer

Club Brugge gek verklaard met ex-Anderlecht prestigetransfer

Club Brugge is op zoek naar een nieuwe centrale verdediger en de West-Vlamingen worden in verband gebracht met de komst van Elias Cobbaut (Parma). Vijf jaar geleden was er ook al sprake van interesse van Club Brugge in Cobbaut, maar toen werden de West-Vlamingen afgetroefd door aartsrivaal Anderlecht. Cobbaut was destijds een echte prestigetransfer van Sporting, maar uiteindelijk kon hij nooit overtuigen in het Lotto Park. Ook in Italië maakt hij niet langer deel uit van de plannen bij Parma en wordt hij naar de exit geforceerd.

Parma onverbiddelijk: Cobbaut moet en zal vertrekken

Vorig jaar maakte Parma Calcio 1913 gebruik van de aankoopoptie in het huurcontract van Elias Cobbaut, waardoor ze hem definitief overnamen van Anderlecht. De Italiaanse club legde met plezier drie miljoen euro op tafel voor deze permanente transfer, want in zijn eerste seizoen in Stadio Ennio Tardini leverde Cobbaut overtuigende prestaties. Helaas waren die prestaties vorig seizoen echter een pak minder, waardoor de financiële investering van de club niet het gewenste resultaat opleverde. De houding van Fabio Pecchia is onverbiddelijk: Cobbaut moet en zal deze zomer vertrekken bij Parma.



De coach van I Gialloblu heeft geen plaats meer voor de 25-jarige verdediger in zowel zijn basiselftal als in A-kern. Dit ondanks de aanwezigheid van Roel Vaeyens, de Belg die in mei werd aangesteld als de nieuwe sportieve baas van de cultclub. Italiaanse media stellen dat Cobbaut praktisch verbannen is van het sportieve plaatje van Parma en zonder de blessure van Antonio Colak had de Belg zelfs niet ingevallen tijdens de oefenwedstrijd tegen Sassuolo. Cobbaut moest als enige speler van Parma in extremis ‘koud’ invallen tegen Sassuolo, zonder de mogelijkheid om zich te kunnen opwarmen.

Genk en Club Brugge willen Cobbaut (bis)

In de laatste oefenwedstrijd van de voorbereiding tegen Elche CF ontbrak Elias Cobbaut zelfs in de wedstrijdselectie van Parma. In de Coppa Italia tegen Bari vorige zaterdag werd hij ook al verbannen naar de tribune. Dat is een duidelijke indicatie en een bevestiging dat hij niet langer deel uitmaakt van de plannen van Fabio Pecchia, die hem bovendien minimaal gebruikte in de voorbije oefencampagne. Cobbaut wordt duidelijk naar de exit geforceerd in Emilia-Romagna en op die manier lijkt er een zuur einde te komen aan de tweejarige periode van de Belgische verdediger bij Parma.



Ondertussen zoekt Elias Cobbaut naar oplossingen voor zijn lastige situatie in Italië en hij zou verschillende buitenlandse opties hebben. Italiaanse media melden dat er interesse is vanuit Griekenland, Frankrijk, Turkije en België. Zowel Genk als Club Brugge hebben naar verluidt wel zin om hem over te nemen. Parma wil Cobbaut in elk geval niet met verlies verlies verkopen en I Gialloblu willen hem alleen maar voor minstens 3 miljoen euro van de hand doen. Cobbaut staat dus voor een terugkeer naar België, maar dat zou een rentree met gemengde gevoelens zijn.

Coucke pronkt met prestigetransfer Cobbaut

In juni 2018 haalde RSC Anderlecht de verdediger van KV Mechelen binnen voor een flink basisbedrag van drie miljoen euro, aangevuld met 500 duizend euro aan bonussen. Met die mooie transfersom werd Elias Cobbaut de op één na duurste uitgaande transfer van KV Mechelen. Enkel de verkoop Hassane Bandé, die naar Ajax trok voor 8,25 miljoen euro, bracht de Mechelse clubkas nog meer op. Anderlecht troefde daarmee de rivalen van Club Brugge en KRC Genk af voor Cobbaut, en dat was zeer naar de zin van voorzitter Marc Coucke.

“Ons project begint duidelijk aan te slaan. Dat een van de grootste Belgische beloftes bewust voor RSC Anderlecht kiest, is heel goed nieuws voor onze fans.” De transfer van Elias Cobbaut werd breed uitgesmeerd over de clubkanalen – logisch ook: wat extra zout in de wonde voor Club Brugge en KRC Genk. Op de persvoorstelling van Cobbaut gingen onder meer voorzitter Marc Coucke, technisch directeur Luc Devroe en trainer Hein Vanhaezebrouck gretig mee op de foto staan. “Het zegt iets over onze ambities dat een talent als Cobbaut voor ons kiest”, verklaarde Devroe.



In 2019 haalde Elias Cobbaut zijn hoogste niveau bij Anderlecht. Mede daarom haalde Roberto Martinez hem bij de Rode Duivels tegen Rusland en Cyprus. Tegen de Cyprioten was Cobbaut zelfs titularis én speelde hij zijn debuutmatch ook helemaal uit. “Elias heeft een ongelooflijke toekomst”, verklaarde de bondscoach over de kwaliteiten van Cobbaut. “Hij heeft een moeilijk te vinden speelstijl. Hij zit op de lijn van Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen.”Cobbaut was vooral door zijn linkervoet als centrale verdediger een interessante optie voor Martinez: op die positie had de bondscoach namelijk niet veel opties voorhanden.

Rentree bij KRC Genk of Club Brugge?

Elias Cobbaut was lange tijd 'hot' in België maar erg lang duurde die periode van voorspoed niet. Door de corona-uitbraak en een enkelbreuk speelde Cobbaut zes maanden lang geen officiële wedstrijd meer voor Anderlecht. In die periode werd Hannes Delcroix een steeds belangrijkere pion in het elftal van Vincent Kompany, waardoor Cobbaut geruisloos tweede keuze werd. De supporters sloten hem nooit helemaal in hun hart en het Anderlecht-DNA bezat hij ook al niet. Vincent Kompany beoordeelde destijds dat de kwaliteiten van Cobbaut ontoereikend zijn om te voldoen aan de hoge normen en standaarden van de coach.

Daarom werd Elias Cobbaut twee jaar geleden door Anderlecht naar Parma Calcio 1913 weggestuurd, maar ook daar loopt zijn avontuur dus duidelijk met een sisser af. KRC Genk en Club Brugge tonen naar verluidt interesse om de 25-jarige verdediger terug te halen naar België, maar het is nog maar de vraag wat zijn sportieve meerwaarde zou kunnen zijn bij deze twee Belgische topclubs. Cobbaut kende een korte topperiode in België, maar hij werd al snel afgeserveerd bij Anderlecht en nu dus ook bij Parma. Meer dan een versterking in de breedte lijkt hij op het eerste gezicht niet te zijn bij Genk en Club Brugge.



De interesse van Club Brugge is wel allesbehalve vergezocht, want de West-Vlamingen willen in deze zomermercato nog een centrale verdediger aantrekken, die bij voorkeur links achteraan kan spelen. Met het vertrek van Abakar Sylla, Clinton Mata en Jack Hendry, blijven momenteel vier centrale verdedigers over in de ploeg van Ronny Deila: Jorne Spileers, Brandon Mechele, Dedryck Boyata en Joel Ordoñez. Kwalitatief gezien komt dit viertal tekort om de ambitieuze doelstellingen van dit seizoen te verwezenlijken, maar met Cobbaut erbij wellicht ook niet. Bovendien ligt een transfer tussen (oud-)spelers van Anderlecht en Club Brugge ook altijd gevoelig bij de fans van beide clubs.

POLL: Zou Cobbaut een meerwaarde zijn bij Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa

Domenico Tedesco legt momenteel wellicht de laatste hand aan zijn selectie voor het komende EK met ...

2
2
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL

Het reguliere seizoen was al een pijnlijke zaak voor de supporters van Zulte Waregem, vanavond kreeg ...

58
58
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'

AA Gent kan zaterdag tegen Westerlo opnieuw een grote stap zetten richting de eindwinst in de Europe ...

63
63
Leysen komt met verklaring voor vormdipje
Leysen komt met verklaring voor vormdipje

OH Leuven heeft zaterdagavond na een reeks van vier ongeslagen wedstrijden nog eens kennis gemaakt ...

7
7
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'

Het worden nog spannende weken voor Alexis Saelemaekers. Onze landgenoot moet met Bologna nog een ...

46
46
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers

Ook wedstrijd nummer zes van Standard in de Europe Play-Off heeft geen overwinning opgeleverd. Deze ...

137
137
Everton is gered, Leverkusen verlengt reeks op de valreep
Everton is gered, Leverkusen verlengt reeks op de valreep

De strijd om het behoud in de Premier League blijft razend spannend, maar voor Everton is ze dat ...

62
62
Zwakke Rouches bijten tanden stuk op uitgebluste Kanaries
Zwakke Rouches bijten tanden stuk op uitgebluste Kanaries

In de strijd om een Europees ticket heeft Standard voor de zesde keer op een rij (!) niet gewonnen. ...

50
50
Hasi komt met verklaring voor vertrek bij KV Mechelen
Hasi komt met verklaring voor vertrek bij KV Mechelen

KV Mechelen deed zaterdag wat het moest doen om in de running te blijven in de Europe Play-Off door ...

122
122
Geraerts naar Club Brugge? 'Deadline staat vast'
Geraerts naar Club Brugge? 'Deadline staat vast'

Het bestuur van Club Brugge staat momenteel voor een bijzonder lastige keuze en moet een nieuwe ...

503
503
<strong>Waarom Beerschot & co zich serieus vragen moeten stellen</strong>
Waarom Beerschot & co zich serieus vragen moeten stellen

Beerschot is de zoveelste Belgische club die in de problemen zit met buitenlandse eigenaars. Leren ...

111
111
'Antwerp haalt opgelucht adem na Van Bommel-ontwikkelingen'
'Antwerp haalt opgelucht adem na Van Bommel-ontwikkelingen'

Een verlenging van de landstitel zit er niet meer in, maar met de Croky Cup kan Antwerp FC zich ...

203
203
Selectie Club Brugge: gigantische meevaller voor Hayen
Selectie Club Brugge: gigantische meevaller voor Hayen

Club Brugge davert momenteel als een stoomtrein door de Champions' Play-Offs en doet na de recente ...

425
425
<strong>Fredberg haalt alles uit de kast: 'Anderlecht wil hem buiten'</strong>
Fredberg haalt alles uit de kast: 'Anderlecht wil hem buiten'

Het lijkt erop dat Majeed Ashimeru's tijd bij Anderlecht (eindelijk) ten einde loopt. Hoewel coach ...

352
352
Gent nog niet thuis: KV Mechelen pakt levenslijn tegen OHL
Gent nog niet thuis: KV Mechelen pakt levenslijn tegen OHL

In de Europe Play-Offs is de eindzege van AA Gent dan toch nog geen zekerheid. KV Mechelen pakte ...

87
87