Hoefkens op rand van fiasco: toptransfer op komst

Hoefkens op rand van fiasco: toptransfer op komst

De voorbereiding van Standard verloopt momenteel heel erg moeizaam, met een nipte 3-2 overwinning tegen Olympic Charleroi en een zware 0-4 nederlaag tegen RWDM. Coach Carl Hoefkens erkent dat er nog veel werk te doen is om de ploeg te verbeteren, terwijl CEO Don Dransfield ambitieus blijft streven naar verdere inkomende transfers. In dit verband worden de Rouches door L'Équipe gelinkt aan Youssef Maziz. De voormalige sterspeler van RFC Seraing voldoet volledig aan het gewenste profiel dat de club zoekt, en hij heeft eerder al bewezen dat hij de kwaliteiten bezit om succesvol te zijn in de Jupiler Pro League.

Veel werk bij Standard

Standard heeft aan het begin van de zomermercato te maken gehad met een grote leegloop van spelers, met het vertrek van de einde contractspelers Noë Dussenne en Gojko Cimirot, en de huurspelers Philip Zinckernagel (Olympiakos), Steven Alzate (Brighton & Hove Albion) en Filippo Melegoni (Genoa FC). Als reactie op deze grote exodus heeft de club wel al vijf nieuwe spelers aangetrokken: Hayao Kawabe (Wolverhampton), Aiden O'Neill (Melbourne City), Isaac Price (Everton), Romain Mundle (Tottenham) en Zinho Vanheusden (Internazionale, huur). Deze nieuwkomers hebben Standard slechts anderhalf miljoen euro gekost, en er wordt verwacht dat er nog veel meer inkomende transfers zullen plaatsvinden.



Don Dransfield, CEO van 777 Partners, heeft vorige week in een interview met La Dernière Heure aangegeven dat er nog meer spelers gerekruteerd zullen worden tijdens de huidige zomermercato. Deze versterkingen zijn nodig, gezien de teleurstellende start van Standard in de oefencampagne. De Rouches slaagden er met moeite in om met 3-2 te winnen van Olympic Charleroi, na een matige eerste helft op het gebied van aanvallend spel. Het afgelopen weekend leden de Rouches zelfs een zware 0-4 nederlaag tegen promovendus RWDM. “Ik heb veel dingen gezien die ik goed vind en andere die ik nooit meer wil zien. We weten dat we nog werk te doen hebben”, waarschuwde coach Carl Hoefkens na de bolwassing tegen RWDM afgelopen zaterdag.

Standard wil uithalen op de zomermercato

Don Dransfield heeft geen specifieke namen genoemd, maar hij heeft wel inzicht gegeven in het gewenste profiel van spelers dat Standard wil aantrekken. “We willen spelers die ambitieus, agressief, snel zijn en die aantrekkelijk kunnen spelen, wat de fans vorig seizoen hebben gekregen. We willen een dominant en agressief spel spelen en we blijven de markt scannen om elementen toe te voegen die dit profiel hebben”, zei de CEO aan La Dernière Heure. Volgens L'Équipe overwegen Standard, samen met Sint-Truiden en AA Gent, alvast de mogelijkheid van een terugkeer van Youssef Maziz naar de Jupiler Pro League. De Franse aanvallende middenvelder maakte twee seizoenen geleden een grote indruk tijdens zijn uitleenperiode bij RFC Seraing, voordat hij terugkeerde naar FC Metz. Le ‘Mazizien’ Youssef Maziz voldoet alvast aan het gewenste profiel dat Don Dransfield heeft geschetst, en de 25-jarige voegt daar nog een flinke dosis creativiteit, grinta, technisch vermogen en vooral beslissendheid aan toe. Twee seizoenen geleden, bij RFC Seraing, liet Maziz zien waarom hij door Sport/Foot Magazine 'Le Mazizien' wordt genoemd, als een verwijzing naar 'Le Magicien'. Hij was goed voor 8 doelpunten en 8 assists, waarmee hij de 19e meest bepalende speler in de Belgische competitie was. Maziz streeft ernaar plezier te hebben op het voetbalveld en hij geeft graag een showtje weg met panna's en andere dribbels. Tegelijkertijd weet hij echter ook wanneer hij zich moet inhouden tijdens een wedstrijd, omdat efficiëntie altijd voorop staat. Als we kijken naar zijn statistieken bij Seraing, is het duidelijk dat hij zeker geen gebrek heeft aan efficiëntie.

Maziz mist de Jupiler Pro League

Youssef Maziz presteerde ook uitstekend bij FC Metz in het afgelopen seizoen, waar hij opnieuw indrukwekkende statistieken kon voorleggen met 8 doelpunten en 6 assists. Op het veld beleefde hij minder plezier in de Ligue 2 dan in de Jupiler Pro League. In een interview met So Foot legde Maziz uit dat hij zich in de Franse tweede klasse minder goed kan uitleven dan in de Belgische competitie. “Daar (in België, red.) kon ik veel technische bewegingen uitproberen, ik had plezier op het veld. Ik heb hier (in de Ligue 2, red.) nog steeds plezier, maar het is niet hetzelfde spel. Er is niet altijd tijd om de bal te houden en te dribbelen, de verdedigers van de tegenstander doen er niet lang over om op de man te komen.”

Opnieuw knallen bij Standard?

Er zijn sterke speculaties dat Youssef Maziz binnenkort terugkeert naar de Jupiler Pro League, en Standard staat alvast klaar om hem met open armen te ontvangen. De club heeft dringend behoefte aan een invloedrijke, creatieve en kwalitatieve aanvallende middenvelder, en de 25-jarige Fransman past perfect in die rol. Maziz is goed bekend met de Belgische competitie, mede dankzij zijn succesvolle periode bij RFC Seraing. Niet alleen was hij daar de meest beslissende speler op basis van de statistieken, maar hij vervulde ook de rol van dirigent binnen het team. Maziz wist zich uitstekend tussen de linies te bewegen, waardoor tegenstanders zelden een antwoord vonden op zijn spel. Youssef Maziz vormde twee jaar geleden een ‘magisch duo’ met Marius Mouandilmadji, en samen zorgden ze er bijna eigenhandig voor dat Standard Luik in de eerste klasse bleef. “Onthoud die naam, want deze huurling van Metz kan geweldig goed voetballen en verlies je beter niet uit het oog”, schreef Het Nieuwsblad twee seizoenen geleden over de waarde van Youssef Maziz bij RFC Seraing. Sport/Foot Magazine prees Maziz als een uitstekende speler met verfijnde techniek. Ze beschreven hem als een dirigent op het veld, die naast zijn technische vaardigheden ook stuwkracht en een goed gevoel voor het spel heeft, waardoor hij vaak tussen de linies kan bewegen en het spel kan beïnvloeden.

POLL: Maziz zou een toptransfer zijn voor Standard

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Schokkende nieuwe club voor Van Bommel?
Schokkende nieuwe club voor Van Bommel?

Voor Antwerp dreigt het seizoen als een nachtkaars uit te doven. De titelverdediger is na zes ...

6
6
Eindelijk bouwwerken in Brugge: Cercle komt met groot nieuws
Eindelijk bouwwerken in Brugge: Cercle komt met groot nieuws

Al meer dan vijftien jaar breken ze zich intussen in Brugge het hoofd over het stadiondossier. Het ...

32
32
'Club Brugge pakt door: tweede Argentijn op komst'
'Club Brugge pakt door: tweede Argentijn op komst'

Club Brugge walst momenteel door de play-offs en mag nog steeds dromen van de titel én de ...

147
147
'Genk krijgt eerste update over toestand Tolu'
'Genk krijgt eerste update over toestand Tolu'

KRC Genk lijkt stilaan definitief uit de titelrace te liggen na de dubbele nederlaag tegen Club ...

102
102
Standard heeft nieuwe Bodart al: "Klaar om nummer 1 te zijn"
Standard heeft nieuwe Bodart al: "Klaar om nummer 1 te zijn"

Voor Standard staat er in de laatste weken van het seizoen niets meer op het spel, want ze spelen ...

83
83
Feyenoord stelt Belg aan in belangrijke functie
Feyenoord stelt Belg aan in belangrijke functie

Feyenoord zette de voorbije jaren enkele straffe prestaties neer. Het schopte het in 2022 tot de ...

17
17
OH Leuven kan nu al rekenen op belangrijke aanwinst
OH Leuven kan nu al rekenen op belangrijke aanwinst

Met nog vier speeldagen voor de boeg is het seizoen in de Jupiler Pro League in zijn laatste rechte ...

24
24
'Na de rel: Liverpool en Salah hakken toekomstknoop door'
'Na de rel: Liverpool en Salah hakken toekomstknoop door'

Het afscheid van Jürgen Klopp bij Liverpool dreigt er één in mineur te worden. De ...

77
77
Spektakel in amateur: Drama Sporting Hasselt, Frutos stunt
Spektakel in amateur: Drama Sporting Hasselt, Frutos stunt

Voor de ontknoping in de hoogste afdeling is het nog enkele weken wachten, in veel amateurreeksen is ...

142
142
De Mil spreekt na straffe stoot over toekomst bij Charleroi
De Mil spreekt na straffe stoot over toekomst bij Charleroi

Hoeveel trainers zouden ooit al op één seizoen tijd twéé teams aan het ...

74
74
Chelsea kondigt emotioneel afscheid van sterkhouder aan
Chelsea kondigt emotioneel afscheid van sterkhouder aan

Chelsea investeerde dit seizoen opnieuw hevig in zijn selectie, met opnieuw bijna 500 miljoen euro ...

48
48
Club ontdekt nieuw goudhaantje: "Het gaat hard"
Club ontdekt nieuw goudhaantje: "Het gaat hard"

Er staat geen maat op Club Brugge in deze play-offs. Zondag ging het ook nog eens met 0-3 winnen in ...

358
358
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Zirkzee, Anderlecht wil koopje doen'
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Zirkzee, Anderlecht wil koopje doen'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

457
457
Antwerp moet stunten: "Het zal niet met de handrem op zijn"
Antwerp moet stunten: "Het zal niet met de handrem op zijn"

Royal Antwerp FC is na de nederlaag tegen Union van afgelopen weekend helemaal uitgeteld voor de ...

188
188
Ex-bondscoach maakt titelkandidaat af: "De slechtste van de drie"
Ex-bondscoach maakt titelkandidaat af: "De slechtste van de drie"

De Champions' Play-Offs zijn na afgelopen weekend ongezien spannend geworden. Anderlecht en Club ...

445
445