Geraerts snoert iedereen de mond bij Club Brugge

Geraerts snoert iedereen de mond bij Club Brugge

De wedstrijd tussen Club Brugge en Union SG was al een belangrijke match op zichzelf, maar het duel kreeg nog meer betekenis vanwege de speculatie rond Karel Geraerts, die momenteel wordt beschouwd als de belangrijkste kandidaat om volgend seizoen de trainer te worden van Blauw-Zwart. Ondanks het feit dat Geraerts geen punten scoorde bij een groot deel van de Brugse aanhang door een behouden tactiek, met een laag blok in de omschakeling, net als het vele tijdrekken van de spelers, kan zijn prestatie objectief en tactisch als zeer positief worden beoordeeld. Dat Club Brugge er niet in slaagde om de georganiseerde verdediging van Union te doorbreken, zegt ook veel en dat is juist de verdienste van coach Geraerts. Hoewel zijn aanpak niet ieders smaak was, was zijn tactisch plan effectief en efficiënt.


TACTICUS GERAERTS
Karel Geraerts is een coach die bekendstaat om zijn serene houding en zijn vermogen om kalm te blijven, zelfs in moeilijke situaties. Hij is altijd trouw aan zijn oorspronkelijke plan en zelden raakt hij in paniek. Indien nodig kan hij wel tactische aanpassingen maken, zoals het veranderen van het spelsysteem of het herschikken van spelers. Tegen Club Brugge had Geraerts ook zijn tactische strategie klaarliggen, maar in de tweede helft besloot hij toch om enkele pionnen te verplaatsen. Een opvallende verandering was het verschuiven van zijn driemansmiddenveld met een aanvallende middenvelder (Lazare Amani) naar een formatie met een verdedigende middenvelder (Senne Lynen).


Dat was alleszins een tactische vondst met een maximaal resultaat, want de sleutel van deze wijziging was uitgerekend Lazare Amani, die zowel door Sporza, Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad beschouwd werd als de Man van de Match. Karel Geraerts is ook een coach die zijn ploeg altijd modern wil laten voetballen, meestal vanuit de organisatie. Maar om de beste resultaten te behalen, kan hij soms een andere aanpak hanteren die mogelijk veel minder populair is. Geraerts bezit de kunst om het spel van de tegenstander te ontregelen en er desnoods een veldslag van maken.

GERAERTS BUIT BRUGSE ZWAKTES UIT
In de wedstrijd tegen Club Brugge slaagde Union SG er, net als de West-Vlamingen, nauwelijks in om kansen te creëren. Het spel van de Brusselse ploeg was verre van spectaculair, maar daarentegen zeer realistisch. Karel Geraerts koos ervoor om zijn team in een laag en compact blok te laten spelen, omdat hij op de hoogte is van de moeilijkheden die Club Brugge ondervindt tegen dergelijke tegenstanders. Hoewel hij het tijdrekken van zijn spelers niet actief aanmoedigt, droeg het wel bij aan het destabiliseren van Club Brugge en het optimaliseren van het resultaat. Geraerts bevestigt daarmee dat hij een moderne coach is, meer pragmatisch dan idealistisch.

Ondanks het feit dat Club Brugge het grootste deel van de tijd de bal had tegen Union SG, namelijk 70% van het balbezit, slaagden ze er niet in om dit overwicht om te zetten in kansen. Alleen tegen RFC Seraing (72%) hadden de West-Vlamingen dit seizoen een groter veldoverwicht. Dit kwam voornamelijk door de sterke organisatie van de Brusselse ploeg, die het moeilijk maakte voor Club Brugge om kansen te creëren. Zoals Het Laatste Nieuws terecht opmerkte, was Club Brugge als een leeuw zonder tanden. “Als je dat niet omzet in kansen, ben je daar niets mee,” legde Rik De Mil de vinger op de wonde, die zag dat zijn ploeg diepgang, intensiteit en creativiteit miste.



Union SG slaagde erin om Club Brugge te belemmeren in het spelen van snel en verticaal voetbal, en ze traden bovendien bikkelhard op in de duels. Het lage blok van Karel Geraerts wist namelijk 101 duels te winnen, terwijl Club Brugge er slechts 87 won. Union pleegde ook 19 overtredingen, terwijl Club Brugge zich beperkte tot slechts 6 overtredingen. Ondanks het feit dat Union weinig grote kansen creëerde (0,51 verwachte doelpunten), wisten ze toch twee doelpunten te scoren uit die beperkte mogelijkheden. Deze hoge efficiëntie staat in schril contrast met Club Brugge, dat slechts één doelpunt scoorde ondanks een verwachte waarde van 1,32 doelpunten.

HOE GERAERTS TOCH PUNTEN SCOORDE
Het Nieuwsblad merkte op dat Karel Geraerts - op basis van deze wedstrijd - geen harten veroverde bij het publiek in het Jan Breydelstadion met zijn gesloten tactiek. “Het was een lelijke zege van Union”, zei Club Brugge-aanvoerder Hans Vanaken. Hoewel Geraerts wordt gezien als de belangrijkste kandidaat om volgend seizoen hoofdcoach van Club Brugge te worden, zijn er fans die terughoudend zijn om hem bij hun club te verwelkomen, vooral vanwege de negatieve speelstijl die Union tegen Club Brugge liet zien. Echter, het feit dat Club Brugge er niet in slaagde om de georganiseerde verdediging van Union te doorbreken, zegt ook veel en dat is juist de verdienste van coach Geraerts.

VOLGEND JAAR CLUB BRUGGE?
Karel Geraerts heeft zich dit seizoen bewezen als een van de meest getalenteerde coaches in het land, en het lijkt een logische stap in zijn carrière om hoofdtrainer van Club Brugge te worden. Bovendien woont hij op slechts vijf minuten wandelen van het Jan Breydelstadion, en volgens hem is het alsof hij daar in zijn achtertuin zit. Wat ook nog interessant is, is dat hij diep van binnen nog steeds een supporter is van Club Brugge. “Als ze bijvoorbeeld tegen Atlético spelen, kijk ik daar naar uit. Écht. 'Vanavond Club op tv.' Net zoals je vroeger als supporter uitkeek naar een match van de Rode Duivels. Zo graag zie ik Club voetballen”, zei hij eerder dit seizoen in Het Laatste Nieuws.



Karel Geraerts loodste Union SG naar de kwartfinale van de Europa League en de Brusselaars zijn momenteel nog steeds één van de grote kandidaten om de Belgische competitie te winnen. Spectaculair volgens Stijn Stijnen. “Ik vind dit een van de strafste prestaties van een trainer in België van de afgelopen jaren.”, zei de ex-doelman in Het Nieuwsblad. De 41-jarige won dit seizoen de twaalfde Trofee Raymond Goethals, een prijs voor de beste Belgische coach van het jaar. Geraerts won de trofee voor Wouter Vrancken (KRC Genk) en Carl Hoefkens (ex-Club Brugge). Volgens Marc Degryse is Geraerts geboren voor het trainersvak en Kris Van Der Haegen, de directeur van de trainersopleiding, zei dat er hem een mooie toekomst wacht.

POLL: Moet Club Geraerts aanstellen als nieuwe T1?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Union doet weer helemaal mee: "We zijn niet dood, nee"
Union doet weer helemaal mee: "We zijn niet dood, nee"

Union kende de voorbije weken een onverklaarbare inzinking. Nadat het de reguliere competitie ...

0
0
Duivel voor Club Brugge? "Moet hij niet mee naar het EK?"
Duivel voor Club Brugge? "Moet hij niet mee naar het EK?"

Club Brugge blijft maar door de Champions' Play-Off razen. Woensdagavond moest ook KRC Genk eraan ...

63
63
Antwerp gooit handdoek: "Dat wordt onze belangrijkste match"
Antwerp gooit handdoek: "Dat wordt onze belangrijkste match"

De vijfde speeldag van de Champions' Play-Off werd donderdagavond afgesloten met een confrontatie ...

55
55
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

169
169
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

190
190
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

181
181
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

67
67
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

194
194
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

212
212
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

216
216
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

886
886
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

749
749
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

73
73
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

216
216
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

126
126