Antwerp of KV Mechelen? Cisse versus Czernia: "Zij winnen de bekerfinale"

Antwerp of KV Mechelen? Cisse versus Czernia:

Het is D-day voor KV Mechelen en Royal Antwerp FC. Beiden spelen namiddag de bekerfinale tegen elkaar. Het is al 31 jaar geleden dat Antwerp na een geweldige thriller met strafschoppen de beker wist te winnen. Cisse Severeyns (KV Mechelen) en Alex Czerniatynski (Antwerp) waren toen van de partij. VoetbalNieuws blikte met beiden vooruit naar de bekerfinale en gingen ook even terug naar 1992…


Alex Czerniatynski heeft een verleden bij KV Mechelen (96 matchen met 23 goals en 2 assists) en Royal Antwerp FC (163 partijen met 71 doelpunten en 3 assists). Hij stond met Antwerp in 1992 in de basis tegen KV Mechelen. Czernia scoorde toen in minuut 119 de 2-2 en was ook trefzeker in de strafschoppenreeks. Cisse Severeyns speelde voor Antwerp (262 wedstrijden met 118 goals en 5 assists) en KV Mechelen (87 wedstrijden met 25 goals). In die bekerfinale in 1992 kwam hij uit voor KV Mechelen en hij mocht na 72 minuten invallen. Hij scoorde in de strafschoppenreeks. Na een 2-2 na 120 minuten en het nemen van 21 strafschoppen (9-8), won Antwerp uiteindelijk de beker.

Alex en Cisse, wat verwachten jullie van de bekerfinale?

Czernia: "Goh, als je aan 100 mensen vraagt wie gaat winnen, dan zullen er 99 zeggen dat dit Antwerp gaat zijn. Ik verwacht dat KV Mechelen vooral het eerste kwartier geen doelpunt zal willen slikken. Antwerp zal daardoor het spel moeten maken. In een finale kan echter alles gebeuren en de op papier beste ploeg wint niet altijd. Dat is de charme van zo een bekerfinale. De druk ligt sowieso bij Antwerp. Ik heb bij beide ploegen gespeeld, dus ik ga geen pronostiek geven (lacht). Maar ik denk dat Antwerp gaat winnen."

Severeyns: "Ik hoop dat het een even spannende match mag worden als 31 jaar geleden. Dat zou heel leuk zijn. Ik ben wel supporter van Antwerp, maar ik draag KV Mechelen een zeer warm hart toe. Antwerp is uiteraard de favoriet, maar het gaat over een wedstrijd en daarin kan alles gebeuren. Ik verwacht wel dat uiteindelijk Antwerp met de beker naar huis zal gaan.”



Zijn Janssen en Schoofs de mannen die de sleutel in handen hebben voor bekersucces?

Czernia: “Als Janssen er niet bij was, dan zag je toch wel het grote verschil. Hij is een heel belangrijke pion in het spel van Van Bommel. Hij kan scoren, voetbalt goed mee, werkt hard: het is een zeer complete spits. De beste spits in België? Dat is moeilijk te zeggen, want er lopen er toch nog een aantal goede spitsen rond in onze competitie. Hij is sowieso één van de beste spitsen. Maar het is op dit moment misschien wel de beste spits voor Antwerp, want hij past als gegoten in het systeem dat ze hanteren."

Severeyns: “Het verschil tussen Antwerp en KV Mechelen is volgens mij toch het feit dat ze bij Mechelen toch iets meer afhangen van individuele prestaties. Dan kijk ik vooral naar Nikola Storm en Rob Schoofs, maar je mag ook Geoffry Hairemans niet vergeten. Hij is dit jaar toch de meest bepalende en constante speler van KV Mechelen. Dat zijn de drie mannen die het verschil kunnen maken. Bij Antwerp staat er toch meer een uitgebalanceerd team. Achteraan staat het zeer goed, met Butez, Alderweireld en Pacho."

"Ik vind dat een Pacho zelfs heel erg op Alderweireld begint te lijken inzake manier van spelen. Hij durft al eens uit te pakken met goede crossballen zoals Toby en hij tackelt ook amper. Dat doet Toby ook en Pacho is positioneel een stuk sterker geworden dankzij hem. Iemand als Vermeeren drukt zijn stempel en vooraan heb je iemand als Janssen. Hij is een speler die de ploeg beter laat spelen. Janssen is uiteraard zeer belangrijk met zijn goals en het is een echte sluipschutter, maar hij werkt ook veel en zet veel druk op de tegenstander. Voorts is er ook nog de nodige creativiteit met Kerk, Muja, Stengs en Balikwisha, maar zij spelen beter met Janssen in de ploeg. Janssen en Alderweireld zijn wat mij betreft de meest spelbepalende spelers van Antwerp. Zij hebben een enorme impact op de spelers rondom hen."



Hoe beoordelen jullie het werk van Van Bommel en Defour?

Czernia: “Er stond veel druk op Van Bommel, want de verwachtingen waren hoog in Europa, de beker en de competitie. Het goede begin zorgde alvast voor wat ademruimte, wat belangrijk is voor een trainer. Van Bommel heeft genoeg ervaring als speler en trainer en het geluk moet je ook soms meehebben. Ze wonnen in het begin van het seizoen ook matchen waarin ze niet goed speelden en nadien ging het steeds beter draaien. Van Bommel doet het dus zeer goed, maar nu is het tijd om de kers op de taart te brengen. Dat is een bekerwinst of het behalen van de landstitel.”

Severeyns: “Het ging niet goed met de vorige trainer en sinds Defour het heeft overgenomen, gaat het beter. Er was een dipje nadat ze zeker waren van het behoud en de bekerfinale. Er was duidelijk beterschap merkbaar en als ik hem hoorde praten over voetbal, dan merk je wel dat Steven heel wat voetbalkennis heeft. Hij heeft meer rust gebracht in de ploeg."



Heren, hoe kijken jullie terug op die legendarische bekerfinale uit 1992?

Czernia: “We waren met Antwerp toen geen favoriet, want dat was het grote KV Mechelen met kleppers als Preud’homme, Albert, Clijsters, Eijkelkamp en anderen. Voor mij was het een match om nooit te vergeten. Ik heb veel goals gemaakt in mijn carrière, maar scoren in de laatste minuten van een wedstrijd is altijd plezant. Ik scoorde toen de gelijkmaker enkele minuten voor het einde van de verlengingen. Dat was één van de belangrijkste doelpunten uit mijn carrière. Als ik daar niet scoor, dan zijn er geen strafschoppen en verliezen we de finale. Bovendien zouden we het seizoen nadien ook niet die Europese finale op Wembley hebben gespeeld."

"Nadat Svilar die laatste penalty stopte, kon ik vanwege de adrenaline nog twee of drie matchen spelen (lacht). Dat zijn momenten die ik nooit meer zal vergeten, net als de ontvangst in Antwerpen. Daarvoor doe je het als voetballer. Spijtig genoeg waren er toen nog geen gsm’s, maar ik heb de beelden al vaak terugbekeken op video (lacht). Een finale spelen was altijd een kinderdroom van mij. Als klein manneke keek ik altijd naar de Engelse finales en ik hoopte ooit een finale te spelen. Ik heb er uiteindelijk zeven (in Europa en België, nvdr.) gespeeld, wat dus niet slecht is (knipoogt)."

Severeyns: "Ik speelde toen voor KV Mechelen en uiteraard was het een domper dat we de finale verloren. Anderzijds was het een geluk bij een ongeluk, want door de bekerwinst van Antwerp speelde ik een jaar later wel een Europese finale op Wembley met Antwerp. Het winnen van een bekerfinale is echter altijd een hoogtepunt, dat is ook wel een feit."

 

POLL: Wie wint de finale?

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Club Brugge 'voor gek aanschouwd' met nieuwe hoofdcoach</strong>
Club Brugge 'voor gek aanschouwd' met nieuwe hoofdcoach

Club Brugge's keuze voor Nicky Hayen als interim-hoofdcoach werd aanvankelijk met grote scepsis ...

163
163
'City moet 'erfgenaam De Bruyne' op zijn buik schrijven'
'City moet 'erfgenaam De Bruyne' op zijn buik schrijven'

Manchester City sneuvelde afgelopen woensdag op pijnlijke wijze uit de Champions League. De Engelse ...

24
24
Keita doet boekje open over zomers vertrek bij Antwerp
Keita doet boekje open over zomers vertrek bij Antwerp

Antwerp FC wil dit weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste punten in de Champions' Play-Offs ...

129
129
'Fredberg draait overuren: volgende zomertransfer op tafel'
'Fredberg draait overuren: volgende zomertransfer op tafel'

RSC Anderlecht gaat zaterdagavond op bezoek bij KRC Genk, opnieuw een sleutelwedstrijd binnen de ...

161
161
'Afscheid nabij: absolute smaakmaker vertrekt bij Club'
'Afscheid nabij: absolute smaakmaker vertrekt bij Club'

Club Brugge plaatste zich afgelopen donderdag als eerste Belgische ploeg ooit voor de halve finales ...

547
547
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

45
45
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

63
63
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

73
73
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

201
201
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

56
56
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

174
174
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

496
496
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

681
681
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

542
542
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven h&eacute;&eacute;l zuur te maken in de strijd om de ...

146
146