Cruciaal breekpunt voor Karel Geraerts bij Club Brugge

Cruciaal breekpunt voor Karel Geraerts bij Club Brugge

Op dit moment is het nog onzeker wie de nieuwe coach van Club Brugge zal worden in het volgende seizoen, maar verschillende media opperen ondertussen al heel wat interessante potentiële kandidaten. Karel Geraerts bijvoorbeeld, de ex-speler van Club Brugge die dit seizoen fantastisch werk levert bij Union SG. Hij is één van de meest veelbelovende coaches van het land, maar desondanks lijkt een terugkeer naar het Jan Breydelstadion niet zo gemakkelijk te zijn als het lijkt.


WEDDEN DAT HIJ TEKENT?
“De naam van Karel Geraerts wordt ook al genoemd voor komend seizoen”, zei Peter Vandenbempt zaterdagavond op Eleven Sports. Co-commentator Wesley Sonck vindt het geen verrassing dat de naam van de huidige coach van Union SG rondgaat bij Club Brugge. “Als je ziet wat Karel allemaal doet met deze groep, in Europa en België. Hij managet dat zeer goed”, voegde Sonck eraan toe. Marc Degryse is zelfs van mening dat iemand als Geraerts gewoon de perfecte trainer zou zijn voor Club Brugge. De analist verklaarde begin maart in Het Laatste Nieuws dat Geraerts zeker interesse heeft om trainer te worden bij Club. “Twee keer bellen en wedden dat hij tekent?” aldus Degryse.



Als ex-speler van Club Brugge heeft Karel Geraerts een mooi voordeel tegenover andere potentiële kandidaten die genoemd worden bij Blauw-Zwart, en de 41-jarige heeft zelf nog warme gevoelens voor zijn oud-werkgever. Geraerts woont op amper vijf minuten wandelen van het Jan Breydelstadion en naar eigen zeggen is het alsof hij daar in zijn achtertuin zit. Daarnaast is hij diep van binnen zelfs nog een supporter van Club Brugge. “Ik kijk er heel graag naar. Hoe modern en goed ze voetballen”, zei hij eerder dit seizoen in Het Laatste Nieuws. “Als ze bijvoorbeeld tegen Atlético spelen, kijk ik daar naar uit. Écht. (toont zich enthousiast) 'Vanavond Club op tv.' Net zoals je vroeger als supporter uitkeek naar een match van de Rode Duivels. Zo graag zie ik Club voetballen.”

PIJNLIJK VERTREK BIJ CLUB BRUGGE
Een terugkeer van Karel Geraerts naar Club Brugge lijkt op papier een logische zet voor beide partijen. De Bruggelingen zoeken een nieuwe hoofdcoach voor het volgende seizoen, terwijl Geraerts bij Union SG bewijst dat hij één van de beste coaches van het land is. Desondanks is er één aanzienlijke hindernis die een hereniging tussen Geraerts en Club Brugge bemoeilijkt. In 2011 gaf hij als speler van Club Brugge zware kritiek op het ‘performance centre’, een samenwerking tussen het bestuur van Club en de universiteit van Leuven, toen de tandem Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert er amper enkele maanden was. Kort daarna mocht Geraerts beschikken bij Club Brugge.



“Dit is onbegrijpelijk, ongepast en onprofessioneel”, reageerde algemeen manager Vincent Mannaert toen vlijmscherp. “Ook inhoudelijk heb ik hier zware bedenkingen bij. Als een speler vraagtekens plaatst bij een systeem dat er louter op gericht is om de omkadering en de individuele begeleiding te verbeteren, dan heb ik op mijn beurt vragen bij die speler in kwestie. Verder kan men zich afvragen of hij nog wel past binnen ons verhaal.” Volgens Karel Geraerts zelf was dit de enige keer dat hij professioneel schade heeft opgelopen. “Alleen het vertrek bij Club Brugge was moeilijk”, blikte hij eerder dit seizoen daarop terug in een interview met Het Nieuwsblad.

GERAERTS MAAKT IMPACT IN BELGIË
Diverse bronnen suggereren dat er nog steeds wrijving bestaat tussen Club Brugge en Karel Geraerts, maar dat doet niets af van de enorme expertise en het vakmanschap van de coach. Het zou bovendien ook erg kortzichtig zijn van Vincent Mannaert enerzijds, en Geraerts anderzijds, dat er na 12 jaar nog altijd rancune zou heersen tussen beide personen. Op basis van de sportieve verdiensten van Geraerts dit seizoen bij Union SG, zou hij volgend jaar zeker niet misstaan als de nieuwe hoofdcoach van Club Brugge. “Het is dan ook spectaculair hoe goed hij het doet. Ik vind dit een van de strafste prestaties van een trainer in België van de afgelopen jaren.”, zei Stijn Stijnen eerder in Het Nieuwsblad.



De 41-jarige krijgt ook erkenning voor dat uitstekende werk in Brussel, want Karel Geraerts won dit seizoen de twaalfde Trofee Raymond Goethals, een prijs voor de beste Belgische coach van het jaar. Geraerts won de trofee voor Wouter Vrancken (KRC Genk) en Carl Hoefkens (ex-Club Brugge). Volgens Marc Degryse is Geraerts geboren voor het trainersvak en Kris Van Der Haegen, de directeur van de trainersopleiding, zei dat er hem een mooie toekomst wacht. “Karel Geraerts, daar heb ik het nu echt wel voor. Als je ziet wat hij in de heenronde al gepresteerd heeft, in combinatie met dat Europees parcours: dat is straf”, klonk het ook bewonderend bij Franky Van der Elst.

STRAFFE TACTICUS EN PEOPLE MANAGER
Karel Geraerts is een coach die heel veel rust uitstraalt, die nooit panikeert, en hij kan die eigenschappen ook overzetten op de spelers. Daarom is het geen toeval dat Union dit seizoen al verschillende keren een achterstand heeft opgehaald. Nooit of te nimmer wijkt hij af van zijn initiële plan. In het slechtste geval grijpt hij in met een tactische move, zoals het switchen van een systeem of het wisselen van een speler. Geraerts wil altijd (modern) voetballen, meestal vanuit de organisatie, en één van zijn speerpunten is dat zijn ploeg plezier moet maken en dat ook moet uitstralen op het veld. Anderzijds kan Geraerts ook het spel van de tegenstander ontregelen en er desnoods een veldslag van maken.



Karel Geraerts is altijd nuchter in zijn analyses, zowel bij nederlagen als overwinningen, en hij neemt het altijd op voor zijn spelers. Hij werkte in zijn spelerscarrière met verschillende goede coaches zoals Trond Sollied, Dick Advocaat en Trond Sollied, maar op het voetballend vlak strookt zijn visie het meest met die van Adrie Koster. Onder de Nederlandse ex-coach van Club Brugge zag Geraerts hoe Koster een ploeg natuurlijk aan het voetballen krijgt, vooral met de opbouw van achteruit. Op het menselijke en emotionele aspect stal hij met zijn ogen van Felice Mazzu en Ronny Van Geneugden: volgens Geraerts is voetbal voor zestig procent people management. “Het groepsgebeuren is het hart dat moet kloppen.”

POLL: Geraerts is de ideale coach voor Club Brugge

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Courtois deed topcoach gruwelen: "Die klootzak had 12 handen!"
Courtois deed topcoach gruwelen: "Die klootzak had 12 handen!"

Zondag sluit Liverpool zijn seizoen af met een thuiswedstrijd tegen Wolverhampton. Het wordt voor ...

6
6
De Laet legt twee opties op tafel voor volgende uitdaging
De Laet legt twee opties op tafel voor volgende uitdaging

Maandag maakt Antwerp de trip naar Genk, om volgende week zijn play-offs af te sluiten met een ...

45
45
Schmeichel laat Anderlecht nog steeds in het ongewisse
Schmeichel laat Anderlecht nog steeds in het ongewisse

Anderlecht kan zich zondag met wat meeval al verzekeren van de 35ste landstitel uit de ...

47
47
'Aarzelend Real Madrid zorgt voor totale transferwending'
'Aarzelend Real Madrid zorgt voor totale transferwending'

Real Madrid pakte onlangs zijn 36ste landstitel en speelt binnen een tweetal weken ook de finale van ...

75
75
Vormer ziet 'kampioenenmaker' bij Club: "Geniet elke week van hem"
Vormer ziet 'kampioenenmaker' bij Club: "Geniet elke week van hem"

Club Brugge kan dit weekend nog geen kampioen spelen. Maar als het zijn twee resterende wedstrijden ...

353
353
'Genk gaat voor nieuwe coach: pittige optie op tafel'
'Genk gaat voor nieuwe coach: pittige optie op tafel'

Interim-coach Domenico Olivieri bereidt zijn manschappen bij KRC Genk momenteel voor op de ...

321
321
<strong>Hoogspanning: Yaremchuk zet Club Brugge het mes op de keel</strong>
Hoogspanning: Yaremchuk zet Club Brugge het mes op de keel

Na een moeizame start heeft Roman Yaremchuk zich weten op te werken tot een vaste waarde bij ...

630
630
Anderlecht laat niets aan toeval over: 'Titelfeest à la Man City'
Anderlecht laat niets aan toeval over: 'Titelfeest à la Man City'

Komend weekend kan het doek vallen over de titelstrijd in de Jupiler Pro League. In het voor hen ...

460
460
'De Roeck nog niet thuis: Antwerp heeft andere opties'
'De Roeck nog niet thuis: Antwerp heeft andere opties'

Antwerp FC gaat maandag op bezoek bij KRC Genk, wat een sleutelwedstrijd wordt in de strijd om het ...

345
345
'Bayern met handen in het haar: Tuchel naar nieuwe topclub'
'Bayern met handen in het haar: Tuchel naar nieuwe topclub'

Bayern M&uuml;nchen sluit zaterdagnamiddag zijn seizoen af met een verplaatsing op het veld van TSG ...

223
223
Genk in nieuw systeem? Olivieri laat van zich horen
Genk in nieuw systeem? Olivieri laat van zich horen

In de Champions' Play-Offs zijn alle ogen logischerwijs op de titelstrijd gericht, maar ook de ...

404
404
Riemer compleet gek van RSCA'er: "Wat een prof, wat een man"
Riemer compleet gek van RSCA'er: "Wat een prof, wat een man"

RSC Anderlecht krijgt aanstaande zondag mogelijk de kans om beslag te leggen op de landstitel. Maar ...

553
553
Club Brugge krijgt groots nieuws in aanslepend stadiondossier
Club Brugge krijgt groots nieuws in aanslepend stadiondossier

Bij Club Brugge ligt de focus momenteel op het levensbelangrijke duel van aanstaande zondag op ...

1373
1373
'Totale chaos Barcelona: ontslagbrief Xavi ligt klaar'
'Totale chaos Barcelona: ontslagbrief Xavi ligt klaar'

FC Barcelona wil zich aanstaande zondag verzekeren van de tweede plaats in La Liga, maar momenteel ...

155
155
Antwerp glundert: verrassende international op de Bosuil
Antwerp glundert: verrassende international op de Bosuil

Indien het komend weekend niet wint van KRC Genk mag Antwerp definitief een kruis maken over ...

469
469