Gheysens & Antwerp stevenen af op nachtmerrie

Gheysens & Antwerp stevenen af op nachtmerrie

Met een 1-3 zege op het veld van Lillestrom bracht Antwerp haar derde Europese opdracht van het seizoen tot een goed einde. In Noorwegen werd Jean Butez wel voor het eerst in vijf officiële duels geklopt. Uiteraard moest de nul ooit van de tabellen worden geveegd, maar de afwezigheid van Toby Alderweireld liet zich zo mogelijk toch al meteen voelen. Tegelijk baart ook die andere topaanwinst alsmaar meer zorgen.


Neen, we hebben het dan natuurlijk niet over Radja Nainggolan. Dé stunttransfer van vorige zomer zit nog steeds niet aan de top van zijn kunnen en had boter op het hoofd bij de tegentreffer, maar legde met een vintage schot wel de eindstand vast. Op die manier kroonde hij zich alsnog tot matchwinnaar. Eerder nam de ex-Rode Duivel reeds een cadeautje van oude bekende Tom Pettersson – ooit nog kort in ons land bij OH Leuven aan de slag – en geniale ingeving van Michel-Ange Balikwisha in dank aan. De assist kwam weliswaar op naam van Koji Miyoshi, diens tweede al nadat hij vroeg in de partij een hoekschop netjes op het hoofd van Dinis Almeida had geschilderd. Manuel Benson werd niet gemist.

MISSIE VAN BOMMEL
Of toch. Hoewel het niveau van de Noren niet veel beter was dan dat van Drita in de vorige ronde en de Great Old snel op rozen stond liep het allerminst vanzelf. Tot de 1-2 in cadeauverpakking creëerde het stamnummer één nauwelijks een kans. Nadien had de score nog kunnen oplopen, al bleef het ook aan de overkant af en toe opletten. Een aantal keren kwamen Butez en co zelfs goed weg. Vooral in de eerste helft kreeg Antwerp voetballend evenwel weinig voor elkaar. Lillestrom rook bloed en sloeg vlak voor de pauze plots toe. Nadien kwamen de Noren beter uit de kleedkamer, tot het licht uitging bij Pettersson. Stilstaande fases en foutjes bij de tegenstander maximaal benutten: Antwerp op z'n best.



Nochtans zou Mark van Bommel, net als Brian Priske vorig seizoen, tevens meer voetbal in het elftal slijpen. Een wens die Paul Gheysens, Marc Overmars en bij uitbreiding de volledige Bosuil met hem delen, al staat winnen wel nog altijd voorop. Gloednieuwe aanwinst Jurgen Ekkelenkamp, de zoveelste prestigetransfer, moet daarbij helpen. Een creatief brein is hij echter evenmin. Eerder een type zoals Pieter Gerkens, die het moet hebben van zijn veelzijdigheid, scorend vermogen en nuttig loopwerk. Zo zaaide hij samen met Nainggolan donderdag na de rust verwarring met zijn infiltraties in de zestien. Van Bommel heeft een boontje voor hem, maar vindt hij straks nog een plaatsje op het middenveld?

REKENEN OP TOBY
Daar vervoegt Ekkelenkamp een mix met naast Gerkens en Nainggolan ook nog Alhassan Yusuf, Birger Verstraete en Faris Haroun, momenteel het vijfde wiel aan de wagen. Nainggolan fungeert voorlopig dan wel als spelmaker, de bedoeling is dat Christopher Scott ooit mee voor de ideeën zorgt. Yusuf is dan weer alsmaar meer incontournable. De plaatsen op het middenveld worden zo bijzonder duur, zij het met veel soortgelijke profielen. Was de Great Old dan niet beter gebaat met pakweg een rasechte nummer zes? Ondanks de vele clean sheets is er op defensief gebied tenslotte nog steeds werk aan de winkel wil Butez, alweer prima op dreef, niet opnieuw haast wekelijks de meubelen moeten redden.



Al rekent Antwerp daarvoor dus grotendeels op Alderweireld, die verstek gaf voor de afreis naar Noorwegen. "Toby heeft last van kleine kwaaltjes. Daarom krijgt de verdediger preventief rust. Voor alle duidelijkheid: Toby is niet geblesseerd. Door nu te rusten, zou hij tegen het weekend weer topfit moeten zijn", klonk het in de officiële clubmededeling. "Het is niet zeker dat Toby de match tegen OH Leuven haalt. Dat moeten we de komende dagen bekijken", sprak Van Bommel dat bericht na afloop tegen. Blijkbaar verliepen de testen gunstig, want de aanvoerder tekent zondag alvast gewoon present in de ruime wedstrijdselectie. Afwachten of hij zijn plek centraal in de achterhoede weer inneemt.

JANSSEN DOOR HET IJS
Zo niet krijgen Almeida en William Pacho terug hun kans – Gaston Avila, voor wie Gheysens ook diep in de buidel tastte, geraakte niet tijdig speelgerechtigd. Eerder stelden we ons al eens de vraag wie straks een tandem met Alderweireld moet vormen, maar wat als hij zelf geregeld aan de kant staat? Doorheen zijn carrière was de Rode Duivel steevast een trouwe soldaat die altijd paraat stond voor zijn coaches. Op 33-jarige leeftijd komt er echter misschien stilaan sleet op het lichaam. Hier en daar een match missen lijkt daarom niet uitgesloten, zeker in een slopend seizoen waarin de duels elkaar aan een razend tempo opvolgen. En met een WK in het verschiet, waar hij eveneens een rol moet spelen.



Gelukkig is Alderweireld van nature niet blessuregevoelig. Hoewel zijn vroege adempauze enigszins zorgen baart, mag fit blijven voor hem dus geen probleem vormen. Voor die andere grootverdiener en recordtransfer Vincent Janssen is dat een ander paar mouwen. Hij was de afgelopen jaren wel vaker op de sukkel, ook nu oogt de nochtans vijf jaar jongere Nederlander allesbehalve fysiek in orde. Vast staat dat Janssen tegen Lillestrom, waar hij voor de derde keer in Europa aan de aftrap verscheen, los door het ijs zakte. Zijn enige wapenfeit was een gele kaart na een uur spelen, zowaar zijn derde al. Qua doelpunten staat de teller nog altijd op nul. Vijf minuten later verloste Michael Frey hem uit zijn lijden.

PARADEPAARJDES
Met de nuttige scherpschutter tussen de lijnen liep het prompt veel vlotter, ineens hadden de Noorse verdedigers hun handen vol. In de competitie kreeg Frey, wél al meermaals aan het kanon, tot dusver trouwens telkens de voorkeur. Op basis van de punten die beide spitsen donderdag scoorden komt daar tegen OHL geen verandering in. Tot dusver brengt Janssen dus niet wat zijn landgenoten in de dug-out en bestuurskamer van hem mogen verwachten. Integendeel: vooralsnog wint Frey simpelweg het pleit. Gheysens ziet het met lede ogen aan. Nadat vorig seizoen Nainggolan slechts een schim van zichzelf was, naar eigen zeggen omwille van een blessure, dreigt zijn volgende paradepaardje ook niet langer de volbloed van weleer te zijn. Een nachtmerrie voor iemand die zich thuis voelt in de sector.

AD

POLL: Wie is volgens u een betere spits?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

76
76
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

38
38
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

43
43
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

131
131
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

76
76
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

265
265
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

97
97
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

91
91
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

119
119
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

240
240
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

311
311
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

300
300
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

99
99
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

299
299
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

195
195