Standard klaar voor 3 topdeals: ‘Beste van het land’

Standard klaar voor 3 topdeals: ‘Beste van het land’

Met 777 Partners als nieuwe eigenaar wil Standard een einde stellen aan de jarenlange sportieve en financiële laagconjunctuur. De Rouches willen vers kapitaal vergaren op de transfermarkt, maar tegelijkertijd ook kwalitatieve versterkingen aantrekken. DIe dubbele opzet neemt alvast concrete vormen aan met het nakende vertrek van Nicolas Raskin, de potentiële komst van Christian Brüls, en de recente aanwerving van Noah Ohio.


STILTE VOOR DE STORM

Ronny Deila, de nieuwe coach van Standard, sloeg net geen alarm tijdens de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen. “We zullen nog veel stappen moeten zetten. Ik ben hier nu 2,5 week en het is duidelijk dat nog veel zaken beter moeten. De ploeg mist coördinatie, complementariteit en evenwicht.” Tussen de regels door bedoelde de Noor vooral dat hij snel versterking nodig heeft om goede resultaten neer te zetten in de aankomende jaargang van de Jupiler Pro League.



“Het is belangrijker om voor de juiste spelers te gaan in plaats van zomaar spelers binnenhalen. We weten wat we willen, maar in deze fase van de markt zijn jongens nog dubbel zo duur”, verklaarde Ronny Deila aan Het Laatste Nieuws. Met enige vertraging stelde Standard donderdag dan eindelijk zijn eerste aanwinst voor. Noah Ohio, een 19-jarige centrumspits, ondertekende een vierjarig contract op Sclessin, terwijl ook Christian Brüls op weg is naar Luik. De uitgaande transfer van Nicolas Raskin zou de clubkas dan weer meerdere miljoenen moeten opleveren.

NOAH OHIO

Noah Ohio is een veelbelovend talent, wiens grote sterkte zijn indrukwekkende snelheid is. “Niemand kan me afstoppen op de counter”, zei de tiener in de Duitse pers. Hij werd opgeleid in de jeugdopleidingen van absolute topclubs zoals Manchester United, Manchester City en RB Leipzig. Ondanks een contractvoorstel van Manchester City in 2019, weigerde Ohio om te blijven bij The Citizens en zette hij zijn loopbaan verder bij Leipzig. Toen stond de Nederlands-Engelse spits trouwens ook in het vizier van Bayern München en Borussia Dortmund.

In de voorbije jaren werd hij door de Duitsers twee keer uitgeleend, aan Vitesse Arnhem en aan Austria Wien, maar beide huurperiodes waren niet meteen een groot succes. Noah Ohio werd oorspronkelijk voor anderhalf jaar uitgeleend aan Vitesse, maar de Arnhemse club stopte ‘in goed overleg’ vervroegd de samenwerking met Ohio. Naar verluidt omdat Vitesse vond dat Ohio zich niet voldoende ontwikkelde. “We verloren veel, het is dan niet gemakkelijk als je nog maar komt piepen op het professionele niveau”, zei Ohio zelf over die periode.



Desondanks heeft Noah Ohio op 19-jarige leeftijd nog steeds een grote toekomst en progressiemarge voor zich. Als je in de jeugdopleidingen van Manchester United, Manchester City en RB Leipzig speelde, en ook U19 international bent bij Oranje, dan heb je toch wel het een en ander in je mars. Fergal Harkin, de nieuwe technisch directeur van Standard, kende Ohio nog van zijn periode bij Man City en hij beschouwde de 19-jarige als een grote opportuniteit. Volgens L’Avenir wilde ook Vincent Kompany hem in extremis naar Burnley halen, maar Harkin was hem dus te snel af.

CHRISTIAN BRÜLS

Standard heeft de smaak alvast goed te pakken op de transfermarkt want de Rouches zouden ondertussen ook nog Christian Brüls (Sint-Truiden) naar Sclessin willen halen. De 33-jarige middenvelder was vorig seizoen één van de grote uitblinkers van STVV en bij uitbreiding ook van de Jupiler Pro League. Voor Brüls zou het zijn tweede passage zijn bij Standard, want in het seizoen 2015-2016 werd hij door Stade Rennes al één seizoen uitgeleend aan de Luikenaars. Toen was zijn periode aan de boorden van de Samber en de Maas weliswaar geen groot succes. Vandaag zou de transfer van Christian Brüls naar Standard een kleine stunt betekenen.



Op 33-jarige leeftijd presteert de middenvelder nog steeds op een hoog niveau en vorig seizoen werd hij zelfs genomineerd voor Profvoetballer van het Jaar. “Christian Brüls echt een van de beste middenvelders van het land. Dat hij soms een beetje prettig gestoord is, moet je er bijnemen”, zei commentator en columnist Dave Peeters vorig seizoen in De Zondag. Ook ploegmaat Shinji Kagawa sprak zich onlangs lovend uit over zijn ploegmaat. “Ik hoorde dat de club Christian in tweede klasse haalde. Dat is niet normaal, zo veel talent die gast”, zei de Japanner in Het Belang van Limburg.

NICOLAS RASKIN

Maar om te investeren in nieuwe spelers, moet er ook financiële ruimte worden vrijgemaakt. Standard zeult vandaag een grote schuldenberg met zich mee, want één van de prioriteiten van 777 Partners is om voor 15 miljoen euro aan spelers te verkopen. Met dat vrijgemaakt kapitaal dienen de schulden te worden aangezuiverd en moet ook de spelersselectie stevig worden opgeknapt. Nicolas Raskin is alvast een speler die aardig wat geld in het laatje kan brengen, hoewel de Rouches hun middenvelder als onmisbaar beschouwen.

De huidige overeenkomst van Nicolas Raskin loopt eind volgend seizoen af, waardoor Standard deze zomer nog serieus kan cashen bij een transfer. Bovendien wil de ambitieuze middenvelder graag vertrekken bij Standard, hij zou namelijk niet overtuigd geraakt zijn van eerste verkennende gesprekken met het nieuwe Standard-beleid. Daarnaast wil hij liever zijn grenzen verleggen en zich verbeteren als voetballer. Club Brugge profileerde zich in de voorbije weken als een kandidaat-overnemer voor Raskin, en die interesse neemt stilaan concrete vormen aan.



Journalist Sacha Tavolieri meldde woensdag namelijk dat Club Brugge de gesprekken al geopend heeft met de entourage van Nicolas Raskin én met de clubleiding van Standard. De middenvelder is alvast gecharmeerd door de Brugse interesse, al weigeren de Rouches voorlopig om mee te werken aan een transfer. Dat kan vooral gezien worden als een onderhandelingstactiek van de Luikenaars, die zich niet in de beste onderhandelingspositie bevinden, om op die manier een zo hoog mogelijke transfersom uit de brand te kunnen slepen.

POLL: Zal Standard beter presteren dan vorig seizoen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

1
1
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

63
63
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

58
58
<strong>Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon</strong>
Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon

Club Brugge jaagt op een dodelijk doelpuntenkanon en richt zijn ogen op Williot Swedberg. De Zweedse ...

207
207
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge

Club Brugge veegde woensdag de vloer aan met KRC Genk, een huzarenstukje dat het komend weekend ...

395
395
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'

Belgische topclubs zoals Anderlecht, KRC Genk en Club Brugge hebben het de laatste tijd alsmaar ...

253
253
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."

Na de onwaarschijnlijke ontknoping van afgelopen seizoen belooft de race om het kampioenschap dit ...

602
602
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt

Ook de tweede thuismatch in de Champions' Play-Offs leverde geen puntengewin op voor Antwerp. Aan de ...

555
555
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'

De focus ligt nu uiteraard op de titelstrijd, maar achter de schermen blijkt Anderlecht ook reeds ...

188
188
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'

Een van de uitblinkers bij AA Gent in de Europe Play-Offs is ongetwijfeld Matias Fernandez-Pardo, ...

160
160
'Jackpot voor Club Brugge: gegeerd duo laat kassa rinkelen'
'Jackpot voor Club Brugge: gegeerd duo laat kassa rinkelen'

Vanuit een schijnbaar uitzichtloze positie stevent Club Brugge plots af op een mooi seizoenseinde. ...

601
601
Titelhoop Club Brugge neemt toe: "Dat geef ik je op een blaadje"
Titelhoop Club Brugge neemt toe: "Dat geef ik je op een blaadje"

Cercle Brugge speelt zondag gastheer voor koploper RSC Anderlecht. Groen-Zwart ging een paar dagen ...

711
711
Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"
Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"

Frank Raes is al een tijdje met pensioen, officieel dan toch. Als freelancer blijft hij nog ...

179
179
Vrancken looft concurrent: "De beste tegenstander die we al hebben gehad"
Vrancken looft concurrent: "De beste tegenstander die we al hebben gehad"

KRC Genk moet zondag al opnieuw aan de bak. Tegenstander is dan ook weer Club Brugge, dat de ...

338
338
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'

Jonathan David is ondertussen al enkele jaren een sterkhouder bij het Franse Lille. De Canadees ...

48
48