Cyriel Dessers geeft Genk knallende koppijn

Cyriel Dessers geeft Genk knallende koppijn

De deadline is verstreken: Cyriel Dessers trekt dan toch niet definitief naar Feyenoord. Dat lieten de Rotterdammers, die hem het afgelopen jaar met succes huurden, intussen officieel weten aan KRC Genk. Daar mag men de spits binnenkort dus terug op het oefenveld verwachten, al is het nog maar de vraag of hij wel een toekomst heeft in de Cegeka Arena. Een pittig dilemma dringt zich op. Niet alleen voor de Limburgers, maar ook voor Dessers zelf.


Een ultieme poging van Feyenoord om Dessers alsnog te overtuigen draaide op niks uit. Nochtans leken beide partijen doodgraag met elkaar verder te willen. Dankzij zijn 21 doelpunten in 47 optredens voor de Rotterdammers, met vooral een glansrol op weg naar de finale van de Conference League, groeide het 27-jarige speerpunt het voorbije seizoen tenslotte uit tot meer dan zomaar een cultheld in de Kuip. Zelf voelde Dessers zich daar na een mindere periode in eigen land ook opnieuw uitstekend in zijn vel. De vertrouwde omgeving bij onze noorderburen, waar hij voorheen reeds uitblonk bij NAC, Utrecht en vooral Heracles, deed hem zichtbaar deugd. Bovendien beschikte Feyenoord over een aankoopoptie van vier miljoen, een schappelijke som. Niks leek een permanente overstap dan ook in de weg te staan.

WARM WEERZIEN
Het nummer drie in de Eredivisie, op financieel vlak al langer in lastig vaarwater, moest enkel nog even zoeken naar de benodigde centen. Eens die bij elkaar waren gescharreld, leek het slechts een kwestie van tijd vooraleer alle handtekeningen waren gezet. Tot er plots een kink in de kabel kwam. Feyenoord bleek immers niet in staat om te voldoen aan Dessers zijn hoge looneisen, die het totaalpakket zouden opkrikken tot ruim tien miljoen. De tweevoudig Nigeriaans international, in Genk nog onder contract tot medio 2024, strijkt daar blijkbaar dus toch een aardig salaris op. Als co-topschutter in Nederland werd Dessers twee jaar geleden dan ook in huis gehaald als een absolute toptransfer. Genk legde toen zelf vier miljoen op tafel voor de goalgetter, die nadien de concurrentiestrijd verloor van Paul Onuachu.



Toch zullen de Limburgers zich hun investering niet per se beklagen, noch erom malen dat Dessers in Rotterdam geen akkoord bereikte. Nochtans kon Genk haar geld zo meteen alweer terugverdienen. Dimitri de Condé, een zelfverklaard fan van het eerste uur, hield de deur evenwel altijd open voor een terugkeer. Ondanks zijn matig rapport in Genk, met acht treffers en vijf assists in 40 optredens, gelooft het Head of Football namelijk nog steeds volop in diens kwaliteiten. Zijn sterke prestaties in de Kuip sterken hem uiteraard in die overtuiging. "Cyriel zal in de voorbereiding opnieuw aansluiten bij KRC Genk. We kijken alvast uit naar het warm weerzien in Blauw-Wit", klonk het woensdag alleszins op de clubwebsite. Een scenario waar Dessers zelf in recente interviews evenmin zijn neus voor ophaalde.

VRIJE BAAN
Sinds hij tijdelijk werd doorgestuurd is er tenslotte veel veranderd in de Cegeka Arena, waar bij Dessers zijn aankomst Hannes Wolf nog de plak zwaaide. Het lijkt haast een eeuwigheid geleden. Nadat het ook onder Jess Thorup en John van den Brom niet bepaald wou vlotten, passeerde inmiddels tevens Bernd Storck de revue. Met kersvers T1 Wouter Vrancken, wiens aanpak op het eerste gezicht wel past bij het voormalig jeugdproduct van OH Leuven, zou het daarentegen wel eens prima kunnen matchen. Bovendien ligt een basisplaats voor het grijpen. Hoewel dat vorige zomer eveneens het geval leek, en hij toen uiteindelijk toch gewoon op post bleef, is Onuachu nu immers echt wel toe aan een transfer. Zo lovend hij zich telkens uitliet over Dessers, zo vernietigend was De Condé dan weer voor Iké Ugbo.



Voor hem lijkt de deur dan ook onherroepelijk gesloten na zijn uitleenbeurt aan Troyes, wat maakt dat de spoeling voorin momenteel uiterst dun oogt. Rekening houdend met een vertrek van Onuachu heeft Vrancken voorlopig enkel jonkie András Németh voorhanden als nummer negen. Daarom mag er diep in de punt sowieso nog wel wat bij. Door simpelweg Dessers weer in de armen sluiten mag De Condé een van de voornaamste prioriteiten op zijn lijstje reeds schrappen en moet hij louter nog op zoek naar een alternatief. Einde verhaal, zou je dus denken, al liggen de kaarten toch net iets ingewikkelder. Genk kan er per slot van rekening ook voor opteren om alsnog te cashen op de spits. Naar verluidt zijn andere gegadigden in het buitenland bereid om verder te gaan dan Feyenoord voor zijn handtekening.

VRAAG VOOR VRANCKEN
Niet alleen zouden zij tegemoet willen komen aan Dessers zijn persoonlijke eisen, ook voor Genk komt er zo mogelijk nog een lucratiever aanbod op tafel. Aan interesse alvast geen gebrek, een troef die De Condé kan uitspelen om het onderste uit de kan te slepen. Zelf heeft hij dan wel geen twijfels bij Dessers, diens profiel leunt toch niet bepaald aan tegen dat van Onuachu. Anders dan de all-round targetman is de eerste Conference League-topschutter aller tijden niet het type om het volledige gewicht van de aanval te dragen, noch een garantie om diens immense productie te evenaren. Dessers overschreed zopas voor het eerst de kaap van 20 doelpunten op het hoogste niveau, voor Onuachu een zogenaamd 'minder' jaar. Hoe zeker zijn de Limburgers ervan dat Vrancken hem optimaal kan laten renderen?



Dan is langs de kassa passeren misschien een betere optie, al mogen de verwachtingen op dat gebied  niet te hoog liggen. Dubbele cijfers zitten er wellicht niet in, anders had Feyenoord wel toegeslagen. De Rotterdammers, die veel te lang draalden vooraleer de onderhandelingen aan te knopen, hadden evenwel slechts recht op 60 procent van het transferbedrag indien ze Dessers direct terug van de hand zouden doen. Vermits die transactie niet als winstgevend werd beschouwd in de Kuip, kunnen we er dus vanuit gaan dat het plafond lager ligt dan een tiental miljoen. Desalniettemin geld dat Genk goed zou kunnen gebruiken. Tenzij de kaart van Dessers voortaan voluit getrokken wordt, lijkt verkopen dan misschien toch geen verkeerde oplossing. Zelf zegt hij daar trouwens ook geen 'neen' tegen.

PROEFPERIODE
Hoewel hij een nieuwe kans in Genk best ziet zitten, en niet meteen keet zal schoppen als hem een transfer wordt ontzegd, staat Dessers er namelijk tevens voor open om andere lucht op te snuiven. Zijn topjaar verzilveren met een fraaie transfer dus, liefst zowel op sportief als financieel vlak. Per slot van rekening zou het zomaar wel eens zijn laatste kans zullen zijn om zulk een sprong nog te wagen. Eens er een dergelijk bod in de bus valt een stevig dilemma voor beide partijen, al hoeft de knoop nog niet direct worden doorgehakt. Zoals vermeld is het de bedoeling dat Dessers straks de trainingen hervat in Genk, in de weken nadien zal zijn dossier ongetwijfeld meermaals geëvalueerd worden. Als de reünie tegenvalt, kunnen de wegen eind augustus nog steeds scheiden. Een proefperiode, zeg maar.



Tegen dan kan de belangstelling wel bekoeld en de jackpot alweer gaan vliegen zijn, maar ongetwijfeld blijft Dessers op heel wat lijstjes pronken. Wie weet zit er bij een vliegende start zelfs nog meer in. Een extra pluspunt om hem te houden is dan weer de afwezigheid van Nigeria op het WK in Qatar. Een zware belasting voor de internationals, zoals Genk de afgelopen jaren al mocht ondervinden. Tot slot nog dit: vervang Dessers zijn naam door een nobele onbekende met dezelfde adelbrieven, en iedereen in de Cegeka Arena zou laaiend enthousiast zijn over de aanstaande versterking. Afwachten dus of hij werkelijk opnieuw met een propere lei mag beginnen. Zo niet, wenkt een lucratieve transfer naar een topcompetitie. Niet slecht voor iemand die een jaar geleden bijna in de Spaanse tweede klasse voetbalde.

POLL: Genk kan Dessers volgens mij best ...

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

33
33
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

79
79
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

108
108
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

39
39
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

150
150
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

154
154
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

171
171
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

625
625
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

611
611
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

66
66
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

187
187
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

105
105
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

428
428
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

692
692