Mazzu heeft meteen groot probleem bij Anderlecht

Mazzu heeft meteen groot probleem bij Anderlecht

Het is quasi zeker dat Felice Mazzu volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van RSC Anderlecht wordt. De Trainer van het Jaar loodste dit jaar Union naar een onverhoopte tweede plaats en straks moet hij dus nieuwe successen boeken bij Sporting. Het is wel nog maar de vraag op welke manier Mazzu dat zal doen. De Italo-Belg haalde bij Union en Charleroi uitstekende resultaten met reactievoetbal, maar bij Anderlecht moet het spel ook esthetisch, aanvallend en dominant zijn.


NIET DOMINANT, WEL RESULTATEN

Union SG was dit seizoen de grootste titelconcurrent van Club Brugge en dat hebben de Brusselaars grotendeels te danken aan een uitgekiend transferbeleid, gecombineerd met de tactische expertise van Felice Mazzu. De groep van Union bestaat uit spelers die perfect beantwoorden aan de ideologie van de coach, want hij hanteerde bij Union ietwat dezelfde speelwijze als bij Charleroi tussen 2013 en 2019. Dat wil zeggen resultaatgericht en met omschakelingsvoetbal, het stokpaardje van Mazzu.

Union SG eindigde dit seizoen op een onverhoopte tweede plaats in het klassement en de Brusselaars verwezenlijkten die straffe stoot met verticaal voetbal en een snelle omschakeling. De ploeg van Felice Mazzu vergaarde daarom over het ganse seizoen slechts 46% balbezit, goed voor elfde plaats in de Jupiler Pro League. Amper vijf ploegen verzamelden dit seizoen dus minder balbezit dan Union, maar toch slaagde de club erin om als tweede te eindigen in het puntenklassement.



Felice Mazzu liet het balbezit steeds over aan de tegenstander en hij weigerde bijgevolg om zijn eigen ploeg het initiatief te laten nemen. Dat wil zeggen dat Union er steeds voor koos om snel omschakelingsvoetbal te spelen, en helemaal niet dominant of overheersend. Union haalde in de wedstrijden tegen KRC Genk bijvoorbeeld 36% balbezit, tegen Seraing 35%, AA Gent 33% en Anderlecht 33%. Dat zijn stuk voor stuk erg lage percentages, maar Mazzu pakte met een bescheiden balbezit wel fraaie resultaten.

DE BASIS GELEGD BIJ CHARLEROI

Felice Mazzu was met dat reactievoetbal niet aan zijn proefstuk toe. Bij Sporting Charleroi hanteerde hij namelijk eenzelfde tactiek, weliswaar met minder kwaliteitsvolle spelers dan bij Union dit seizoen. Mazzu haalde in zijn laatste vier seizoenen bij Charleroi gemiddeld 46% balbezit, waarmee Charleroi in dit onderdeel elk seizoen steevast bij de laagst geklasseerde ploegen eindigde. Desondanks loodste Mazzu zijn ploeg naar een achtste, zesde, derde en negende plaats in het puntenklassement.



Felice Mazzu houdt dus niet van dominant voetbal met veel balbezit, maar hij is wel een erg resultaatgerichte coach. Bij Charleroi en Union werd deze tactiek toegejuicht, want beide clubs beleefden onder zijn bewind een sportieve hoogconjunctuur. Het is nog maar de vraag of die reactieve aanpak ook zal aanslaan bij Anderlecht, waar resultaten hand in hand gaan met mooi, aantrekkelijk en dominant voetbal.

AANGEPAST EN GEFAALD BIJ GENK

Dat probeerde Felice Mazzu eerder al eens te verwezenlijken bij KRC Genk, maar een groot succes was dat echter niet. Tegen zijn natuur in, borduurde de Italo-Belg verder op het goede werk van Philippe Clement. Dat wil zeggen dominant en aanvallend voetbal, weinig speculerend op de tegenaanval en de reactie. Mazzu pakte bij Genk een gemiddeld balbezit van 55%, wat naar zijn normen een hallucinant hoog balaandeel is. Maar de resultaten vielen echter tegen met een achtste plaats op het moment van zijn ontslag.



Hét grote vraagstuk voor het aankomende seizoen is aldus het volgende: zal Felice Mazzu zich aanpassen aan Anderlecht, of zal Anderlecht zich aanpassen aan Mazzu? Zal de Italo-Belg zijn eigen stijl (willen) verloochenen om te kunnen voldoen aan het voetbalromantisch Anderlecht-DNA? Dat probeerde hij eerder bij KRC Genk, waar hij op het tactisch gebied te weinig zichzelf was. Mede door nog andere redenenen was zijn eerste passage bij een Belgische topclub geen onverdeeld succes.

OP Z’N WEILERS?

Of zal de kritische achterban van Paars-Wit het omschakelings- en resultaatgericht voetbal, hét handelsmerk van de coach, wel weten te appreciëren? “Geschiedenis en traditie scoren geen goals”, zei René Weiler destijds toen hij zwaar onder druk lag bij Anderlecht. Nochtans won hij de titel met Sporting, maar was de geleverde spelkwaliteit niet volgens de normen van het publiek. Dat leverde hem bakken kritiek op en vervolgens ook zijn C4. Maar na Weiler in 2017 pakte geen enkele coach nog de titel bij Sporting.

RSC Anderlecht werd voor het laatst kampioen in het seizoen 2016/17 en toen liet René Weiler zijn ploeg in de omschakeling voetballen. Dat was ongezien bij de Belgische recordkampioen, waar resultaten en dominant voetbal hand in hand gaan. De resultaten waren er wel onder Weiler, maar het voetbal was niet aantrekkelijk. En dus moest de Zwitser vliegen. In die optiek wordt het dus erg spannend afwachten hoe de ‘reactieve’ Felice Mazzu zich straks zal profileren bij Anderlecht.



Zal hij zijn eigen beproefd omschakelingsvoetbal hanteren, waarbij de resultaten van primordiaal belang zijn? Of waagt hij zich aan een meer aanvallende en dominante tactiek, iets wat niet meteen zijn forte is? In 2016/17 pakte Anderlecht onder Weiler bijvoorbeeld 31% balbezit tegen Club Brugge, 34% tegen AA Gent, 36% tegen Standard en 37% tegen Zulte Waregem. Gelijkaardige gemiddelden die Union dit seizoen neerlegde onder Mazzu.

Felice Mazzu voerde de voorbije week meerdere diepgaande gesprekken met het clubbestuur van RSC Anderlecht, waarin de visies van beide partijen ongetwijfeld uitvoerig besproken werden. Het wordt nog afwachten tot aan de seizoensvoorbereiding van de komende jaargang om vast te stellen wie zich uiteindelijk aan wie moet aanpassen. Resultaten boven voetbalromantiek? Of toch de ideale maar ambitieuze combinatie van beide werelden?

POLL: Wie moet zich aanpassen aan wie?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Declan Rice slikt walgelijke gezangen, X reageert vernietigend
Declan Rice slikt walgelijke gezangen, X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

8
8
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'

Liverpool FC gaat momenteel door enkele moeizame weken. Desondanks wordt er achter de schermen op ...

13
13
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke

Tessa Wullaert is ongetwijfeld de vaandeldraagster van het vrouwenvoetbal in België. De ...

39
39
'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'
'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'

Domenico Tedesco is momenteel druk in de weer met het vormen van zijn EK-selectie bij de Rode ...

37
37
<strong>Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast</strong>
Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast

Anderlecht richt zijn pijlen op David Oduro, een veelbelovende 17-jarige Ghanese wingback die indruk ...

135
135
Club Brugge krijgt gunstig advies over stadionplannen
Club Brugge krijgt gunstig advies over stadionplannen

Na de 4-0 zege daverde Jan Breydel op zijn grondvesten. Plots is het stadion van Club Brugge weer ...

160
160
'Louwagie zet alle zeilen bij: recorddeal voor AA Gent'
'Louwagie zet alle zeilen bij: recorddeal voor AA Gent'

De overname door Sam Baro luidt een nieuw tijdperk in bij AA Gent, dat dankzij de kersverse eigenaar ...

105
105
'Hayen krijgt kans: Club Brugge staakt zoektocht naar T1'
'Hayen krijgt kans: Club Brugge staakt zoektocht naar T1'

Van een schokeffect gesproken. Sinds het ontslag van Ronny Deila onderging Club Brugge een heuse ...

595
595
Riemer verschaft update over terugkeer van Verschaeren
Riemer verschaft update over terugkeer van Verschaeren

Na het uitvallen van Anders Dreyer en Kasper Schmeichel dreigt Anderlecht de titelrace flink ...

185
185
Verwachte 11: Van Bommel onthult plan, 2 wissels bij Union
Verwachte 11: Van Bommel onthult plan, 2 wissels bij Union

Na de zeges van Anderlecht en Club Brugge kan Union maar beter winnen van Antwerp op de ...

192
192
'Over en out: grootverdiener richting exit bij Club Brugge'
'Over en out: grootverdiener richting exit bij Club Brugge'

Terwijl de sportieve successen mekaar plots weer in sneltempo opvolgen blijkt Club Brugge ook reeds ...

720
720
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027

Jorthy Mokio vierde dinsdag zijn debuut als titularis bij AA Gent, dat het 16-jarig toptalent op die ...

204
204
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg

Dankzij een vlotte 3-0 zege tegen Cercle Brugge blijft Anderlecht voorlopig eenzaam koploper. Niks ...

596
596
Club Brugge reageert na njet van Raad van State
Club Brugge reageert na njet van Raad van State

Het stadiondossier van Club Brugge is de voorbije jaren een echte calvarietocht gebleken. In 2007 ...

1017
1017
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"

Anderlecht speelt tot dusver wisselvallige play-offs, maar in het eigen Lotto Park staat Paars-Wit ...

245
245