KRC Genk begaat gruwelijke flater

KRC Genk begaat gruwelijke flater

Het hing al enkele weken in de lucht, maar sinds zondag is het ook officieel: Bernd Storck is niet langer de coach van KRC Genk. De Duitser werd binnengehaald als de tegenpool van John van den Brom, maar die ommezwaai in visie en persoonlijkheid bleek iets te drastisch. In het verleden werd Storck ook al twee keer genoemd als potentiële vervanger van Philippe Clement en Felice Mazzu, maar uiteindelijk bleek Genk niet de juiste biotoop van de Duitser. De aanstelling van Storck was een duidelijke miscasting van Dimitri de Condé & Co, want het voorbije halfjaar ging zomaar verloren.


GEEN SCHOKEFFECT

Bernd Storck is een man van z’n woord. “Ik moet jullie teleurstellen, de club en ik spreken pas zondag over de toekomst”, zei de coach van KRC Genk eerder deze week op de persconferentie in aanloop van de match tegen KV Mechelen. De Duitser voelde de bui wel hangen, want in de voorbije weken werd Wouter Vrancken prominent naar voor geschoven als de nieuwe coach van de Limburgers. “Het was toen ik begin december overnam ook mijn doel om de top vier te halen en daarin zijn we niet geslaagd. Dat vind ik heel jammer”, zei Storck.



KRC Genk communiceerde zondag daadwerkelijk over de toekomst en daarin gaat het verder zonder Bernd Storck. Da’s geen grote verrassing, gelet op de wisselvallig prestaties van de Limburgers onder de Duitse coach. En als je weet dat Wouter Vrancken straks een vrije trainer wordt, dan vallen alle puzzelstukjes vlotjes in elkaar. De slotsom is dan ook dat Storck niet aan de verwachtingen van de clubleiding voldeed. Er werd een schokeffect verwacht na het ontslag van John van den Brom, maar die bleef uiteindelijk uit.

DE CLUB VAN DE TEGENPOLEN

Nochtans was KRC Genk oorspronkelijk erg gecharmeerd door Bernd Storck. Hij werd in december vorig jaar de coach van de Limburgers, maar de Duitser stond voordien ook al enkele keren dichtbij een verhuis naar Genk. Storck was namelijk al twee keer in beeld bij Genk, eerst om Philippe Clement of te volgen en daarna als plaatsvervanger van Felice Mazzu. Genk duwde in december door voor Storck omdat de club wilde breken met de ‘gematigde’ en ‘losse’ aanpak van John van den Brom. En daar was de Duitser de juiste man voor.

Bernd Storck bewees bij Moeskroen en Cercle Brugge dat hij onverbiddelijk was voor spelers die fysiek niet in orde was. Daarnaast staat hij bekend als een coach die een strakke aanpak hanteert en de discipline vooropstelt. De tegenpool dus van John van den Brom en dat was ook de opzet van de Genkse clubleiding. “Discipline moet er overal zijn, niet alleen op het veld maar ook ernaast”, waarschuwde Storck al meteen op de persconferentie voor zijn aanstelling bij KRC Genk. “Ik heb matchen van Genk bekeken en het viel me op dat er veel spelers wandelden. Het moderne voetbal draait om meters maken.”



Door Bernd Storck aan te stellen als tegenpool van John van den Brom wilde KRC Genk het over een totaal andere boeg gooien. De Limburgers deden dat in het verleden trouwens ook al, met Felice Mazzu, Hannes Wolf, Jess Thorup en John van den Brom. Stuk voor stuk coaches die qua visie en persoonlijkheid loodrecht tegenover hun voorganger stonden. Alleen bleek die benadering in het verleden nooit erg succesvol. En met Storck was dat dus opnieuw zo.

NIEUWE WETTEN VAN STORCK

Bernd Storck voerde op en naast het veld veel wijzigingen door in vergelijking met zijn voorganger John van den Brom en dat vergde bijgevolg een grote aanpassing van de spelers. Hij liet lockers installeren in het spelershome waar iedereen zijn gsm moest droppen bij aankomst op de club. Op die manier verplichtte Storck zijn spelers om meer te praten en communiceren met elkaar. Daarnaast werd het gezamenlijk ontbijt verplicht, om de samenhang in de groep te vergroten.



Op het trainingsveld focuste Bernd Storck voornamelijk op de fysieke conditie van zijn spelers en op discipline. Op die manier verschenen Mike Trésor en Tobe Leysen eens niet op de het wedstrijdblad omdat het duo niet helemaal binnen de lijntjes kleurde tijdens de trainingsweek. Daarnaast was een analyse over eerstkomende tegenstander een traditie. De coach toonde voor elke training namelijk een powerpointpresentatie en videobeelden in functie van de tegenstander.

NOOIT MEA CULPA

Bernd Storck gaat prat op zijn eigen voetbalvisie en daar wijkt hij geen centimeter van af. Tijdens zijn persvoorstelling stelde hij dat Genk het potentieel heeft om zijn filosofie door te voeren met attractief, dominant en proactief voetbal. Maar Storck miste zijn start al volledig tegen Rapid Wien. Hij had amper 24 uur voorbereiding gehad op de wedstrijd, maar het 0-1 verlies lag naar eigen zeggen niet aan zichzelf. Dat zouden we verderop in het seizoen nog vaker te horen krijgen.

“De eerste helft verraste me. Door wat ik op training zag, dacht ik dat we verder stonden”, zei Bernd Storck na zijn eerste wedstrijd met KRC Genk tegen Rapid Wien. Storck probeerde vanalles uit in deze match, van meerdere vervangingen tot vele positiewissels in de wedstrijd. Maar veel succes kenden zijn ingrepen niet. Logisch, volgens hem. “Het was 24 uur. Sorry, maar ik kan geen mirakels verrichten”, klonk het. Nochtans zei hij één dag eerder dat één dag voldoende was om een goede match te spelen tegen Rapid Wien.



Daags na de wedstrijd benadrukte Bernd Storck waar het allemaal verkeerd liep. En opnieuw stak hij de hand niet in eigen boezem, maar wees hij met de vinger naar de spelers én zijn voorganger John van den Brom. Weinig sympathiek van de Duitser. “ Ik zag ook veel eenvoudige fouten in de opbouw. Daarmee lok je de tegenstander uit zijn kot” … “Om alle fouten van de eerste 20 minuten op te lijsten, hadden we anderhalf uur nodig. Ik heb nog nooit een ploeg gezien die tactisch zo veel fouten maakte. Dat heeft alles te maken met tactisch vernuft, met de manier waarop spelers zijn opgeleid. Of liever: niet opgeleid”, citeerde Het Nieuwsblad.

KRITIEK OP STORCK

Ook later in het seizoen schoof Bernd Storck de verantwoordelijkheid voor de tegenvallende prestaties en resultaten steeds door. Nochtans maakte de Duitser ook wel wat fouten in zijn aanpak. Gert Verheyen nam hem bijvoorbeeld op de korrel na de wedstrijd tegen Union. De analist vond dat Storck een kolossale fout maakte met de positionering van Daniel Muñoz, die als rechtsback voortdurend naar binnen kwam als een inverted fullback. “Dat werd weggelachen door het enthousiasme van Union.”

“Het was ook een zeer raar idee van Storck, ja”, zei Gert Verheyen in zijn analyse voor Het Nieuwsblad. “Het speelde Union in de kaart dat Genk het veld niet breed hield. Maar dat kwam dus doordat Storck dacht dat je door tactiek kan winnen.” Ook andere collega’s vonden Storck bij Genk allerminst een match. “Bernd Storck is ongetwijfeld een vakman, ook al wrijven sommigen hem een gebrek aan flexibiliteit aan. Maar soms passen trainers niet in een club”, zei Jacques Sys in Sport/Voetbalmagazine.



“Hij is in Genk aangekomen met heel grote woorden, alles was slecht, de fysiek en de tactiek, maar veel goeds heeft hij daar nog niet verricht”, waarschuwde Franky Van der Elst al in maart in De Zondag. Imke Courtois vond Genk en Bernd Storck zelfs één van de grootste ontgoochelingen van het seizoen. “ Ik sloeg hem heel hoog aan, maar Genk moet toch altijd een Europees ticket halen?” zei de analiste vorig weekend in De Zondag.

DERDE MISCASTING

Het is heus geen schande dat het niet goed klikte tussen KRC Genk en Bernd Storck, hoewel de Limburgers hem voordien ook al twee keer wilden binnenhalen als hoofdcoach. De Duitser moest roeien met de riemen die hij had en ondanks de tegenvallende resultaten en prestaties bracht hij toch een bepaalde meerwaarde tegenover zijn voorganger John van den Brom. Om te beginnen acteerde Genk efficiënter voor het doel, wat resulteerde in meer gescoorde doelpunten. Da’s altijd goed nieuws.



Daarnaast slikte Bernd Storck op gemiddelde basis minder doelpunten dan John van den Brom. Ook dat is een serieuze verbetering van de Duitser. Genk plukte tevens de vruchten van zijn intensief en fysiek werk, want op het gebied van pressing en intensiteit presteerde enkel Cercle Brugge beter dan de ploeg van Storck. Bovendien werden er meer ballen gerecupereerd, meer duels gewonnen, en directer gevoetbald. Helemaal dramatisch was de passage van Storck allerminst. Maar de ideale coach voor Genk is hij niet, ondanks het feit dat de clubleiding hem drie keer (mis)castte als de geknipte hoofdcoach voor de club.

POLL: Was Storck een miscasting van Genk?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

48
48
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

161
161
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

296
296
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

82
82
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

499
499
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

578
578
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

227
227
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

360
360
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

937
937
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

980
980
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

745
745
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

223
223
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1462
1462
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

341
341
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

296
296