Schreuder laat grote kater achter bij Club Brugge

Schreuder laat grote kater achter bij Club Brugge

Op voorspraak van Alfred Schreuder haalde Club Brugge in januari Sargis Adamyan binnen op huurbasis. De start van de Armeniër in het Jan Breydelstadion was fenomenaal, vooral door zijn vele doelpunten, maar stilaan wordt het duidelijk dat Adamyan echter geen pure killer voor het doel is. Op de laatste speeldag van de reguliere competitie miste hij bijvoorbeeld zes doelkansen en scoorde hij geen enkel doelpunt. En dat terwijl er intern al grote twijfels heersten omtrent het lichten van zijn aankoopoptie


DE BESTE VAN BELGIË

Het kennersoog van Alfred Schreuder leverde Club Brugge in januari een supertransfer op. De Nederlandse coach pikte een oude bekende op bij zijn vorige werkgever TSG Hoffenheim, waarvan Schreuder wist dat hij de ontbrekende schakel voor zijn elftal zou zijn. Sargis Adamyan was zijn naam, en de Armeniër miste zijn start in het Jan Breydelstadion allerminst. Na 6 competitiewedstrijden telde Adamyan reeds 4 doelpunten. Die scoorde hij trouwens in een beperkte tijdspanne van amper 323 speelminuten. Met een indrukwekkend gemiddelde van 1,11 doelpunt per 90 minuten was Adamyan toen veruit de meest regelmatigste doelpuntenmaker van de Belgische competitie.

Regelmatig doelpunten scoren is een grote kwaliteit als spits, maar Sargis Adamyan koppelde daar ook een hoge efficiëntie voor het doel aan toe. Zijn eerste 4 doelpunten scoorde hij namelijk middels amper 10 doelkansen. Daarom was Adamyan, na zijn eerste 6 competitiewedstrijden voor Club Brugge, niet alleen de meest regelmatige spits op de Belgische velden maar meteen ook de efficiëntste. De West-Vlamingen haalden duidelijk een echte sluipschutter aan boord en Alfred Schreuder mocht zich nadrukkelijk op de borst kloppen met de huurtransfer van Adamyan.



“Toen ik hem bij Hoffenheim had, was hij de best scorende wisselspeler van de Bundesliga”, zei Alfred Schreuder al nadat de transfer van Sargis Adamyan naar Club Brugge afgerond was. Zijn doelpunten oogden weliswaar niet erg mooi, maar ze hingen wel tegen de touwen. Adamyan is dus effectief en efficiënt. Maar nog belangrijker: de Armeniër brengt de cruciale diepgang in het spelsysteem van Schreuder. Adamyan zoekt steeds de ruimte op in de rug van de verdediging en hij gaat nooit een duel uit de weg. In de omschakeling schuwt hij zelfs het defensieve werk niet. Kortom, een droom voor Schreuder. “Sargis houdt altijd twee man bezig”, zei de coach eerder dit seizoen.

CRUCIALE EXTRA

Sargis Adamyan werd oorspronkelijk binnengehaald bij Club Brugge om een doublure te zijn voor Bas Dost, die van Alfred Schreuder het volle vertrouwen genoot als centrale spits. Hij was ook een ander type dan Dost. De huurling van Hoffenheim bracht veel meer diepgang dan zijn collega-spits. En die specifieke kwaliteit is cruciaal in het tactisch plan van Alfred Schreuder, waardoor Adamyan al snel de basisplaats van Dost innam, en de Nederlandse spits vervolgens helemaal uit de gratie verdween bij Club Brugge.

In het speelplan van Alfred Schreuder bezit Sargis Adamyan precies de juiste kwaliteiten om een cruciale rol te vervullen. Dat hij bovendien nog eens opvallend vlot én efficiënt de weg naar het doel vindt, dat was aardig meegenomen. En onverhoopt. Adamyan is namelijk een type-spits die niét leeft van doelpunten, maar wel van veel werkkracht en ijver. Zijn intrinsiek scorende vermogen is er dan ook naar met ‘amper’ 11 doelpunten in 53 officiële wedstrijden voor Hoffenheim. Zijn 4 doelpunten in de eerste 6 competitiewedstrijden voor Club Brugge waren aldus een onverwachte extra.



René Vandereycken omschreef Sargis Adamyan zelfs als de ontbrekende schakel voor Club Brugge. “Ik zei vorige week nog dat de beste Noa Lang altijd speelt, maar in dit specifieke systeem is dat misschien niet het geval, want met zijn diepgang en werkkracht rendeert Adamyan duidelijk in de spits. Nu komen daar ook steeds meer goals bij. Hij is efficiënt op beslissende momenten”, zei de ex-bondscoach in zijn wekelijkse analyse voor de krant Het Nieuwsblad.

FERME DALING

Maar Sargis Adamyan heeft uiteraard ook zijn beperkingen, anders zou hij vandaag op wekelijkse basis spelen in de Duitse Bundesliga en niet bij Club Brugge vertoeven. De huurling van Hoffenheim is bijvoorbeeld heel erg weinig betrokken in het opbouwende spel van Club Brugge. In de match tegen KV Oostende was hij bijvoorbeeld de minst aangespeelde voetballer op de Belgische velden: Adamyan kreeg toen amper 6 passes toegespeeld door zijn ploegmaats. Dat komt vooral omdat de 28-jarige weinig technisch onderlegd is en aldus weinig nut heeft in de korte ruimtes. Het fijnere kaatswerk is daarom niet aan hem besteed.

En op de koop toe werd het in de vorige speeldag tegen KV Mechelen ook nog eens duidelijk dat Sargis Adamyan dan toch niet zo’n pure afwerker is. De Armeniër vergaarde toen maar liefst 6 doelrijpe kansen maar hij verzuimde telkens om de netten te doen trillen. Onder de centrumspitsen van de Jupiler Pro League ondernam enkel Tarik Tissoudali (tegen OH Leuven) nog meer doelpogingen, 9 om exact te zijn, dan Adamyan, maar sterkhouder van AA Gent scoorde in de vorige speeldag wel 3 goals.



Bijgevolg haalde Sargis Adamyan op de laatste speeldag van de reguliere competitie ook een enorm hoge expected goals-waarde, eentje die enkel overtroffen werd door Tarik Tissoudali en Zinho Gano (Zulte Waregem). Desondanks scoorde Adamyan geen enkel doelpunt, hoewel hij daarvoor zes grote kansen toe had. Die dramatische afwerking zorgt ervoor dat Adamyan in de lijst der efficiëntste Jupiler Pro League-spitsen daalt van nummer één naar nummer zeven.

BYE BYE SARGIS?

Dat schrijnende gebrek aan efficiëntie, dat duidelijk werd in de match tegen KV Mechelen, werd eerder dit seizoen gecamoufleerd omdat hij eerst in een uitstekende flow zat met 4 goals in 6 competitiewedstrijden. Maar na de vorige match tegen Malinwa is het duidelijk dat Adamyan geen pure goaltjesdief is, iets wat zijn intrinsiek scorend vermogen bij zijn vorige clubs trouwens bevestigt. Zelfs toen Sargis Adamyan in bloedvorm stak tijdens zijn eerste matchen voor Club Brugge, twijfelde Vincent Mannaert al om de aankoopoptie van 3 miljoen euro te lichten in zijn huurcontract.



En nu zijn scherpte voor het doel stilaan terug genormaliseerd wordt naar zijn gebruikelijk niveau, wordt de kans steeds kleiner dat Club Brugge nog overtuigd zal raken om die investering te maken. Bovendien is Alfred Schreuder, die de naam van Sargis Adamyan op tafel gooide bij Club, op weg naar Ajax, waardoor de coach nog weinig inspraak zal hebben op de Brugse zomertransfers. Bovendien twijfelde de sportieve leiding in januari al om de verhuurde Loïs Openda vervroegd terug te halen van Vitesse, maar toen bleek dat een onmogelijke opdracht.

POLL: Moet Club Brugge Adamyan houden?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

"Ik kon naar Club Brugge, AA Gent en Genk"
"Ik kon naar Club Brugge, AA Gent en Genk"

Komend weekend wordt het weer nagelbijten in de Regelation Play-Off. Charleroi kan zich bij gunstige ...

9
9
Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht
Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht

Vrijwel niemand had het wellicht voor de start van het seizoen voorspeld, maar halfweg de Champions' ...

44
44
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"

Het lijkt intussen enkel nog wachten te zijn tot de scheiding tussen AA Gent en Hein Vanhaezebrouck ...

94
94
'Alarmbellen luiden: Tedesco aan tafel met Europese klepper'
'Alarmbellen luiden: Tedesco aan tafel met Europese klepper'

Na het mislukte WK in Qatar zijn de Rode Duivels het voorbije jaar een nieuwe weg ingeslagen. ...

118
118
'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'
'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'

Anderlecht wist zich deze week te herpakken na de beschamende vertoning in Genk van vorig weekend. ...

297
297
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken

KV Mechelen kan al bij al tevreden zijn over zijn seizoen, want na een woelige start streed het tot ...

42
42
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

168
168
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"

RSC Anderlecht had in het verleden met Peter Ressel een zeer goede scout en technisch adviseur in ...

183
183
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'

De Belgische topclubs speuren de wereld rond naar versterking. Zo kijken ze heel vaak rond in ...

111
111
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht

KRC Genk wil minstens een Europees ticket bemachtigen. Nadien gaat het wellicht een drukke mercato ...

415
415
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"

De Champions' Play-Offs zijn halverweg en RSC Anderlecht heeft de leiding overgenomen van ...

228
228
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"

Royal Union SG won afgelopen donderdag voor het eerst in de Champions' Play-Offs. De Brusselaars ...

148
148
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"

KV Kortrijk wist ook in de play-downs nog geen enkele wedstrijd te winnen. De kans dat de ...

155
155
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"

Halfweg de Champions' Play-Off lijken er nog drie titelkandidaten te zijn. Anderlecht beschikt als ...

184
184
Geraerts zaait weer twijfel over toekomst: "Geen garanties"
Geraerts zaait weer twijfel over toekomst: "Geen garanties"

Vorig seizoen knokte Karel Geraerts in deze fase van het seizoen nog volop met Union voor de ...

118
118