Mertens op weg naar nieuwe romance

Mertens op weg naar nieuwe romance

Dries Mertens speelde onder Maurizio Sarri zijn beste seizoen ooit. Het was ook de Italiaanse coach die de Rode Duivel bij SSC Napoli omvormde van flankaanvaller tot spits. Met alle gevolgen - lees: een karrenvracht aan doelpunten - vandien. Vandaag probeert Sarri Mertens alvast te verleiden om een grootse reünie voor elkaar te krijgen bij SS Lazio.


ROME ROEPT

Na een liefdesverhouding van 9 jaar loopt de romance tussen Dries Mertens en SSC Napoli stilaan op z’n eind. De Napolitanen moeten flink bezuinigen en daarom weigert Aurelio De Laurentiis om de eenzijdige optie in Mertens’ contract te lichten. In zijn huidige verbintenis strijkt de Rode Duivel maar liefst 15 miljoen euro bruto per jaar op, bonussen en (teken)premies incluis. Maar dat zijn salarissen die de voorzitter van Napoli vandaag niet meer kan of wil uitbesteden.

En aldus lijkt Dries Mertens zich naar de uitgang te begeven in het Stadio Diego Armando Maradona. De Rode Duivel staat al sedert 2013 onder contract in Campanië en sindsdien is hij er uitgegroeid tot een publiekslieveling én clubicoon. Dat heeft Mertens voornamelijk te danken aan zijn sportieve prestaties en vele doelpunten, ‘Ciro’ is immers de beste scorer aller tijden voor Napoli, maar ook door zijn emotionele band met de stad en de club. De bijnaam ‘Ciro’ is trouwens niet elke buitenlander in Napels gegund. Het is een voorrecht.



Maar aan alle sprookjes komt helaas een eind en dat geldt dus ook in het geval van Dries Mertens en Napoli. De 34-jarige zal dus op zoek moeten naar een nieuwe werkgever en mocht het kunnen, dan zou Mertens zijn loopbaan graag verderzetten in Italië. En dat zou zomaar eens kunnen. Het is namelijk een publiek geheim dat SS Lazio de ervaren aanvaller naar Rome wil halen. En da’s helemaal geen toeval. Maurizio Sarri is momenteel de coach van Lazio en die onderhoudt een goede band met Mertens. Sterker nog. Het was Sarri die hem bij Napoli voor het eerst als spits uitspeelde.

DE GOUDEN ZET VAN SARRI

Door het vertrek van Gonzalo Higuaín en een blessure bij de eerste spits Arkadiusz Milik, werd Dries Mertens in december 2016 toevallig als centrale aanvaller gebruikt bij Napoli. Maurizio Sarri had alvast geen spijt van die beslissing want Mertens scoorde in zijn eerste wedstrijd in die nieuwe rol meteen een hattrick tegen Cagliari en daarna zelfs een vierklapper tegen Torino. Mertens eindigde dat seizoen met een persoonlijk record van maar liefst 38 doelpunten. Dat was best wel opvallend, want in de beginperiode gebruikte Sarri hem niet als een basisspeler maar doorgaans als een luxe-invaller.

“Ik werd echt gek van die mens (Sarri nvdr.) en ik heb mij vaak kwaad gemaakt. Er waren momenten dat ik met hem op de vuist wilde gaan”, zei Dries Mertens over die periode aan Sport/Voetbalmagazine. “Op de vraag waarom ik naast de ploeg viel, antwoordde hij: er is niemand die zo goed kan invallen als jij. Ik was uniek in die rol als joker. Ik heb dikwijls gedreigd om op een dag op een belabberde manier in te vallen…” Sarri is een coach die zich maniakaal voorbereidt en diepgaande analyses maakt. Op dat vlak kan de Italiaanse coach omschreven worden als een koppige trainer. Maar Sarri kan ook zijn fouten toegeven, zoals in het geval van Mertens.



“Ik weet nog dat ik hem (Dries Mertens, nvdr.) voor het eerst vertelde dat hij als centrumspits moest gaan spelen. Ik zei hem dat als hij zich aan die rol aanpaste hij 20 doelpunten kon maken, en hij overtrof al mijn verwachtingen. Het is echt jammer dat we er op die leeftijd achter kwamen dat hij voorin kon spelen, want hij had jarenlang een van de beste spitsen ter wereld kunnen zijn”, zei Maurizio Sarri over de herpositionering van Dries Mertens als centrale spits, een beslissing waarvoor Sarri zich dus op de borst mag kloppen.

DE ROMANCE SARRI-MERTENS

Dries Mertens was oorspronkelijk erg verbaasd met zijn nieuwe positie, maar al snel groeide hij uit tot één van de meest gevreesde doelpuntenmakers van de Serie A. Dat hij momenteel de topschutter aller tijden is van Napoli bewijst dat alleen maar. “Zelfs ik was verrast. Sarri had die intuïtie en ik betwijfel of hij dacht dat ik zo effectief kon zijn,” antwoordde de Duivel over zijn transitie. “Hij (Maurizio Sarri, nvdr.) heeft zoveel voor me gedaan dat ik niet weet of ik als centrale aanvaller zou kunnen spelen voor een andere trainer.”

In 2017 gaf Dries Mertens openlijk toe in een interview met Sport/Voetbalmagazine dat hij gek is van Maurizio Sarri. Dat was namelijk het geval niet met de andere Napoli-coaches zoals Rafa Benitez of Carlo Ancelotti “Hij is de beste coach die ik heb gehad. De manier waarop hij een wedstrijd voorbereidt, hoe hij het doet zodat de spelers altijd fris aan de aftrap staan... Alles! Ik hou van coaches die de leiding nemen over hun team. … Werken met Sarri is als een goede voorbereiding op een examen: je voelt je zo goed dat je heel zeker van jezelf bent als je op school aankomt.”



Ook Maurizio Sarri stak zijn bewondering voor Dries Mertens nooit onder stoelen of banken. Tijdens hun gezamenlijke periode bij Napoli ontstond er, vooral toen Mertens uitgespeeld werd als centrale spits, een natuurlijk en wederzijds respect tussen beide heren. “Wie ik wil? ­Ronaldo, Messi of Higuain? Sorry, niemand. Ik heb al Insigne, Callejon en Mertens”, antwoordde Sarri destijds over potentiële transfers voor zijn voorhoede. Toen Sarri in 2018 Napoli inruilde voor Chelsea, wilde de Italiaan ook al Mertens meenemen naar Stamford Bridge. Maar toen lukte dat uiteindelijk niet.

DE REÜNIE

Maar volgens Gazzetta dello Sport zou een reünie tussen Maurizio Sarri en Dries Mertens weldra kunnen plaatsvinden bij Lazio. De Italiaanse coach heeft heldere gedachten om versterkingen te halen tijdens de zomermercato en Sarri wil graag spelers aantrekken waarmee hij in het verleden succesvol heeft samengewerkt. Daarnaast wordt de focus gelegd op spelers die over een aflopend contract beschikken, want Lazio heeft namelijk problemen met de liquiditeit. En in dat verhaal past Dries Mertens dus perfect. Volgens de vermaarde Italiaanse krant zou de Rode Duivel ook interesse hebben om naar Rome te verhuizen. Een nieuw liefdesverhaal lijkt aldus in de maak …

POLL: Moet Mertens naar Lazio trekken?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Leoni laat Lotto Park vieren: Anderlecht wint wéér van Cercle
Leoni laat Lotto Park vieren: Anderlecht wint wéér van Cercle

Halfweg de Champions' Play-Offs is het RSC Anderlecht dat het klassement blijft aanvoeren. De ...

77
77
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel

Club Brugge heeft woensdagavond zijn titelkandidatuur nog eens dubbel en dik in de verf gezet. ...

201
201
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen

FC Barcelona heeft een rotweek achter de rug: het sneuvelde in de Champions League en verloor ...

92
92
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit

RSC Anderlecht wou zich woensdagavond herpakken na de nederlaag van afgelopen weekend op KRC Genk. ...

222
222
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"

In de Champions' Play-Offs kreeg RSC Anderlecht woensdagavond een uitgelezen kans om zijn ...

193
193
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend van het behoud in de Challenger Pro League. En de ...

92
92
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

101
101
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

64
64
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

222
222
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

80
80
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu

Woensdagavond wordt de vijfde speeldag in de Champions' Play-Off al op gang getrapt. Daarin staan er ...

63
63
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"

Remco Evenepoel is nog steeds slechts 24 jaar oud maar heeft een palmares om jaloers op te zijn. De ...

185
185
'Slechts vier vraagstukken blijven over in EK-selectie Duivels'
'Slechts vier vraagstukken blijven over in EK-selectie Duivels'

Binnen een zestal weken gaat het EK in Duitsland al van start. Voor Domenico Tedesco wordt het zijn ...

90
90
'Antwerp mag transferdroom op zijn buik schrijven'
'Antwerp mag transferdroom op zijn buik schrijven'

De voorbije maanden verschenen meermaals verhalen als zou Antwerp krap bij kas zitten. Het moest ...

328
328
'Club Brugge maakt werk van zeer fraaie affiche'
'Club Brugge maakt werk van zeer fraaie affiche'

Lange tijd leek het een seizoen in mineur te gaan worden voor Club Brugge, maar op een maand tijd is ...

228
228