Schreuder bepaalt droomtransfer bij Club Brugge

Schreuder bepaalt droomtransfer bij Club Brugge

Alfred Schreuder moet het dit seizoen stellen met het beschikbare spelersmateriaal bij Club Brugge, maar de Nederlandse coach zal volgend seizoen ongetwijfeld een grotere inbreng hebben in het transferbeleid. Volgens buitenlandse berichten wordt Vitão (Shakhtar Donetsk) alvast genoemd als een mogelijke versterking voor Club Brugge, en de Braziliaanse verdediger bezit alvast een droomprofiel om een cruciale factor te worden in het veeleisende spelsysteem van Schreuder.


SOS MECHELE

Alfred Schreuder werd in januari aangesteld als hoofdcoach bij Club Brugge en ondanks een gebrek aan tijd, probeert de Nederlander zijn eigen principes zo goed mogelijk door te voeren. Schreuder wil altijd het balbezit in de ploeg en hij hanteert daarbij een erg offensieve tactiek. Erg verrassend is dat niet omdat hij een adept is van Pep Guardiola en omdat hij als assistent-coach eerder werkte bij Ajax en FC Barcelona. Als je de cruciale kwaliteit in de ploeg hebt, dan is het mogelijk om tika-taka voetbal te spelen. Maar bij Club Brugge is dat vandaag (nog) niet helemaal het geval.

Vooral in de centrale defensie mankeert Blauw-Zwart het cruciale voetballend vermogen om de visie van Alfred Schreuder tot in de puntjes uit te voeren, waarbij vooral Brandon Mechele uit de toon valt. “Je kunt van Mechele geen wereldvoetballer maken.” stelde Hugo Broos enkele weken geleden in Het Nieuwsblad. Hij wees op het feit dat Mechele vorig seizoen erg sterk speelde en bovendien international was, maar “toen had hij jongens als Denswil en Mitrovic aan zijn zijde en hoefde hij alleen maar op te kuisen.” Nu vergt het voetbal onder Alfred Schreuder echter meerdere dimensies en krijgen alle centrale verdedigers van hun coach een zwaarder takenpakket toegeschoven.



Brandon Mechele viel dit seizoen op het voetballend gebied uit de toon , maar ook zijn gebrek aan snelheid kwam nadrukkelijk aan de oppervlakte. De Brugse verdediging staat steeds hoog en daarom ook ver van het eigen doel. Maar als je dan over geen grote snelheid beschikt, zoals Mechele, dan wordt het toch altijd bibberen tijdens de omschakelingsmomenten. En daarom is het niet vreemd dat Club Brugge deze week in verband werd gebracht met de komst van Vitão, een Braziliaanse verdediger die tot voor kort onder contract lag bij Shakhtar Donetsk.

BUITENKANS OP DE MARKT

Door de Russische inval in Oekraïne ligt de lokale voetbalcompetitie momenteel stil. De meeste buitenlandse spelers zijn het land inmiddels ontvlucht en de FIFA heeft beslist dat de contracten van die spelers tot het einde van het seizoen opgeschort worden. Buitenlandse voetballers die aan de slag waren in Oekraïne, zoals Vitão bij Shakhtar Donetsk, zijn op die manier plots transfervrij en mogen van de FIFA vervolgens een tijdelijke overeenkomst sluiten met een andere club tot het einde van dit seizoen.



Club Brugge ziet de komst van Vitão dus als een buitenkansje, maar de West-Vlamingen zijn heus niet de enige club die hem in het vizier heeft staan. Ook Internacional, Fenerbahçe, Rangers, PAOK, Besiktas en … RSC Anderlecht zouden immers proberen om de Braziliaanse verdediger aan te trekken. Vitão is dus gegeerd wild op de transfermarkt en dat is geen verrassing. De 22-jarige bezit meerdere hoogwaardige kwaliteiten waarmee hij één op zijn positie één van de beste spelers was van de Oekraïense competitie.

VOETBALLENDE VERDEDIGER

Vitão beschikt over een uitstekende positionering en hij is ook erg comfortabel aan de bal. Dat blijkt alvast uit zijn hoge passing-zuiverheid, waarmee hij dit seizoen de op twee na beste centrale verdediger was in de Oekraïense competitie. Vitão bezet diezelfde plek op het gebied van aantal verstuurde (ook naar de final third van het veld) en verkregen passes. Daarnaast pakt hij per wedstrijd regelmatig uit met één of meerdere versnellingen met de bal aan de voet.

Het Braziliaanse voetbal en technisch onderlegd voetbal gaan hand in hand, en daarom koos Vitão in 2019 voor een transfer naar Shakhtar Donetsk. Daar kon hij namelijk in een omgeving voetballen die naadloos aansluit bij zijn specifieke kwaliteiten. Shakhtar streeft naar veel balbezit en controle in de ploeg, gebaseerd op technisch voetbal: ‘t Is geen toeval dat de Oekraïense topclub in de vorige jaren heel zwaar inzette op Braziliaanse voetballers.



Ze krijgen bij Shakhtar Donetsk namelijk de vrijheid om hun ding te doen: dribbelen en hun specifieke individuele kwaliteiten aanwenden. Kortom, de stijl van Shakhtar is op maat gemaakt voor Braziliaanse voetballers en daarom kon Vitão er zo goed aarden en bijgevolg goede prestaties neerzetten. In 2019 weigerde hij daarom zelfs een overstap naar FC Barcelona. Andre Curry, destijds een scout van Barça in Brazilië, was danig onder de indruk geraakt van de jonge aanvoerder van Palmeiras. Vitão zag een transfer naar Barcelona echter niet zitten. Omdat hij er eerst moest aansluiten bij de B-ploeg maar ook omdat Shakhtar gewoon een betere bestemming was voor hem.


MEERWAARDE OP MECHELE

Zijn voetballende skills en initiatief zijn dus dik in orde, maar ook op het puur defensieve vlak laat Vitão uitstekende prestaties noteren. Hij wint per wedstrijd gemiddeld 3 op 4 defensieve duels, waarmee hij de vierde beste centrale verdediger was in de Oekraïense competitie. Als we het totaalpakketje bekijken, dan kunnen we dus besluiten dat Vitão het ideale profiel heeft om perfect in de visie en methodologie van Alfred Schreuder te kunnen gedijen.



En dat betekent dus slecht nieuws voor Brandon Mechele. De 29-jarige stond dit seizoen al meermaals ter discussie en als er een betere oplossing zich aandient in de centrale defensie, dan bevindt de drievoudige Rode Duivel zich opeens in een erg lastige situatie bij Club Brugge. Vitão troeft hem namelijk af in de passing-zuiverheid (94% tegenover 90%) alsook in de defensieve efficiëntie (75% tegenover 70%). De Braziliaan is daarnaast 7 jaar jonger dan Mechele en hij bezit daarom nog over een ruime progressiemarge.

POLL: Zou Club beter spelen met Vitao dan met Mechele?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'AA Gent onverbiddelijk: exit wenkt voor pechvogel'
'AA Gent onverbiddelijk: exit wenkt voor pechvogel'

Met de komst van Sam Baro waait er een nieuwe wind bij AA Gent, waar CEO Michel Louwagie straks ...

3
3
Genk-flop stuurt boodschap naar Vrancken & De Condé
Genk-flop stuurt boodschap naar Vrancken & De Condé

Na een fraaie zeven op negen krijgt KRC Genk zaterdag Anderlecht over de vloer. Het ideale moment ...

80
80
'Crisis compleet bij Antwerp: licentie in gevaar?'
'Crisis compleet bij Antwerp: licentie in gevaar?'

Meer nog dan de huidige sportieve malaise eisen de financiële perikelen tegenwoordig weer een ...

266
266
'Anderlecht all-in: Fredberg krijgt carte blanche'
'Anderlecht all-in: Fredberg krijgt carte blanche'

Jesper Fredberg ging afgelopen zomer met de grove borstel door de selectie van Anderlecht. Met ...

285
285
De verwachte 11: Hayen hakt knoop door bij Club Brugge
De verwachte 11: Hayen hakt knoop door bij Club Brugge

Club Brugge heeft donderdag een afspraak met de geschiedenis in Griekenland, waar het tegen PAOK een ...

464
464
'Gheysens bibbert: Overmars richting exit bij Antwerp?'
'Gheysens bibbert: Overmars richting exit bij Antwerp?'

De titel is gaan vliegen, maar na de dubbel van vorig seizoen kan Antwerp straks wel nog opnieuw de ...

384
384
'Bologna wil alweer revelatie uit JPL wegkapen'
'Bologna wil alweer revelatie uit JPL wegkapen'

De Jupiler Pro League ontwikkelde de voorbije jaren een reputatie als een uitstekende ...

40
40
Hayen slaat 2 vliegen in één klap: "Dat heeft hij goed gezet"
Hayen slaat 2 vliegen in één klap: "Dat heeft hij goed gezet"

Op enkele weken tijd is de sfeer bij Club Brugge helemaal gekeerd. Op het einde van de reguliere ...

265
265
'Union is twee smaakmakers nu al kwijt'
'Union is twee smaakmakers nu al kwijt'

Voor de derde keer op rij dreigt Union alsnog de titel uit handen te geven. Maandenlang leken de ...

192
192
'Nieuwe favoriet dient zich aan in strijd om Onana'
'Nieuwe favoriet dient zich aan in strijd om Onana'

Het zal voor heel wat Rode Duivels een drukke zomer worden. In juni en juli staat uiteraard het EK ...

81
81
'Grootmachten zakken massaal af naar PAOK-Club'
'Grootmachten zakken massaal af naar PAOK-Club'

Club Brugge heeft om 21u mogelijk een afspraak met de geschiedenis. In een kolkend Thessaloniki ...

335
335
'Enkel op deze voorwaarde kan Lukaku bij Roma blijven'
'Enkel op deze voorwaarde kan Lukaku bij Roma blijven'

Donderdagavond worden ook in de Europa League en Conference League de tickets voor de halve finales ...

86
86
Kylian Hazard geeft Anderlecht hoop na zware blessure Thorgan
Kylian Hazard geeft Anderlecht hoop na zware blessure Thorgan

Grote vreugde bij Anderlecht afgelopen weekend, want het wist voor de eerste keer in tien ...

232
232
Voetbalbond komt met nieuws over PRD: "Vertrouwen bevestigd"
Voetbalbond komt met nieuws over PRD: "Vertrouwen bevestigd"

Het heeft de voorbije maanden al serieus gestormd rond de Belgische scheidsrechters. Niet alleen ...

48
48
TRANSFERUURTJE: 'Antwerp gaat cashen, topclubs azen op Fink'
TRANSFERUURTJE: 'Antwerp gaat cashen, topclubs azen op Fink'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

272
272