Overmars gaat meteen los bij Antwerp

Overmars gaat meteen los bij Antwerp

Gisteren (maandag) werd Marc Overmars aangesteld als de nieuwe technisch directeur van Antwerp FC. De Nederlander zal zich meteen moeten inwerken in de lopende dossiers, die zich zowel op de korte als lange termijn situeren. Wij schoven alvast 7 belangrijke werkstukken naar voor.


BRIAN PRISKE

Brian Priske pakt dit seizoen aardig wat punten met Antwerp FC, maar het sportieve niveau en kwaliteit van het spel laat bijzonder vaak te wensen over. Sinds de veelbesproken derby tegen Beerschot, toen Paul Gheysens tijdens de rust de kleedkamer binnen stormde, lijkt het einde verhaal te worden voor Priske op de Bosuil. “Hij gaat buiten. Ik zeg het u. Hij gaat buiten”, waren de niet te misverstane woorden van de Antwerp-voorzitter. Enkele dagen later nuanceerde Gheysens zijn vurige reactie, maar desondanks is het duidelijk dat Priske volgend seizoen hoogstwaarschijnlijk niet meer de coach van Antwerp zal zijn. Daarom zal Marc Overmars in de komende weken wellicht de markt verkennen, op zoek naar een nieuwe T1 met het zicht op de volgende jaargang.



AANKOOPBELEID

Door de komst van Marc Overmars beschikt Antwerp FC over een indrukwekkend netwerk en connecties bij clubs en spelers van over de hele wereld. In de hoedanigheid van directeur voetbalzaken bij Ajax was Overmars één van de beste in zijn werkveld en dat biedt The Great Old fantastische perspectieven op het vlak van het aankoopbeleid. Vorige zomer viel dat aankoopbeleid van Antwerp FC eerder tegen, maar vanaf de komende zomermercato mag er weer vuurwerk verwacht worden op de Bosuil. Overmars hanteert het ‘buy low, sell high’-principe, maar hij durft eveneens de portefeuille stevig open te trekken om grote inkomende transfers te realiseren. En dat is iets wat Paul Gheysens graag hoort. In het verleden werd hij op dat vlak nog tegengehouden door de toenmalig technisch directeur Luciano D’Onofrio, die er een eerder zuinig aankoopbeleid op nahield.

JEUGDDOORSTROMING

Marc Overmars werd in 2012, op aandringen van Johan Cruijff nota bene, aangesteld als directeur voetbalzaken bij Ajax. In die periode bracht hij door de verkoop van spelers meer dan een half miljard euro in het laatje. Die transfergelden kwamen er deels door het ontdekken van talent vanuit alle uithoeken van de wereld, maar nog meer door het verkopen van eigen opgeleide spelers. De knaltransfers van bijvoorbeeld Frenkie de Jong (FC Barcelona) en Matthijs de Ligt (Juventus) leverden de clubkas gezamenlijk 171,5 miljoen euro op. Paul Gheysens investeerde onlangs al flink in het hypermoderne en state of the art jeugdcomplex, en Overmars zal er op toe zien dat de doorstroming van de jeugd zo vlot als mogelijk verloopt. Gheysens en Overmars weten namelijk als geen ander dat een goed jeugdbeleid een lucratief businessmodel kan worden.



MANUEL BENSON

De 24-jarige flankaanvaller is dit seizoen een groot lichtpunt bij The Great Old. Eindelijk, want Manuel Benson staat al sinds 2019 onder contract op de Bosuil. Destijds was hij de duurste transfer met een aankoopprijs van 3 miljoen euro, en dit seizoen lijkt hij dat prijskaartje ten slotte te rechtvaardigen. Die uitstekende prestaties bezorgen Benson alvast de nodige buitenlandse belangstelling. Zo meldde onze redactie eerder al dat AS Monaco en Ajax hem kwamen scouten. Marc Overmars heeft meer dan voldoende ervaring in dergelijke transferdossiers, waarbij hij de overweging zal maken om Benson enerzijds een nieuw en verbeterd contract voor te schotelen. Op die manier zal zijn huidige marktwaarde van 3 miljoen euro snel de hoogte inschieten. Anderzijds kan Overmars zijn zakeninstinct en commerciële skills aanwenden om in de komende zomermercato stevig te cashen voor Benson.

DIDIER LAMKEL ZÉ

Qua intrinsiek talent is Didier Lamkel Zé één van de beste spelers van de Belgische competitie, maar de Kameroense aanvaller maakte het meermaals te bont bij Antwerp FC. De fratsen en incidenten van Lamkel Zé zijn niet meer bij te houden en daarom besloot The Great Old om het woelwater uit te lenen aan opeenvolgend het Slovaakse DAC Dunajska Streda en het Russische FK Khimki. Bij de laatste club werd zijn huurcontract ontbonden als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, waardoor hij opnieuw beschikbaar is voor Antwerp. Het Nieuwsblad sluit een terugkeer naar Antwerp FC alvast uit, maar misschien kan de inbreng van Marc Overmars wel voor een andere oplossing zorgen? Belangrijke opmerking in dit dossier: Lamkel Zé gaat straks zijn laatste contractjaar in bij The Great Old.



ALLY SAMATTA

Marc Overmars zal zich ook ontfermen over de toekomst van de huidige huurspelers bij Antwerp FC. Zoals Ally Samatta bijvoorbeeld. De Tanzaniaanse spits wordt dit seizoen ter beschikking gesteld door Fenerbahçe, en er werd tevens een aankoopoptie opgenomen in de huurdeal. Voorlopig is de passage van Samatta op de Bosuil nog geen groot succes gebleken maar daarvoor kan hij wel enkele geldige excuses inroepen. Samatta arriveerde namelijk pas op 31 augustus bij Antwerp, toen de voorbereiding al lang afgelopen was, en hij kampte ook met een groot gebrek aan wedstrijdritme. Daarnaast is topschutter Michael Frey dit seizoen incontournable als diepste spits. Al liet Samatta vorig weekend weer positief van zich spreken, toen hij als invaller de winning-goal scoorde tegen Zulte Waregem. “Ben ik hier op uitleenbasis? Dat was ik al vergeten (lacht). Op een gegeven moment zal ik met de club de situatie moeten bekijken, maar ik denk niet te ver vooruit. Of ik zelf graag wil blijven? Daar kan ik nu niks op zeggen”, zei hij aan Het Laatste Nieuws.

AURÉLIO BUTA

Indien fit, dan is Aurélio Buta één van de meest gevreesde rechtsachters van de Jupiler Pro League. Met zijn diepgang en snelheid kan hij elke tegenstander een moeilijke avond bezorgen. Sinds enkele weken is de Angolees terug helemaal fit en logischerwijze stelt Brian Priske hem vervolgens op in zijn basiselftal. Maar Buta beschikt over een aflopend contract en daarom is hij vrij om te onderhandelen met andere clubs. Iets wat hij ook doet. In een interview met Gazet van Antwerpen geeft hij namelijk toe dat er onderhandelingen lopen met Frankfurt. “Nu voel ik me klaar voor een volgende stap”, lijkt Buta mentaal al de beslissing genomen te hebben over een vertrek. Of kan Marc Overmars hem alsnog overtuigen om een nieuw contract te tekenen bij Antwerp, waardoor de club op termijn alsnog kan cashen voor hem?

POLL: Welk dossier moet Overmars het eerst aanpakken?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'

Liverpool FC gaat momenteel door enkele moeizame weken. Desondanks wordt er achter de schermen op ...

5
5
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke

Tessa Wullaert is ongetwijfeld de vaandeldraagster van het vrouwenvoetbal in België. De ...

12
12
'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'
'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'

Domenico Tedesco is momenteel druk in de weer met het vormen van zijn EK-selectie bij de Rode ...

20
20
<strong>Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast</strong>
Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast

Anderlecht richt zijn pijlen op David Oduro, een veelbelovende 17-jarige Ghanese wingback die indruk ...

120
120
Club Brugge krijgt gunstig advies over stadionplannen
Club Brugge krijgt gunstig advies over stadionplannen

Na de 4-0 zege daverde Jan Breydel op zijn grondvesten. Plots is het stadion van Club Brugge weer ...

54
54
'Louwagie zet alle zeilen bij: recorddeal voor AA Gent'
'Louwagie zet alle zeilen bij: recorddeal voor AA Gent'

De overname door Sam Baro luidt een nieuw tijdperk in bij AA Gent, dat dankzij de kersverse eigenaar ...

79
79
'Hayen krijgt kans: Club Brugge staakt zoektocht naar T1'
'Hayen krijgt kans: Club Brugge staakt zoektocht naar T1'

Van een schokeffect gesproken. Sinds het ontslag van Ronny Deila onderging Club Brugge een heuse ...

500
500
Riemer verschaft update over terugkeer van Verschaeren
Riemer verschaft update over terugkeer van Verschaeren

Na het uitvallen van Anders Dreyer en Kasper Schmeichel dreigt Anderlecht de titelrace flink ...

158
158
Verwachte 11: Van Bommel onthult plan, 2 wissels bij Union
Verwachte 11: Van Bommel onthult plan, 2 wissels bij Union

Na de zeges van Anderlecht en Club Brugge kan Union maar beter winnen van Antwerp op de ...

173
173
'Over en out: grootverdiener richting exit bij Club Brugge'
'Over en out: grootverdiener richting exit bij Club Brugge'

Terwijl de sportieve successen mekaar plots weer in sneltempo opvolgen blijkt Club Brugge ook reeds ...

685
685
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027

Jorthy Mokio vierde dinsdag zijn debuut als titularis bij AA Gent, dat het 16-jarig toptalent op die ...

195
195
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg

Dankzij een vlotte 3-0 zege tegen Cercle Brugge blijft Anderlecht voorlopig eenzaam koploper. Niks ...

576
576
Club Brugge reageert na njet van Raad van State
Club Brugge reageert na njet van Raad van State

Het stadiondossier van Club Brugge is de voorbije jaren een echte calvarietocht gebleken. In 2007 ...

984
984
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"

Anderlecht speelt tot dusver wisselvallige play-offs, maar in het eigen Lotto Park staat Paars-Wit ...

239
239
Union krijgt slecht nieuws voor cruciale trip naar Bosuil
Union krijgt slecht nieuws voor cruciale trip naar Bosuil

Voor Union is de Champions' Play-Off tot dusver een langgerekte ontgoocheling. Het begon nog als ...

142
142