Selectie Duivels: grote domper én laatste kans

Selectie Duivels: grote domper én laatste kans

Vrijdag onthult Roberto Martinez zijn selectie voor de aanstaande oefeninterlands tegen Ierland en Burkina Faso. Een tijdje terug kondigde de bondscoach reeds aan enkel spelers met minder dan 50 caps achter hun naam te zullen weerhouden, en dus zouden wel eens een paar nieuwe gezichten hun intrede kunnen doen bij de Rode Duivels. Al hoeven we volgens Martinez weinig verrassingen te verwachten. Op basis van de info die hij verschafte maakten wij toch alvast de oefening. Wie is er straks bij, en wie moet nog wat langer wachten op zijn kans – mocht die er ooit komen tenminste?


Zoek op 26 en 29 maart niet naar Thibaut Courtois, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Axel Witsel, Thomas Meunier, Yannick Carrasco, Kevin De Bruyne, Dries Mertens, Eden Hazard of Romelu Lukaku. Deze 10 tenoren blijven allemaal op stal, hoewel sommigen van hen best wat ritme zouden kunnen gebruiken. "Lang geleden smeedden we al het plan om alleen spelers met minder dan 50 caps op te roepen. Daar kom ik nu dus niet meer op terug", aldus Martinez in Het Nieuwsblad. Het was inderdaad al in november dat de Spanjaard meedeelde dat hij tijdens de komende interlandperiode vooral aan de toekomst wou denken. Per slot van rekening loopt de Gouden Generatie stilaan op haar laatste benen.

GEEN VERS BLOED
Dat betekent echter allerminst dat Martinez geen waarde hecht aan de vriendschappelijke potjes. Integendeel. "Dit is de laatste rechte lijn naar de vorming van de WK-selectie. Ik ga erg veel informatie vergaren tijdens deze stage", luidde het verder nog. Niet zomaar een jeugdkamp dus, wél een serieuze voorbereiding richting het hoofddoel in Qatar eind dit jaar. Eerder vertelde hij daarom trouwens al dat Jonge Duivels die nog nooit bij de A-kern in actie kwamen geen aanspraak zouden maken op een eerste selectie. Aster Vranckx, Yorbe Vertessen, Amadou Onana, Loïs Openda, Koni De Winter, Hugo Siquet, Maarten Vandevoordt en co, die zich moeten focussen op hun opdracht bij de U21, zijn nog niet aan de beurt. "Deze stage is niet voor spelers die nog nooit bij de A-ploeg speelden", aldus Martinez toen.



"Er zullen geen shocks in de selectie zitten. De huidige groep potentiële internationals is al erg groot. Zelfs zonder spelers met meer dan 50 caps kom ik nog makkelijk aan 30 volwaardige Rode Duivels met internationale ervaring. Het is aan hen om in de volgende wedstrijden het voortouw te nemen en te tonen wat ze in hun mars hebben", klinkt het nu. Kunnen we daaruit afleiden dat er geen debutanten aan bod zullen komen, en KV Mechelen twee weken geleden dus voor haar beurt sprak toen het fier meedeelde dat Nikola Storm tot de voorselectie behoorde? Het zou in één klap betekenen dat ook zijn ploegmaat Rob Schoofs, Mats Rits, Bryan Heynen en Orel Mangala hun ambitie op het middenveld mogen opbergen. Net zoals Alessio Castro-Montes, die nochtans over een interessant profiel beschikt.

CRUCIAAL EXAMEN
Het mag duidelijk zijn dat Martinez de oefenpartijen tegen Ierland en Burkina Faso niet louter als een verplicht nummertje tussendoor beschouwt. Wel als een cruciaal examen, waarin internationals die in Qatar eventueel reeds van nut kunnen zijn maar zich momenteel nog moeten verzekeren van hun ticket hun kans kunnen grijpen. Iets wat we nog niet wisten toen we begin november een eerste poging waagden om de nog altijd vrij dure plaatsjes te verdelen. Rekening houdend met de uiteenlopende parameters, én vanzelfsprekend de blessures van pakweg Zinho Vanheusden, Hannes Delcroix, Dennis Praet en Timothy Castagne, trachten we daarom nogmaals de experimentele selectie samen te stellen. Hieronder een 30-koppige groep van internationals met minder dan 50 caps achter de kiezen.

DOELMAN
Aan de doelmannen hoeven we weinig woorden vuil te maken. Onder de lat is Koen Casteels een certitude, net zoals Simon Mignolet – met zijn 34 lentes de veteraan in de kern – en in mindere mate Matz Sels quasi zeker op een uitnodiging mogen rekenen. Voor het laatste stekje gaat het tussen Hendrik Van Crombrugge en Thomas Kaminski, net zoals hun concurrenten allebei nummer één tussen de palen bij hun club. Gezien zijn stijgende vormcurve beschikt het Anderlecht-sluitstuk wellicht over de beste papieren. Arnaud Bodart verdween bij Standard naar de bank en komt dus niet in aanmerking.



VERDEDIGING
Vanheusden en Delcroix liggen in de lappenmand, hoewel hij wegens contractperikelen niet speelt bij Olympique Lyon is Jason Denayer wel weer fit. Bij gebrek aan alternatieven doet Martinez volgens zijn coach bij Parma voorts nog eens een beroep op Elias Cobbaut, een opmerkelijke keuze. Die andere linkspoot Arthur Theate blijft vaste titularis bij Bologna, net zoals Wout Faes in Reims en Sebastiaan Bornauw in Wolfsburg. Hij verdient dus een herkansing. Brandon Mechele won bij Club Brugge het pleit van Jack Hendry en kan net als Dedryck Boyata wat ervaring toevoegen aan de vrij jonge defensie.



MIDDENVELD
Youri Tielemans is met zijn 47 caps zowaar al de ancien van het pak, Leander Dendoncker en Hans Vanaken zijn eveneens reeds langer trouwe klanten bij het nationale elftal. Daar mag Albert Sambi Lokonga, tegenwoordig aan de bank gekluisterd bij Arsenal, bij afwezigheid van Praet misschien wel hopen op een eerste basisplaats. Voor het overige oogt de spoeling zonder mogelijke debutanten nogal dun. Het zou evenwel niet de eerste keer zijn dat Martinez zijn woord breekt. Wie weet neemt de bondscoach er met Mangala, niet meer inzetbaar bij de Jonge Duivels, dus alsnog een nieuwkomer bij.



FLANKEN
Ook op de flanken kan zich een verrassing aandienen. Begin maart schatte Leicester-manager Brendan Rodgers het herstel van Castagne op een drietal weken. Precies op tijd om bij de Rode Duivels zijn wederoptreden te vieren? Afwachten of Martinez hem er meteen bij neemt, anders maakt Joris Kayembe een (kleine) kans. Over de overige kandidaten om de zijlijn af te draven bestaat weinig twijfel. Thomas Foket keerde vorig weekend terug uit de ziekenboeg, Thorgan Hazard heeft het op twee na hoogste aantal interlands achter zijn naam. Alexis Saelemaekers tot slot was sinds het EK steevast van de partij.



POCKETS
Uiteraard kunnen diverse spelers op meerdere posities uit de voeten. Zo kweekte Leandro Trossard meer volume in Engeland, en trekt ook Dodi Lukebakio – de voorbije weken weliswaar op de bank in Wolfsburg – zich zowel hoger als lager uit de slag. Jérémy Doku is eindelijk weer fit, Yari Verschaeren opnieuw op niveau. Zijn laatste optreden dateert intussen al van anderhalf jaar geleden. Dan kwam Adnan Januzaj, bezig aan een degelijke campagne bij Real Sociedad, zowaar recenter nog in actie. Ook hij is pas terug uit blessure. Mag de linkspoot nog eens proberen om Martinez zijn hart te veroveren?



SPITS
Voorin nog meer polyvalentie met spitsen als Charles De Ketelaere, Dante Vanzeir en Divock Origi. Die laatste kwam nog aan de bak in november, maar zit zowat in hetzelfde schuitje als Januzaj. Vanzeir hoopt een vervolg te breien aan zijn debuut, De Ketelaere verschijnt haast zeker aan de aftrap – is het niet in de punt dan in de pocket. Als nummer negen kiest Martinez wellicht voor Michy Batshuayi of Christian Benteke, samen goed voor 39 goals in 82 duels. Door de opmars van CDK vechten zij voor de rol van back-up voor Lukaku. Benito Raman en Laurent Depoitre hinken, ondanks diens topvorm, achterop.

POLL: Denkt u dat Januzaj erbij zal zijn?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend

FC Utrecht heeft vandaag een ingaande transfer meegedeeld. De Nederlandse subtopper maakte de komst ...

12
12
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels hebben zich kunnen bewijzen aan hun coach. ...

94
94
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels speelden twee keer gelijk tegen Ierland en ...

155
155
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?

Bij Royal Antwerp FC gaan er mogelijk heel wat spelers de club verlaten in de zomer. De Great Old ...

326
326
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"

KRC Genk moet Wouter Vrancken mogelijk enkele matchen. Het Bondsparkt eist een straf van 2 ...

322
322
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"

Standard is op zoek naar geld en moet in de zomer spelers verkopen. De Rouches kunnen ...

198
198
<strong>‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’</strong>
‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’

Club Brugge richt zich op het versterken van de verdediging en toont interesse in Emin Bayram, de ...

795
795
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"

KRC Genk kende tot op heden een pover seizoen. Het Europese luik en de Croky Cup waren geen succes. ...

225
225
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"

De Rode Duivels hebben een aantal zeer talentvolle jonge spelers in de kern. Analist Kenneth Perez ...

145
145
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

90
90
Liep wintertransfer tussen RSCA en Gent spaak door Bayat?
Liep wintertransfer tussen RSCA en Gent spaak door Bayat?

Een aantal Belgische clubs werken nog steeds intensief samen met Mogi Bayat. Nochtans is de makelaar ...

219
219
Vrancken weg bij KRC Genk? Dit is zijn antwoord
Vrancken weg bij KRC Genk? Dit is zijn antwoord

Onlangs kwam het bericht dat Wouter Vrancken KRC Genk na het seizoen mogelijk zal verlaten. ...

662
662
'City slaat toe met 'nieuw wonderkind' van 14 jaar'
'City slaat toe met 'nieuw wonderkind' van 14 jaar'

Manchester City strijdt ook dit seizoen weer mee voor verschillende hoofdprijzen. Maar ondertussen ...

123
123
'Club Brugge aanzienlijke stap dichter bij nieuwe trainer'
'Club Brugge aanzienlijke stap dichter bij nieuwe trainer'

Club Brugge opent aanstaande maandag zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een derby tegen ...

1048
1048
Lavia komt met eerste reactie na hartverscheurend nieuws
Lavia komt met eerste reactie na hartverscheurend nieuws

Nu de interland-break erop zit, kan bondscoach Domenico Tedesco zich volledig toeleggen op het ...

161
161