Schreuder geeft Club-icoon lik op stuk

Schreuder geeft Club-icoon lik op stuk

Hans Vanaken 2.0 is opgestaan. Sinds de aanstelling van Alfred Schreuder bekleedt de 29-jarige middenvelder een nieuwe rol bij Club Brugge, en daarin kan Vanaken zich duidelijk vinden. Vorig weekend was hij dé metronoom bij uitstek op de Belgische velden en door zijn groot voetballend vermogen is hij van cruciaal belang in het systeem van Schreuder. Vorige week haalde Club Brugge-icoon Vital Borkelmans in Het Laatste Nieuws nochtans aan dat Vanaken thuishoort in de zestien meter en dat hij niet op de eigen helft de bal moet gaan halen. Maar die stelling lijkt veel te kort door de bocht te zijn.


HET PLAN VAN SCHREUDER

Alsof ie in zijn tuin staat te voetballen. Ondanks zijn meer teruggetrokken positie op het veld heeft Hans Vanaken duidelijk veel plezier in nieuwe rol. De Rode Duivel werd voorheen gevreesd door zijn uitstekende positionering in de box, zijn assists en zijn groot scorend vermogen. Maar sinds Alfred Schreuder zijn filosofie doorvoerde bij Club Brugge stokt de het scoren en aanleveren van doelpunten ietwat bij Vanaken. En dan denkt de buitenwereld automatisch dat het wat minder gaat. “Terwijl je niet altijd beslissend moet zijn om goed te spelen”, zei Vanaken enkele weken geleden in De Morgen.

Alfred Schreuder is een grote fan van Hans Vanaken en de Nederlander wil daarom alles uit diens groot voetballend vermogen halen. Voor Schreuder is Vanaken een verbindingsspeler, een metronoom die het tempo van de wedstrijd bepaalt. Dat kan vanuit de ‘acht’ of de ‘tien’, maar evenzeer als ‘zes’. Als je zó goed kan voetballen, dan kan je gedijen in verschillende centrale posities. Schreuder rekent op Vanaken om het spel te versnellen en om een rustpunt aan de bal te zijn. En volgens de Nederlander kan hij dat het beste vanuit een meer teruggetrokken positie.



“Kijk, Hans is een extreem intelligente speler. Hij voelt aan wat wij nodig hebben als ploeg. Vandaar dat we hem wat minder in de zestien meter zien dan voordien”, zei Alfred Schreuder daarover in Het Laatste Nieuws. “Hans geeft me net veel aan de bal. Winnen en resultaten halen, dát is voor mij dé belangrijkste statistiek. Want wat als Hans al tien doelpunten had gemaakt, maar Club minder punten telde? Dan heb ik toch liever dat hij lager speelt en dat we het als elftal beter doen”, aldus Schreuder.

Voor Hans Vanaken maakt het allemaal niet zozeer uit op welke positie hij wordt uitgespeeld. In zijn nieuwe rol is de intelligente middenvelder aangewezen op zijn intuïtie en da’s allerminst een nadeel voor hem. Naar eigen zeggen blijft zijn focus dezelfde. “Het gaat er nog altijd om dat ik onze aanvallers kan voeren. Dat was onder Leko zo en onder Clement evenzeer. Zoveel verandert er dus niet, alleen dat ik dus vaker iets lager de bal kom ophalen om de aanval op te zetten, daar ben ik even 'content' mee”, zei hij daarover in Het Laatste Nieuws.

HEERSEN EN DOMINEREN

Als ‘pure voetballer’ voelt Hans Vanaken zich als een vis in het water in de ideologie van Alfred Schreuder. De Nederlander wil dominant voetbal op de mat brengen, met veel positiewissels en nog meer balbezit, vanwaar hij de tegenstander pijn wil doen. “Hij denkt hetzelfde over voetbal als ik … Ik hou van die gedachtegang, omdat je dan met zodanig veel spelers hoog op het veld staat dat de tegenstander soms niet kan counteren. De bedoeling is om hen te versmachten”, zei de tweevoudige Gouden Schoen in Het Laatste Nieuws.



Hans Vanaken heeft er dus totaal geen probleem mee dat hij in bepaalde wedstrijden wel erg laag gepositioneerd staat. In zijn nieuwe rol is hij de ene keer het beginpunt van de aanval en de andere keer zoekt hij creatieve oplossingen in de final third van het veld of tussen de linies. Vanaken gaf twee weken geleden tegen Antwerp FC nog een ware masterclass, toen hij onder meer Radja Nainggolan overdonderde. Hij was de beste man op het veld. “Pijnlijk zelfs. Nainggolan stond niet eens op de foto”, zei analist Marc Degryse daarover in Het Laatste Nieuws.

SLIMME ZET

Hans Vanaken hoeft dus niet te scoren of assists uit te delen om beslissend te zijn, zijn meerwaarde en significantie in het systeem van Alfred Schreuder uiten zich in verschillende andere spelonderdelen. Zo werd hij vorig weekend tegen Seraing maar liefst 70 keer aangespeeld door zijn ploegmaats, een aantal dat geen enkele andere speler in de Jupiler Pro League kon overtreffen. Daarnaast telde hij ook 83 geslaagde acties en 83 geslaagde passes. Ook in die parameters bevond Vanaken zich in de absolute top. Bovendien was hij de vijfde meest dreigende speler op de Belgische velden én legde hij opvallend veel verticaliteit in zijn spel. En dat is exact zoals Schreuder het dus wil.

In zijn nieuwe positie zal Hans Vanaken een minder vooraanstaande rol opnemen op het gebied van doelpunten scoren of assists afleveren, maar daardoor kunnen de collectieve aanvallen van Club Brugge wél kwalitatiever en diepgaander van start gaan. Of zoals Roberto Martinez het onlangs zei: “Hans Vanaken heeft de voorbije jaren bewezen dat je jezelf kan blijven heruitvinden in België.” Op 29-jarige leeftijd is het trouwens ook logisch dat Vanaken een rijtje wordt achteruitgeschoven, daarnaast komen zijn pure voetballende kwaliteiten daar het best tot uiting. De stelling van Vital Borkelmans in Het Laatste Nieuws vorige week, die toen zei dat Vanaken niet op de eigen helft de bal moet gaan halen, is dan ook wel erg kort door de bocht.



Dat de doelpuntenproductie van Hans Vanaken daardoor wat stilvalt, hoeft dan ook geen groot probleem te zijn. De nieuwe verbindingsman zorgt ervoor dat de aanvallen goed worden opgezet en dat de offensieve krachten op hun beurt de laatste beslissende actie kunnen volbrengen. In de laatste zone van het veld staan er namelijk genoeg aanvallende spelers die een aanval succesvol kunnen afronden, zoals Noa Lang, Charles De Ketelaere, Tajon Buchanan, Andreas Skov Olsen, Sargis Adamyan en Bas Dost: er is duidelijk meer dan voldoende aanvallende kwaliteit en scorend vermogen aanwezig bij Club Brugge.

POLL: Is Vanaken een betere speler geworden onder Schreuder?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"

In de Champions' Play-Offs kreeg RSC Anderlecht woensdagavond een uitgelezen kans om zijn ...

73
73
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend van het behoud in de Challenger Pro League. En de ...

26
26
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

43
43
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

35
35
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

153
153
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

48
48
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu

Woensdagavond wordt de vijfde speeldag in de Champions' Play-Off al op gang getrapt. Daarin staan er ...

60
60
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"

Remco Evenepoel is nog steeds slechts 24 jaar oud maar heeft een palmares om jaloers op te zijn. De ...

164
164
'Slechts vier vraagstukken blijven over in EK-selectie Duivels'
'Slechts vier vraagstukken blijven over in EK-selectie Duivels'

Binnen een zestal weken gaat het EK in Duitsland al van start. Voor Domenico Tedesco wordt het zijn ...

69
69
'Antwerp mag transferdroom op zijn buik schrijven'
'Antwerp mag transferdroom op zijn buik schrijven'

De voorbije maanden verschenen meermaals verhalen als zou Antwerp krap bij kas zitten. Het moest ...

251
251
'Club Brugge maakt werk van zeer fraaie affiche'
'Club Brugge maakt werk van zeer fraaie affiche'

Lange tijd leek het een seizoen in mineur te gaan worden voor Club Brugge, maar op een maand tijd is ...

213
213
'Union verliest smaakmaker, vervanger meteen op komst'
'Union verliest smaakmaker, vervanger meteen op komst'

Union gooide sinds zijn terugkeer op het hoogste niveau elk seizoen hoge ogen, maar kreeg in de ...

84
84
<strong>'KRC Genk trekt alle registers open voor JPL-klasbak'</strong>
'KRC Genk trekt alle registers open voor JPL-klasbak'

KRC Genk heeft zijn oog laten vallen op F&eacute;lix Lemar&eacute;chal van Cercle Brugge als ...

250
250
Antwerp nog kampioen? "Er zijn al gekkere dingen gebeurd"
Antwerp nog kampioen? "Er zijn al gekkere dingen gebeurd"

Voor Antwerp lopen de play-offs voorlopig moeizaam. De titelverdediger begon immers met drie ...

152
152
Riemer voert 2 wijzigingen door in Anderlecht-selectie
Riemer voert 2 wijzigingen door in Anderlecht-selectie

Anderlecht zat vorige week op een wolk nadat een felbevochten zege tegen zwarte beest Union hen de ...

314
314