Vanhaezebrouck speelt met vuur bij AA Gent

Vanhaezebrouck speelt met vuur bij AA Gent

Ondanks zijn tegenvallende prestaties dit seizoen weigert Hein Vanhaezebrouck om zijn spits Darko Lemajic af te vallen. De Serviër is op het fysieke vlak één van de beste spitsen in de Belgische competitie maar anderzijds haalt hij de ondergrens op het gebied van afwerken en efficiëntie voor het doel.


HEIN, DE VISIONAIR

“Ik heb het al gezien, jullie niet”, zei Hein Vanhaezebrouck na de goede prestatie van Darko Lemajic tegen Flora Talinn. De Servische aanvaller leverde medio september een goede prestatie af in de voorrondes van de Conference League en dat was duidelijk naar de zin van Vanhaezebrouck. De coach van AA Gent nam Lemajic openlijk in bescherming nadat de zomeraanwinst eerder flink wat kritiek te slikken kreeg van de media maar ook vanuit de eigen achterban.

Darko Lemajic was vorige zomer een verrassende transfer van AA Gent, die op 28-jarige leeftijd enkel adelbrieven kon voorleggen uit ‘maar’ de Servisch en Letse competitie. De Servische targetspits overtuigde Hein Vanhaezebrouck in de Conference League-voorronde van Gent tegen zijn toenmalige werkgever RFS Riga. Maar lang niet iedereen was even optimistisch en overtuigd over Lemajic zoals Hein dat was.



“Met wat wij in de twee wedstrijden tegen Riga van hem zagen, kan de inmiddels al 28-jarige Serviër onmogelijk als de opvolger van Roman Yaremchuk aanzien worden”, schreef Het Nieuwsblad toen namelijk. En ook intern bij AA Gent waren de meningen over Darko Lemajic oorspronkelijk verdeeld. ’t Was Hein Vanhaezebrouck die hard doordrukte voor zijn komst en naar verluidt waren de standpunten bij de andere internen eerder negatief.

SPECIFIEK PROFIEL

Voorlopig valt er kop noch staart te krijgen aan de prestaties en de meerwaarde van Darko Lemajic bij AA Gent. Hein Vanhaezebrouck zag in de 28-jarige een scorende spits, maar ook iemand met gestalte, balvastheid en een beetje body. Iemand die letterlijk en figuurlijk wat meer gewicht in de schaal kan leggen. “Dan komt Lemajic voor mij in beeld”, zei Hein Vanhaezebrouck. De Buffalo’s bestudeerden nochtans meerdere opties, maar uiteindelijk gaf de beperkte aankoopprijs van Lemajic (900 duizend euro) de doorslag.



In de ene wedstrijd werpt de Serviër zich op tot een dankbare pion, maar in een andere wedstrijd valt hij op door onbeholpen balcontroles en een dramatische afwerking. De prestaties van Darko Lemajic vallen dus op z’n minst als wisselvallig te omschrijven. Een C-spits werd ie al genoemd onder de fans van AA Gent. “Mochten die vragen komen van mensen die deze jongen echt goed kennen, dan zou ik die kunnen begrijpen”, zei Hein Vanhaezebrouck eerder dit seizoen over de kritiek op Lemajic.

HARDE KRITIEK

Die kritiek was er met overvloed en die is nog steeds niet verdwenen. In de heenronde miste Darko Lemajic bijvoorbeeld een dot van een kans tegen Antwerp FC. Een fase die in het praatprogramma Extra Time toen uitgebreid ter sprake kwam. “Het zit in de heupen”, verklaarde Franky Van der Elst de onbegrijpelijke misser van Lemajic. “Het zit hem in de voeten, denk ik”, grinnikte Gert Verheyen. En ook de terugwedstrijd tegen the Great Old was voor Lemajic eentje om snel te vergeten, want vorige zondag miste de Serviër opnieuw een reuzengrote doelkans. Daarnaast leverde hij ook tegen Club Brugge geen overtuigende prestatie af.

Hoewel Darko Lemajic vaak voor doelgevaar en presence zorgt, is vooral zijn inefficiëntie voor het doel een levensgroot probleem. “Wat Lemajic doet is niet allemaal zo slecht, zelfs al vind ik hem ook onvoldoende voor AA Gent. Maar het gaat om goals. Om wat er in de zestien gebeurt”, verwoordde Gert Verheyen het goed in Het Nieuwsblad. “De Serviër staat in het team om te scoren, want met de bal in de combinatie is hij onbeholpen. Scoren doet hij echter niet. Zelfs niet uit de grootste kansen”, schreef chef Voetbal Ludo Vandewalle in diezelfde krant.



Marc Degryse ging zelfs een stapje verder. De analist opperde letterlijk dat Darko Lemajic niet voldoet aan de normen en waarden van een echte AA Gent-spits. “Of ze in januari een spits hadden moeten halen? Ze hadden afgelopen zomer een betere moeten halen, want Lemajic is niet goed genoeg voor AA Gent”, zei Degryse op VTM. Desondanks blijft Hein Vanhaezebrouck zijn spits openlijk verdedigen, wat overigens niet erg vreemd is omdat de coach van de Buffalo’s de grootste voorvechter was van diens komst naar de Ghelamco Arena. Vanhaezbrouck hekelde zelfs de eigen fans omdat die Lemajic uitflotent tijdens zijn vervanging tegen Club Brugge.

FYSIEKE STERKTE

Hein Vanhaezebrouck steekt zijn hand dus openlijk in het vuur voor Darko Lemajic en dat komt niet alleen omdat elke Gentse zomertransfer het fiat van de coach moest krijgen. Vanhaezebrouck is een voetbalkenner pur sang en tevens een uitstekende trainer. Het zijn de specifieke kwaliteiten van Lemajic, die zich voornamelijk op het fysiek vlak bevinden, waar Vanhaezebrouck zo overtuigd van is. “Tissoudali én Lemajic vochten like crazy, je zag dat de Brugse verdedigers daar problemen mee hadden”, zei Trond Sollied na de wedstrijd van de Buffalo’s tegen Club Brugge. En die inzet is één van de uitgesproken sterktes van Lemajic.



Berekend per 90 minuten zijn er namelijk slechts zeven centrumspitsen in de Jupiler Pro League die per wedstrijd meer duels aangaan dan Darko Lemajic: Mohamed Badamosi (KV Kortrijk), Thierry Ambrose (KV Oostende), Denis Dragus (Standard), Pape Gueye (KV Kortrijk), Michael Frey (Antwerp FC), Laurent Depoitre (AA Gent) en Billal Messaoudi (KV Kortrijk). Bovendien telt geen enkele andere centrumspits minder verloren duels dan Lemajic. De absolute meerwaarde van de Serviër is dus gevonden.

DRAMA VOOR HET DOEL

Anderzijds heeft Darko Lemajic wel een groot probleem met het afmaken van (grote) doelkansen: de vele aanzienlijke missers van de Serviër zijn bijna niet meer op één hand bij te houden. En als een spits niet scoort, dan komt er altijd kritiek. Eén doelpunt op dertien pogingen zijn hoe dan ook twee dikke onvoldoendes. Daardoor houdt zijn efficiëntie voor doel een dramatische 7% in, een ratio waarmee Lemajic één van de slechtste afwerkers is van de Jupiler Pro League. Anderzijds kwam de Serviër dit seizoen wel vaak in een goede scoringspositie terecht - ook dat is een kwaliteit. Maar Darko Lemajic verzuimde te vaak om zijn doelkansen om te zetten in effectieve doelpunten.



Hij scoort tot dusver 0,18 doelpunt per 90 minuten - een erbarmelijke stat voor een spits - terwijl zijn expected goals op 0,44 per 90 minuten ligt. Dat grote verschil tussen de effectieve en expected goals zorgt ervoor dat Lemajic onder alle spitsen van de Jupiler Pro League na Yonas Malede (AA Gent) en Alex Millan (Union SG) het slechtst presteert tussen de verwachtingen en de realiteit.

POLL: Is Lemajic een floptransfer van Vanhaezebrouck?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Cercle slaat toe: eerste zomeraanwinst komt uit CPL
Cercle slaat toe: eerste zomeraanwinst komt uit CPL

Cercle Brugge is bezig aan een sterk seizoen en mag zelfs nog steeds dromen van een Europees ticket. ...

14
14
<strong>Hayen stevent af op catastrofale miskleun bij Club Brugge</strong>
Hayen stevent af op catastrofale miskleun bij Club Brugge

Bjorn Meijer of Maxim De Cuyper? Antonio Nusa of Ferran Jutgl&agrave;? Michal Skoras of Andreas Skov ...

182
182
<strong>Club Brugge overdonderd: Premier League-deal van 23 miljoen</strong>
Club Brugge overdonderd: Premier League-deal van 23 miljoen

Raphael Onyedika schittert op Premier League-niveau na een opmerkelijke transformatie onder coach ...

413
413
Kaartenpakkers in play-offs: 8 extra spelers op scherp
Kaartenpakkers in play-offs: 8 extra spelers op scherp

Bij de start van de play-offs gingen de tellers weer op nul, maar na zes speeldagen begint de ...

67
67
KBVB maakt scheidsrechters speeldag 7 én bekerfinale bekend
KBVB maakt scheidsrechters speeldag 7 én bekerfinale bekend

Naar eigen zeggen is het Referee Department tot dusver tevreden over de arbitrage in de play-offs. ...

168
168
Luxeprobleem voor Hayen: 3 dilemma's bij Club Brugge
Luxeprobleem voor Hayen: 3 dilemma's bij Club Brugge

Club Brugge heeft donderdag een afspraak met de geschiedenis in Firenze, waar het een eerste stap ...

178
178
'KV Mechelen intensifieert zoektocht naar opvolger Hasi'
'KV Mechelen intensifieert zoektocht naar opvolger Hasi'

Na een memorabel halfjaar houdt Besnik Hasi het al voor bekeken bij KV Mechelen. Malinwa vond geen ...

144
144
Ontmoet Lauren, de knappe verschijning achter Club-held Vanaken
Ontmoet Lauren, de knappe verschijning achter Club-held Vanaken

Club Brugge is klaar om een modern voetbalsprookje te voltooien. Blauw-Zwart heeft net op tijd de ...

140
140
'Rechtstreekse rivaal waagt kans bij AA Gent-sterkhouder'
'Rechtstreekse rivaal waagt kans bij AA Gent-sterkhouder'

AA Gent won zaterdag met 3-2 van Westerlo en blijft zo in polepositie in de Europe Play-Offs. ...

228
228
Over & out: Anderlecht dumpt grootverdiener in B-kern
Over & out: Anderlecht dumpt grootverdiener in B-kern

Op vier matchen van het einde zit Anderlecht nog altijd in polepositie om zich tot landskampioen te ...

461
461
'Verhaeghe betaalt Mannaert miljoenensom voor Club-aandelen'
'Verhaeghe betaalt Mannaert miljoenensom voor Club-aandelen'

Na zijn afscheid als CEO verdwijnt Vincent Mannaert straks ook uit de Raad van Bestuur van Club ...

316
316
Anderlecht krijgt enorme opsteker voor clash met Union
Anderlecht krijgt enorme opsteker voor clash met Union

Anderlecht blijft dromen van een eerste landstitel in zeven jaar, maar het maakte zijn opdracht ...

394
394
Mishel Gerzig geeft Courtois stof tot nadenken: "Echt niet cool"
Mishel Gerzig geeft Courtois stof tot nadenken: "Echt niet cool"

Voor Thibaut Courtois is een comeback bijna aanstaande. De gestopte doelman van de Rode Duivels ...

289
289
Ex-club bewijst Ferrera geen dienst: "Reken niet op cadeaus"
Ex-club bewijst Ferrera geen dienst: "Reken niet op cadeaus"

De strijd om het behoud in de Jupiler Pro League is in zijn laatste rechte lijn beland. Charleroi is ...

39
39
Defour velt zijn oordeel over titelkansen Anderlecht
Defour velt zijn oordeel over titelkansen Anderlecht

Met nog vier speeldagen voor de boeg blijft de titelstrijd in de Jupiler Pro League razend spannend. ...

288
288