Eden Hazard zorgt voor megaprobleem

Eden Hazard zorgt voor megaprobleem

Traag maar gestaag werkt Eden Hazard zich naar een topniveau toe. De absolute topspeler van bij Chelsea zal hij wellicht niet meer worden, maar de 30-jarige toont soms nog flitsen van zijn grote kunnen. Met wat meer wedstrijdritme en goed gevoel kan hij de perceptie van flopspeler bij Real Madrid in extremis nog ombuigen. Hazard klopt alvast stevig op de deur van de basisploeg bij Los Blancos. Tot voor kort stond Marco Asensio nog één trede boven Hazard in de hiërarchie maar sinds vorig weekend lijkt de Rode Duivel definitief de bovenhand genomen te hebben. En dat zal Carlo Ancelotti ongetwijfeld hoofdbrekens bezorgen.


ZOEKTOCHT NAAR MINUTEN

“Zijn tekort aan wedstrijden baart me uiteraard zorgen”, zei Roberto Martinez onlangs op Eleven Sports. “Dat is nieuw voor (Eden) Hazard, want nooit eerder kwam hij in zo’n situatie terecht zoals nu en dat kan heel lastig zijn.” De bondscoach van de Rode Duivels benadrukte dat het gehele herstel van Hazard als voetballer vandaag prioritair is. In de laatste jaren kampte de aanvaller van Real Madrid namelijk met meerdere verschillende blessures, maar volgens Martinez is Hazard ondertussen fysiek “volledig hersteld” van zijn kwaaltjes.

Net daarom is het zo belangrijk dat Eden Hazard veel speelminuten maakt. Enkel op die manier kan de 30-jarige terug hopen koesteren om ooit zijn beste niveau terug te halen. En dat hoopt men uiteraard ook in het Estadio Santiago Bernabéu. Real Madrid dokte in de zomer van 2019 maar liefst 115 miljoen euro aan Chelsea om de Rode Duivel aan te trekken. Maar de Galactico kon dat stevig transferbedrag nooit rechtvaardigen in Madrid. Ondertussen werkte Hazard 221 minuten af in de laatste drie competitiewedstrijden, en bevindt zijn vorm zich alvast in een stijgende lijn.



In de vorige competitiewedstrijden tegen Cadiz en Athletic Bilbao startte Eden Hazard telkens in de basis bij Real Madrid, waar de spelersgroep hard getroffen werd door het corona-virus. ’t Was dus een geluk bij een ongeluk dat Hazard voor het eerst sinds lang nog eens twee wedstrijden op rij in de basis startte. Tegen Cadiz en Athletic Bilbao maakt hij weliswaar niet het verschil, maar het belangrijkste is dat Hazard terug wedstrijdritme opdeed. Dat is namelijk de enigste manier waarop hij terug vertrouwen kan opdoen en intensiteit kan opbouwen.

VERRASSENDE DOMPER

Vorig weekend was het de algemene verwachting dat Carlo Ancelotti tegen Getafe opnieuw zou kiezen voor Eden Hazard in de basis, want de corona-besmettingen bij Real Madrid waren nog steeds overvloedig. Maar in het Coliseum Alfonso Pérez startte de Belg ietwat verrassend op de bank en Marco Asensio in de startende elf. Maar na afloop van de wedstrijd tegen Getafe, scoorde Hazard opmerkelijk meer punten dan zijn Spaanse ploegmaat.

Bij Real Madrid zijn er tien posities waar er certitudes zijn, enkel op de aanvallende rechterflank is er momenteel een vacature. Eentje waarvoor Hazard, Asensio en Rodrygo met elkaar in de schaal liggen. Door de afwezigheid van Vinicius Junior tegen Getafe, de sterkhouder op de linkerflank, zouden er dus twee rotatiespelers in de ploeg komen.



Alle signalen wezen op een derde opeenvolgende basisplaats voor Eden Hazard, die de laatste tijd een goede evolutie doormaakte op het veld. Zijn stijgend wedstrijdritme doet hem ogenschijnlijk deugd, maar desondanks verkoos Ancelotti ervoor om Hazard tegen Getafe op de bank te houden. Starten deed de Italiaan met Rodrygo (links) en Asensio (rechts). Aan de rust mocht Hazard invallen voor Asensio, en dat was een goede zet van Ancelotti.

CONCURRENTIESTRIJD

Zonder een overweldigende prestatie af te leveren, toonde de Rode Duivel zich meer aanwezig en hij presenteerde tevens een grotere meerwaarde dan Asensio. Hazard toonde meer diepgang en hij acteerde nadrukkelijker rond en in het vijandig gebied van de tegenstander. Daarmee vulde Hazard de grootste mankementen in die Ancelotti identificeerde tijdens de eerste helft. Volgens Marca is de 30-jarige zelfs goed op weg om Asensio definitief voorbij te steken in de bestaande hiërarchie.



Gelet op zijn prijskaartje van 115 miljoen euro is dat nochtans een evidentie, maar we weten allemaal dat Eden Hazard een moeilijke twee jaar achter de rug heeft. En dan is het een grote overwinning om punten te scoren tegenover zijn rechtstreekse concurrent Marco Asensio. Op zijn natuurlijke positie op de linkerflank had Hazard een grotere invloed op het spel dan zijn Spaanse ploegmaat op rechts. Dat blijkt alvast uit de 12 geslaagde offensieve acties van Hazard tegenover amper 3 geslaagde offensieve acties van Asensio.

ASENSIO OUT, HAZARD IN?

Het was ook opvallend dat de spelers van Real Madrid tegen Getafe nadrukkelijker Eden Hazard opzochten dan Marco Asensio. Daarnaast verdeelde de Belg opmerkelijk ook meer passes (29) dan zijn concurrent (18), en dat tevens aan een hogere zuiverheid. Hazard was meer actief in het spelbeeld en veel meer aanwezig dan Asensio. De Rode Duivel ging bijvoorbeeld 19 duels aan tegenover 7 voor Asensio, en wederom met meer succes.



Soms toonde Eden Hazard zelfs vlagen van de speler die hij ooit was. Hij ging tegen Getafe maar liefst 8 dribbels aan, waarvan er 7 slaagden. Dat staat in schril contrast met de éne dribbel die Marco Asensio aanging in de eerste helft. Daarnaast pakte Hazard ook uit met 3 versnellingen, wat eveneens een groot handelsmerk is van hem. Bovendien was de 30-jarige ook gretiger in het defensief opzicht.

HAZARDINHO

Het is nog te vroeg om te stellen dat Eden Hazard helemaal terug is, maar zijn stijgende vormcurve is alvast veelbelovend. En dat is ook de Spaanse pers niet ontgaan. De teneur na de match tegen Getafe was dan ook overwegend positief. “Hij begon op de bank, maar kwam aan de rust tussen de lijnen en hoorde vervolgens bij de beste spelers van Real Madrid”, schreef Mundo Deportivo. “Hij verbeterde het spel van Real. Wie weet wat er gebeurd was als hij 90 minuten tussen de lijnen stond”, was AS lovend.



Hazard vindt zijn dribbels en versnellingen terug, en dat was toch iets wat er bij hem ontbrak in de voorbije twee jaar. Hazard mist duidelijk nog wat wedstrijdritme en finesse in zijn acties, maar de definitieve heropbouw is merkelijk ingezet. ‘Hazardinho’ klimt op het gebied van dribbels ondertussen terug op tot de beste spelers van LaLiga. Op een gemiddelde per 90 minuten bezet hij alvast de veertiende plaats bij het aantal ondernomen dribbels in de Spaanse competitie. Bij de accuraatheid van de dribbels is hij alvast de vijfde beste speler. Dat belooft alvast voor de komende weken en maanden …

POLL: Zal Hazard terug een Europese topspeler worden?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Modric doet monden openvallen met toekomstbeslissing'
'Modric doet monden openvallen met toekomstbeslissing'

Luka Modric (38) is een van de oudgedienden in de kern van Real Madrid. De Kroaat ziet zijn contract ...

15
15
Textor dropt gigantische bom: "Matchfixing is realiteit in België"
Textor dropt gigantische bom: "Matchfixing is realiteit in België"

RWDM boekte het afgelopen weekend een overtuigende zege op het veld van KV Kortrijk. De ...

176
176
Van Holsbeeck in steeds nauwere schoentjes: "Coucke werd bedrogen"
Van Holsbeeck in steeds nauwere schoentjes: "Coucke werd bedrogen"

RSC Anderlecht lijkt sportief opnieuw aan de top te staan in ons land, een werk van lange adem. Marc ...

116
116
Anderlecht-jonkie treitert Club Brugge: "Grootste topclub van België"
Anderlecht-jonkie treitert Club Brugge: "Grootste topclub van België"

RSC Anderlecht leed het afgelopen weekend een pijnlijke nederlaag op het veld van KRC Genk. ...

273
273
'AA Gent heeft grote plannen in post-Hein-tijdperk'
'AA Gent heeft grote plannen in post-Hein-tijdperk'

Het einde van een tijdperk lijkt aangebroken bij AA Gent. De Buffalo's nemen na dit seizoen zo goed ...

299
299
TRANSFERUURTJE: 'Club Brugge verliest uitblinker, schoktransfer De Bruyne'
TRANSFERUURTJE: 'Club Brugge verliest uitblinker, schoktransfer De Bruyne'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

387
387
Exit Moris bij Union? "Hij kost hun toch heel veel kostbare punten"
Exit Moris bij Union? "Hij kost hun toch heel veel kostbare punten"

Het draait compleet vierkant bij Royal Union SG in de Champions' Play-Offs. De Brusselaars wisten ...

107
107
Expert buigt zich over 'vicieuze cirkel' bij Union en viseert sterkhouder
Expert buigt zich over 'vicieuze cirkel' bij Union en viseert sterkhouder

Royal Union SG is rampzalig begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse traditieclub verloor ...

92
92
Vertrekkende Lukaku zadelde Inter op met stevige kopzorgen
Vertrekkende Lukaku zadelde Inter op met stevige kopzorgen

Inter Milan heeft zich vijf speeldagen voor het einde van het seizoen tot Italiaans kampioen ...

120
120
Boeckx ziet groot pijnpunt bij Anderlecht: "Ze hinken op twee gedachten"
Boeckx ziet groot pijnpunt bij Anderlecht: "Ze hinken op twee gedachten"

RSC Anderlecht staat na vier speeldagen in de Champions' Play-Offs aan de leiding. De Brusselse ...

164
164
Club-speler boort titelkoorts de grond in vlak voor Genks tweeluik
Club-speler boort titelkoorts de grond in vlak voor Genks tweeluik

Club Brugge doet weer volop mee voor de landstitel. Blauw-zwart verloor nog geen enkele keer in de ...

1159
1159
Money time: Anderlecht 'bevoorrecht' in cruciale week
Money time: Anderlecht 'bevoorrecht' in cruciale week

In de Champions' Play-Offs is opnieuw een belangrijke week aangebroken. Zo komen de zes deelnemers ...

615
615
'Kleine verliezer' Union onder vuur: "Erger me aan zijn gedrag"
'Kleine verliezer' Union onder vuur: "Erger me aan zijn gedrag"

Lange tijd leek het erop dat Union SG bij zijn derde opeenvolgende poging dan toch met de landstitel ...

182
182
'Schoktransfer De Bruyne: eerste club schiet in actie'
'Schoktransfer De Bruyne: eerste club schiet in actie'

Manchester City en Kevin De Bruyne willen deze week een nieuwe stap zetten richting een verlenging ...

236
236
'Dilemma bij Club Brugge: uitblinker overweegt vertrek'
'Dilemma bij Club Brugge: uitblinker overweegt vertrek'

Club Brugge is momenteel bezig aan een sterke reeks en dat terwijl het toch een aantal belangrijke ...

923
923