EXCLUSIEF: "Vercauteren zei dat ik niet voor RSCA zou spelen"

EXCLUSIEF:

John van Loen is een bekende naam in Nederland, maar ook in België doet zijn naam een belletje rinkelen. Er is zijn opmerkelijke passage bij RSC Anderlecht en ook zijn rol in de WK-kwalificatie van België voor het WK 1986. Onze redactie zat samen met de ex-spits voor een geanimeerd gesprek.


Van Loen stelde zijn biografie 'Over de Rooie' voor. Daarin vertelt hij vooral over zijn jaren in Nederland, maar de ex-spits was ook aan de slag in het buitenland. In het seizoen 1990-1991 speelde hij één jaar voor RSC Anderlecht. "Ik heb geen contact gehad met Anderlecht omtrent mijn boek, maar ik heb er ook maar één jaar gespeeld. Uiteraard komt mijn passage bij RSCA er in voor, want het was misschien wel een apart verhaal (lacht)”, opent de sympathieke Van Loen.

MAKELAAR

"Ik ben momenteel spelersbegeleider bij Eurotalents Sportmanagement. Dat is een nieuw bedrijf en we zitten veel in Georgië. We zijn van plan om daar een club te kopen. Het klopt dat we contacten hebben met de City Football Group. Er zijn onder meer gesprekken gaande met Giorgi Kinkladze, die nog voor Manchester City en Ajax speelde, en nog een aantal ex-spelers die heel bekend zijn in Europa. Ik heb een draaiboek van 300 pagina’s geschreven voor de nieuwe club en dat is heel goed ontvangen. Er zijn drie opties: hoofdtrainer, technisch directeur of hoofd jeugdopleidingen. We zijn daar ook heel druk bezig met de jeugd, want er is bijzonder veel talent aanwezig in Georgië. Alleen laat de begeleiding er nog wat te wensen over. Ik heb in China en Azerbeidzjan gewerkt als hoofd jeugdopleiding en ik heb de nodige trainersdiploma’s. We gaan wel zien wat het gaat worden."


Van Loen aan het werk bij FC Utrecht.

Van Loen ging niet polsen bij zijn landgenoot Harm Van Velhoven, die bij Lommel SK samenwerkt met The City Football Group. Zij zijn immers eigenaar van de Limburgse club. “Ik heb geen contact gehad met Van Veldhoven. Wij moesten het plan aanleveren en in januari gaan we naar Manchester. We hopen dat alles dan in orde gaat komen. Er zijn momenteel nog twee clubs in de running om over te nemen. Als je alles in kaart brengt is de totale kostprijs van zo een overname toch ongeveer 15 miljoen euro."

De ex-spits stapte dus in de jungle van het voetbal: die van de transfers. "Ik word niet graag makelaar genoemd, ik ben een begeleider. Het klopt dat je soms grote ogen trekt. Om je een voorbeeld te geven. In Brazilië zijn spelers vaak eigendom van agentschappen en die vragen dan tot pakweg 40% commissie. Dat is volledig van de pot gerukt. Het is een vorm van slavernij, want het zijn agentschappen die dan eigendom zijn van een speler. In Oost-Europa kom je ook gekke zaken tegen. Ajax had interesse in een Georgische speler (Khvicha Kvaratskhelia van Rubin Kazan, nvdr.) en hij kostte 15 miljoen euro. Wij kregen de vraag of we wensten mee te werken aan deze deal omdat we goede contacten hadden met Ajax, maar er was ook een Russische makelaar betrokken. Die vroeg 50% commissie... Zo werkt het dus niet bij ons."

GEEN STANDARD

We gaan van het heden naar het verleden. Van Loen stapte in 1990 over naar Anderlecht, maar hij had eerder al interesse gelokt van de Brusselse club. Dat ging toen niet door, net als een transfer naar Standard. "Ik heb Anderlecht jaren voor ik bij hen tekende nog eerst geweigerd, maar ik stond ook dicht bij een transfer naar Standard. Dat was toen de ploeg van Simon Tahamata en ik zou bij hem in het dorp gaan wonen. Ik had er een heel goed gevoel bij, maar het is niet doorgegaan. Standard was toen een zeer grote club."

Het werd dus toch Anderlecht, dat toen een weergaloos elftal had. Het begin bij RSCA was opvallend, en dat vanwege zijn verhuis. "Ik weet nog toen ik in mijn huurhuis in Brussel aankwam en de eigenaar was er ook. Hij zag mijn hond uitstappen en hij vroeg meteen: ‘Wat is dat? Ja, dat is een hond, zei ik (lacht).’ Toen zei hij dat die hond er niet in mocht omdat het een nieuw huis was. Ik werd toen bijgestaan door een man van Anderlecht en hij ging met die man praten. Het werd toen opgelost… door 500 gulden (250 euro) per maand bij te betalen bij de huur. Anderlecht betaalde dat. Ik vond het te gek voor woorden (lacht). Hij woonde dan ook nog eens naast mij en zat altijd op te letten, wat erg vervelend was. Ik ging in die periode trouwen en ik had hem uitgenodigd. Had hij heel het huis versierd met bh’s, slipjes en wat nog allemaal. Ik heb ook veel plezier gehad in België, hoor (lacht)."


RSCA had in 1990 een geweldige ploeg met onder meer Degryse.

ANDERLECHT

Van Loen kende geen geweldig jaar bij Anderlecht. Hij had een atypische stijl en was geen stilist zoals toppers als Luc Nilis, Charly Musonda, Marc Degryse, Luis Oliveira en anderen. Daardoor kreeg hij de volle laag van de Belgische pers. Zij waren toen zeer kritisch en vergeleken hem met een ‘lantaarnpaal’. Termen die vandaag de dag niet meer kunnen. "Ik kreeg heel veel te verduren van de Belgische media, maar ik vond dat niet zo erg. Als ik mij daar druk om moest maken, dan had ik helemaal niet gevoetbald”, lacht Van Loen. "

"Maar mensen vergeten wel dat ik een 30-tal matchen heb gespeeld voor Anderlecht – met daarin een paar belangrijke goals – en de titel heb gewonnen. In de voorbereiding op mijn tweede seizoen kende ik een heel goede fase en vond ik vlot de weg naar de netten. Toen kwamen ze plots met Johnny Bosman opdraven. Ik had gerust twee jaar kunnen blijven. Maar toen kwam Ajax aankloppen, wat ook niet slecht was (lacht). Ik ben er zeker niet met ruzie vertrokken. Ik heb echt met plezier voor Anderlecht gespeeld, ook al begrijpen sommigen dat niet. Ik voelde mij er heel goed thuis en het was zeker niet die ‘koude en zakelijke’ club waar vooral de media over spraken."

Anderlecht had toen een ploeg die in die periode Europese top was. "Ik speelde in een geweldig elftal met Luc Nilis, Marc Degryse, Luis Oliveira, Nii Lamptey, Stephen Keshi, Adri Van Tiggelen, Graeme Rutjes… Lamptey was 16 jaar, maar dat geloofden wij niet. Keshi was een beetje zijn zaakwaarnemer en reed in een witte Mercedes (lacht). Het was Papa Keshi voor hem. Maar Keshi was een zeer goede voetballer en een heel aardige vent. Er zat zoveel klasse in die ploeg en ik speelde met heel veel plezier samen met die jongens."


De Mos scoorde geen punten.

SCHOEN RICHTING DE MOS

Met toenmalig coach Aad de Mos klikte het echter niet. "We stonden bij de rust eens 3-0 voor tegen Standard. Hij zei toen dat hij ging wisselen. Iedereen keek toen vreemd op, want het ging zeer goed. Ik was mijn veters aan het vastmaken en hij zei dat ik eruit zou gaan. Ik zat goed in de match en ik scoorde. Ik had een lekker gevoel en ik wist niet wat ik hoorde toen De Mos mij wisselde. Toen pakte ik mijn schoen en gooide ik die naar zijn hoofd, maar ik miste hem net. Ik kreeg toen een boete van 1.500 gulden (750 euro) van de club. Ik kreeg geen uitleg en hij wisselde maar om te kunnen wisselen, maar ik besefte ook wel dat dit niet kon.”

"Je kon niet echt rekenen op hem. Alleen de grote jongens mochten iets zeggen en zij maakten hem echt af in interviews. Het enige wat hij dan deed was hen eens bij de schouder nemen. Dan zei hij bijvoorbeeld tegen Degryse: ‘Rustig, Marc. Alles komt goed’. De Mos zijn wedstrijdbespreking was heel simpel: ‘Dit zijn de elf, veel succes jongens’. Nu geeft hij wel analyses over tactiek en hoe het moet..."

"Ik heb in dat jaar bij Anderlecht amper een tactische training gehad. Hoe speelt de tegenstander? Wat moeten wij doen? Hij teerde op Van Tiggelen en Rutjes die alles organiseerden op het veld. Wij moesten eens naar Beerschot voor de beker. Hij liet heel wat jongens aan de kant. Hij zei toen tegen Adri (Van Tiggelen, nvdr.) dat die moest gaan warmlopen. Hij keek naar de klok en zei dat hij voor 15 minuten echt niet ging warmlopen. De Mos liet dat gewoon betijen. Iedereen lachte hem uit. Wat wel een feit was, was dat we héél erg fit waren. We hadden een conditietrainer, een ex-triatleet, en we moesten altijd het bos in. Hij liep altijd voorop. Die was gek, haha."

Over toenmalig manager Michel Verschueren had hij wél lovende woorden. "Verschueren was een leuke kerel. In Nederland zijn we mondig en daar verschoten ze toch van bij Anderlecht. Ik zei bijvoorbeeld tegen Verschueren: ‘Je moet een beetje groeien’, want hij was namelijk niet zo groot. ‘Durf je dat zeggen tegen meneer Verschueren?’, vroegen ze dan aan mij. Ze begrepen in Brussel ook niet dat ik zo vrolijk was. Maar zo was ik nu eenmaal. Verschueren, ik zie hem nog zitten achter zijn groot bureau, is echt een legende. Ik kan er geen slecht woord over zeggen, een heerlijke vent."

Na zijn vertrek uit Brussel kwam er nooit een aanbod uit Anderlecht om samen te zitten voor een functie bij de club. “Ik heb nooit contact gehad met Anderlecht of een andere Belgische club om er aan de slag te gaan. Ik zou het wel willen, dat staat buiten kijf. Als er een Belgische club komt aankloppen, sta ik zeker open voor een gesprek. In wat voor functie dan ook."


Degryse en Nilis hadden een goed contact met Van Loen.

MUSONDA EN VANDEN STOCK

"Ik vond het wel vreemd dat Nilis eerst een stage moest aangaan bij de club. Dat kan toch niet. Het is een legende van de club, net zoals Zetterberg, die ook moest gaan. Nilis is nu trainer bij een club in de lagere reeksen? Zolang hij er maar plezier in heeft. Ik ging best veel om met Nilis en Degryse, en we gingen samen wel eens wat biertjes drinken (lacht). Zo iemand als Nilis kan je toch ook aan de technische staf van de Rode Duivels toevoegen?”, slaat Van Loen de nagel op de kop.

Hij kwam RSCA bij zijn andere clubs als trainer of hoofd jeugdopleiding wel eens tegen. "Toen ik trainer was bij FC Utrecht speelden we in de voorbereiding tegen Anderlecht. Ik zag Charly (Musonda, nvdr.) terug. Hij was toen materiaalman en ik weet nog dat ik zei: ‘Charly, je was zo een topspeler, dit kan toch niet. Jij, de ballen verzamelen’. Hij vond dat leuk. Charly was een geweldige kerel en maakte zich nooit druk om iets. Hij was altijd aan het lachen. Musonda was de beste speler waarmee ik samenspeelde bij Anderlecht. Je kon hem aanspelen als er zelfs zes spelers rondom hem stonden, dat maakte hem niets uit. Hij verloor nooit de bal, hij had 25 ogen in zijn hoofd. Wat een speler! Hij deed wat denken aan Sergio Busquets van FC Barcelona.”


Lamptey en Musonda.

Hij had ook nog een leuke anekdote over ex-voorzitter Roger Vanden Stock. "Toen ik bij Qarabag zat als hoofd jeugdopleiding, was Reynaldo (ex-Anderlecht, nvdr.) er actief. Dat was best een goede speler. Ik herinner mij ook nog die Europese wedstrijd die we in die periode tegen Anderlecht afwerkten. Ik heb toen nog een weddenschap gewonnen van Roger Vanden Stock. Hij zei toen: ‘John, we gaan wedden. Als Anderlecht wint geef jij mij een fles wijn, als Qarabag wint geef ik jou een fles wijn’. Ik ben naar zijn hotel gegaan en mijn fles gaan opeisen (Anderlecht verloor met 1-0, nvdr.). Die zege bracht toen heel wat teweeg binnen de club."

Van Loen is Anderlecht zeker niet vergeten, ook nu niet. Hij zag ze dit jaar onder meer aan het werk tegen Vitesse. "Ik volg Anderlecht nog en ik ga soms nog wel eens kijken met mijn zoon. Hij is geboren in Brussel en het is een Belg. Of de fans mij nog herkennen? Nee joh, ik ben al mijn haren kwijt (lacht). Als ze mij horen praten, dan gaat er soms een belletje rinkelen. Maar als ik naar Anderlecht bel, dan leggen ze een ticket voor mij klaar. Ik heb wel geen contact met het nieuwe bestuur."

Hij zag tegen Vitesse wel dat RSCA niet meer die grandeur heeft zoals voorheen, ook al zijn ze op de terugweg. "Ik zag ze ook spelen met een ander kledingmerk, maar dat kan toch niet? Als je met Adidas samenwerkt, dan is dat qua status toch wel wat anders... Ik zag ze dit seizoen nog aan het werk tegen Vitesse, maar het is niet meer het Anderlecht van vroeger. Je ziet dat het snel naar beneden kan gaan als er verkeerde mensen aan het roer staan. Maar de jeugdopleiding van Anderlecht is wél nog geweldig. Je ziet toch heel veel talenten doorstromen. Het is zeer goed dat ze daar de focus op hebben gelegd, want dat levert je een pak geld op. Zo ben ik een fan van Youri Tielemans, wat een geweldige speler." 


Van Loen baalt na de nederlaag tegen België.

RODE DUIVELS

Wie Van Loen zegt in België, denkt ook meteen aan de kwalificatiematchen voor het WK 1986. België won in eigen huis met 1-0 van Nederland, waar Frank Vercauteren Wim Kieft een rode kaart aansmeerde. In Rotterdam werd het 2-1 voor Nederland, maar het was Georges Grün die toen de 2-1 scoorde. België mocht naar het WK in Mexico, waar het geschiedenis ging schrijven. Van Loen kreeg alle schuld voor die tegentreffer. Hij 'liet' Grün scoren.

"Van Basten en Kieft waren geschorst en ik kende in mijn eerste jaar op het hoogste niveau veel succes. Ik scoorde 12 keer en er werd veel van mij verwacht in die match. Als Van Basten en Kieft beschikbaar waren geweest, dan had ik nooit gespeeld. Dan was Nederland misschien wel naar het WK gegaan. Ik had tijdens die match ook ruzie met Vercauteren. Hij zei toen: ‘Jij gaat nooit naar Anderlecht als je wint’ (er was toen immers een eerste keer sprake van interesse van RSCA, nvdr.). Het was een vervelend mannetje en hij naaide Kieft ook een rode kaart aan. Die tegengoal is bij mij nooit lang blijven hangen, omdat er heel wat misliep bij die actie. Dat hoort bij het voetbal."

Vier jaar later ging Van Loen wel mee naar het WK in Italië. "Ik maakte toch het WK 1990 mee. Het was een eer om met zoveel grote spelers te mogen spelen. Zo een WK is een geweldige belevenis, dat is echt iets speciaal. Een WK is het hoogst haalbare en het is een soort happening. Daar droom je van als kleine jongen. Ik mocht invallen tegen Ierland. Ik kwam erin en Ruud Gullit kwam naar mij toe en zei dat ik geen gekke dingen mocht doen. Onderling was een 1-1 afgesproken en ik mocht in dat kwartier geen goal maken (lacht). Dat was dus mijn WK en nadien ging ik naar Anderlecht."

John van Loen – Over de Rooie, 288 pagina’s, kan je HIER verkrijgen

POLL: Zou het RSCA van 1990-1991 nu los kampioen spelen in België?

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

Anderlecht haalt slag thuis: contract tot medio 2026
Anderlecht haalt slag thuis: contract tot medio 2026

Ook onder het Deense bewind blijft Anderlecht volop inzetten op de eigen jeugd. Zo geraakte eerder ...

0
0
'Club Brugge heeft beet: target bevestigt zélf transfer'
'Club Brugge heeft beet: target bevestigt zélf transfer'

Club Brugge heeft niet veel tijd om stil te staan bij de nederlaag in Firenze, want zondag moet ...

64
64
Riemer verschaft update over Dreyer, Schmeichel & Verschaeren
Riemer verschaft update over Dreyer, Schmeichel & Verschaeren

Anderlecht hoopt haar titelambities zondag kracht bij te zetten met een zege op het veld van Union. ...

58
58
Michel Preud'homme in tranen na opperste gezinsgeluk
Michel Preud'homme in tranen na opperste gezinsgeluk

Eén van de grootste doelmannen die ons land ooit gehad heeft, duikt de laatste jaren steeds ...

106
106
De Telegraaf: 'Van Bommel neemt afscheid van Antwerp'
De Telegraaf: 'Van Bommel neemt afscheid van Antwerp'

De voorbije weken werd er al druk gespeculeerd over de toekomst van Antwerp-coach Mark van Bommel, ...

142
142
Hein trekt aan Gentse alarmbel: "Belooft weinig goeds"
Hein trekt aan Gentse alarmbel: "Belooft weinig goeds"

AA Gent heeft alles in handen in de Conference League Play-offs. De Buffalo's moeten komend weekend ...

116
116
'Club Brugge ziet finalekansen plots drastisch stijgen'
'Club Brugge ziet finalekansen plots drastisch stijgen'

Club Brugge moet volgende week vol aan de bak als het de finale van de Conference League wil ...

497
497
Club Brugge heeft slecht nieuws voor Antwerp
Club Brugge heeft slecht nieuws voor Antwerp

Club Brugge speelde donderdag nog maar in Fiorentina, maar zit nu al met zijn hoofd bij zondag. ...

611
611
Albert lyrisch voor speler Club Brugge: "Hij was overal aanwezig"
Albert lyrisch voor speler Club Brugge: "Hij was overal aanwezig"

Club Brugge keerde donderdagavond terug uit Firenze met een 3-2-nederlaag. Blauw-Zwart bleef achter ...

209
209
Alexandersson looft Kortrijk-pion: "Een goede speler"
Alexandersson looft Kortrijk-pion: "Een goede speler"

KV Kortrijk gaf zichzelf tegen RWDM een levenslijn, maar moet komend weekend opnieuw vol aan de bak. ...

72
72
Blessin komt met stevige waarschuwing voor Anderlecht
Blessin komt met stevige waarschuwing voor Anderlecht

Union SG ontvangt komende zondag RSC Anderlecht in de Champions' Play-offs. De Unionisten lijken net ...

323
323
Nieuwe CEO OHL schenkt klare wijn over Garcia en transfers
Nieuwe CEO OHL schenkt klare wijn over Garcia en transfers

Voor OH Leuven staat er in de laatste wedstrijden van de Europe Play-Off eigenlijk niets meer op het ...

80
80
'Will Still meteen in de running voor droomjob'
'Will Still meteen in de running voor droomjob'

Donderdag kwam er opmerkelijk nieuws vanuit Frankrijk, want daar kondigde Stade Reims aan dat ze na ...

106
106
Ancelotti bevestigt: "Courtois zal zaterdag spelen"
Ancelotti bevestigt: "Courtois zal zaterdag spelen"

In Madrid wrijven ze zich in de handen, want na negen maanden afwezigheid is Thibaut Courtois ...

88
88
Optimisme blijft bij Club Brugge: "Grote kans op de finale"
Optimisme blijft bij Club Brugge: "Grote kans op de finale"

Er is werk aan de winkel voor Club Brugge om nog de finale van de Conference League te bereiken. Het ...

191
191