AA Gent gaat cruciale wintermercato tegemoet

AA Gent gaat cruciale wintermercato tegemoet

Met nog 20 speeldagen te gaan is het reguliere gedeelte van de Jupiler Pro League bijna halfweg. De interlandbreak biedt dan ook een ideale gelegenheid om een tussentijdse balans op te maken. De komende dagen blikken we meer bepaald vooruit op de komende wintermercato voor de Belgische topclubs. Op welke posities hebben zij nood aan versterking, en wie mag beschikken wanneer de transfermarkt binnen anderhalve maand opnieuw haar deuren opent? Als laatste aan de beurt: AA Gent.


In de hoop dit keer een rustiger seizoen tegemoet te gaan, verwelkomden de Buffalo's vorige zomer acht aanwinsten – met Joseph Okumu en Julien de Sart tot dusver als enige voltreffers. In de competitie levert dat voorlopig weinig op: een magere 18 op 42, goed voor pas de tiende plaats in de stand. De ambitie om op drie fronten actief te blijven, is daarentegen wel nog intact. AA Gent bekerde vlot verder en trok in de volgende ronde met Lommel terug een haalbare kaart, in de Conference League gaat het Hein Vanhaezebrouck en zijn troepen eveneens voor de wind. Toch enige reden voor optimisme dus in de Ghelamco Arena, waar het blijkbaar wel wat rommelt in de scouting. De fans kijken bijgevolg al reikhalzend – of angstig – uit naar wat Michel Louwagie en co nu weer uit hun mouw zullen schudden.

NEGENTAL UIT DE GRATIE
Afwachten of Vanhaezebrouck opnieuw zijn wil doordrukt, nadat de coach naar verluidt heel wat in de pap te brokken had bij het samenstellen van de brede kern. Een ruime selectie van 32 spelers om precies te zijn, die wel nog een aantal overbodige pionnen telt. Jordan Botaka en Alexandre De Bruyn bijvoorbeeld, al sinds september aan het verkommeren in de B-kern. Vanhaezebrouck liet duidelijk verstaan dat het duo geen toekomst meer heeft in Gent, waar ook Sulayman Marreh op weg naar de uitgang lijkt. De middenvelder kreeg een eerste signaal toen hij ontbrak op de Europese lijst, sindsdien kwam hij louter in de Croky Cup in actie. Net als voor Adewale Oladeyo blijkt zelfs de bank te hoog gegrepen. Daar vertoeft Elisha Owusu, een van hun concurrenten als controleur, dan weer vaker dan hem lief is.



Recent kwam de Fransman eventjes boven water, maar de steunpilaar van weleer viel helaas in geen velden meer te bekennen. Een droomtransfer naar pakweg Atlético Madrid zit er dus niet langer in, een veel minder lucratief vertrek richting een bescheiden bestemming des te meer. Zonde gezien zijn prima start. Nog uit de gratie gevallen: Yonas Malede, de voorbije weken alsmaar dieper gezakt in de pikorde. Niet dat de andere aanvallers het zo goed doen, want van het kersvers trio Ilombe Mboyo, Vakoun Bayo en Danijel Lemajic kon nog niemand bekoren. Hoewel nieuwkomers doorgaans terecht meer tijd wordt gegund, zou het ons dan ook niet verbazen mocht een van hen nu alweer beschikken. Bayo en Mboyo, of wie weet zelfs beiden, komen alleszins in aanmerking voor een vroegtijdige exit.

KWALITEIT BOVEN KWANTITEIT
Voorin krijgt Vanhaezebrouck met Gianni Bruno, de vierde versterking in het offensief compartiment, er tenslotte nog een volwaardige optie bij. Op het vlak van blessures hoopt AA Gent dat haar portie pech achter de rug is, en ook onder meer Andrew Hjulsager en Giorgi Chakvetadze voortaan fit blijven. Dat betekent wel nog minder minuten voor jongeren als Chinonso Emeka, Wouter George en Cederick Van Daele, die nog niet aan de bak kwamen en hun geluk vermoedelijk dus beter al dan niet tijdelijk elders beproeven. Tot slot heeft Gent nog enkele knopen door te hakken omtrent een paar titularissen wiens contract binnen een halfjaar afloopt, met name Sinan Bolat, Roman Bezus en Laurent Depoitre. Probeert het op hen nog snel een centje te verdienen, of worden hun verbintenissen opengebroken?



De afgelopen weken bewees Depoitre alvast hoe belangrijk hij nog steeds kan zijn voor de Buffalo's. Tenminste wanneer zijn knoken het toelaten, jammer genoeg geen sinecure. Hoewel er voorin gerust wat geschift kan worden, is een grote opkuis in de kleedkamer mede daarom niet aan de orde. Per slot van rekening blijft AA Gent zonder ongelukken actief op drie fronten, en is een ruime kern geen overbodige luxe. Zeker vermits Depoitre lang niet de enige sterkhouder is die geregeld in de ziekenboeg belandt, waar ook onder andere aanvoerder Vadis Odjidja veel te veel tijd spendeert. Tegenover de potentiële vertrekkers, wellicht een zevental in totaal, mag er dus tevens aan inkomende zijde iets bewegen in de Ghelamco Arena. Al zet men daar dan hopelijk wel eindelijk nog eens in op kwaliteit boven kwantiteit.

VERSTERKING VOOR –EN ACHTERIN
Diep in de punt bijvoorbeeld, waar zoals gezegd geen van de vele, nieuwe alternatieven voor Depoitre voldoet. Een of meerdere van hen inruilen voor een adequatere stand-in lijkt dan ook geen slecht idee. Liefst nog een echte goalgetter, want een killer voor doel is de spits evenmin. Een bijkomend speerpunt biedt mogelijk een oplossing voor het aanslepend efficiëntieprobleem waar Vanhaezebrouck al zo lang zijn beklag over doet. Het omgekeerde verhaal achterin, waar het defensief trio met Okumu, Michael Ngadeu en Andreas Hanche-Olsen staat als een huis. Hier zijn de wisselopties echter bijzonder schaars, en zou een extra verdediger of twee als vervanger(s) dus niet misstaan. Met de blik reeds deels op de toekomst gericht eventueel enkele jonge talenten, gelet op de betrouwbaarheid van het vaste drietal.



Op het middenveld is de spoeling een pak dikker, zelfs mochten Marreh, Oladoye én Owusu andere oorden opzoeken. Al houdt Vanhaezebrouck wel graag minstens één speler met een dergelijk profiel achter de hand, en achten we de kans daarom klein dat zij allen mogen vertrekken. Ook bij de creatieve pionnen, voor wie blessures wel altijd om de hoek loeren, is er op papier genoeg kwaliteit voorhanden. Nog een middenvelder of verbindingsman in steun van Depoitre vormt bijgevolg geen prioriteit. Diens gebruikelijke partner voorin Tarik Tissoudali is daarentegen wel zowat de enige die zich enigszins in zijn sas voelt op de flank – en dan nog met tegenzin. In de gekende veldbezetting van Vanhaezebrouck is er geen nood aan echte wingers, maar af en toe tactisch kunnen variëren zou toch van pas komen.

WERK AAN DE WINKEL
Om te schakelen naar een klassiekere formatie moet nu Alessio Castro-Montes al een rijtje opschuiven, met aan de overkant dan Tissoudali, Bezus, Hjulsager, Chakvetadze of Odjidja. Stuk voor stuk spelers die centraal beter tot hun recht komen. Iets te veel eenheidsworst ook, een mix waaraan gerust een pure flankaanvaller mag worden toegevoegd. Misschien wel meteen eentje die tevens de hele zijlijn kan afdweilen, zoals Moses Simon in zijn beste periode. Een meer aanvallend ingesteld alternatief dus voor Castro-Montes en Nurio Fortuna, al deed jonkie Matisse Samoise het wel prima tijdens die eerste zijn afwezigheid. Afwachten of Gent voor die vacatures opnieuw op meerdere paarden wedt, dan wel verschillende vliegen in één klap tracht te slaan met een polyvalente topper-in-spe als Jonathan David. De recordverkoop vervoegde in januari 2018 als tiener de rangen, samen met een viertal anderen.



Sindsdien beperkten de Buffalo's zich na nieuwjaar telkens tot twee à drie gerichte aanwinsten, waarbij het zelden een beroep deed op huurlingen. En, naast een handvol jongeren, vaak inzette op direct inzetbare targets. Met stip op één op de verlanglijst staat nu back-up voor de achterhoede. Voorin lijkt de nieuwe lading spitsen dan weer gebuisd, en heeft Depoitre een betere doublure nodig. Tot slot kan ook de toevoer vanaf de flanken beter. Werk aan de winkel dus voor AA Gent om tijdens de komende mercato niet alleen het kaf van het koren te scheiden, maar haar ruime kern tevens verder te wapenen voor een langere strijd op drie fronten. In de beker en zelfs Conference League ligt het op koers, en ook in de competitie – voor het merendeel van de concurrenten na de winterstop wellicht het enige doel – hoopt Vanhaezebrouck nog brokken te breken. Benieuwd hoeveel inspraak hij dit keer krijgt.

POLL: De grootste prioriteit voor AA Gent tijdens de wintermercato is volgens mij een ...

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd

Club Brugge heeft woensdagavond opnieuw grote indruk gemaakt in de Champions' Play-Off. KRC Genk, ...

55
55
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'

Bij AC Milan deden ze vorige zomer alle vier hun Belgen van de hand. De aankoopoptie van Aster ...

39
39
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?

Real Madrid is op weg om snel de titel te veroveren in La Liga en is ook nog steeds in de running in ...

19
19
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"

Club Brugge blijft maar door de Champions' Play-Off wervelen. Woensdagavond wist Blauw-Zwart ook ...

274
274
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut

Bij Anderlecht bleven ze wellicht met gemengde gevoelens achter na de 3-0-zege tegen Cercle Brugge. ...

97
97
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"

Bij Club Brugge verkeren ze in bloedvorm. Tegen RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC en KRC Genk ...

450
450
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"

RSC Anderlecht heeft na vijf speeldagen 9 punten gehaald in de Play-Offs. De Brusselaars staan ...

570
570
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"

KRC Genk verloor kansloos met 4-0 van Club Brugge. De Limburgers speelden een zwakke partij en gaven ...

394
394
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'

Club Brugge is sterk bezig. Ze doen het onder Nicky Hayen zeer goed in Europa en de competitie en ...

432
432
Anderlecht herpakt zich: "Dat is de volgende stap"
Anderlecht herpakt zich: "Dat is de volgende stap"

RSC Anderlecht won makkelijk met 3-0 van Cercle Brugge. De score had zelfs hoger kunnen oplopen, ...

251
251
<strong>Antwerp FC leidt grootverdiener met krachtige hand buiten</strong>
Antwerp FC leidt grootverdiener met krachtige hand buiten

Antwerp FC haalde Dorian Dessoleil drie seizoenen geleden voor 2,5 miljoen euro, maar zijn tijd bij ...

387
387
AA Gent haalt uit en deelt mee: "Contract tot 2028"
AA Gent haalt uit en deelt mee: "Contract tot 2028"

AA Gent is op weg om de Europe Play-Offs te winnen. Achter de schermen is de club bezig met de ...

140
140
Club Brugge rekent niet meer: "Kunnen kampioen worden"
Club Brugge rekent niet meer: "Kunnen kampioen worden"

Igor Thiago scoorde eindelijk nog eens. De Braziliaan wist sinds januari eindelijk nog eens de weg ...

470
470
Aanwinst zoekende bij Anderlecht: "Haalde mijn niveau nog niet"
Aanwinst zoekende bij Anderlecht: "Haalde mijn niveau nog niet"

RSC Anderlecht haalde in januari Mads Kikkenborg naar Brussel. De Deense doelman kwam nog niet in ...

220
220
<strong>Union SG kampt al heel het seizoen met dit grote probleem</strong>
Union SG kampt al heel het seizoen met dit grote probleem

Het probleem van Union SG van dit seizoen ligt duidelijk in de topmatchen. We haalden het al voor de ...

82
82