Cobbaut bezorgt Anderlecht erg zure nasmaak

Cobbaut bezorgt Anderlecht erg zure nasmaak

Drie jaar geleden werd hij omschreven als een van de grootste Belgische beloftes: Elias Cobbaut was klaar om bij RSC Anderlecht de voetbaltop te bestormen. Vandaag verlaat hij het Lotto Park langs een achterpoortje. 


EEN VAN DE GROOTSTE BELGISCHE BELOFTES

Het verhaal tussen RSC Anderlecht en Elias Cobbaut ging nochtans veelbelovend van start. In juni 2018 haalde Sporting de verdediger van KV Mechelen binnen voor een flink basisbedrag van drie miljoen euro, aangevuld met 500 duizend euro aan bonussen. Anderlecht won daarmee de prestigeslag van KRC Genk en Club Brugge, beide topclubs die ook in de running lagen om Cobbaut aan te trekken. “Als Anderlecht-fan was het altijd mijn droom om hier te spelen”, aldus een opgetogen Cobbaut. “Ik was klaar voor een stap hogerop en dat kan het best bij een Belgische topclub als Anderlecht.”

Met die mooie transfersom werd Elias Cobbaut de op één na duurste uitgaande transfer van KV Mechelen. Enkel de verkoop Hassane Bandé, die naar Ajax trok voor 8,25 miljoen euro, bracht de Mechelse clubkas nog meer op. Anderlecht troefde aldus de rivalen van Club Brugge en KRC Genk af voor Cobbaut, en dat was zeer naar de zin van voorzitter Marc Coucke. “Ons project begint duidelijk aan te slaan. Dat een van de grootste Belgische beloftes bewust voor RSC Anderlecht kiest, is heel goed nieuws voor onze fans. Ik wens Elias alle succes toe bij Paars-Wit, en we zullen hem alle ondersteuning bieden om hier te slagen.”



De toen 20-jarige Elias Cobbaut tekende een vijfjarig contract bij de Belgische recordkampioen, wat het grote gestelde vertrouwen van Anderlecht in hem onderstreepte. De transfer van Cobbaut werd breed uitgesmeerd over de clubkanalen – logisch ook. Wat extra zout in de wonde voor Club Brugge en KRC Genk. Op de persvoorstelling van Cobbaut gingen onder meer voorzitter Marc Coucke, technisch directeur Luc Devroe en trainer Hein Vanhaezebrouck gretig mee op de foto staan. “Het zegt iets over onze ambities dat een talent als Cobbaut voor ons kiest”, verklaarde Devroe. “Hein Vanhaezebrouck en ik waren al lang erg gecharmeerd."

VERTONGHEN EN VERMAELEN

In 2019, dik een jaar na zijn transfer, haalde Elias Cobbaut zijn hoogste niveau bij Anderlecht. Mede daarom haalde bondscoach Roberto Martinez hem bij de Rode Duivels voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Rusland en Cyprus. Tegen de Cyprioten was Cobbaut zelfs titularis én speelde hij zijn debuutmatch ook helemaal uit. “Elias heeft een ongelooflijke toekomst”, verklaarde de Spaanse bondscoach over de kwaliteiten van Cobbaut. “Hij heeft een moeilijk te vinden speelstijl. Hij zit op de lijn van Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen.”



Cobbaut was vooral door zijn linkervoet als centrale verdediger een interessante optie voor Roberto Martinez: op die positie had de bondscoach namelijk niet veel opties voorhanden. In november 2019 was Cobbaut 'hot' maar erg lang duurde die periode van voorspoed niet. Het seizoen 2019-2020 werd namelijk vervroegd stilgezet door de corona-uitbraak, en in het volgende seizoen 2020-2021 brak Cobbaut zijn enkel op de vierde speeldag van de nieuwe competitie.

DELCROIX

Na zijn onfortuinlijke blessure tegen KV Oostende speelde Elias Cobbaut zes maanden lang geen officiële wedstrijd meer voor Anderlecht. In die periode werd Hannes Delcroix een steeds belangrijkere pion in het elftal van Vincent Kompany, waardoor Cobbaut geruisloos tweede keuze werd. De een zijn dood is de ander zijn brood … Maar erg lang moest Cobbaut echter niet wachten op een nieuwe kans. Kort na zijn terugkeer liep Delcroix een langdurige blessure op. De een zijn dood ...

Waar Hannes Delcroix zich nadrukkelijk kon profileren als een echte meerwaarde, bovendien ook met het juiste Anderlecht-DNA, was dat voor Elias Cobbaut niet het geval. De supporters van Anderlecht sloten hem nooit helemaal in hun hart en keken reikhalzend uit naar de terugkeer van Delcroix. Cobbaut vormde trouwens ook nooit een complementair duo met Matt Miazga, die in de centrale defensie nood had aan een goed uitvoetballende kompaan – zoals Delcroix dus.



En zo geschiedde ook. Nadat Hannes Delcroix terug fit werd bevonden voor de strijd, verdween Elias Cobbaut steeds meer naar de achtergrond bij Anderlecht. 't Was voor hem het signaal om uit te kijken naar andere clubs, want de concurrentie van het Anderlecht-jeugdproduct Delcroix kon hij nooit winnen. Daarom wisselde Cobbaut in de voorbije winter ook van makelaarsbureau. Anderlecht eiste toen wel de enorme transfersom van 10 miljoen euro. Een bedrag dat niemand kon en wou ophoesten. Uiteraard.

CLUB BRUGGE

Elias Cobbaut verspeelde veel punten en krediet tijdens de afwezigheid van Hannes Delcroix. In de eerste twee wedstrijden van de Champions' Play-offs vorig seizoen viel Cobbaut bijvoorbeeld helemaal door de mand tegen Club Brugge en Antwerp FC. Grote kans dat Vincent Kompany toen bepaalde dat Cobbauts kwaliteiten ontoereikend zijn om te voldoen aan zijn hoge normen en standaarden. Bij drie van de eerste vier tegendoelpunten in de Champions' Play-offs speelde Cobbaut een opvallende rol, weliswaar in de negatieve zin.



In het Jan Breydelstadion speelde Elias Cobbaut eerst met een slechte pass in op Anouar El Hadj, waarna Club Brugge middels een recuperatie en snelle omschakeling vervolgens kon scoren via Noa Lang. Bij het tweede Brugse tegendoelpunt van Bas Dost verloor Cobbaut door een verkeerde inschatting een rechtstreeks duel met de Nederlander, en daarna had hij ook een te trage reactie om diezelfde Dost het scoren te beletten. Maar de meest opvallende en flagrante fout van Cobbaut in de nacompetitie was tegen Antwerp FC.

ANTWERP FC

In de tweede wedstrijd van de Champions’ Play-Offs tegen Antwerp FC was Elias Cobbaut opnieuw de gebeten hond. Dieumerci Mbokani maakte toen handig gebruik van Cobbauts klungelige balcontrole en de Congolees strafte het dure balverlies af – zo'n cadeaus moest je Dieu niet geven. “We gaven te veel ruimtes weg en leden onnodig balverlies. Dat zijn dingen die tot ons spel behoren, maar nu kwam het iets te vaak voor. Het wordt zaak om de videoanalyses te maken en hieruit te leren voor woensdag.” Cobbaut mocht zich met rede geviseerd voelen door Vincent Kompany.



Het erg schrijnend om Elias Cobbaut zo opzichtig in de fout te zien gaan. En zeker al omdat Anderlecht eerder vorig seizoen nog een toonbeeld was van defensieve standvastigheid, vooral dan dankzij het sterke werk van het centrale verdedigende duo Matt Miazga en Hannes Delcroix. Maar door het uitvallen van Delcroix wegens een knieoperatie verloor de verdedigende centrale as gevoelig aan voetballend vermogen En Cobbaut maakte tegen Antwerp niet enkel een bedenkelijke indruk door zijn voetballend spel. Dieumerci Mbokani veegde namelijk de vloer aan met de 23-jarige verdediger, waardoor Cobbaut een dramatische wedstrijd afwerkte.

ITALIË

Drie jaar geleden werd Elias Cobbaut bij RSC Anderlecht aangekondigd als een van de grootste Belgische talenten, maar die status kon hij aldus niet waarmaken. In het voorbije tussenseizoen werd het al duidelijk dat Vincent Kompany niet zou rekenen op hem, wat zich uiteindelijk ook vertaalde in nul competitieminuten in het huidige voetbalseizoen. Omdat Anderlecht Taylor Harwood-Bellis - op voorspraak van Kompany - en Wesley Hoedt aantrok, werd Cobbaut een overbodige pion in het Lotto Park. Hij zal zijn voetbalgeluk nu beproeven in de Italiaanse Serie B, waar Parma hem huurt voor één seizoen. Met een aankoopoptie.

POLL: Is Cobbaut een onder- of overschatte voetballer?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Westerlo verklaart ontslag Rik De Mil
Westerlo verklaart ontslag Rik De Mil

Donderslag bij heldere hemel dinsdag in de Kempen. Rik De Mil is niet langer coach van Westerlo en ...

31
31
Verdeelde reacties op komst Veldman: "Walgelijk!"
Verdeelde reacties op komst Veldman: "Walgelijk!"

Een verrassing bij Club Brugge. Robin Veldman wordt de nieuwe coach van Club NXT. De Nederlander ...

171
171
Club Brugge stelt Robin Veldman aan als coach Club NXT
Club Brugge stelt Robin Veldman aan als coach Club NXT

Het zijn woelige tijden bij Club Brugge. Blauw-Zwart zette Ronny Deila aan de deur en schoof Club ...

124
124
'Kopzorgen voor Tedesco: 10 (!) Duivels afwezig op training'
'Kopzorgen voor Tedesco: 10 (!) Duivels afwezig op training'

De Rode Duivels zijn in volle voorbereiding op twee oefenduels. Op 23 maart spelen ze tegen Ierland, ...

73
73
De Winter stuurt duidelijke boodschap naar Tedesco
De Winter stuurt duidelijke boodschap naar Tedesco

De Rode Duivels blazen verzamelen voor een oefentweeluik tegen Ierland en Engeland. Domenico Tedesco ...

42
42
Fans worden gek na ontslag De Mil: "Shame on you!"
Fans worden gek na ontslag De Mil: "Shame on you!"

De Jupiler Pro League werd dinsdag opnieuw opgeschud door een trainersontslag. Dit keer was het Rik ...

1398
1398
Genk viert PO 1-ticket met nieuwe aanwinst
Genk viert PO 1-ticket met nieuwe aanwinst

KRC Genk slaakte het afgelopen weekend een grote zucht van opluchting. Op het veld van KVC Westerlo ...

144
144
X gaat total loss op straf Kiyine: "Systeem is compleet verrot!"
X gaat total loss op straf Kiyine: "Systeem is compleet verrot!"

De Belgische justitie blijft zwaar onder vuur liggen. Na een paar bizarre uitspraken in andere ...

157
157
Bom in JPL! Westerlo ontslaat Rik De Mil
Bom in JPL! Westerlo ontslaat Rik De Mil

Eem bom in de Jupiler Pro League! KVC Westerlo ontslaat Rik De Mil. Dat maakt de club zelf bekend. ...

1398
1398
TRANSFERUURTJE: 'Fredberg behandelt cruciaal dossier, toekomst KDB gekend'
TRANSFERUURTJE: 'Fredberg behandelt cruciaal dossier, toekomst KDB gekend'

De winterse transferperiode zit erop, maar transfervrije spelers kunnen nog steeds hun kribbel bij ...

239
239
Xavi komt met hoge eisen voor verlengd verblijf bij Barca
Xavi komt met hoge eisen voor verlengd verblijf bij Barca

Xavi gaf eerder dit jaar al aan dat hij na dit seizoen zou stoppen als coach bij FC Barcelona. De ...

111
111
Westerlo komt met opvallend nieuw 'statement' na schandaal
Westerlo komt met opvallend nieuw 'statement' na schandaal

Er is ondertussen al heel veel gezegd en geschreven over de 'salonremise' tussen Westerlo en Racing ...

200
200
Kortrijk-sterkhouder aast op stunt: "Daar doen we het voor"
Kortrijk-sterkhouder aast op stunt: "Daar doen we het voor"

KV Kortrijk begint als voorlaatste aan de Play-Downs. De West-Vlaamse club hoopt ook volgend jaar ...

104
104
Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler
Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler

Een uiterst bizar horrorverhaal dook zopas op uit Kortrijk. Daar staat momenteel een ...

63
63
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf

Sofian Kiyine, de speler van OH Leuven dit vorig jaar met zijn auto in de sporthal van ...

101
101