Club Brugge pakt de hoofdprijs: 'Sowah is goud'

Club Brugge pakt de hoofdprijs: 'Sowah is goud'

Nadat Club Brugge eerder een blauwtje liep bij de inkomende transfers van de flankaanvallers Alex Collado (FC Barcelona) en Mohammed Daramy (FC Kopenhagen), staat de landskampioen heel dichtbij de komst van Kamal Sowah (Leicester City). In de zomer van 2020 was de Ghanese aanvaller geen spek voor de Brugse bek, maar exact één jaar later heeft Club wellicht wél prijs. 


WIE LAATST LACHT 

“We hebben eraan gesnuffeld, maar we zijn net niet weggelachen.” Vincent Mannaert informeerde vorige zomer bij Leicester City naar de voorwaarden van Kamal Sowah, de Ghanese aanvaller die in de voorbije drie seizoenen werd verhuurd aan Oud-Heverlee Leuven. “Een concurrent sterker maken – want dat zijn de Belgische topclubs voor de eigenaars van Beerschot of OHL – wil men niet doen”, verklaarde de manager van Club Brugge eind december in Sport/Voetbalmagazine.

Eén jaar later lijkt Club Brugge dan toch zijn slag thuis te halen. Volgens verschillende bronnen in België en Engeland is Kamal Sowah namelijk goed op weg naar West-Vlaanderen. Het dossier van de Ghanese aanvaller raakte in een stroomversnelling nadat Blauw-Zwart recentelijk achter het net viste bij de transferdeals van Alex Collado (FC Barcelona) en Mohammed Daramy (FC Kopenhagen). De langverwachte kwaliteitsinjectie op de flank is dus eindelijk binnen handbereik.



Het is geen publiek geheim dat Club Brugge de transfermarkt afspeurt naar een kwalitatieve flankspeler met diepgang. En het liefst eentje met wat bewezen ervaring op het hoogste niveau. De landskampioen mikt namelijk op een derde landstitel op rij en daarnaast ambieert de ploeg van Philippe Clement ook een succesvolle Europese campagne. Daarom zoekt Club naar spelers die een onmiddellijke impact kunnen brengen voor de ploeg. Zoals Kamal Sowah dus.

KILOMETERVRETER 

De 21-jarige Ghanees was vorig seizoen een grote uitblinker bij OH Leuven, en bij uitbreiding ook in de Jupiler Pro League. Kamal Sowah maakte indruk onder meer door zijn uitstekende balbehandeling en ruim loopvermogen. Om dat laatste alvast te staven: vorig seizoen liep hij gemiddeld meer dan dertien kilometer per wedstrijd. De kilometervreter leek bij momenten onvermoeibaar en hij was constant in beweging – ook dankzij de gegunde vrijheid door Marc Brys. 

Het enorme loopvermogen van Kamal Sowah is grotendeels een aangeboren talent, maar die begaafdheid werk ook bijgeschaafd door het zware trainingsschema van Marc Brys. “Dat was al één van mijn sterktes toen ik nog in Ghana speelde”, verklaarde Sowah toen Het Nieuwsblad hem wees op zijn indrukwekkende fysieke stats. “Maar ik ben er nog op verbeterd door er hier in Leuven op te blijven werken. De laatste weken voor het seizoen hebben we heel veel gelopen, dat heeft mijn uithouding versterkt.”



Kamal Sowah was vorig seizoen de ideale flankaanvaller in de 3-4-3 opstelling die Oud-Heverlee Leuven hanteerde. Marc Brys wist zijn grote kwaliteiten en ruwe talent naar waarde te schatten en hij liet de intrinsieke capaciteiten van Sowah helemaal renderen. Daarnaast was de Ghanees zelf ook bereid om veel bij te leren van een sluwe en tactisch geschoolde coach zoals Brys. “Hij pikt de dingen die ik zeg heel snel op”, verklaarde Brys vorig seizoen bijvoorbeeld in Het Nieuwsblad. 

SOWAH IS GOUD

Kamal Sowah sloot de voorbije jaargang van de Jupiler Pro League af als één van de revelaties van het seizoen. En dat was best wel verrassend. De Ghanees vertoefde namelijk al drie jaar bij OH Leuven maar echt doorbreken deed hij er pas vorig seizoen. Sowah demonstreerde in Leuven wel altijd zijn grote talent - en hij pakte meermaals ook uit met enkele klasseflitsen – maar zijn goede prestaties waren echter steeds niet duurzaam op de langere termijn. Daarom was de steile en standvastige evolutie in het voorbije seizoen best wel opvallend. 



Marc Brys liet zich meermaals lovend uit over Kamal Sowah, die in de Belgische pers werd omschreven als de groeibriljant van OH Leuven. “Als er één speler in onze kern is die alles heeft … Kamal Sowah”, vertelde de coach aan Het Laatste Nieuws. “Hij heeft een uitzonderlijk loopvermogen. Doet enorm veel high speed intensity runs, aan hoge snelheid. Heeft goede voeten, denkt snel. En hij werkt voor het team. Als je over een totaalpakket spreekt – bij hem is dat redelijk goed gevuld. Sowah is goud.”

LEICESTER CITY 

Gelet op de immense meerwaarde van Kamal Sowah, alsook het feit dat hij een langdurig contract heeft bij Leicester City, werd het steeds duidelijker dat de Ghanees het niveau van OH Leuven ontgroeid was. In mei kondigde Sowah alvast zelf zijn vertrek aan op Twitter. “Met veel emoties, want ik heb hier drie jaar en een half mooie jaren gekend. Ik ben nu aan een volgende stap toe in mijn carrière. Maar ik kom hier zeker nog op bezoek”, liet hij weten op social media.

Na zijn aangekondigd vertrek bij OH Leuven werd er verwacht dat Kamal Sowah vervolgens voluit zijn kans zou gaan bij Leicester City. Maar de Foxes waren echter niet helemaal overtuigd dat de jonge Ghanees kon meedraaien in de veeleisende en intensieve Premier League. Het niveauverschil tussen de Belgische en de Engelse competitie is dan ook immens. Ook al beschikt Sowah op het technisch, tactisch en fysiek vlak over indrukwekkende kwaliteiten. En is hij tevens polyvalent.



Voor Marc Brys kwam het vertrek van Kamal Sowah alvast hard aan. Sport/Voetbalmagazine stelde de coach van OH Leuven onlangs de vraag hoe zwaar zijn vertrek nu precies weegt. “Heel erg”, verklaarde Brys. “Dat is een heel oprecht antwoord. Door zijn specifieke profiel, met dat loopvermogen en die infiltraties. Hij was een slimme speler en een goeie gast, iemand die zelf naar me toe kwam met vragen. Niet alleen zag Kamal het, hij kon het ook nog eens in de praktijk brengen.”

CLUB BRUGGE 

Hoewel Leicester City wel in de kwaliteiten van Kamal Sowah gelooft, ligt er in de nabije toekomst toch geen prominente rol voor hem weggelegd in het King Power Stadium. De marktwaarde van Sowah nam in de voorbije drie jaar op indrukwekkende wijze toe van amper 50 duizend euro tot een actuele 3 miljoen euro, en daarnaast verzilverde hij zijn uitstekende prestaties van vorig seizoen met een kledingdeal bij Puma. En nu is het dus de beurt aan Leicester om hun graantje mee te pikken.



Volgens The Guardian is Club Brugge namelijk bereid om het clubrecord te breken om Kamal Sowah aan te trekken. De Britse kwaliteitskrant spreekt namelijk van een transfersom van negen miljoen euro plus bonussen, waardoor de Ghanees David Okereke (acht miljoen euro) kan aflossen als duurste aankoop ooit bij Club. Da's een pak geld uiteraard, maar Blauw-Zwart krijgt in ruil dus een erg kwalitatieve aanvaller – mét bewezen diensten in de Belgische competitie. 

POLL: Is Sowah een toptransfer voor Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kortrijk-sterkhouder aast op stunt: "Daar doen we het voor"
Kortrijk-sterkhouder aast op stunt: "Daar doen we het voor"

KV Kortrijk begint als voorlaatste aan de Play-Downs. De West-Vlaamse club hoopt ook volgend jaar ...

22
22
Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler
Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler

Een uiterst bizar horrorverhaal dook zopas op uit Kortrijk. Daar staat momenteel een ...

12
12
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf

Sofian Kiyine, de speler van OH Leuven dit vorig jaar met zijn auto in de sporthal van ...

25
25
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"

Het gaat momenteel niet goed met Zulte Waregem. De degradant uit de Jupiler Pro League stelde voor ...

57
57
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"

Geen Champions' Play-Offs voor KV Mechelen. De 'Kakkers' grepen op de laatste speeldag naast een ...

24
24
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels

Slecht nieuws uit het kamp van de Rode Duivels. Romelu Lukaku zal niet in actie komen in de ...

86
86
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

47
47
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

775
775
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

264
264
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

192
192
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

510
510
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

505
505
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

157
157
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

904
904
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

793
793