Roberto Martinez redt eigen vel bij Rode Duivels

Foto: Roberto Martinez redt eigen vel bij Rode Duivels

We hebben er lang op moeten wachten, maar later op de dag neemt Roberto Martinez eindelijk het woord. Voor het eerst sinds zijn reactie kort na de uitschakeling tegen Italië mag de bondscoach het komen uitleggen. Daarbij zal wellicht vooral worden gefocust op de fouten die ertoe leidden dat de Rode Duivels het EK in de kwartfinale moesten verlaten. Al proberen wij toch ook enkele positieve punten te onthouden van de voorbije weken.


De zaken die Martinez beter had kunnen doen, kwamen ook hier al uitgebreid aan bod. Andere media hadden eveneens de mond vol over zijn tactische tunnelvisie, warrig wisselbeleid en het fletse voetbal dat België op de mat legde ten opzichte van het WK drie jaar geleden. Terwijl voorganger Marc Wilmots in 2016 werd ontslagen na een exit in dezelfde fase, weliswaar tegen een mindere tegenstander, staat de positie van de Spanjaard nu echter niet ter discussie. Althans, niet bij de instanties die er toe doen. Spelers en bondslui blijven unaniem achter Martinez staan. Terecht, op basis van zijn verdiensten in het verleden. Hoewel het niet altijd rozengeur en maneschijn was, oogt de balans na vijf jaar met een bronzen WK-medaille, jarenlange dominantie van de FIFA-ranking en quasi naadloos parcours per slot van rekening overwegend positief. Een ontslag is dan ook niet aan de orde.

DE FACTOR PECH
Toch stemmen er sinds afgelopen vrijdag voor het eerst hier en daar ontstemde geluiden op. Nochtans valt de vroegtijdige uitschakeling van de Rode Duivels geenszins volledig aan Martinez te wijten. Zo speelde de factor geluk, of liever gezegd pech, een aanzienlijke rol. Pech met blessures bijvoorbeeld. Timothy Castagne viel al na een halfuurtje uit, maar veel erger nog is dat ook aanvoerder Eden Hazard tegen Italië vanaf de zijlijn toekeek. Kevin De Bruyne en Axel Witsel speelden dan weer op halve kracht. Daarnaast vielen er een paar ongelukkige vormdipjes te noteren bij Youri Tielemans, Dries Mertens en Yannick Carrasco, de centrale figuur in de kritiek op Martinez zijn wisselpolitiek. In de zwanenzang gaf zelfs nagenoeg niemand thuis, al verdienen de Italianen daarvoor zelf uiteraard ook de nodige credits.Behalve de vorm van de dag was dus tevens de loting, na Portugal opnieuw een harde noot om kraken, enigszins ongelukkig. De veroordeling tot de zware tabelhelft leverde in Rusland nog een memorabele zege tegen Brazilië op, dit keer werd het onze ondergang. Indien de Azzurri zondag Engeland verslaan, dolf België net als toen trouwens het onderspit tegen de latere winnaar. Van een blamage is dus geen sprake, zeker omdat de Rode Duivels niet met het schaamrood op de wangen moesten afdruipen. Italië was beter en verdiende de kwalificatie, maar wat doelrijpe kansen betreft was de partij op z'n minst in evenwicht. Mede door een foutje van Jan Vertonghen en een beresterke Gianluigi Donnarumma trok ons land helaas aan het kortste eind. Al dient gezegd dat de strafschop eveneens vederlicht was.

DOKU & VERMAELEN
Het brengt ons bij een van de zaken die Martinez, ondanks de bakken kritiek aan zijn adres, wél goed heeft gedaan: de keuze voor Jérémy Doku als vervanger van Hazard. Logischere opties waren Mertens of Carrasco, maar de bondscoach durfde het aan om zijn eieren in de mand van de youngster te leggen. Met succes, want het dribbelwonder bleek op zijn linkerkant een van de bedrijvigste Belgen. Jammer dat zijn fraaie actie in de tweede helft net niet de gelijkmaker opleverde. Met nog een aantal van zulke flitsen rechtvaardigde de spurtbom meteen ook de beslissing om hem te laten staan. De toekomst van de Rode Duivels lijkt meer dan ooit in handen van Doku te liggen. Sowieso verdient Martinez lof voor de manier waarop hij anticipeert op het wenkende afscheid van de Gouden Generatie – en zichzelf.De wissel van de wacht hoeft op sommige plaatsen evenwel niet te snel te gebeuren. Dat bewees Thomas Vermaelen, die een prima toernooi achter de rug heeft nadat hij in de eerste twee matchen nog gespaard werd. Ook met Witsel, De Bruyne en Hazard slaagde Martinez er voortreffelijk in om hen gestaag te brengen, zonder daarbij steken te laten vallen in de groepsfase. Helaas sloeg voor die laatste twee tegen Portugal opnieuw het noodlot toe, iets waar de bondscoach weinig aan kon doen. Behalve hen vroeger naar de kant halen misschien, wat vooral voor Hazard geldt. Zijn brede selectie had hij dus beter kunnen benutten, maar op de samenstelling van de 26-koppige kern viel overigens evenmin wat aan te merken. Of het moet al de afwezigheid van Marouane Fellaini of zelfs Charles De Ketelaere zijn.

GROEPSGEVOEL
Dat de people manager zulk een bende moeiteloos tot een samenhang geheel kan kneden, wisten we natuurlijk al langer. Ook nu viel er vanuit het Duivelse kamp weer geen onvertogen woord te horen, en trok iedereen van begin tot eind aan hetzelfde zeil. Het lijkt evident, maar andere landen hebben er soms meer last mee. Van bij zijn aanstelling maakte Martinez er echter een prioriteit van om het groepsgevoel aan te wakkeren, een visie die sindsdien meermaals haar vruchten afwierp. Geholpen door de profielen van de zwaargewichten in de kleedkamer uiteraard, die elkaar intussen al jarenlang kennen en samen vele waters doorzwommen. Toch mag het aandeel van de charismatische Catalaan, die naar de buitenwereld toe het achterste van zijn tong veel minder laat zien, niet worden onderschat.Ook op tactisch gebied heeft Martinez zijn plek in de Belgische voetbalgeschiedenis. Na zijn debuut, een verloren oefenduel tegen Spanje, implementeerde de nieuwe selectieheer een 3-4-3. Een systeem dat de Rode Duivels veel successen opleverde, en dus is het logisch dat Martinez er op dit EK niet aan raakte. Andersom was gekker geweest, al mocht hij tegen Italië toch sneller ingrijpen. Desalniettemin is uitgaan van eigen sterkte op zich verdedigbaar, ware het niet dat de uitschakeling net op dat vlak extra zuur was. Het nummer één van de wereld, een van de gedoodverfde favorieten voor de eindzege, had op geen enkel moment indruk gemaakt. In de kwartfinale slaagde een tegenstander er zelfs voor het eerst sinds lang in om de Belgen niet louter het voetballen te beletten, maar zélf de bal op te eisen.

TACTISCHE ZETTEN
Persoonlijk pleiten wij eveneens voor iets attractiever voetbal, maar vanuit sommige hoeken klinkt de kritiek op de aanpak van Martinez ietwat hypocriet. Vonden velen na de nederlaag tegen de cynische Fransen op het WK immers niet dat de Rode Duivels zelf wat resultaatgerichter moesten worden? Een missie die even leek te kunnen slagen, tot de Italianen op ons pad kwamen. Al mocht het wat ons betreft daarvoor op offensief gebied al een pak meer zijn, en was het tegen Portugal toch ook reeds met de hakken over de sloot. Verdedigend zat het evenwel grotendeels goed op slot. De knappe krul van Lorenzo Insigne terzijde scoorden Yussuf Poulsen en Nicolo Barella enkel na individuele foutjes, wat erop wijst dat de organisatie alleszins op punt stond. Een pluimpje op de hoed van Martinez.Diens idee om de hoge pressing van de Azzurri vrij laag op te vangen, een dankbare opdracht voor onze defensie op leeftijd, was in se trouwens niet verkeerd. Tenslotte zijn de Belgen dodelijk op de counter, zeker met ook Doku tussen de lijnen. Ei zo na pakte het plan zelfs goed uit, maar De Bruyne en Romelu Lukaku vonden Donnarumma op hun weg. Al wist Italië, dat weliswaar van bij de start met meer intensiteit en aan een hogere versnelling speelde, dan zelf ook al geregeld te dreigen. Na de 1-0 werden de ruimtes te groot om te belopen en kregen onze landgenoten al helemaal geen voet meer aan grond in München. Martinez, die achteraf toegaf dat het niet de bedoeling was om het spel zó fel uit handen te geven, vond er geen antwoord op. Voor zijn beginopvatting valt desalniettemin wat te zeggen.

VERTROUWEN IN MARTINEZ
Sinds het verlies tegen zijn thuisland ging de bondscoach in 60 interlands overigens nog slechts vier keer onderuit: tegen Frankrijk, Zwitserland, Engeland en nu Italië. Het aantal overwinningen tegen toplanden valt echter net zo zeer op één hand te tellen. Brazilië werd verslagen op het WK, Engeland ging er twee keer en nadien nogmaals in de Nations League op de knieën. Aan dat rijtje wordt nu tenminste titelverdediger Portugal toegevoegd, een schrale troost. Net zoals het feit dat de Rode Duivels geen echt blauwtje liepen, en het toernooi enigszins met opgeheven hoofd mogen verlaten. Compleet van de mat werden ze, ondanks de Italiaanse overmacht, nooit gespeeld. Al deed Spanje het wel een pak beter tegen de finalist, die haar plek daar net als Engeland uiteindelijk niet gestolen heeft.Mede dankzij al deze factoren, gecombineerd met zijn staat van dienst en band met de kleedkamer, redde Martinez zijn vel. Terwijl veel van zijn collega's bij toplanden die hun doelstellingen evenmin waarmaakten onder vuur liggen of zelfs op straat werden gezet, klonken vanuit Tubeke al snel geluiden dat de Spanjaard niet in twijfel wordt getrokken. Terecht, als u het ons vraagt, want het kind na één tegenslag meteen met het badwater weggooien is nooit een goed idee. Akkoord, Martinez maakte fouten op dit EK. Net zoals hij in het verleden af en toe wel eens de bal mis sloeg. Minstens even vaak volgde nadien wel weer een voltreffer, en ook de voorbije weken ging lang niet alles de mist in. Niet overreageren dus, maar met alle neuzen in dezelfde richting op naar Turijn en nadien Qatar. Dat vertrouwen heeft de bondscoach wel verdiend.

POLL: Hoeveel punten op 10 zou u Martinez geven voor het voorbije EK?

Clement roept recidivist Lang opnieuw tot de orde

Messi compleet onderuit gehaald door controversiële journalist

TRANSFERUURTJE: 'Club shopt bij Standard, Kouamé alweer weg'

Vandaag 02 December 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Depay slaat iedereen met verstomming bij Barça

You love him or you hate him. Memphis Depay is een speler die de meningen verdeelt. Een excentrieke ...

195
{insert image alt}

Antwerp doet dromen met gouden topdeal

Het is nog even wachten vooraleer hij helemaal ontploft, maar Alhassan Yusuf toonde dit seizoen al ...

577
{insert image alt}

Refaelov doet Anderlecht schrikken

Anderlecht heeft dinsdagavond met veel moeite zijn ticket voor de kwartfinales van de Croky Cup over ...

23
{insert image alt}

'Bod van 120 miljoen euro op Haaland'

Afgelopen weekend maakte Erling Haaland zijn wederoptreden bij Borussia Dortmund na een maand ...

39
{insert image alt}

Angstwekkende blessure voor KV Mechelens-spits

KV Mechelen heeft zich woensdagavond bij de laatste acht in de Croky Cup geschaard, maar dat liep ...

75
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Club shopt bij Standard, Kouamé alweer weg'

De zomerse transfermarkt is in België en de meeste Europese landen inmiddels al een tijdje ...

90
{insert image alt}

Messi compleet onderuit gehaald door controversiële journalist

Afgelopen maandag werd in Parijs de Gouden Bal uitgereikt, en die ging voor een zevende keer in zijn ...

78
{insert image alt}

'Europese topclubs richten vizier op Anderlecht'

Afgelopen dinsdag wist Anderlecht zich met de hakken over de sloot te plaatsen voor de kwartfinales ...

180
{insert image alt}

Clement roept recidivist Lang opnieuw tot de orde

Club Brugge won – weliswaar ditmaal na strafschoppen – voor een tweede keer in vier dagen op het ...

667
{insert image alt}

Gewezen Belgisch toptalent loopt nieuwe horrorblessure op

De 'gouden generatie' van de Rode Duivels lijkt stilaan aan zijn laatste jaren toe en dus is het ...

91
{insert image alt}

AA Gent ziet groot probleem opgelost

Het is woensdag een zeer spannende avond geworden in de Croky Cup, met verschillende wedstrijden die ...

116
{insert image alt}

Elsner zet Standard op scherp voor bekerclash

Zeven van de acht kwartfinalisten in de Croky Cup kennen we inmiddels al, donderdagavond wordt ook ...

55
{insert image alt}

Courtois zag andere Gouden Bal-winnaar

De voorbije dagen deed de uitslag van de Gouden Bal heel wat stof opwaaien in de voetbalwereld. ...

166
{insert image alt}

Gooit Kompany zijn elftal straks weer om?

Vincent Kompany had dinsdag in Seraing weer de nodige verrassingen in petto in zijn basiself. Zo ...

187
{insert image alt}

'Juve-schandaal dijt uit, ook Ronaldo in het vizier'

Terwijl in België Operatie Zero stilaan in zijn laatste rechte lijn lijkt te zitten, barst er in ...

118
{insert image alt}

Anderlecht krijgt duidelijkheid over blessure van Refaelov

Lior Refaelov scoorde tegen Seraing, maar een goede wedstrijd speelde de Gouden Schoen zeker niet. ...

178
{insert image alt}

Premier League lonkt voor Vanzeir en Mitoma

Union SG kent een fantastisch seizoen en de Brusselaars weten nu al dat er in januari wellicht clubs ...

160

Gisteren 01 December 2021

{insert image alt}

Club Brugge maakt fors statement: "Mentaal enorm sterk"

Club Brugge heeft de sluimerende crisis op enkele dagen tijd helemaal van zich afgespeeld. ...

358
{insert image alt}

Spaanse pers door dolle heen na prestatie Courtois

Real Madrid trekt de titelstrijd in de Spaanse Primera Division steeds steviger naar zich toe. De ...

635
{insert image alt}

Club pakt Genkse scalp opnieuw na spektakelstrijd

Club Brugge mag nog steeds dromen van de beker. Blauw-Zwart zette andermaal een achterstand recht ...

437
{insert image alt}

Fenomeen Dennis kan Chelsea niet stoppen, top 3 blijft foutloos

In de Premier League heeft de top 3 van het klassement woensdagavond geen steken laten vallen. ...

111
{insert image alt}

Malinwa knijpt Cercle Brugge dood in verlengingen

Na een intense bekerwedstrijd heeft ook KV Mechelen zich andermaal geplaatst voor de laatste acht in ...

102
{insert image alt}

Sublieme Courtois helpt Real aan ruime voorsprong

In de Spaanse Primera Division heeft leider Real Madrid zijn achtervolgers woensdagavond alweer op ...

134
{insert image alt}

Clement verbrodt het bij Club-aanhang: "Bol het af!"

Club Brugge maakte afgelopen zondag komaf met de sluimerende crisis door de competitiematch op het ...

531
{insert image alt}

Buitengewone Mertens blijft scoren voor Napoli (🎥)

Geplaagd door het nodige blessureleed kende Dries Mertens een tegenvallende start van het seizoen. ...

98
{insert image alt}

Laforge grijpt in bij Genk-Club: "Les Wallons c'est du caca"

KRC Genk en Club Brugge namen het woensdag voor de tweede keer op enkele dagen tijd tegen mekaar op, ...

292
{insert image alt}

Club-speler maakt zich onmogelijk: "Wat een miskleun!!"

In de Croky Cup was het woensdagavond uiteraard uitkijken naar de clash tussen KRC Genk en Club ...

604
{insert image alt}

'Ronaldo niet te spreken na Ballon d'Or Messi'

Lionel Messi werd maandagavond beloond met de Ballon d'Or, de trofee voor beste voetballer van het ...

148
{insert image alt}

Umtiti gaat confrontatie aan met opdringerige 'fans' (🎥)

FC Barcelona werd midweeks gespaard van een extra wedstrijd, de spelersgroep van coach Xavi ...

146
{insert image alt}

Hattrick nekt Zulte Waregem, zuur einde voor Westerlo

In de Croky Cup worden woensdagavond het merendeel van de 1/8ste finales afgewerkt. In navolging van ...

141
{insert image alt}

Sprookje Union nog niet voorbij na aankondiging sterkhouder

Union hoeft deze week niet aan de bak in de Croky Cup, want het werd in de vorige ronde al ...

197
{insert image alt}

Opstellingen: HVH geeft 2 sterkhouders rust, KVM op volle sterkte

Er staan woensdagavond heel wat bekermatchen op het programma in de achtste finales. AA Gent gaat in ...

45