Anderlecht mikt hoog met duur dribbelwonder

Anderlecht mikt hoog met duur dribbelwonder

RSC Anderlecht haalde in de voorbije weken al heel wat mooie versterking aan boord maar daarmee is de Paars-Witte transferhonger allerminst gestild. Het profiel van een centrale spits prijkt bijvoorbeeld hoog op het verlanglijstje en in die optiek wordt Gyrano Kerk in België en Nederland concreet gelinkt aan de Belgische recordkampioen. De 25-jarige is nochtans eerder een aanvallende flankspeler, maar zijn profiel zou zeker en vast welkom zijn in het Lotto Park.


2 OPTIES

RSC Anderlecht bereidt het nieuwe voetbalseizoen voor in Nederland. De zesdaagse zomerstage in Alkmaar loopt van 5 juli tot 10 juli en daarvoor selecteerde Sporting een ruime selectie van 38 spelers waaronder 7 jonge talenten. Tijdens het oefenkamp zal Anderlecht twee oefenwedstrijden afwerken tegen FC Utrecht en AZ Alkmaar. Vincent Kompany kan daarbij rekenen op verschillende nieuwkomers zoals Taylor Harwood-Bellis, Wesley Hoedt, Lior Refaelov en Sergio Gomez. Maar voorlopig blijft het nog tevergeefs wachten op een nieuwe spits.



Een extra aanvaller zal echter broodnodig zijn voor RSC Anderlecht, want momenteel is de aanvalslinie niet erg ruim en kwalitatief met enkel Antoine Colassin, Isaac Kiese Thelin en Mohammed Dauda voorhanden. Sporting wordt daarom gelinkt aan Christian Kouamé van Fiorentina, maar zijn eventuele transfer lijkt een dure aangelegenheid te worden. Een ander target van Anderlecht is Gyrano Kerk van FC Utrecht. En ook hij is een dure vogel. Bovendien is de Nederlander eerder een aanvallende flankspeler dan een centrale spits.

10 MILJOEN

Vitesse-trainer Thomas Letsch, niet bepaald een kleine naam in Nederland, omschreef Gyrano Kerk vorig seizoen als “een van de beste spelers uit de Eredivisie”. In de zomermercato van vorig jaar stonden de clubs uit Duitsland, Italië, Spanje en Engeland in de rij voor Kerk. Urby Emanuelson, zijn ploegmaat bij FC Utrecht, was niet verrast van die grote interesse. “Zoals hij nu speelt, is hij daar klaar voor. Ik denk niet dat hij nog te houden is voor ons. Hij is ook wel op een leeftijd dat hij zo'n stap kan maken”, verklaarde Emanuelson toen in de Nederlandse pers.



Gyrano Kerk wilde zijn superseizoen 2019-2020 graag verzilveren met een fraaie buitenlandse transfer, maar hij nam zijn tijd om geen overhaaste beslissingen te nemen. Daarnaast was FC Utrecht ook geen vragende partij om hun sterspeler te laten gaan. Enkel bij een bedrag van tien miljoen euro kon er gepraat worden. Maar in de zomermercato van 2020 kwam het nooit zover. De meest concrete opties voor Kerk lagen in Italië bij Hellas Verona en Cagliari, terwijl ook Leeds United op de loer lag. Uiteindelijk bleef Kerk dus nog een jaartje aan boord bij Utrecht.

RENDEMENT 

Dat was voor Gyrano Kerk en voor FC Utrecht oorspronkelijk geen slechte zaak. De 25-jarige kon zich nog nadrukkelijker in de kijker spelen van buitenlandse clubs, terwijl Utrecht nog steeds kon dromen van een potentiële verkoopprijs van tien miljoen euro – of na een nieuw superseizoen misschien zelfs meer. In het seizoen 2019-2020 was Kerk bijvoorbeeld de meest bepalende speler van Utrecht met tien doelpunten en acht assists. Maar in de voorbije jaargang 2020-2021 liep het opeens heel wat minder voor de (flank)aanvaller.



Gyrano Kerk is een speler die met enkele flitsen een wedstrijd kan beslissen, maar soms kan hij zich ook heel afwezig houden in een match. Die wisselvalligheid behoort nu eenmaal tot zijn spel en dat is misschien de grote reden waarom Kerk in de vorige zomer uiteindelijk niet weggehaald werd door een buitenlandse club. Ondanks zijn wisselvalligheid is de Nederlander wel steeds dreigend, vooral door zijn grote snelheid. En blijft hij ook een hoog rendement halen. Vorig seizoen speelde hij meer als flankspeler (2.147 minuten) dan als centrale spits (1.172 minuten) en lukte hij alsnog 8 doelpunten en 6 assists.

TERUGVAL 

In de vorige zomer hoopte FC Utrecht dat hun sterspeler zich verder zou blijven ontwikkelen opdat de geïnteresseerde clubs in de huidige zomermercato opnieuw zouden komen aankloppen met de nodige miljoenen onder de arm. Maar ondanks zijn behoorlijke statistieken was Gyrano Kerk vorig seizoen dan toch niet meer zo bepalend zoals voorheen. De onberekenbare flankspeler kon minder het verschil maken en hij werd zelfs enkele keren vroegtijdig naar de kant gehaald door zijn coaches John van den Brom en René Hake. Dat was in het seizoen 2019-2020 nochtans ondenkbaar.

Door zijn mindere vorm in het voorbije seizoen is een grootste miljoenentransfer van Gyrano Kerk dan ook niet meer aan de orde. Zijn rendement daalde aanzienlijk en hij presteerde veel wisselvalliger dan in de voorgaande jaargang van de Eredivisie. Waar FC Utrecht twaalf maanden geleden nog droomde en hoopte van de hoofdprijs van tien miljoen euro, zullen de Domstedelingen hun transfereisen uiteraard flink moeten inbinden. Niettemin zal Utrecht geen vrede nemen met een aanbieding van vier miljoen euro, wat exact overeenkomt met het eerste transfervoorstel van Anderlecht.



Voorlopig valt Gyrano Kerk aldus te duur uit voor RSC Anderlecht, maar het lijdt geen twijfel dat FC Utrecht niet langer hun hoge transfervraag van tien miljoen euro zal hanteren. Misschien kunnen beide clubs wel een gulden middenweg vinden met een constructie van een vaste basisbedrag aangevuld met bonussen en clausules. Daarnaast zal de speler zelf ongetwijfeld zijn zegje hebben over zijn toekomst. De Telegraaf meldde in die optiek dat Kerk een overstap naar Anderlecht wel zou zien zitten. Het dossier-Kerk is aldus lopende bij Anderlecht, maar op dit moment is hij (nog) niet de prioritaire piste op Neerpede.

DRIBBELENDE FLANKSPELER

Want Anderlecht is vandaag vooral op zoek naar een echte centrale spits, zoals dat andere transfertarget Christian Kouamé van Fiorentina, terwijl Gyrano Kerk veeleer een aanvallende flankspeler is. De Nederlander is wel polyvalent, speelde vorig seizoen 65% van zijn speeltijd op de flank en 35% als spits, en dat profiel kan ongetwijfeld ook interessant zijn voor Anderlecht. En ondanks zijn minder seizoen was Kerk vorig jaar toch nog een speler met veel meerwaarde.

Door zijn snelheid en dreiging creëerde Gyrano Kerk in de Eredivisie namelijk erg veel kansen voor zijn ploegmaats, waarmee hij de zesde beste speler was van de ganse Nederlandse competitie. Hij construeerde meer kansen dan andere grote namen in de Eredivisie zoals Donyell Malen (PSV Eindhoven), Owen Wijndal (AZ Alkmaar), Anthony (Ajax), Calvin Stengs (AZ Alkmaar) en Mike Trésor (Willem II, nu KRC Genk). En die grote mate van kansencreatie kan Anderlecht wel goed gebruiken.



Dat Gyrano Kerk eerder een aanvallende flankspeler is, en bovendien ook een goeie, blijkt uit het feit dat hij vorig seizoen in de Eredivisie 126 voorzetten afleverde. Slechts vier andere spelers uit de Nederlandse competitie konden nog meer centers versturen. Daarnaast was Kerk de absolute primus op het gebied van dribbelen. Hij ondernam vorig seizoen namelijk 311 dribbels, een enorm hoog aantal dat geen enkele speler uit de Eredivisie kon overtreffen.

POLL: Moet Anderlecht hem halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

5
5
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

19
19
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

19
19
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

54
54
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

16
16
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

102
102
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

353
353
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

391
391
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

380
380
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

90
90
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

187
187
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

86
86
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

352
352
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

111
111
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0