Genk vreest grote leegloop na bekersucces

Genk vreest grote leegloop na bekersucces

Zondag won KRC Genk zijn vijfde beker in de clubgeschiedenis. In het verleden betekende dergelijke successen vaak dat een groot aantal sterkhouders de club verlaten. En ook dit keer kan eenzelfde scenario zich herhalen. De kandidaat-vertrekkers zijn veelvuldig.


“Absolute top: op het veld maar ook financieel.” Na de bekerfinale van afgelopen zondag was analist Peter Vandenbempt erg lovend over KRC Genk. Het recente bekersucces bezorgt de Limburgers wat extra reputatie en financiële slagkracht, maar tegelijk kan Genk op het sportief gebied het slachtoffer worden van zijn eigen succes. Verschillende sterkhouders worden namelijk al geruime tijd gelinkt aan een lucratieve transfer, die enerzijds de clubkas kunnen spekken maar anderzijds ook voor een sportieve aderlating kunnen zorgen. Wij maakten een overzicht van de grootste kandidaat-vertrekkers bij de recente bekerwinnaar.

PAUL ONUACHU

Er wordt alleszins verwacht dat Gouden Stier in de eerstvolgende transferperiode een knaltransfer zal maken. “Als technisch directeur zou ik hem liefst zien blijven”, verklaarde Dimitri de Condé onlangs nog in La Dernière Heure. “Dat gezegd zijnde, is dit misschien hét moment voor hem om te vertrekken.” Een transferprijs van minimum 20 miljoen euro zou daarbij niet overdreven zijn, al kan Onuachu nog veel meer opbrengen omdat hij dit seizoen alweer 31 doelpunten scoorde in 36 wedstrijden. De Nigeriaan droomt hardop van de Premier League, waar Arsenal zijn favoriete team is, en met zijn profiel zou hij daar ook wel kunnen slagen. Voorlopig werd enkel Olympique Lyon met naam genoemd als mogelijke geïnteresseerde in Onuachu.



THEO BONGONDA

Théo Bongonda bezit een uitzonderlijk intrinsiek talent, maar dit seizoen ondervond hij wel grote moeite om die positieve prestaties duurzaam aan elkaar vast te knopen. Desondanks blijft de flankenflitser razend ambitieus en denkt hij dat zijn eindstation niet bij KRC Genk zal liggen. In april liet Bongonda zich alvast uit over zijn toekomst bij de recente bekerwinnaar, waar hij nog tot medio 2023 onder contract ligt. “Feit is: Genk heeft geen zeven miljoen (aan Zulte Waregem, nvdr.) betaald om me vier jaar te houden”, citeerde Het Belang van Limburg toen. Concrete clubs werden er nog niet gelinkt aan Bongonda, maar er zou wel interesse heersen vanuit Engeland en Spanje.

JERE URONEN

Gerardo Arteago speelde hem weliswaar uit de ploeg, maar Jere Uronen blijft toch een grote naam bij KRC Genk. 167 officiële wedstrijden telt de Finse verdediger nu al voor de Limburgers, en hij ontgoochelde daarin zelden. Dit seizoen werd hij echter voorbijgestoken in de pikorde door Arteaga, waardoor de toekomst van Uronen bij Genk opeens heel onzeker wordt. De 26-jarige kwam in de laatste tien wedstrijden van Genk geen enkele minuut in actie, en bovendien beschikt Uronen over een contract tot en met 2022. De Fin is alvast niet zinnens om die verbintenis te verlengen, logisch ook gezien zijn sporadische speelminuten, en er hij alvast interesse genieten vanuit Italië.



MAARTEN VANDEVOORDT

Op 19-jarige leeftijd heeft Maarten Vandevoordt al één Belgische beker op zijn palmares staan. De algemene verwachting is dat de jonge Limburger echter nog veel meer trofeeën in zijn persoonlijke prijzenkast zal plaatsen, want intrinsiek heeft hij alles om uit te groeien tot een doelman van Europese klasse. In de reguliere competitie was Vandevoordt bijvoorbeeld de best uitvoetballende doelman van de Jupiler Pro League, wat op zich al een erg fraaie verwezenlijking is. Vandevoordt beschikt naast zijn goeie voeten ook over goede keeperskwaliteiten, en die combinatie is de Italiaanse voetbaltop alvast niet ontgaan. De vermaarde Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport kwam namelijk naar buiten met de interesse van onder meer AC Milan, AS Roma en Atalanta Bergamo in Vandevoordt. Een buitenlands avontuur lijkt ook ons nog wat te vroeg voor de veelbelovende doelman, maar in het voetbal kan alles gebeuren uiteraard.

JUNYA ITO

De 28-jarige Japanner maakt deel uit van de gouden Genkse drietand waar ook Théo Bongonda en Paul Onuachu deel van uitmaken. Junya Ito scoorde dit seizoen al 11 doelpunten en hij gaf ook alweer 12 assists uit. Sinds de vorige zomer is de flankaanvaller de volledige eigendom van Genk, nadat de club toen de aankoopoptie lichtte in de huurdeal met Kashiwa Reysol. Genk hem ook een opwaardering van zijn contract, waardoor hij toen al duurder werd voor eventueel geïnteresseerde clubs. Bovendien werden er precieze afspraken gemaakt over de verdere toekomst. Tussen de regels wil dat zeggen dat er een vaste clausule werd opgenomen voor geïnteresseerde clubs die Ito willen wegkopen uit Limburg. En die zal ongetwijfeld best pittig zijn.



JHON LUCUMI

Waar Jhon Lucumi vorig seizoen in de Jupiler Pro League nog tot de drie beste centrale verdedigers behoorde, is zijn nationale status ondertussen wat afgenomen. Dat betekent echter niet dat buitenlandse clubs zoals Sevilla FC en Lazio de Colombiaan ondertussen al vergeten zijn. De fysiek sterke centrale verdediger verloor dit seizoen op een bepaald moment zijn basisplaats aan zijn jongere Amerikaans concurrent Mark McKenzie, maar Lucumi vocht zich al snel terug in de ploeg. Die vergaarde speelgelegenheid betekent alvast een opsteker voor Lucumi's marktwaarde, want de verwachting is dat de Colombiaan in de eerstvolgende zomermercato Genk straks verlaat. Dat zal ook moeten, want volgend seizoen loopt Lucumi's laatste contractjaar in bij de Limburgers.

KRISTIAN THORSTVEDT

Hij is misschien wel de minst verwachte naam in dit lijstje, maar Kristian Thorstvedt kan zowaar ook aanspraak maken op een transfer. De Noorse middenvelder arriveerde nog maar bij Genk in januari vorig jaar, maar hij zou alvast op de shortlist staan van AC Milan – dat volgens Italiaanse bronnen 12 à 13 miljoen euro veil zou hebben voor hem. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat Genk hem al zo snel zal laten vertrekken, per slot van rekening vervult Thorstvedt nog maar kort een belangrijke rol in de ploeg, en men kan zelfs nog anticiperen op een grotere meerwaarde op termijn. De recent gewonnen beker zal de marktwaarde van Thorsvedt alvast positief beïnvloeden, en een Europese campagne volgend seizoen alvast ook.



DE VREES VAN DE CONDE 

Als geroutineerde technisch directeur beseft Dimitri de Condé dat het moeilijk zal worden om al zijn goudhaantjes nog lange tijd aan de club te houden. In het geval van Kristian Thorstvedt, Maarten Vandevoordt wordt er geen snel vertrek verwacht, maar bij andere spelers liggen de kaarten anders. “Dat is iets waar andere clubs ook mee te maken krijgen”, verklaarde de Condé namelijk aan Sporza. “Het geluk van die bekerwinst is dat we nu zeker zijn van Europees voetbal. Dat is zowel om spelers te overtuigen om te blijven als om spelers aan te trekken heel belangrijk.”

POLL: Wie zal Genk straks zeker verlaten?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel
Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel

Na vijf speeldagen blijft het RSC Anderlecht dat aan de leiding staat in de Champions' Play-Offs. ...

48
48
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."

Sinds Nicky Hayen het roer overnam als interim-coach, staat er geen maat meer op Club Brugge. ...

62
62
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match

RSC Anderlecht wist zijn koppositie woensdagavond vast te houden met een 3-0-overwinning tegen ...

397
397
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool

In de Engelse titelstrijd heeft Liverpool FC woensdagavond een bijzonder slechte zaak gedaan. De ...

42
42
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle

Halfweg de Champions' Play-Offs is het RSC Anderlecht dat het klassement blijft aanvoeren. De ...

142
142
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel

Club Brugge heeft woensdagavond zijn titelkandidatuur nog eens dubbel en dik in de verf gezet. ...

381
381
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen

FC Barcelona heeft een rotweek achter de rug: het sneuvelde in de Champions League en verloor ...

127
127
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit

RSC Anderlecht wou zich woensdagavond herpakken na de nederlaag van afgelopen weekend op KRC Genk. ...

363
363
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"

In de Champions' Play-Offs kreeg RSC Anderlecht woensdagavond een uitgelezen kans om zijn ...

238
238
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend van het behoud in de Challenger Pro League. En de ...

121
121
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

139
139
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

87
87
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

288
288
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

111
111
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu

Woensdagavond wordt de vijfde speeldag in de Champions' Play-Off al op gang getrapt. Daarin staan er ...

67
67